29dfeatureimage

Έκθεση Ιταλού καλλιτέχνη στο Μεσολόγγι

Πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία τα εγκαίνια ζωγραφικής-γλυπτικής του διεθνούς φήμης Ιταλού καλλιτέχνη Andrea Valleri με τίτλο «ΣΥΜΒΙΩΣΗ» την Τετάρτη 17 Αυγούστου και ώρα 19:00 στο κτίριο Χρυσόγελου στην Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο διενέργειας του 21ου εργαστηρίου πολιτιστικής βιομηχανίας του διακρατικού προγράμματος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας «Creative@Hubs».

Τα εγκαίνια της έκθεσης υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Τομέα Πολιτισμού & Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την «Contini Art Gallery».

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Υποσαχάριες Χώρες της Αφρικής Ιωάννης Πλώτας, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου Νίκος Χατζής, οι υπεύθυνοι του προγράμματος ”Creative@hub” του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Γεώργιος Ρόμπολας και Βασίλης Αρτίκος, οι οποίοι χαιρέτησαν με ιδιαίτερη θέρμη τέτοιου είδους δράσεις που προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τίτλο της εκθέσεως «Συμβίωση» που υποδηλώνει την ένωση διαφορετικών πολιτισμών και καλλιτεχνικών ρευμάτων.

Η Δρ. Αρχιτέκτων-Μηχανικός & Προϊσταμένη Τεχνικής Υποστήριξης και Μουσειογραφίας του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών Μαριάννα Σαβράμη παρουσίασε τον καλλιτέχνη κάνοντας ταυτόχρονη αναφορά στην τεχνοτροπία των έργων του. Τα έργα του Andrea Valleri είναι επηρεασμένα από το ρεύμα του κλασικισμού και αντλούν θέματα από τους αρχαίους μύθους, την λογοτεχνία και την φιλοσοφία. Ο όρος «ΣΥΜΒΙΩΣΗ» που αποτελεί και τον τίτλο της εκθέσεως είναι ένας μεταφορικός όρος που μεταμορφώνει ιδανικές και πραγματικές καταστάσεις, βάσει των οποίων η “διαφορά” φτάνει στην “ένωση” χωρίς να χαθεί η ταυτότητα. Λιμνοθάλασσες Βενετίας και Μεσολογγίου, Ελλάδα και Ιταλία, παρελθόν και παρόν είναι μερικά από τα αρχέτυπα που χαρακτηρίζουν την έννοια αυτή. Τα έργα του Andrea Valleri τα οποία είναι υλοποιημένα με την τεχνική της «pop art», προσφέρουν εικόνες στο κοινό το οποίο μέσω της φαντασίας δύναται να ερμηνεύσει τις ιδέες του καλλιτέχνη.

Στον χώρο παρευρέθηκε πλήθος κόσμου που άδραξε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά την προσωπική συλλογή των έργων του. Μεταξύ των παρευρισκόμενων έδωσαν το παρόν ο γνωστός συνταγματολόγος-καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ Σπύρος Βλαχόπουλος και οι απόγονοι της οικογένειας Χρυσόγελου.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 17 έως τις 27 Αυγούστου με ώρες επίσκεψης 11.00 έως 13.00 και 20.00 έως 22.00 ενώ ο κ. Valleri θα βρίσκεται καθημερινά στον χώρο της έκθεσης κατά τις ώρες 20:00-22:00 ώστε να ξεναγεί ο ίδιος τους επισκέπτες και να έχουν την ευκαιρία για μια προσωπική συζήτηση μαζί του.


c669

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής υποδέχτηκαν την Τετάρτη στις 17 Αυγούστου 2022, στο κτίριο Χρυσόγελου την έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Ιταλού καλλιτέχνη και καθηγητή φιλοσοφίας Andrea Valleri από τη Βενετία με τίτλο η «Συμβίωση».

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που επιφύλαξε η σύμπραξη της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου με την πόλη της Βενετίας μέσω του εξαίρετου εικαστικού Andrea Valleri. Στην παρουσίαση του ζωγραφικού και γλυπτικού έργου του Βενετσιάνου δημιουργού απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Υποσαχάριες Χώρες Ιωάννης Πλώτας, ο Δήμαρχος της Ιερής Πόλεως Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Χαντζής, ο Manager των Creative Hubs Βασίλης Αρτίκος, η Δρ. Αρχιτέκνων -Μηχανικός Μαριάννα Σαβράμη, ο Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Ρόμπολας.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε σε άπταιστα ελληνικά ο δημιουργός Andrea Valleri. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η φιλόλογος Σόφη Λαναρά. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους να συζητήσουν, αλλά και να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους στον δημιουργό.
Να σημειωθεί ότι στο χρονικό διάστημα της πραγματοποίησης της έκθεσης ο Andrea Valleri θα βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο προκειμένου να μοιραστεί σκέψεις και απόψεις με τους επισκέπτες και ειδικά τους νέους ανθρώπους και καλλιτέχνες που επιθυμούν να μυηθούν στην τεχνική και στη φιλοσοφία της «pop art».

Η εν λόγω έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τομέα Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος των Creative Huds Greece-Italy.

Η έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό έως και το Σάββατο 27 Αυγούστου του 2022, καθημερινά, από τις 11:00 -13:00 και 20:00 -22:00 μ.μ.