kalyvia9

Εκδήλωση μνήμης στα Καλύβια

kalyvia8

kalyvia7

Τα Καλύβια Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο των 59 Ελλήνων πατριωτών που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, στις 31 Ιουλίου 1944 στη σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου – Κρυονερίου, κοντά στα Καλύβια.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια προεξήρχε της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του ιερού μνημοσύνου.
Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, ομίλησε για τα δύο θαύματα που έκανε ο Χριστός, την θεραπεία των δύο τυφλών και του κωφού – δαιμονισμένου. Είπε ότι έχει μεγάλη αξία για τον άνθρωπο το φως και ο ήχος, αφού χωρίς αυτά ο κόσμος θα ήταν μια κόλαση. Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα φωτόνια, και ο ήχος είναι μηχανικά κύματα που κινούν τα άτομα του αέρος.
Αλλά για να δει κανείς τον γύρω του κόσμο με το φως και να ακούσει τον ήχο από την κάθε κίνηση, πρέπει να έχει καλούς οφθαλμούς και καλά αυτιά. Χωρίς αυτά τα όργανα ο άνθρωπος βρίσκεται σε ένα σκοτάδι. Δυστυχώς, όσοι τα έχουμε δεν τα εκτιμούμε ως μεγάλα δώρα του Θεού. Οι τυφλοί άκουγαν, αλλά δεν έβλεπαν, οι κωφός έβλεπε, αλλά δεν άκουγε και ο Χριστός τους χάρισε την όραση και την ακοή.
Στην συνέχεια τόνισε ότι το Ευαγγέλιο που διαβάστηκε σήμερα, μετά τα θαύματα, αναφέρθηκε και στην διδασκαλία του Χριστού για την Βασιλεία του Θεού που είναι ένα άλλο φως και ένας άλλος ήχος∙ είναι η όραση του φωτός του Θεού και η ακρόαση του λόγου του Θεού. Ο Χριστός κήρυσσε την Βασιλεία του Θεού με τον λόγο και την αποκάλυπτε ως φως.
Για την μέθεξη της Βασιλείας του Θεού χρειάζονται πνευματικοί οφθαλμοί και πνευματικά αυτιά, τα οποία αποκτούμε με την Χάρη του Θεού και την δική μας συνέργεια. Γι’ αυτό, τόνισε, πρέπει να έχουμε πίστη και να κραυγάζουμε «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον ημάς». Είμαστε πνευματικά τυφλοί και ζητούμε το φως, είμαστε πνευματικά κωφοί και ζητούμε να ακούσουμε τον λόγο του Θεού.
Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας ότι ζούμε σε μια εποχή που έχουμε πολλά φώτα και πολλά ακούσματα, αλλά χρειαζόμαστε την πνευματική όραση και την πνευματική ακοή.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκαν τα ιερά μνημόσυνα των 59 πατριωτών και μιας ενορίτισσας του χωριού.
Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, κατά την σύντομη ομιλία του, ανέφερε ότι οι 59 εκτελεσθέντες ήταν πατριώτες που υπήρξαν θύματα μιας νοοτροπίας και μιας φιλοσοφίας που αναπτύχθηκε στην Γερμανία και στην Ευρώπη και κατεξοχήν εκφράστηκε από τον Νίτσε με τον «Υπεράνθρωπο» που διακρίνεται από τέσσερα γνωρίσματα: α) ο Θεός δεν υπάρχει, β) o ανελέητος πόθος για εξουσία, γ) το να μη λυπάται τον πλησίον και δ) όλα επιτρέπονται.

Αυτή η φιλοσοφική θεωρία εκφράστηκε με τον ναζισμό στη Γερμανία και έτσι έχουμε τις θηριωδίες που έκαναν οι ναζιστές. Καίτοι όμως ο ναζισμός νικήθηκε, δυστυχώς, παραμένει και σήμερα ως νοοτροπία σε κάποιους ανθρώπους που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.
Όταν κάποιος θεοποιεί τον εαυτό του, θέλει να επιβάλλει την άποψή του και τα πιστεύω του πάνω στους άλλους και ειδικά στους πιο κοινωνικά αδύναμους, και μάλιστα με επιθετικές ενέργειες, αυτό είναι μια μορφή ναζισμού, είναι ο λεγόμενος νεοναζισμός. Η ευγονική νοοτροπία στην βιολογία είναι μια ναζιστική νοοτροπία.

Για αυτό, σήμερα τελέσαμε το μνημόσυνο των 59 πατριωτών, αφενός για να θυμηθούμε αυτούς τους ανθρώπους που έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα, και αφετέρου για να πάρουμε και να παίρνουμε μηνύματα για να έχουμε πραγματικά δημοκρατική σκέψη και νοοτροπία.

Στη συνέχεια άπαντες μετέβησαν στο μνημείο των εκτελεσθέντων, στον τόπο της θυσίας, όπου ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και οι επίσημοι κατέθεσαν στεφάνια. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων κ. Δημήτρης Αναστασίου. Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών και το μελοποιημένο ποίημα «Καλοκαιριά ‘44» του Χοράρχη κ. Νικολάου Στρατόπουλου, που απέδωσε η Χορωδία Γυναικών Καλυβίων. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Γεώργιος Βαρεμένος και κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλυβίων κ. Δημήτρης Αναστασίου, ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, συγγενείς των εκτελεσθέντων και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε το αίμα που έχυσαν αυτοί οι άνθρωποι να μας δίνει έμπνευση για να ζούμε ελεύθερα, να αγαπάμε την ελευθερία και τη δική μας και των άλλων και να ξέρουμε ότι η ελευθερία η δική μας σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.


Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στα Καλύβια το Επίσημο Μνημόσυνο στη μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών στη Σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου-Κρυονερίου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου, Τοποτηρητή της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων Δημήτρης Αναστασίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων : «Στις 31 Ιουλίου 1944 οι Γερμανοί παρέλαβαν πατριώτες και τους μετέφεραν στον τόπο όπου είχε προηγηθεί σαμποταζ, τους παράταξαν και εκτέλεσαν τους 55 και 4 από τους αγωνιστές τους κρέμασαν στους τηλεγραφικούς στύλους που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο προς παραδειγματισμό. Στη μνήμη της αυτοθυσίας των συμπατριωτών μας οφείλουμε σήμερα να ανταποκρινόμαστε με αποφασιστικότητα και δυναμισμό».

Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας και κατάθεση στεφάνων από συγγενείς των εκτελεσθέντων, τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τους Βουλευτές Γ.Βαρεμένο και Δ.Κωνσταντόπουλο, τον πρόεδρο της Κ. Καλυβίων Δ. Αναστασίου, τον εκπρ. της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» κ. Μάκη Μπελεβωνη, τον Δημ. Σύμβουλο Π. Γιαννιώτη, εκπρ. της «Συμμαχίας Πολιτών» κ.Δ.Μάη, τον αν. Αστυνομικό Διευθυντή Ακαρνανίας Κ.Σπυρόπουλο, τον πρ. του Συνδέσμου Αποστράτων Δ.Τσούνη, την πρ. Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων Μαίρη Ζαπαντιώτη, την εκπρ. Χορωδίας Καλυβίων Μαρία Ζαπαντιώτη, την πρ. Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς κ. Γ. Κορδώση.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αγρινίου, η χορωδία της ΤΚ. Καλυβίων απέδωσε μελοποιημένο ποίημα του χοράρχη, Νικολάου Στρατόπουλου ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του χορευτικού συλλόγου Καλυβίων .


Δήλωση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνας Σταρακά για την μνήμη των 59 εκτελεσθέντων το 1944 στα Καλύβια

Τιμούμε σήμερα τους 59 πατριώτες που εκτελέστηκαν ομαδικά στις 31 Ιουλίου του 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, στη θέση «Φυλάκιο» της σιδηροδρομικής γραμμής Αγρινίου-Κρυονερίου, σε κοντινή απόσταση από τα Καλύβια.
Ταυτόχρονα, τιμούμε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν στα στρατεύματα Κατοχής.
Η θυσία, ο πατριωτισμός και η αυταπάρνησή τους είναι για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον και πυξίδα για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Εβδομήντα οκτώ χρόνια από το ιστορικό αυτό γεγονός, σε μια περίοδο νέας έξαρσης του ολοκληρωτισμού από τα καθεστώτα της Ρωσίας και της Τουρκίας, ας έχουμε πάντα την εγρήγορση που απαιτείται από τις ιστορικές μας ευθύνες προς την πατρίδα και τις νέες γενιές του τόπου μας.