agriniohospital4

Δικαίωση εργαζομένων των νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας

Η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκανε αποδεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση του Νοσοκομείου για την παραμονή τους με το ίδιο εργασιακό καθεστώς (ατομικές συμβάσεις εργασίας), αποτελεί σπουδαία εξέλιξη, όχι μόνο σε επίπεδο Νομού, αλλά και Πανελλαδικά και είναι το πρώτο βήμα για την τελική τους δικαίωση.

Το επόμενο στάδιο είναι η εκδίκαση της αγωγής, η οποίας θα προσδιοριστεί για το 2023. Μέχρι τότε οι είκοσι ένα (21) εργαζόμενοι παραμένουν στο Νοσοκομείο μας με το ίδιο εργασιακό καθεστώς και μπαίνει stop στην είσοδο των εργολάβων!

Αντίστοιχη απόφαση δικαίωσης έλαβε σήμερα και το Πρωτοδικείο Αγρινίου για τους εργαζόμενους στην υπηρεσία φύλαξης, οι οποίοι παραμένουν μέχρι 9/11/2022, με το ίδιο εργασιακό καθεστώς στη Ν.Μ. Αγρινίου, έως ότου εκδικασθούν τα κύρια ασφαλιστικά μέτρα.
Δηλώνω από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης στον αγώνα τους και θα πράξω ό,τι έπραξα μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντάς τους σε κάθε νομική, θεσμική και πολιτική διαδικασία. Στο τέλος είναι σίγουρο ότι θα βγούμε νικητές!

Υ.Γ. Εξυπακούεται ότι η Διοίκηση του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας Ν.Μ. Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» είναι υποχρεωμένη για την εφαρμογή της ανωτέρω δικαστικής απόφασης.

Πάνος Παπαδόπουλος
Πρώην Αναπληρωτής Διοικητής  Γ.Ν. Αιτωλ/νίας Ν.Μ. Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»


«Δύο σημαντικές νίκες μέσα σε δύο ημέρες:
Η χθεσινή νίκη είναι των εργαζομένων στη φύλαξη, την καθαριότητα και τη σίτιση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, ενώ σήμερα δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι στη φύλαξη του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι πρέπει να
παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, καθώς
είναι απολύτως απαραίτητοι για την κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών στα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για το πρώτο και σημαντικό βήμα για την τελική τους δικαίωση.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε σταθεί στο πλευρό τους, ζητώντας, μάλιστα, από τον κ. Υπουργό Υγείας με σχετική Ερώτηση να προβεί στην ανανέωση των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, οι οποίοι κάλυπταν και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες καθαριότητας και φύλαξης και των δύο Νοσοκομείων μας.

Είναι μεγάλη χαρά να ικανοποιούνται δίκαια αιτήματα, τόσο για τους ίδιους τους εργαζομένους, όσο για τη Δημόσια Υγεία και τον τόπο μας συνολικά: Οι εργαζόμενοι νίκησαν μια μάχη ενάντια στα ντιλς της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εργολάβους. Απέδειξαν πως το σχέδιό της για την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στις δημόσιες δομές υγείας που θα εκτοξεύσουν το δημοσιονομικό κόστος και θα μειώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, βρίσκει την πλειοψηφία της κοινωνίας απέναντι.
Μέρα νίκης η σημερινή, λοιπόν, και ένα ηχηρό μήνυμα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη:
Όσο και να το επιθυμεί, δε θα καταφέρει να απαξιώσει ούτε τη δημόσια υγεία ούτε την προσφορά των εργαζομένων».

 Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Μια πρώτη νίκη στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων στην φύλαξη του νοσοκομείου Μεσολογγίου είναι η δικαστική απόφαση με την οποία γίνεται δεκτή η αγωγή ασφαλιστικών μέτρων κατά της ειλημμένης κυβερνητικής απόφασης για απομάκρυνσή τους. Κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι να ορισθεί η εκδίκαση της κύριας αγωγής, την οποία πρόκειται να καταθέσουν. Η απόφαση αυτή για τα ασφαλιστικά μέτρα έχει μία επιπρόσθετη σημασία, καθότι αύριο εκδικάζεται αντίστοιχη αγωγή ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στην φύλαξη του νοσοκομείου Αγρινίου.

Ο αγώνας αυτός, όπως επανειλημμένα έχουμε τεκμηριώσει στην Βουλή, είναι δίκαιος και συνεπής προς το λειτουργικό και οικονομικό συμφέρον των νοσοκομείων, και πρέπει να δικαιωθεί.

Μία πρώτη δικαίωση των εργαζομένων στην φύλαξη του νοσοκομείου Αγρινίου ήταν η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, με βάση την οποία δεν μπορούν να εκδιωχθούν από την εργασία τους μέχρι να εκδικασθεί η επί της ουσίας αγωγή. Είναι προφανές ότι η επιμονή του αρμόδιου υπουργείου να παραδώσει την φύλαξη σε ιδιώτες εκφεύγει κάθε λογικής και όχι μόνο αντιστρατεύεται τις ζωτικές ανάγκες των εργαζομένων, αλλά ζημιώνει και τα νοσοκομεία. Είναι καιρός να μπει τέρμα σ΄ αυτή την παράλογη λογική.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας