aei3

Συρρίκνωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία

Αδάμης Ευθύμιος:

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του πανεπιστημίου αποτελούν οδυνηρή ήττα για την κοινωνία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι αποτελούν οδυνηρή ήττα για τους εκπροσώπους μας, τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη που όχι μόνο άργησαν να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα, αλλά αντέδρασαν χαλαρά και χωρίς σύμπνοια.

Τα γεγονότα, δυστυχώς, μιλούν από μόνα τους αφού με 121 νέους φοιτητές στο νομό και το Ιστορικό Αρχαιολογικό να μεταφέρεται στην Πάτρα (αυτό διαθέτει τον μεγάλο όγκο των νέων φοιτητών) η ακαδημαϊκή κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία συρρικνώθηκε δραματικά και σύντομα θα διαγραφεί από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Βέβαια ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών δεν έκρυβε τους στόχους του, αρκεί να τον μελετούσες προσεκτικά και να παρακολουθούσες τις αντιδράσεις σε όλη την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Επίσης κανείς δεν μπορεί να προβάλει ως δικαιολογία ότι δεν δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος ν’ αντιδράσουμε, αφού και αυτό έγινε, δυστυχώς, από λίγους υποψιασμένους…

Συνεπώς ο αναγκαίος χρόνος και η ευκαιρία να ακυρωθεί ο ολέθριος σχεδιασμός υπήρξε, όμως δεν υπήρξε πίεση, με αποφασιστικότητα, και το σπουδαιότερο δεν υποβλήθηκε στο Υπουργείο μια άλλη, οργανωμένη, πρόταση π.χ. “Οδοντιατρική Σχολή”, “Κτηνιατρική”, “Νομική” μια σχολή με υψηλή ζήτηση και μέλλον.

Εφόσον η Πάτρα διεκδικούσε το Ιστορικό Αρχαιολογικό με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα και εμείς δεν προβάλαμε την αλήθεια, ότι “ένα πανεπιστήμιο δεν καθιερώνεται από την πόλη που βρίσκεται αλλά από το επιστημονικό του έργο”, ούτε απαιτήσαμε την ίδρυση Σχολών με υψηλή ζήτηση γι’ αυτό και πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ.

Το πρώτο βήμα είναι να υποβληθεί στο Υπουργείο κοινό Υπόμνημα από όλα τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα που ν’ απαιτεί την αναστολή της μεταφοράς του Ιστορικού Αρχαιολογικού στην Πάτρα και την ίδρυση σχολής με υψηλή ζήτηση!


Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Τίποτε πιο προβλέψιμο από αυτό που συνέβη με τη δραματική μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλ/νίας τα οποία βρίσκονται ήδη σε ένα καθοδικό σπιράλ που οδηγεί στο θάνατό τους.

Κανείς δεν ξέρει πόσοι από τους μόλις 84 εισακτέους στο Αγρίνιο και τους 37 στο Μεσολόγγι θα εγγραφούν και τελικά θα φοιτήσουν. Ένας ολόκληρος νομός με τέσσερα Πανεπιστημιακά Τμήματα ωθείται έξω από τον ακαδημαϊκό χάρτη διότι όπως φαίνεται η παρούσα κυβέρνηση θεωρεί την περιοχή ανάξια ή ακατάλληλη για την ανώτατη εκπαίδευση.

Όλα αυτά μετά από μια υγειονομική και ενεργειακή κρίση που επιδεινώνουν την κατάσταση και απειλούν με κοινωνική ερημοποίηση μια περιοχή με τόσες παραγωγικές δυνατότητες. Ύστερα ψάχνουμε τις αιτίες για την δημογραφική καθίζηση στις περιοχές της Αιτωλ/νίας.

Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει…


Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

«Τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Αιτωλοακαρνανία διαγράφεται οριστικά από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών – δυστυχώς – πέτυχαν το στόχο τους.

Ο τόπος μας υποβαθμίζεται πλήρως και τα πανεπιστημιακά του τμήματα αποψιλώνονται:

– 121 οι εισακτέοι φέτος, ενώ το 2021 ήταν περισσότεροι από 280. Έχουμε, δηλαδή, μείωση εισακτέων πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι! Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής, επισημαίνουμε ότι το 2019 οι εισακτέοι ήταν 960!

– Τεράστιος ο αποδεκατισμός του Μεσολογγίου, αφού δέχεται μόλις 37 εισακτέους, ενώ το Αγρίνιο 84.

– 189 οι κενές θέσεις εισακτέων (περί το 65%) από τα ΓΕΛ στα τρία τμήματα του Νομού μας!

Με βάση την απόλυτη αυτή αποψίλωση, αλλά και ό, τι συνεπάγεται για την πνευματική, οικονομική, επιστημονική του ανάπτυξη, απορούμε πραγματικά για ποιο λόγο πανηγυρίζει η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι, άραγε, επιτυχία, η πλήρης υποβάθμιση των περιφερειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Ή μήπως είναι επιτυχία το νεοενταχθέν τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο νέο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, το οποίο δεν πήρε καθόλου πρωτοετείς φοιτητές;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη στους ανθρώπους της Αιτωλοακαρνανίας, μα πολύ περισσότερο στις νέες και τους νέους των οποίων την πορεία προσπαθεί να ανακόψει.

Όσες αλχημείες και να κάνει με τους αριθμούς, προσπαθώντας να παρουσιάσει το χθεσινό κόλαφο ως “επιτυχία”, αυτοί είναι αμείλικτοι και λένε την αλήθεια:
Και η αλήθεια είναι ότι ο ακαδημαϊκός αποδεκατισμός της Αιτωλοακαρνανίας φέρει την υπογραφή της».


Δίκτυο Ενεργών Πολιτών «Παρέμβαση τώρα»:

Το Αγρίνιο χωρίς Πανεπιστήμιο

Μια αποτυχημένη Δημοτική πολιτική σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου μας.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή Αγρινίου έχει συνδέσει τις θητείες της με ανεπανάληπτες ήττες που στοιχίζουν πολύ ακριβά στο παρόν και το μέλλον του Δήμου Αγρινίου.

Η τελευταία μεγάλη «επιτυχία» του Δημάρχου Αγρινίου αφορά στο ακαδημαϊκό Βατερλώ που αυτός και οι ομοϊδεάτες του κυβερνώντες οδήγησαν το Αγρίνιο, το οποίο στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα δει να λειτουργεί εντός του ένα και μόνο πανεπιστημιακό τμήμα από τα τέσσερα που λειτουργούσαν μέχρι τώρα. Ουσιαστικά δηλαδή το Αγρίνιο μένει χωρίς Πανεπιστήμιο! Με διάφορες καραμπόλες, συγχωνεύσεις και την ίδρυση τμήματος Αειφορικής Γεωργίας που εικάζεται ότι θα λειτουργήσει το 2023, το Αγρίνιο έχει βγει τελείως από τον ακαδημαϊκό χάρτη και ο Δήμαρχος Αγρινίου παραμένει ενεός από τα γεγονότα, περιμένοντας απαντήσεις από τις διάφορες επιστολές που έχει κατά καιρούς στείλει και έχουν μείνει απλά στο «διαβάστηκε».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου ακολουθώντας την τακτική της Ι.Χ πολιτικής στρατηγικής και λειτουργώντας ως κρυψίνους, «τίναξε στον αέρα» τις ακαδημαϊκές υποδομές της πόλης, μη μπορώντας να σταματήσει τη συρρίκνωση και υποβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων. Ένας Δήμαρχος που δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε τους ομοϊδεάτες του κυβερνώντες για τα αυτονόητα που δικαιούται ασυζητητί το Αγρίνιο, πως θα σταθεί απέναντι στις σοβαρές προκλήσεις του μέλλοντος;

Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας μεταφέρεται στην Πάτρα μετά από τρία χρόνια λειτουργίας στο Αγρίνιο, αφήνοντας μια ακόμη πληγή στην πόλη μας. Η περιοχή μας αποτελεί ανεξερεύνητη πηγή στο χώρο της Ιστορίας & Αρχαιολογίας και οι πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες των φοιτητών, που στην πλειοψηφία τους θα αφορούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, θα κάλυπταν σε μεγάλο βαθμό τα ερευνητικά κενά, αναδεικνύοντας σημαντικές στιγμές της αρχαιότητας και της σύγχρονης ελληνικής τοπικής Ιστορίας. Επίσης κανείς δε σέβεται τον προγραμματισμό της χρονιάς από την πλευρά των φοιτητών και των γονιών τους, οι οποίοι γνώριζαν ότι θα σπουδάσουν στο Αγρίνιο και πιθανώς να έχουν ήδη μετακομίσει και νοικιάσει σπίτι, με τους ανάλγητους αποφασίζοντες να τους επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία προκειμένου να μετακομίσουν στην Πάτρα.

Ταυτόχρονα με τις αλχημείες των συγχωνεύσεων και ψευδοϊδρύσεων, εξαφανίζεται και το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, σε μια περιοχή που διαθέτει τεράστιο περιβαλλοντικό πλούτο προς έρευνα και προστασία. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στοχευμένα και μεθοδικά, προκαλεί ακαδημαϊκή ερήμωση στο Αγρίνιο με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και η Δημοτική Αρχή συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, πλήρως υπάκουη στις κομματικές εντολές που συνιστούν σιωπή και συνενοχή στο έγκλημα.

Η ακαδημαϊκή κατρακύλα της πόλης πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ, με κινήσεις που θα αποτρέψουν τις σκέψεις που υπάρχουν για ολική εξαφάνιση του Αγρινίου από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Να θυμίσουμε στον Δήμαρχο Αγρινίου ότι υπάρχει και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου που αναφέρεται στην ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και εφιστά την προσοχή των αυτοδιοικητικών παραγόντων και των βουλευτών του νομού μας προς άμεση εξεύρεση λύσης και διοργάνωση κινητοποιήσεων. Όσον αφορά στη Δημοτική Αρχή, πρέπει επιτέλους να αναλάβει πρωτοβουλίες και να μη μένει απλά στα άνευρα «κατηγορώ» προς όλες τις Κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση και μετά.


Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’:

Οι εξελίξεις στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την μεταφορά του τμήματος Ιστορίας -Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πάτρα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέρος της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία.
Μιας επικίνδυνης πολιτικής που καταδικάζει την περιοχή και την οδηγεί στην απομόνωση.

Η κυβέρνηση, προφασιζόμενη τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών, αποφάσισε αυθαίρετα την κατάργηση και μεταφορά Πανεπιστημιακών τμημάτων εξαφανίζοντας την περιοχή από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μια ακόμη δήθεν μεταρρύθμιση στην Παιδεία αρχίζει και τελειώνει στην Αιτωλοακαρνανία και σε περιοχές πέριξ της Πάτρας!

Είναι προφανές ότι η λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει τεράστιες αναπτυξιακές επιδράσεις στον τόπο που λειτουργούν. Τα Τμήματα δίνουν ζωή σε μια πολύπαθη περιοχή που πλήττεται από την ανεργία, την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη από μέρους της Πολιτείας. Το κλείσιμο των Τμημάτων θα στερήσει από το Αγρίνιο κάθε προοπτική ανάπτυξης, εντείνοντας το αίσθημα της αδικίας.
Κατ’ επανάληψη με δημόσιες παρεμβάσεις μας, ως παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου μας, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τονίσαμε από τη πρώτη στιγμή ότι το ζήτημα δεν είναι ακαδημαϊκό αλλά καθαρά πολιτικό.
Η Σύγκλητος ή η Πρυτανεία δεν μπορούν να ιδρύουν ή να καταργούν Σχολές. Από το Κράτος εξαρτώνται όλα.
Προτείναμε στις δημοτικές παρατάξεις κοινή παραίτηση από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, θέση στην οποία μας έταξαν οι πολίτες του Αγρινίου. Όχι ως μια πράξη επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά ως μια ύστατη κραυγή διαμαρτυρίας. Ως μια πολιτική πρωτοβουλία που θα αποτελούσε διαπραγματευτικό «όπλο» για τον Δήμαρχο.
Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν εισακούστηκε, όπως και πολλές άλλες.
Η Δημοτική Αρχή υπέδειξε διεκδικητικό έλλειμμα στο θέμα του Πανεπιστημίου και φτάσαμε να τρέχουμε συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις.

Τα γεγονότα στην περιοχής μας, με το Νοσοκομείο υποστελεχωμένο εν μέσω πανδημίας, τα μεγάλα έργα υποδομών στα αζήτητα, τα αρδευτικά να αγνοούνται την παραχώρηση έκτασης για το επιχειρηματικό πάρκο να εκκρεμεί και τόσα άλλα μεγάλα ζητήματα, αποδεικνύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για το τόπο μας.