aeiagrinio1

Σβήνει το Αγρίνιο από τον ακαδημαϊκό χάρτη

ΡΕΚΒΙΕΜ για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία
ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ, δηλαδή = ΚΑΝΕΝΑ!

Σβήνει το Αγρίνιο από τον Ακαδημαϊκό χάρτη
Οι ευθύνες Παπαναστασίου

Του Δημήτρη Τραπεζιώτη, π. Δημάρχου Θεστιέων

Δυστυχώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και ως Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) πλέον δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).
Από τα τέσσερα (4) Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Αγρίνιο παραμένει τελικά μόνο ένα (1)= ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΟΤΙ τι Ακαδημαϊκή Κοινότητα να δημιουργηθεί στο Αγρίνιο με ένα Τμήμα;

Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας στη πόλη του Αγρινίου, μεταφέρεται στην Πάτρα. Χάνεται δηλαδή ένα Τμήμα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην έρευνα και ανάδειξη ενός τεράστιου αριθμού αρχαιοτήτων, μνημείων και παραδόσεων που διαθέτει η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος συγχωνεύεται με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που θα λειτουργήσει στο αβέβαιο μέλλον και μάλιστα χωρίς σχεδιασμό και με ξεκάθαρη αδυναμία να προσφέρει εξειδίκευση και εργασιακή κάλυψη στους μελλοντικούς φοιτητές. Χάνεται λοιπόν και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος από μια περιοχή με σημαντικότατους οικοτόπους και οικοσυστήματα και με έναν απαράμιλλο πλούτο βιοποικιλότητας, σε μια εποχή μάλιστα τεράστιας περιβαλλοντικής κρίσης.

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, που ήδη από πέρυσι είχε μηδενικό αριθμό εισακτέων, συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και έτσι είναι το μοναδικό που παραμένει προς το παρόν στο Αγρίνιο. Η πορεία λοιπόν της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία βαίνει φθίνουσα και το Αγρίνιο που συνεχώς αποδυναμώνεται φαίνεται σιγά – σιγά να σβήνει δυστυχώς από τον Ακαδημαϊκό χάρτη.

Για την οδυνηρή αυτή εξέλιξη η ευθύνη ανήκει και στο Δήμαρχο, κ. Παπαναστασίου, ο οποίος ακολούθησε το δρόμο της καταστροφικής αδράνειας για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε από πολιτική σκοπιμότητα, είτε από έλλειψη ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο μάλιστα ουδέποτε στην περίοδο 2014-2019 έθεσε ως ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο επικαλούμενος μυστική συμφωνία με τον κ. Γαβρόγλου. Η σημερινή Δημοτική Αρχή δυστυχώς κινήθηκε πάντοτε εκ των υστέρων κάθε φορά που πρόκυπτε αρνητική εξέλιξη σε σχέση με το Παν/μιο.

Με την παρούσα υπενθυμίζω, προς γνώση των πολιτών του Δήμου Αγρινίου, συνοπτικά τις ευθύνες του Δημάρχου που έχουν αναλυτικά εκτεθεί σε προγενέστερο κείμενο που δημοσιεύτηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο πριν από δύο μήνες περίπου υπογεγραμμένο από εμένα και άλλους 20 ενεργούς πολίτες με τίτλο «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 16 – Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας – ο μεγάλος στόχος και 8 χρόνια μετά η μεγάλη ήττα».

Ο Δήμαρχος λοιπόν ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ:

• Όταν στις 11/02/2013 σε έκτακτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας συζητήθηκε το Σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας, με βάση το οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων και η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε καθαρά να ζητήσει την απόσυρση του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» ο νυν Δήμαρχος Αγρινίου, με την ιδιότητα του Περιφερειακού Συμβούλου τότε, ψήφισε λευκό προκειμένου να μην ψηφίσει κατά του Σχεδίου που υποστήριζε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. της οποίας ήταν υποψήφιος βουλευτής λίγους μήνες πριν.

• ΟΥΔΕΠΟΤΕ μερίμνησε για την εκπόνηση της «Ειδικής Αναπτυξιακής Μελέτης» για τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού Συγκροτήματος και του Τεχνολογικού Πάρκου (campus) όπως είχε υποχρέωση από το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΓΠΣ) της Δ.Ε. Αγρινίου.

• ΟΥΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ για την υλοποίηση της υπ’ αριθμ. 86/2015 Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου που έθεσε ως κεντρικό στόχο την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

• ΟΥΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας ως είχε υποχρέωση από την ως άνω απόφαση του Δ.Σ.

• ΟΥΔΕΠΟΤΕ αξιοποιήθηκαν οι χώροι του παλαιού νοσοκομείου για την λειτουργία των αναγκαίων υποδομών παραμονής και διαβίωσης των φοιτητών με βάση και την προαναφερόμενη απόφαση του ΔΣ. .

• ΟΥΔΟΛΩΣ προωθήθηκε και θεσμοθετήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο στο παλαιό αεροδρόμιο του Αγρινίου προκειμένου να υλοποιηθούν εκεί οι μόνιμες εγκαταστάσεις και αναγκαίες υποδομές του Παν/μιου. Αντιθέτως επί θητείας του σημερινού Δημάρχου ανακλήθηκε, χάθηκε η παραχωρηθείσα έκταση των 178 στρεμμάτων με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών στο Παν/μιο Δυτικής Ελλάδας για την δημιουργία Πανεπιστημιούπολης.

• ΟΥΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ για να αποτρέψει την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου με αποτέλεσμα, κατά τα προαναφερόμενα, από τα τέσσερα τμήματα να μείνει μόνο ένα, δηλαδή ΚΑΝΕΝΑ.

Έτσι λοιπόν το Αγρίνιο επί Παπαναστασίου ΕΜΕΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Εύλογη είναι η διαπίστωση και κοινός τόπος ότι η Δημοτική Αρχή δεν στάθηκε στο ύψος της, δεν μπόρεσε δηλαδή να υπερασπισθεί τα κεκτημένα και να σηκώσει το βάρος των μεγάλων διεκδικήσεων με αποτέλεσμα ο τόπος μας να χάνει συνεχώς δυνάμεις και να οδηγείται από ήττα σε ήττα.
Εξίσου εύλογη θα είναι και η πολιτική χρέωση των πολιτών σε βάρος του Παπαναστασίου για την οδυνηρή αυτή εξέλιξη στον τόπο μας.