Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας:
«Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε μία καθαρή και δίκαιη λύση για το ζήτημα, μία λύση που θα διασφαλίζει τους συμπολίτες μας αλλά και τελικά, το εθνικό συμφέρον. Δεν επιδιώκουμε αντιδικίες και ανταγωνισμούς. Πρέπει να παραμεριστούν οι τοπικισμοί, να πάψουν οι ελιτισμοί και να προβάλλουμε λύσεις που θα θέσουν το κοινό καλό υπεράνω όλων. Στόχος μας, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι με σχέδιο, και πίστη σε αυτό το σχέδιο, να γίνουμε μέρος της λύσης. Προσεγγίζουμε το ζήτημα εθνικά και όχι τοπικά. Και ελπίζουμε πως όλες οι πλευρές θα αξιολογήσουν τις προτάσεις μας και θα αντιληφθούν τις παρεμβάσεις μας προς τη κατεύθυνση του δημόσιου συμφέροντος…»
Με αυτόν τον τρόπο, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, διατύπωσε την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια άρσης των δυσμενών επιπτώσεων που έχει για χιλιάδες παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς στην περιοχή, η απόφαση του ΣτΕ υπ’ αρθ 1149/2022 που ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση 331/20735 του 2018, βάσει της οποίας η ποικιλία Καλαμών είχε χαρακτηριστεί ως συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», δίνοντας τη δυνατότητα στις ελιές ποικιλίας Καλαμών που παράγονται σε όλα τα σημεία της χώρας να εξαχθούν ως προϊόντα ΠΟΠ.
Ωστόσο, μετά από προσφυγή φορέων της Μεσσηνίας, το ΣτΕ αποφάσισε την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν ως προϊόντα ΠΟΠ οι ελιές που παράγονται εκτός Μεσσηνίας.
«Με βάση τα σημερινά δεδομένα απειλούνται 73.000 τόνοι εξαγώγιμων ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών, η αξία των οποίων φτάνει τα 220 εκ. ευρώ, ενώ απειλή υφίσταται επίσης και για 120.000 τόνους προϊόντος του αύριο, μετά τις φυτεύσεις εκατομμυρίων ελαιόδεντρων της συγκεκριμένης ποικιλίας κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας. Κινδυνεύουν έτσι να καταστούν οικονομικά μη βιώσιμες 27.000 ελαιοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις της ποικιλίας καλαμών και να πτωχεύσει σημαντικό μέρος της μεταποιητικής βιομηχανίας της χώρας μας» εξήγησε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας πως το κενό που θα δημιουργηθεί στην παγκόσμια αγορά, ενδέχεται να καλυφθεί από τρίτες χώρες, πλήττοντας έτσι την ελληνική αγροτική παραγωγή και την εθνική οικονομία. «Κανιβαλίζουμε μόνοι μας το δικό μας προϊόν… Χαρίζουμε ένα ελληνικό προϊόν σε ξένες χώρες, απλά για να το αφαιρέσουμε από άλλες ελληνικές περιοχές, εκτός Μεσσηνίας; Είναι αυτό λογική; Και κυρίως, είναι κοινή πορεία και εθνική στρατηγική;» αναρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως η Περιφερειακή Αρχή έχει επεξεργαστεί μια σειρά προτάσεων για την αναζήτηση λύσεων, που όπως υπογράμμισε «θα δώσουν απάντηση στο εθνικό πρόβλημα, χωρίς όμως να μπούμε σε ατραπούς που θα πυροδοτούν εντάσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ Φαρμάκης πρότεινε την τροποποίηση της αρχικής αίτησης ως προς τη γεωγραφική περιοχή ή την επικαιροποίηση των προδιαγραφών και επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους νομούς της Μεσσηνίας της Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας.
Επίσης, τη διερεύνηση της δυνατότητας υποβολής νέων αιτήσεων καταχώρισης ομώνυμων γεωγραφικών ενδείξεων με την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ» (π.χ. kalamata olives συνοδευόμενη από την ονομασία της γεωγραφικής περιοχής προέλευσης του προϊόντος) σύμφωνα με το άρθρο 30 της Πρότασης του Νέου Κανονισμού (Brussels, 2.5.2022 COM(2022) 134 final/2 2022/0089 (COD).
Ακόμα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει νέο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που θα προβαίνει στην καταχώρηση του συνωνύμου “kalamata” στο Μητρώο Ποικιλιών – αφού προηγουμένως αποφανθούν τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – διατυπώνοντας ουσιαστική τεχνική κρίση σχετικά με την συνδρομή των πέντε (5) προϋποθέσεων του άρθρου 42, παρ.1 του ισχύοντος σήμερα Κανονισμού 1151/2012.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας προκειμένου να αποφευχθούν ελληνοποιήσεις ελιών, αλλά και τη σύσταση διαπεριφερειακής επιτροπής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα παρακολουθεί τη διαδικασία και την εξέλιξη του θέματος, ξεκινώντας διαβούλευση πάνω στο πλαίσιο των παραπάνω προτεινόμενων προτάσεων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, υπήρξαν τοποθετήσεις των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και εκπροσώπων φορέων παραγωγών της Δυτικής Ελλάδας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε, κατά πλειοψηφία, στην έκδοση ψηφίσματος, στη βάση των προτάσεων που έκανε ο Περιφερειάρχης.
Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’ – Χριστίνα Σταρακά:
Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χριστίνα Σταρακά έθεσε το θέμα της Π.Ο.Π «Ελιά Καλαμάτας».
Στην τοποθέτησή της επεσήμανε:
“ Η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας» συνιστά μία καταστροφική εξέλιξη και έρχεται να προστεθεί στα τόσα αλλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της περιοχής.
Οι οικονομικές συνέπειες αγγίζουν όχι μόνο ένα προϊόν και έναν κλάδο, αλλά́ ολόκληρη την εγχώρια οικονομία.
Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ θέτει σε κίνδυνο το εμπορικό μέλλον του πρώτου εξαγωγικού αγροτικού προϊόντος της χώρας που εξάγεται από το 1930, σε ποσότητες πλέον των 73.000 τόνων και αξία άνω των 220 εκατ. ευρώ ετησίως σήμερα, και 120.000 τόνους “αύριο” με την είσοδο στην καρποφορία των πολυάριθμων φυτεύσεων των τελευταίων χρόνων, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία.
Η ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στο να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα οι Έλληνες παραγωγοί βρώσιμης ελιάς που δραστηριοποιούνται εκτός Μεσσηνίας με τους παραγωγούς από Τουρκία, Μαρόκο, Αλγερία και άλλες τρίτες χώρες, στερεί το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των ελαιοπαραγωγών και των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών ή εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής, οδηγώντας παράλληλα στον εξοστρακισμό από τις αγορές του εξωτερικού αλλά και εσωτερικού.
Άρα, θα υπάρξει τεράστιο ζήτημα στην απορρόφηση του προϊόντος με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας και κυρίως στα νέα παιδιά, τους νέους παραγωγούς που επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα και την καλλιέργεια της ελιάς.
Βέβαια, επειδή η ζήτηση της ελιάς εκτός Ελλάδος είναι μεγάλη και η Μεσσηνία καλύπτει μόνον το 3% της Πανελλαδικής παραγωγής θα δούμε φαινόμενα που υπήρχαν πριν από την περιβόητη απόφαση Αποστόλου του 2018.
Δηλαδή παράνομες υπογραφές, παράνομες διακινήσεις μέσω Μεσσηνίας, παράνομα «βαφτίσια» κλπ., με το αντίστοιχο οικονομικό αντάλλαγμα για όλα αυτά τα αλισβερίσια!
Το σίγουρο είναι ότι έρχονται πέτρινα χρόνια για τους δικούς μας παραγωγούς και μάλιστα εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.
Μετά τις εξευτελιστικές τιμές της προηγούμενης χρονικής περιόδου- οι οποίες και υποβάθμισαν το προϊόν, την ακαρπία και τον παγετό, την πανδημική και την ενεργειακή κρίση, πλέον οι ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη πρόβλημα.
Το ζήτημα όφειλε να έχει ήδη ενεργοποιήσει την αντίδραση της δημοτικής αρχής. Αντίδραση που πρέπει να μετουσιωθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την εφαρμογή κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία της παραγωγής στην περιοχή.
Έχουμε χρέος να αντιδράσουμε συντεταγμένα και ως Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λύσει το πρόβλημα.
Οι αντοχές των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας έχουν εξαντληθεί κι αυτό οι κυβερνώντες οφείλουν να το κατανοήσουν.’
Δημήτρης Τραπεζιώτης, τ.Δήμαρχος Θεστιέων:
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση 331/20735 του 2018 με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τους παραγωγούς Ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας, με δεδομένο ότι στο Νομό μας παράγεται το 50 % της πανελλήνιας παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών. Με την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ αφαιρείται το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των ελαιοπαραγωγών, καθώς και των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν στο εξής τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές του εξωτερικού και εσωτερικού καθότι την ένδειξη “kalamata olives”, αυτήν δηλαδή που γνωρίζουν οι αγορές και που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με καμία διαφορετική ονομασία, θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές και όχι οι Αιτωλοακαρνάνες και λοιποί άλλοι.
Από αυτές τις εξελίξεις επηρεάζεται άμεσα και ο Δήμος Αγρινίου που στην επικράτειά του υπάρχει σημαντική παραγωγή Ελιάς Καλαμών, με επιπλέον πολλές φυτεύσεις νέων δέντρων Καλαμών τα τελευταία χρόνια. Οι παραγωγοί της περιοχής μας πρέπει να νιώσουν την έμπρακτη συμπαράσταση και στήριξη της πολιτείας δίχως χρονοτριβές και αναβολές.
ΚΑΛΟΥΜΕ τη Δημοτική Αρχή Αγρινίου και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Παπαναστασίου να προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με καλεσμένους τους άμεσα θιγόμενους του ελαιοκομικού κλάδου, τους βουλευτές του νομού μας και εκπροσώπους συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής για τη λήψη ομόφωνης απόφασης που θα απαιτεί από την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύσεις πριν οι ελαιοπαραγωγοί Καλαμών βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο και σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής μας καθώς και τους άλλους Δήμους, που παράγουν μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ελιάς, να εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο επίλυσης του προβλήματος που θα προασπίσει ένα εμβληματικό εξαγώγιμο προϊόν προς όφελος των παραγωγών, των μεταποιητών, των εμπόρων, των εξαγωγέων και γενικά της τοπικής οικονομίας πριν η κατάσταση παγιωθεί ως μη αναστρέψιμη και συμπαρασύρει σε οικονομικό μαρασμό τον ελαιοκομικό κλάδο της περιοχής μας και όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα.
Για το Δίκτυο ‘Act now -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ’
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων
Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα 8-6-2022 ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Κώστας Καραγκούνης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά. Ο κ. Καραγκούνης εξέθεσε το πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους παραγωγούς της ελιάς καλαμών και μετέφερε την έντονη ανησυχία των παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Καραγκούνης εξήγησε στον κ. Γεωργαντά ότι η απόφαση του Στε σχετικά με την Π.Ο.Π. ΄΄Ελιά Καλαμάτας΄΄ φέρει πολύ σοβαρό αντίκτυπο για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος παράγει μεγάλες ποσότητες αυτού του τύπου ελιάς, καθώς επίσης και άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα.
Ο κύριος Γεωργαντάς μετέφερε στον βουλευτή ότι τόσο η ηγεσία του Υπουργείου όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αξιολογήσουν την απόφαση που έχει εκδοθεί από το ΣτΕ καθώς επίσης και να δεδομένα που δημιουργούνται ως απόρροια αυτής. Τόνισε δε στον κ. Καραγκούνη ότι βασικός στόχος του Υπουργείου είναι να προστατευτεί το πολύ σημαντικό αυτό εξαγώγιμο προϊόν για τη χωρά μας.
Ο κ. Καραγκούνης ευχαρίστησε τον κ. Γεωργαντά και στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει ξανά επικοινωνία για τις σχετικές ενημερώσεις.
Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
Δήλωση Σπήλιου Λιβανού, πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, για το ζήτημα της Ελιάς Καλαμών:
“Το ζήτημα της ‘Ελιάς Καλαμών’ είναι ένα πολύπλοκο νομικό θέμα με σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και την εθνική μας οικονομία.
Αφορά σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και παράγεται το 5% στην Μεσσηνία, το 16% σε Φθιώτιδα και Φωκίδα, το 30% στη Λακωνία, το 45% στην Αιτωλοακαρνανία και το υπόλοιπο 5% σε άλλες, διάσπαρτες περιοχές της χώρας μας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναλάβαμε πολλαπλές πρωτοβουλίες και διεξαγάγαμε ευρύ διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου: την Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, τις Αγροτικές Ενώσεις, τα Επιμελητήρια και τους βουλευτές όλων των κομμάτων των νομών με σημαντική παραγωγή.
Επίσης, συστήσαμε ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση της εθνικής μας στρατηγικής για το ιστορικό αυτό προϊόν, όπως βέβαια πράξαμε και για τα υπόλοιπα εμβληματικά προϊόντα, σε συνεργασία πάντα με τους φορείς παραγωγών και επιχειρηματιών κάθε κλάδου.
Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό στο διάστημα αυτό να επιλύσουμε οριστικά το πολύπλοκο αυτό θέμα, καθώς εκκρεμούσε η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ένωσης Μεσσηνίας κατά της υπ’ αριθ. 331/20735/26.2.2018 Υπουργικής Απόφασης του τέως ΥπΑΑΤ Ευάγγελου Αποστόλου, που έδινε μια προσωρινή έστω λύση στο πρόβλημα της σήμανσης του προϊόντος στο διεθνές εμπόριο.
Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ, τις προηγούμενες μέρες εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το συγκεκριμένο ζήτημα, που εκκρεμούσε από την 1.6.2021. Με την απόφαση αυτή, η πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει το 95% της εθνικής μας παραγωγής χρησιμοποιώντας την ένδειξη «Kalamata», ενώ αντιθέτως αυτό θα επιτρέπεται μόνο για την ελληνική παραγωγή του 5%, αλλά – και εδώ είναι το καταστροφικό επακόλουθο για τους Έλληνες παραγωγούς και την οικονομία της ελληνικής περιφέρειας – θα επιτρέπεται και για ξένες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία, η Αιγυπτος και άλλες που θα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ονομασία που είναι γνωστή στις διεθνείς αγορές.
Προσωπικά, πιστεύω στο κράτος δικαίου, έχω εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη και σέβομαι τις αποφάσεις της.
Αναμένω, όμως, την καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να διαβάσω τις αιτιολογίες και το σκεπτικό του Δικαστηρίου και να διατυπώσω την ολοκληρωμένη άποψή μου για την από εδώ και πέρα αντιμετώπιση του ζητήματος.
Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι και η τωρινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που καλείται να διαχειριστεί το σημαντικό αυτό θέμα, δεν θα υποκύψει σε μεμονωμένες αιτιάσεις περιορισμένου γεωγραφικού εύρους, αλλά θα κινηθεί με προτεραιότητα το γενικό συμφέρον της χώρας, που αυτονόητα συνδέεται με τη δυνατότητα της τεράστιας πλειοψηφίας των εξαγωγέων Ελιάς Καλαμών, αυτού του ιστορικού και εμβληματικού εθνικού προϊόντος, να μπορούν να χρησιμοποιούν την ένδειξη «Kalamata» στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, διαβεβαιώνω το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμών σε όλη την επικράτεια ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και των συμφερόντων τους, που αφορούν στην παραγωγή, τυποποίηση και εξαγωγή του εθνικού μας προϊόντος προς όφελος του συνόλου των παραγωγών της ελληνικής περιφέρειας και της εθνικής μας οικονομία.”
Ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου:
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π Μεσολογγίου στην έκτακτη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου 2022 ενέκρινε το ψήφισμα που αφορά την ελιά Καλαμών και την αντίθεσή του στην απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ Καλαμάτας.
Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του Δημάρχου Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου, ο οποίος αρχικά ενημέρωσε το σώμα για την επίμαχη απόφαση που απορρίπτει και ακυρώνει της Υπουργική Απόφαση της 7ης Φεβρουαρίου 2018 την οποία διευκολύνονταν η χρήση της επίμαχης εμπορικής ονομασίας «Kalamata Olives» σε προϊόν της συγκεκριμένης ποικιλίας που δεν παράγεται στη Μεσσηνία αλλά σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.
Εν συνεχεία ο Κώστας Λύρος υπογράμμισε ότι «Η σημερινή συνεδρίαση δεν έχει σκοπό να πυροδοτήσει καμία αντιπαλότητα και να δημιουργήσει εχθρικό κλίμα μεταξύ περιοχών. Το αντίθετο μάλιστα έρχεται να επισημάνει την τεράστια ανάγκη να συνυπάρξουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Σε μια εποχή που η κοινωνία και η οικονομία προσπαθεί να βγει από τα δεινά της πανδημίας και μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης των ανατιμήσεων σε ένα ήδη ασταθές οικονομικό περιβάλλον το χτύπημα αυτό στο προϊόν, που είναι ο αιμοδότης των εισοδημάτων στο δήμο μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, θα φέρει τραγικές συνέπειες».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου είπε με νόημα ότι το θέμα ήταν και παραμένει πολιτικό «Εμείς δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κρίνουμε την απόφαση . Είναι απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι σεβαστή . Όμως εδώ υπάρχει μια διαμορφωμένη οικονομία . Εδώ λειτουργεί ένας ολόκληρος κλάδος. Και λειτουργεί καλά . Δεν πας να τον χτυπήσεις. Πρέπει να βρεθεί λύση . Και μπορεί εγώ να μιλώ εξ´ ονόματος του Δήμου μας, όμως πρέπει να αναφερθεί ότι πάσχει όλη η Ελλάδα , αφού η Αιτωλοακαρνανία παράγει 70.000 τόνους , η Λακωνία 35.000, η Φθιώτιδα 20.000 και άλλοι 10.000 τόνοι παράγονται σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας πλην της Μεσσηνίας που έχει μόνο 5.000 τόνους! Και επειδή πληροφορηθήκαμε ότι ο λόγος απόρριψης της Υπουργικής απόφασης είναι η ανεπαρκής αιτιολόγηση, είναι δηλαδή διαδικαστικό ζήτημα , με επιφύλαξη θα τολμήσουμε να προτείνουμε καλυφθεί αυτό το διαδικαστικό κενό και άμεσα να διευθετηθεί το θέμα πριν να είναι αργά».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και όλες τις παρατάξεις συνέκλιναν στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα και είναι το εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π Μεσολογγίου ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα που έφερε η δημοτική αρχή μετά την απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.
-Ένας ολόκληρος κλάδος που έχει επενδύσει στην επιτραπέζια ελιά και στην ποικιλία Καλαμών βρίσκεται σε αβεβαιότητα λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Η απόφαση του ΣτΕ διαταράσσει ένα αποδοτικό και δυναμικό κλάδο, τον ελαιοκομικό.
-Σημειωτέον ότι η πρακτική αγοράς και εξαγωγών σε όλο τον κόσμο με την ένδειξη Kalamata Olives είναι κάτι που χρονολογείται από το 1930, είναι αυτό στο οποίο επενδύθηκε η ανάπτυξη του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (Καλαμών) κι αυτό στο οποίο βασίσθηκαν οι φυτεύσεις χιλιάδων στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
-Και πλέον το πρώτο σε εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της χώρας μπαίνει ξανά σε περιπέτειες και σε περιδίνηση με ανυπολόγιστες ζημιές για όλο το φάσμα των εμπλεκομένων. Παραγωγοί, μεσίτες, μεταποιητές, εξαγωγείς, μεταφορείς, πρακτορεία, αλυσίδες Σ/Μ, εισαγωγείς βρίσκονται έωλοι και αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που παράγει φόβο, οικονομική ανασφάλεια και ζημιές σε κάθε στάδιο, οι οποίες εν τέλη πλήττουν τον Έλληνα παραγωγό.
-Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επιλύσει το πρόβλημα.
-Καλεί τους Βουλευτές και φορείς να σταθούν στο πλευρό των παραγωγών της ελιάς Καλαμών, στο Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου, που είναι ο πρώτος πανελλαδικά στην παραγωγή ελιάς Καλαμών αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
-Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο, Κώστα Λύρο σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες και επαφές, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση του ΣτΕ
Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον’:
Η τοποθέτησή μας για την ελιά καλαμών και την απόφαση του ΣτΕ στο Δ.Σ της 3/6/2022
Η ελιά καλαμών είναι ένα προϊόν επώνυμο, ποιοτικά και γευστικά ανώτερο και όταν συνοδεύεται από πιστοποιήσεις, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Προστατευόμενης Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) γίνεται ασυναγώνιστο.
Η ελιά Καλαμών, κατά 90% παράγεται εκτός Μεσσηνίας, με την Αιτωλοακαρνανία να έχει την μερίδα του λέοντος φθάνοντας τους 60.000 με 70.000 τόνους ετησίως.
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κος Αποστόλου, «αποκατέστησε την λογική», θεσπίζοντας με υπουργική απόφασή το 2018 ότι, η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίζεται συνώνυμη της προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ « Ελιά Καλαμάτας».
Αναμφισβήτητα σωστή απόφαση που επανέφερε άμεσα την ομαλότητα στις ελληνικές εξαγωγές και δυστυχώς ακυρώθηκε από το Δ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η απόφαση του ΣτΕ που ανατρέπει την ισχύουσα κατάσταση, ευνοεί το 10% του προϊόντος που παράγεται στην Μεσσηνία και λειτουργεί εις βάρος του 90% που παράγεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ελιά καλαμών είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν αιχμής για την Αιτωλοακαρνανία και η απόφαση του ΣτΕ επιτείνει την ήδη υπάρχουσα βαθειά κρίση των ελαιοπαραγωγών λόγω του ενεργειακού κόστους και της έλλειψης εργατικών χεριών.
Αποτέλεσμα της απόφασης θα είναι η μείωση των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές ελιάς καλαμών, που μόνο στην Αιτωλοακαρνανία απέφερε έσοδο πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Γιατί όμως φθάσαμε εδώ και ποιοί ευθύνονται για αυτό ;
• Κύριοι υπεύθυνοι είναι οι μεγαλοπαραγωγοί – εξαγωγείς οι οποίοι με τις αθρόες ελληνοποιήσεις ελαιών κατώτερης ποιότητας από χώρες της Βόρειας Αφρικής, υποβάθμισαν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος στην Αιτωλοακαρνανία, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του και την επιστροφή μέρους των εξαχθέντων ποσοτήτων ελιάς καλαμών, διότι δεν πληρούσαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα έδωσαν ένα πρώτης τάξεως επιχείρημα στους Μεσσήνιους να κερδίσουν την προσφυγή στο ΣτΕ με κύριο ισχυρισμό την ποιοτική διαφορά των δύο προϊόντων. Ανέφεραν δε για να ισχυροποιήσουν τον ισχυρισμό τους, ότι οι εξαγωγές των Αιγυπτιακών ελαιών αυξήθηκαν κατά 138%, υπονοώντας ότι εισάγονται στη χώρα μας. Με λίγα λόγια βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας, στην προσπάθεια ορισμένων να κερδίσουν βραχυχρόνια, αδυνατώντας να δουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους και τα συμφέροντα του συνόλου των ελαιοπαραγωγών.
• Ο Μεσολογγίτης πρώην Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κος Λιβανός, καθ΄ύλην αρμόδιος για το θέμα, αντί να στηρίξει το δίκαιο αίτημα των Αιτωλοακαρνάνων και λοιπών ελαιοπαραγωγών, ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτος λες και το θέμα δεν τον αφορούσε.
• Ο Περιφερειάρχης κος Φαρμάκης πιάστηκε στον ύπνο όπως και με την υποβάθμιση της Γεωπονικής Σχολής, που για άλλα μας διαβεβαίωνε και άλλα έγιναν, παρουσιαζόμενος για μια ακόμη φορά απροετοίμαστος.
Δεν προετοίμασε σωστά τον φάκελο και δεν συντόνισε αποτελεσματικά όλους τους ενδιαφερόμενους Φορείς, σε αντίθεση με την πλευρά της Καλαμάτας που ήταν μεθοδικά προετοιμασμένη και με περισσότερους συμμάχους.
Δεν επιδίωξε την καλύτερη Κυβερνητική υποστήριξη, με αποτέλεσμα το υπουργείο παρά το ότι έχει χρέος να υπερασπίσει το συμφέρον των πολλών και της χώρας , υποστήριξε την μειοψηφία της Μεσσηνίας.
Τώρα μετά την ήττα, η περιφέρεια με αόριστες υποσχέσεις προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση, αλλά πλέον είναι αργά για δάκρυα και οι όροι είναι πολύ δυσμενείς.
• Από πλευράς Δήμου Μεσολογγίου η αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν ελλειμματική. Η επιτροπή που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να συγκροτηθεί με επικεφαλής τον Δήμαρχο, δεν λειτούργησε ποτέ και κάποιοι την ξαναθυμηθήκαν κατόπιν εορτής.
Ο δε δήμαρχος ανέλαβε μόνος του να πείσει τους θεσμικούς παράγοντες, αλλά επειδή ήταν μόνος, προβλέψιμος και ως δικό τους παιδί ήξεραν ότι δεν θα αντιδράσει και θα δεχθεί την όποια απόφαση αδιαμαρτύρητα, απέτυχε παταγωδώς.
Συμπεριφέρθηκε για μια ακόμη φορά αδιάφορα και εγωιστικά, όπως είχε φερθεί και όταν οι τιμές της ελιάς καλαμών είχαν τεχνικά πέσει στο ναδίρ και το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι, η αγορά αυτορυθμίζεται και δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Το σημερινό ψήφισμα θα το υπερψηφίσουμε ως παράταξη, αλλά θεωρούμε ότι είναι μια ενέργεια για την τιμή των όπλων, μια δικαιολογία για να πούμε ότι κάτι κάναμε, που τελικά θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων του υπουργείου.
Αν θέλουμε σαν δήμος και σαν πολίτες να προσφέρουμε στον τόπο μας, θα πρέπει να προβλέπουμε τις εξελίξεις, να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και να προσπαθούμε έγκαιρα, συντονισμένα και με σωστή επιχειρηματολογία να πείσουμε.
Με μάχες οπισθοφυλακής οι πόλεμοι δεν κερδίζονται.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μπορεί η απόφαση του ΣτΕ να αλλάξει, ή ότι μπορεί με νέο νόμο να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Το ευχόμαστε αλλά το θεωρούμε πολύ δύσκολο και δεν το ελπίζουμε. Άλλωστε αν υπήρχε όντως η βούληση για κάτι τέτοιο δεν θα φθάναμε σε αυτή την κατάσταση.
Θα πρέπει ίσως να σκεφθούμε σοβαρά την θέσπιση του δικού μας Brand name ως «Ελιά Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας» και να προσπαθήσουμε να πάρουμε πιστοποίηση, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Να σταματήσουμε να γινόμαστε έρμαιο πολιτικών σκοπιμοτήτων και δικαστικής διαμάχης με τους Μεσσήνιους, κατανοώντας όλοι ότι, μέλημά μας πρέπει να είναι η ποιότητα και η σωστή οργάνωση.
Είναι η μόνη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική στους αγρότες μας και στα προϊόντα του τόπου μας αν οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν οριστικά.
Συμμαχία για το μέλλον
Μεσολόγγι 3/6/2022
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά
Θέμα: Τεράστια η ανησυχία των παραγωγών ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγάλος παραγωγός της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών της χώρας, συμμετέχοντας με ποσοστό 44% στη συνολική εγχώρια παραγωγή. Είναι μία από τις κυρίαρχες καλλιεργούμενες ποικιλίες στον κάμπο του Μεσολογγίου και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία, στηρίζοντας το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων καλλιεργητών της περιοχής.
Η ελιά Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας διακινείται από το 1930 διεθνώς με την ονομασία Calamata/Kalamata olives. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο το ελληνικό κράτος με το Π.Δ. 221/1979, θωρακίζοντας το ήδη τότε γνωστό brand name “Calamata olives” στις αγορές του εξωτερικού, υποχρέωσε ρητά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να εξάγουν τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών με την ονομασία αυτή.
To 1993, πραγματοποιήθηκε κατοχύρωση του ΠΟΠ με το όνομα “Ελιά Καλαμάτας” / PDO “Elia Kalamatas”, κάτι που σημαίνει προέλευση του προϊόντος, χωρίς να ληφθούν υπ’όψιν οι σοβαρές επιπτώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς και τις μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις όλης της χώρας που έχουν ως αντικείμενο τις ελιές Καλαμών που δεν προέρχονται από τη Μεσσηνία. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται εύκολα αντιληπτό αν ληφθεί υπ’όψιν ότι η παραγωγή ελιάς Καλαμών στη Μεσσηνία δεν ξεπερνά το 0,33% της εγχώριας παραγωγής!
Το 2018 και μετά από μεγάλη αναταραχή που είχε προκληθεί σε παραγωγούς και επιχειρήσεις και στις διεθνείς αγορές εκδόθηκε η υπ’αριθμ. 331/20735/26.2.2018 Υπουργική Απόφαση που ρύθμιζε το εν λόγω ζήτημα, επιτρέποντας την εξαγωγή των εμπορικών τύπων των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας “Καλαμών” με την καθιερωμένη και θεσμοθετημένη ονομασία τους “Kalamata Olives” (ανερχόμενες σε άνω των 73.000 τόνων ετησίως), όπως επίσης και την διάθεση χωρίς κανένα πρόβλημα και του εμπορικού τύπου ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” / PDO “Elia Kalamatas” (με την παραγωγή τους να ανέρχεται μόλις σε 277 τόνους ετησίως). Με τον τρόπο αυτό, συνεχίστηκε κανονικά η εξαγωγή ελιάς Καλαμών ως Kalamata olives, όπως επίσης και η εξαγωγή ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας ως PDO “Elia Kalamatas”, χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα καμίας πλευράς.
Όπως ωστόσο έγινε γνωστό σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση του 2018, με αποτέλεσμα οι εξαγωγείς της ελιάς Καλαμών να μην μπορούν πια να χρησιμοποιούν την ονομασία “Kalamata olives”, μετά από 90 χρόνια συναλλαγών με αυτή την ονομασία!
Οι συνέπειες αναμένονται εφιαλτικές. Με τα νέα δεδομένα, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις της ελιάς Καλαμών -πλην των Μεσσήνιων- οδηγούνται στην καταστροφή, αφού θα αποκλειστούν από τις αγορές του εξωτερικού όπου το προϊόν τους είναι γνωστό με συγκεκριμένη ονομασία. Λαμβάνοντας μάλιστα υπ’όψιν ότι η εξαγωγή της ελιάς Καλαμών αποφέρει στη χώρα έσοδα άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, οι οικονομικές συνέπειες αγγίζουν όχι μόνο ένα προϊόν κι έναν κλάδο, αλλά ολόκληρη την ελληνική οικονομία.
Ταυτόχρονα, δίνεται τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε παραγωγούς τρίτων χωρών (Αίγυπτος, Τουρκία, κ.α.) και ιδιαίτερα στις αγορές των τρίτων εισαγωγικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Αραβικές χώρες κ.α.), όπου δεν ισχύουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί και όπου εξάγεται περίπου το 40% της ελληνικής παραγωγής. Τούτο διότι οι παραγωγοί των ελαιοπαραγωγικών ανταγωνιστριών χωρών αυτών, εκμεταλλευόμενοι την ελληνική ονομασία, θα μπορούν να εμπορεύονται κανονικά τα προϊόντα τους με την ονομασία “Kalamata olives” χωρίς καμία συνέπεια, ενώ στο ελληνικό προϊόν θα απαγορεύεται να εξαχθεί στις διεθνείς αγορές με την ονομασία αυτή.
Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και η Τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβάλλεται να αναλάβει άμεσα δράση για την επίλυση του προβλήματος. Ενός προβλήματος στο οποίο έχει συντελέσει το ίδιο το Δημόσιο, οδηγώντας από τη μία τους παραγωγούς επί δεκαετίες σε εξαγωγές με την ονομασία Kalamata olives και από την άλλη προβαίνοντας σε ενέργειες αναγνώρισης ονομασίας προϊόντων χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνυπολογισμό των συνεπειών και των πραγματικών συνθηκών της αγοράς.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την προστασία των παραγωγών της ελιάς Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι πρώτη πανελλαδικά στην παραγωγή ελιάς Καλαμών αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, απέναντι στα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση του ΣτΕ;
Πώς θα αποκατασταθεί η δυνατότητα των Ελλήνων παραγωγών και επιχειρήσεων που εξάγουν ελιά Καλαμών/KALAMATA να χρησιμοποιούν την ονομασία “Kalamata olives” στις εξαγωγές τους, όπως πράττουν τα τελευταία 90 χρόνια ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
Στις 28 Απριλίου του 2020, δηλαδή πάνω από δύο χρόνια πριν, είχα προειδοποιήσει επί λέξει: «Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εληά Καλαμών δεν πρέπει να φθάσει ως την συζήτηση στο δικαστήριο. Είναι καιρός αυτοί που “έστησαν” την υπόθεση μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση -ιδίως όσοι παράγοντες την στηρίζουν- να συνειδητοποιήσουν ότι αν επιτύγχαναν τον στόχο τους, θα είχαν διαπράξει ένα εθνικό έγκλημα. Υπηρετώντας έναν αδιανόητο ετσιθελισμό οι μέν και έναν παρανοϊκό και αδιέξοδο ρεβανσισμό οι δέ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο οποίος έχει συνείδηση των καταστροφικών παραμέτρων της υπόθεσης -που μπορεί να φθάσουν ως εκεί που δεν είχαν υποψιασθεί οι προσφεύγοντες- πρέπει να τους πείσει να αποσυρθούν διακριτικά. Το θέμα δεν αφορά την μία ή την άλλη περιοχή, αλλά τα συμφέροντα της χώρας και των παραγωγών. Ιδιαίτερα σε μία στιγμή που βρισκόμαστε ενώπιον των επιπτώσεων μίας νέας κρίσης, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακές κινήσεις και προσπάθεια να μην μάθουν οι Έλληνες αυτό που “το’ χει τούμπανο ο κόσμος όλος”. Πρέπει με βεβαιότητα να αποτραπεί ένα έγκλημα, το οποίο θα επισύρει τεράστιες ευθύνες αν δεν αποτραπεί.»
Αυτά έλεγα πριν δύο χρόνια και σήμερα νοιώθω απογοήτευση και οργή για την αυτοκαταστροφική κομματική τύφλωση και τον εγωιστικό ετσιθελισμό. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια, ενώ η διαβούλευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήταν η ευκολότερη, οδήγησε στην επ’ ωφελεία του συμφέροντος της χώρας Υπουργική Απόφαση του 2018. Έρχεται λοιπόν η “εκτροπή της λογικής”, μεγαλύτερη από μία εκτροπή του Αχελώου, για να γκρεμίσει ό,τι με μεγάλη προσπάθεια χτίσθηκε. Είμαστε άξιοι της τύχης μας!
ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας:
Στην πιο κρίσιμη στιγμή, με καθηλωμένες τις τιμές πώλησης και μέσω ενεργειακής κρίσης που συνεπάγεται αύξηση του κόστους παραγωγής, έρχεται η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση της 7ης Φεβρουαρίου 2018 – γνωστή ως απόφαση Αποστόλου- η οποία έβαλε στο μητρώο ποικιλιών την ονομασία “Kalamata Olives”.
Η απόφαση αυτή θα είναι καταστροφική για τους παραγωγούς και την οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας που έχει το 50% της πανελλήνιας παραγωγής γιατί σύμφωνα με την απόφαση μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές μπορούν να αναγράφουν την εμπορική ένδειξη “Kalamata olives” -που έχει παγκόσμια αναγνωσιμότητα- ενώ οι υπόλοιποι την ένδειξη “Ελιές Καλαμών” με γεωγραφικό προσδιορισμό. Γίνεται κατανοητό ότι αν ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ μόνο οι 2.500 τόνοι της Μεσσηνίας μπορούν να διακινηθούν με το αναγνωρίσιμο εμπορικό όνομα “kalamata olives”. Η εμπορική δυνατότητα και το μέλλον του υπόλοιπου προιόντος με πάνω από 60.000 τόνους παραγωγής και με αξία εξαγωγών άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στον αέρα.
Καλούμε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να αναλάβει επί της ουσίας θεσμικές πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου που οδηγεί η απόφαση του ΣτΕ και να προασπίσει ένα εμβληματικό εξαγώγιμο προϊόν προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας.
Τέλος καλούμε τους παραγωγούς και τους φορείς τους σε εγρήγορση στο να δοθεί άμεσα λύση έτσι ώστε να αποφευχθεί η απαξίωση του προιόντος.
Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την Ελιά Καλαμών.
Όπως επισήμανε, «η ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρεί το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των ελαιοπαραγωγών, καθώς και των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας», οι οποίοι «θα αντιμετωπίζουν στο εξής τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές του εξωτερικού και εσωτερικού, όπου το προϊόν τους είναι γνωστό με τη συγκεκριμένη ονομασία, έχοντας ήδη συμβόλαια διάθεσης της ελιάς».
«Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έχουν σήμερα περισσότερο ποτέ ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό του τομέα της μεταποίησης», πρόσθεσε.
«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύση πριν δημιουργηθεί αδιέξοδο για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς του Νομού μας», είπε κλείνοντας ο βουλευτής, καλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να εκπονήσει συνεκτικό σχέδιο, το οποίο θα αποκαθιστά τους παραγωγούς και εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας», επειδή «από τη Δευτέρα το προϊόν κινδυνεύει να κατέβει από το ράφι».
Σταύρος Καραγκούνης, Πολιτευτής ΣΥΡΙΖΑ:
Η Αιτωλοακαρνανία παράγει το 50% της εγχώριας παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών με αποτέλεσμα ο τόπος μας να θεωρείται πρωταγωνιστής στη παραγωγή βρώσιμης ελιάς.
Δυστυχώς, η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ επηρεάζει την μεγαλύτερη ελαιοκομική περιοχή της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία. Μέλημα μας λοιπόν, πρέπει να είναι η εμπορική, παραγωγική και ποιοτική κατοχύρωση της ελιάς καλαμών έτσι ώστε να υπάρξουν τα ανάλογα οφέλη για τους παραγωγούς μας.
Συνεπώς, όλοι οι φορείς, εμπορικοί και παραγωγικοί και με τη συνδρομή της πολιτείας πρέπει από κοινού να χαράξουν μια ενιαία στρατηγική που θα δίνει οριστική λύση στα τυχόν αδιέξοδα, αλλά ταυτόχρονα θα θέτει εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που πραγματικά αξίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του τόπου μας.
Περιφερειακή παράταξη ‘Δικαίωμα στην Πρόοδο’:
Η ΜΕΓΑΛΗ απογοήτευση για την ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ήλθε, ένας ΑΓΩΝΑΣ ετών και για ένα ΠΡΟΙΟΝ αιχμής έληξε με ΗΤΤΑ.
Το Δ τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ ‘’ Ελιά Καλαμάτας ’’.
Μετά την απόφαση κανείς εκτός της Μεσσηνίας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί το << Kalamata Oliver >>. Οι ελιές καλαμών στην παγκόσμια αγορά θα βγαίνουν με την ένδειξη πχ ελιές καλαμών Αγρίνιο η ελιές καλαμών Μεσολόγγι.
Ο περιφερειάρχης ωστόσο , απλά και αβασάνιστα αφού ΕΧΑΣΕ μια ακόμη ΕΥΚΑΙΡΙΑ δήλωσε ότι θα βρούμε άλλες λύσεις να στηρίξουμε τους παραγωγούς και το προϊόν.
Η εξέλιξη μας λυπεί γιατί οι ελιές καλαμών παραμένουν εθνικό προϊόν αιχμής, εξαγώγιμο και για την Αιτ/ νία που παράγει το 90 % της εγχώριας ποικιλίας, ήταν και είναι Μείζον Θέμα.
Οι Ελαιοπαραγωγοί και η τοπική οικονομία θα συνεχίσουν μέσα στην βαθιά ύφεση και κρίση να χάνουν και να δυσκολεύονται περισσότερο.
Αλήθεια κ Φαρμάκη
Γιατί δεν συντονίσατε σωστά στην προετοιμασία του φακέλου με όλους τους ενδιαφερόμενους Φορείς ?.
Δεν παρακολουθούσατε ότι και η πλευρά της Καλαμάτας είχε περισσότερους συμμάχους και έδωσε μεγάλο ενδιαφέρον και προετοιμάστηκε ποιο μεθοδικά.
Γιατί δεν επιδιώξατε καλύτερη Κυβερνητική υποστήριξη, εφ’ εφόσον το ίδιο το υπουργείο έχει χρέος να υπερασπίσει το Δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον των πολλών και της χώρας ?.
Δεν γνωρίζατε ότι το Υπουργείο το έπαιζε Πόντιος Πιλάτος γιατί η πλευρά της Μεσσηνίας είχε περισσότερους κυβερνητικούς συμμάχους.
Μην ερμηνεύσετε ότι με την προσέγγισή μας ζητούσαμε παρέμβαση στην δικαιοσύνη, από εμάς ΠΟΤΕ αυτή η αντίληψη, αλλά καλύτερη προετοιμασία και συντονισμό ΝΑΙ το ζητούσαμε.
Τώρα μετά την ΗΤΤΑ τρέχετε αλλά πλέον είναι αργά και οι όροι ποιο δυσμενείς.
Προφανώς να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προφανώς θα βοηθήσουμε όπου χρειαστεί αλλά έρχεστε μετά το ΔΙ’ ΕΥΧΩΝ.
Μετράτε πλέον Χαμένες ευκαιρίες.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
Τη λύπη του για την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία μόνο οι παραγωγοί ελιάς καλαμών από τη Μεσσηνία μπορούν να χρησιμοποιούν την ένδειξη «Ελιά Καλαμάτας» εκφράζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα καταβάλλει προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις που θα δικαιώσουν το σύνολο των καλλιεργητών της χώρας – μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία – αλλά και να μην υποστεί η χώρα την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ένα προϊόν που είναι εθνικό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:
«Δυστυχώς, πληροφορηθήκαμε ότι το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) “Ελιά Καλαμάτας”. Οι Σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη “Καλαμάτα” (“Kalamata”), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν ποικιλία “Ελιές Καλαμών” και την περιοχή προέλευσης (π.χ. Αγρίνιο).
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση, ωστόσο διατηρούμε την άποψη και την πεποίθηση που έχουμε εκφράσει πολλές φορές, δηλαδή ότι η Ελιά Καλαμών είναι ένα εθνικό προϊόν μείζονος αξίας για την εθνική οικονομία, που καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της χώρας και μάλιστα, κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία, εκτός Μεσσηνίας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα η Αιτωλοακαρνανία, αποτελούν την περιοχή της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή ποικιλίας ελιάς Καλαμών, κατέχοντας το 44% του παραγόμενου προϊόντος, το οποίο με την υπουργική απόφαση του 2018 μπορούσε να εξάγεται με την θεσμοθετημένη ονομασία “Κalamata Οlives” χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο ΠΟΠ. Ωστόσο, μετά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης δημιουργείται ένα κενό εξαγωγών της τάξης των 65-70 χιλιάδων τόνων, που ισοδυναμεί με την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους παραγωγούς και την εθνική οικονομία, ενώ εγείρονται και σοβαροί φόβοι ότι τρίτες χώρες μπορεί να εκμεταλλευθούν αυτό το κενό και να προωθούν στις διεθνείς αγορές τις δικές τους ελιές, ίσως ακόμα και ως «Ελιές Καλαμών» με γεωγραφική ένδειξη παραγωγής.
Για τους λόγους αυτούς, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συγκαλέσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και επιπλέον, θα έρθουμε σε επαφή με άλλες Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες και ομάδες παραγωγών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και να αναζητηθούν οι λύσεις που θα στηρίξουν το εθνικό προϊόν. Η άποψή μας ήταν και παραμένει, ότι η ελληνική γη και τα προϊόντα της, αποτελούν πολύτιμους εθνικούς θησαυρούς και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται, μακριά από αντιπαλότητες, τοπικισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις».
Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π Μεσολογγίου, την 3η Ιουνίου 2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα, Σταυροπούλου 31, 2ος όροφ., Μεσολόγγι 30200).
Στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης θα διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με τις ενέργειες και την έκδοση ψηφίσματος μετά την απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ Καλαμάτας (εισηγητής κ.Λύρος Κων/νος – Δήμαρχος).
Παρακολουθήστε την συνεδρίαση στο κάτωθι σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/channel/UCgPvhpT87Jlgd9kb2NhKl9w
Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:
Σε συνέχεια της δημοσίευσης της με αριθμό 1149/2022 απόφασης του Σ.τ.Ε η οποία εκδόθηκε επί της προσφυγής κατά της Υπουργικής απόφασης 331/20735 (07/02/2018) με την οποία το όνομα «Καλαμάτα» προστέθηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας του συγκεκριμένου αναγνωρισμένου παγκοσμίως εθνικού μας προϊόντος και ως εκ τούτου διευθετούτο το ζήτημα της χρήσης του όρου ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος προέβη στην εξής δήλωση:
«Τόσο με την ιδιότητα του συμμετέχοντος στην ως άνω δίκη ως διάδικος ο Δήμος μας όσο και ως ο Δήμος που έχει την μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς ποικιλία Καλαμάτα παγκοσμίως, πρέπει να αναφέρω μετά βεβαιότητας, ότι η εν λόγω απόφαση οδηγεί σε τραγικό αδιέξοδο έναν πολύ σοβαρό κλάδο της εθνικής οικονομίας μας.
Το πρώτο σε εξαγωγές αγροτικό προϊόν της χώρας μπαίνει ξανά σε περιπέτειες και σε περιδίνηση με ανυπολόγιστες ζημιές για όλο το φάσμα των εμπλεκομένων . Παραγωγοί, μεσίτες, μεταποιητές, εξαγωγείς, μεταφορείς, πρακτορεία, αλυσίδες Σ/Μ, εισαγωγείς βρίσκονται έωλοι και αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που παράγει φόβο, ανασφάλεια, και ζημιές σε κάθε στάδιο, μετακυλιώμενες αλυσιδωτά με τελικό αποδεκτή και τον έλληνα παραγωγό.
Η κατάσταση μάλιστα αυτή είναι τόσο γενικευμένη πανελλαδικά, με εξαίρεση την Μεσσηνία, αφού αφορά την παραγωγή 70.000 τόνων περίπου στην Αιτωλοακαρνανία , 35.000 τόνων περίπου στη Λακωνία, 20.000 τόνων στη Φθιώτιδα ,και περίπου 10.000 τόνων στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε δικαίως μπορούμε να μιλάμε για εθνικό ζήτημα!
Αν μάλιστα σκεφθεί κανείς ποσό ευάλωτη θα γίνει η διακίνηση του προϊόντος μας στο εξωτερικό όταν θα δύνανται ανταγωνίστριες χώρες να κάνουν χρήση του ονόματος Καλαμάτα, και όχι εμείς, που με τόσο κόπο και για γενιές δουλέψαμε σκληρά σαν χώρα για να καταστεί αναγνωρίσιμο διεθνώς το προϊόν αυτό, τότε επιβεβαιώνεται ότι είναι πράγματι εθνικό το ζήτημα.
Φυσικά ζούμε σε μια ευνομούμενη χώρα, όπου οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι και πρέπει να είναι σεβαστές.
Η νομική επάρκεια της εν λόγω απόφασης είναι ζήτημα εξεζητημένα νομικό, ανήκει στους αρμόδιους.
Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη, ότι και οι ίδιες οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές είχαν απορρίψει την καταγγελία περί παραβίασης του κοινοτικού δικαίου.
Πέραν όμως από τα αυστηρά νομικά , η αλήθεια είναι ότι διαταράσσεται ένας αποδοτικός και δυναμικός κλάδος, ο ελαιοκομικός, η λειτουργία του οποίου πρέπει να εξασφαλιστεί χωρίς φυσικά να καταπατούνται δικαιώματα και φυσικά πρέπει να μετρηθούν οι αντοχές του, συνυπολογίζοντας τα προβλήματα της αστάθειας, που βίωσε και βιώνει λόγω της πανδημίας, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.
Διότι και στο «επιχειρείν» πολύ εύκολα και γρήγορα γκρεμίζεις κάτι, πολύ δύσκολα όμως το στήνεις!»
Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’:
Την ακύρωση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) “Ελιά Καλαμάτας” αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι δικαστές έκριναν ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί της ελιάς Καλαμών , μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη “Καλαμάτα” (“Kalamata”) ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών(εκτός της Μεσσηνίας ) , όπως στην Αιτωλοακαρνανία θα αναγράφουν ποικιλία “Ελιές Καλαμών” και την περιοχή προέλευσης (π.χ. Αγρίνιο). Το «Kalamata olives», που πλέον δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν οι Αιτωλοακαρνάνες, είναι αυτό που γνωρίζουν οι αγορές και που δεν πρόκειται να αντικατασταθεί με καμία νεοφανή ορολογία. Η απόφαση του ΣτΕ είναι κόλαφος για το νομό που παράγει το σχεδόν 90% της εγχώριας ποικιλίας ελιάς Καλαμών και είναι εντυπωσιακό το πως αφέθηκε η χώρα στα να στερηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως, απομειώνοντας και περιορίζοντας ένα εμβληματικό εθνικό προϊόν. Το ερώτημα είναι ποιό είναι το εμπορικό μέλλον για ένα καθαρά εξαγωγικό προϊόν του οποίου η πραγματική παραγωγή, ως ποικιλία, βρίσκεται κυρίως εκτός συνόρων του νομού Μεσσηνίας , όπως στην Αιτωλοακαρνανία.
Σε αυτή τη συγκυρία, εν μέσω ενεργειακής και πανδημικής κρίσης, η οικονομία του τόπου μας δεν αντέχει άλλο «χτύπημα». Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος που θα καταλήξει σε μια βιώσιμη λύση προς όφελος της ελληνικής ελιάς, των παραγωγών, των μεταποιητών, των εμπόρων και των εξαγωγέων . Ένας διάλογος χωρίς τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και χωρίς τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Η ευθύνη και πρωτοβουλία ανήκει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑ&Τ και αναμένουμε άμεσα κινήσεις .
Στην ίδια κατεύθυνση καλούμε την Δημοτική Αρχή Αγρινίου να προκαλέσει κοινή σύσκεψη με τους γειτονικούς Δήμους, που επίσης παράγουν τεράστιες ποσότητες Καλαμών, με τους εκπροσώπους των παραγωγών, τους μεταποιητές και τους εξαγωγείς, προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να βγούμε απ’ το τέλμα. Τέλος , πρέπει να αποδεχθούμε ότι η απόφαση του ΣτΕ για τις ελιές ποικιλίας «Καλαμάτα» έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Αιτωλοακαρνανία οφείλει επιτέλους να εργαστεί για να «χτίσει» δική της ταυτότητα και να δώσει αξία και αναγνωσιμότητα στα προϊόντα της.
Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
Η απόφαση του ΣτΕ για την εληά Καλαμών αποτελεί ισχυρό πλήγμα σε μία εθνική υπόθεση και τα κροκοδείλια δάκρυα ορισμένων είναι απλώς “παρηγοριά στον άρρωστο”. Μετά από μεγάλες προσπάθειες έγινε κατορθωτό να προχωρήσει το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαγγέλης Αποστόλου στην διευθέτηση της υπόθεσης, με γνώμονα το συμφέρον όσων εμπλέκονται στην παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του πιο εμβληματικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, όπως είναι η εληά Καλαμών. Το γεγονός ότι η απόφαση εκείνη ήταν σωστή για το εθνικό συμφέρον, αναγνώριζαν και παράγοντες της σημερινής κυβέρνησης με τους οποίους είχα έλθει τότε σε επαφή, όταν κάποιοι “Μεσσήνιοι” περίμεναν να επισυμβεί η κυβερνητική αλλαγή στην χώρα για να προσφύγουν δικαστικά και να ανατρέψουν μία εμπεδωμένη κατάσταση. Τότε είχα ζητήσει επιμόνως (και αυτό είναι καταγεγραμμένο σε δημόσιες τοποθετήσεις μου) να ασκήσει ο τότε αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ή και η ηγεσία της κυβέρνησης, την δύναμη πειθούς που διέθεταν, ώστε οι ως άνω προσφεύγοντες να αποσύρουν την εγωιστική και ζημιογόνα για το εθνικό συμφέρον προσφυγή τους. Τότε κάποιοι κουτοπόνηροι βγήκαν να ισχυρισθούν ότι “ο Βαρεμένος ζητάει παρέμβαση στην Δικαιοσύνη”. Ψευδές και ανυπόστατο, διότι επέμεινα ότι η σημερινή κυβέρνηση έπρεπε να εκφράσει την πολιτική της βούληση, όπως πολιτική ήταν η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, και ότι το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να καραδοκούν ορισμένοι για να εκμεταλλευθούν το οποιοδήποτε αποτέλεσμα των εκλογών για ίδιο όφελος.
Ιδού λοιπόν το αποτέλεσμα των επικοινωνιακών σώου ότι δήθεν οι ισχυρές νομικές εκπροσωπήσεις στα δικαστήρια θα έφερναν την δικαίωση. Αυτό που επήλθε δεν ήταν μία Σολομώντεια λύση, ώστε “να καλυφθούν όλοι”, αλλά μία ζημία στο ίδιο το προϊόν και μία κερκόπορτα για να εμφανισθούν εληές Καλαμών με το όνομα οποιουδήποτε εξωτικού μέρους.
Όσοι εκώφευσαν -για πολιτικούς ή άλλους λόγους- σε μία δίκαιη και εθνικά επωφελή λύση, ας έχουν “το κρίμα στο λαιμό τους”.