water5

Συζήτηση για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Μεσολόγγι

Έγινε και αυτό! Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για να ζητήσω ενημέρωση για ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων ετών στο Μεσολόγγι, αυτό της αντικατάστασης εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.

Είχα μια εποικοδομητική συζήτηση με την υπεύθυνη – εκ μέρους του Δήμου- Μηχανικό και κανόνισα ως Πρόεδρος της Κοινότητας, να γίνει Συμβούλιο Κοινότητας στις 14 Ιουλίου, ώστε να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση του Συμβουλίου Κοινότητας και όλων των πολιτών (τα συμβούλια μεταδίδονται απευθείας) με καλεσμένη την Μηχανικό του Δήμου.

Στόχος να ακούσουμε την περιγραφή του έργου, να γίνουν ερωτήσεις-προτάσεις και να λυθούν απορίες.
Σήμερα, δέχθηκα τηλεφώνημα, με το οποίο ενημερώθηκα ότι ο Δήμαρχος δεν επιθυμεί η μηχανικός να έρθει στο συμβούλιο μας και να μας ενημερώσει!

Για ένα από τα σημαντικότερα έργα για το Μεσολόγγι, το Συμβούλιο Κοινότητας αποκλείεται από την ενημέρωση και μάλιστα ο Δήμαρχος δίνει εντολή σε υπάλληλο να μην έρθει στο Κοινοτικό Συμβούλιο. Συγνώμη, αλλά που ζούμε;

Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο πνοής για την πόλη που μας θέλει ενωμένους (αυτοδιοίκηση και πολίτες) ώστε να γίνει άμεσα, με την λιγότερη όχληση και με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Σημαντικό μέλημα και αίτημα του συμβουλίου μας είναι η μέριμνα από τώρα, για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση!

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία είναι να προβλεφθεί από τώρα σε κάθε κομμάτι που θα γίνεται σκάψιμο, να αντικαθίσταται η άσφαλτος σε όλο το πλάτος του δρόμου και όχι μόνο στο “σκαμμένο κομμάτι”. Κάτι το οποίο είναι στο χέρι μας να προτεραιοποιηθεί ως έργο, να εξοικονομηθούν οι πόροι και να προβλέψουμε να γίνει παράλληλα με την εν λόγω εργολαβία. Είναι επίσης σημαντικό να μάθουμε ότι το έργο αυτό θα γίνεται τμηματικά. Να μας κοινοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα αλλά και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητούσαμε στο Συμβούλιο Κοινότητας της 14ης Ιουλίου, στο οποίο είχαμε καλέσει την υπεύθυνη μηχανικό του έργου.
Εδώ είναι το λινκ από την ιστοσελίδα του Δήμου για όποιον θέλει να ενημερωθεί περαιτέρω: http://messolonghi.gov.gr/?p=11674

Δημοσιοποιώ αυτή την συμπεριφορά και κατάσταση που είναι η καθημερινότητα που βιώνει το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου, το οποίο τρία χρόνια τώρα ασθμαίνει για τα αυτονότητα. Η ευθύνη της απαξίωσης ενός κυττάρου της δημοκρατίας βαρύνει αποκλειστικά την δημοτική αρχή!

Ως Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου, επαναλαμβάνω ότι ένα τέτοιο έργο πνοής πρέπει να μας βρει ενωμένους και ενημερωμένους!

07-07-2022
Όλγα Δασκαλή, Πρόεδρος Κοινότητας Μεσολογγίου


Κατόπιν σχετικού αιτήματος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου προς τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23 Ιουνίου συνάντηση της διοίκησης του Συλλόγου με τον δήμαρχο Κώστα Λύρο, τον αντιδήμαρχο Νίκο Καραπάνο και τον προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών Θανάση Βάσση, με αντικείμενο το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην πόλη του Μεσολογγίου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο εκπροσώπησε σχεδόν σύσσωμο το Δ.Σ. με επικεφαλής τους αντιπροέδρους Νίκο Ρήγα και Χρήστο Κοντούλα εν τη απουσία του προέδρου Κωνσταντίνου Πασιόπουλου λόγω επαγγελματικού ταξιδιού. Στη συνάντηση παραβρέθηκε, επίσης, ο πρώην πρόεδρος Βασίλης Σπυρόπουλος, ο οποίος έχει οριστεί με απόφαση της διοίκησης ως σύμβουλος παρακολούθησης της πορείας του συγκεκριμένου έργου από πλευράς Συλλόγου.

Αρχικά ο αντιπρόεδρος κ. Ρήγας ανέφερε ότι ο Σύλλογος δεν είναι αντίθετος στην πραγματοποίηση του έργου, καθώς η αντικατάσταση των απαρχαιωμένων σωλήνων αμίαντου θα ωφελήσει τη δημόσια υγεία και θα επιτρέψει την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου χωρίς απώλειες νερού. Από την άλλη, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην ολοκλήρωση αντίστοιχου βεληνεκούς έργων του Δήμου κατά τα προηγούμενα χρόνια δημιουργεί έντονη ανησυχία στα μαγαζιά, καθώς αν επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, τότε θα προκληθεί γενικό μπλακ άουτ στην αγορά και δεκάδες επιχειρήσεις του Μεσολογγίου θα κινδυνεύσουν άμεσα με χρεωκοπία.

Για αυτό τον λόγο ο Βασίλης Σπυρόπουλος μίλησε στη συνέχεια και ζήτησε από τον δήμαρχο οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να μεριμνήσουν για την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που θα τεθούν στον εργολάβο για την τμηματική αποπεράτωση του έργου, σε ό,τι αφορά τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και τις αρτηρίες εισόδου και εξόδου από την πόλη.

Επιπλέον επισημάνθηκε η ανάγκη χρήσης κατάλληλων μηχανικών μέσων εκσκαφής των δρόμων (όπως για παράδειγμα ερπυστριοφόρος τροχός), τα οποία θα διασφαλίσουν τη μικρότερη δυνατή όχληση της αγοράς και την ταχύτερη δυνατή αποπεράτωση κάθε τμήματος του έργου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Λύρος δεσμεύτηκε να υπάρχει συνεννόηση με τα μαγαζιά κατά την κατασκευή του έργου για την αποφυγή προβλημάτων, καθώς και πλήρης ενημέρωση για τα χρονοδιαγράμματα και τις τεχνικές λεπτομέρειες προς τον Σύλλογο, από τον οποίο ζήτησε τη συνεργασία του για την ομαλή πρόοδο των εργασιών.

Στο κλείσιμο της συνάντησης τα μέλη της διοίκησης ενημέρωσαν τη δημοτική αρχή ότι, κατόπιν πρότασης του προέδρου κ. Πασιόπουλου την οποία έκαναν αποδεκτή, ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος έχει προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας με νομικούς συμβούλους, ώστε να υπάρχει νομική κάλυψη των συναδέλφων και του Συλλόγου σε θέματα που άπτονται του συγκεκριμένου έργου, ενώ επίσης ανάλογη συμφωνία έχει γίνει με μηχανικό, ο οποίος θα αναλάβει να καθοδηγήσει τον Σύλλογο και το νομικό τμήμα σε περαιτέρω ενέργειες που ενδεχομένως χρειαστεί να γίνουν, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των εμπόρων και των επιχειρηματιών της πόλης.