Συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου, την 8η Ιουλίου 2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα, Σταυροπούλου 31, 2ος όροφ., Μεσολόγγι 30200), σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010, για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα:
Συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου (εισηγητής κ.Λύρος Κων/νος – Δήμαρχος).
Παρακολουθήστε την συνεδρίαση στο κάτωθι σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/channel/UCgPvhpT87Jlgd9kb2NhKl9w
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε νωρίτερα το πρωί με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου Μιχαήλ Σερασκέρη.
Ο Γ. Παπαναστασίου ενημέρωσε τον κ. Σερασκέρη για την απόφαση που έλαβαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης υπό το βάρος των εξελίξεων στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Παρών στη συνάντηση ο κ. Γεώργιος Αλμπάνης, συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Αγρινίου δήλωσε : «Άκουσα με προσοχή την ενημέρωση από τον Διοικητή και τον Διευθυντή της Καρδιολογικής. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα από τη Διοίκηση και το ιατρικό προσωπικό τα οποία εκκρεμούν με επικίνδυνες συνέπειες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται το Νοσοκομείο Αγρινίου είναι εγκληματική. Η άμεση κινητοποίηση των αυτοδιοικητικών και υγιειονομικών φορέων είναι επιβεβλημένη. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Προχωράμε άμεσα σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να σχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε για να σταματήσουμε τις δυσμενείς εξελίξεις».
Στο Αγρίνιο μετά από σύσκεψη του Δημάρχου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, πραγματοποιείται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 8 Ιουλίου, όπου έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι των εργαζομένων, φορείς και σύλλογοι της πόλης.
Στο Δήμο μας και στη Δημοτική Αρχή περί άλλα τυρβάζουν. Κάποιοι προφανώς δεν τους έχουν δώσει να καταλάβουν ότι το Νοσοκομείο μας εκπέμπει και πάλι SOS με τη χειρουργική κλινική να αποψιλώνεται και να υπάρχει τεράστια έλλειψη στελέχωσης σε αναισθησιολόγους και παιδιάτρους. Η κατάσταση τείνει να οδηγηθεί στο να είναι μη αναστρέψιμη.
Επιπροσθέτως:
Ένα (1) χρόνο τώρα δεν έχει δοθεί καμία έγκριση επικουρικού γιατρού.
Η αναμενόμενη προκήρυξη των μονίμων ιατρών καρκινοβατεί μεταξύ των Υπουργείων.
Οι συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις δημιουργούν κενά δυσαναπλήρωτα.
Κάνω δημόσια έκκληση προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκληθεί έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας ΑΜΕΣΑ.
Ο Δήμος μας και η τοπική κοινωνία οφείλει για μια ακόμη φορά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Γιατί μετά την “απογείωση” που μας έταξαν ορισμένοι, έρχεται η ανώμαλη προσγείωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εγρήγορση λοιπόν χωρίς εφησυχασμό γιατί οι κίνδυνοι είναι ορατοί για το μέλλον της υγείας στον τόπο και την περιοχή μας.
Πάνος Παπαδόπουλος
Πρώην Αναπληρωτής Διοικητής
Γ.Ν. Αιτωλ/νίας Ν.Μ. Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Δημοτικός Σύμβουλος «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
Η διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου με αποκλειστικό θέμα τις δυσμενείς εξελίξεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία μετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι επικεφαλής των παρατάξεων.
Στην προκαθορισμένη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μονοπώλησε τη συζήτηση το θέμα των προβλημάτων του Νοσοκομείου Αγρινίου και για αυτό αποφασίστηκε η άμεση πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης.
Η έκτακτη συνεδρίαση ορίστηκε για την Παρασκευή 8 Ιουλίου και θα κληθούν εκπρόσωποι εργαζομένων, φορείς και σύλλογοι της πόλης
Στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Αγρινίου μετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρ. του ΔΣ Νίκος Καζαντζής, η κ. Χριστίνα Σταρακά, ο κ. Πανετλής Ζέρης, ο κ. Τίμος Παπανικολάου, ο κ.Στ. Μερμήγκης και ο κ. Γ.Καραμητσόπουλος.
Νοσοκομείο Αγρινίου ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ! ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ !
Μετά την συστηματική υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου έρχεται σταδιακά η σειρά του Αγρινίου.
Πρώτα έκλεισε η Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ( ΜΕΘ ) μέσα στην έκρηξη της πανδημίας.
Τώρα έρχεται η υποβάθμιση της κρίσιμης για το νοσοκομείο καρδιολογικής κλινικής.
Αύριο θα έλθει η συνολική υποβάθμιση αν δεν παρθούν σήμερα σοβαρές πρωτοβουλίες.
Θυμίζω και ερωτώ :
Η περιφερειακή Αρχή Κατσιφάρα τόλμησε σε δύσκολες οικονομικές εποχές για την χώρα να αναλάβει την ολοκλήρωση και αποπεράτωση του Νέου Νοσοκομείου.
Το 2011 που αναλάβαμε, ήταν κατασκευαστικά εγκαταλελειμμένο και αραχνιασμένο !
Εμείς αντί να γκρινιάζουμε και να καταγγέλλουμε επιλέξαμε τον δρόμο της ευθύνης. Το εντάξαμε στο πρόγραμμα της Περιφέρειας ( ΠΕΠ ) και δεχθήκαμε πολιτικά πυρά από πολιτικά στελέχη που σήμερα διαφεντεύουν στην Αιτωλοακαρνανία.
Δεν υποκύψαμε στις αντιδράσεις και έτσι η Αιτωλοακαρνανία απέκτησε ένα άρτιο κτιριακά και με υπερσύγχρονο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό νοσοκομείο.
Έκτοτε τίποτα δεν προστέθηκε,
ούτε ένα λιθαράκι παρά τα 45 δις που διέθεσε η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στήριξη των υποδομών υγείας.
Ούτε μία πρόσληψη μόνιμου Ιατρικού προσωπικού και προσωπικού ειδικοτήτων.
Σήμερα,
αλήθεια που είναι ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος και οι κυβερνητικοί Βουλευτές ?
Πως αποδέχονται την συνεχή υποβάθμιση και τον συμβιβασμό στην εγκατάλειψη ?
Γιατί δεν αντιδρούν στους συνεχείς λαθεμένους κυβερνητικούς χειρισμούς ?
Εμείς, η παράταξή μας ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ έχει φέρει με δική της πρωτοβουλία δύο φορές στο ΠΣ το Θέμα της αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας και του ΕΣΥ για όλη την περιφέρεια.
Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ανοικτή και παρουσία όλων των εκπροσώπων, άρα όλοι γνωρίζουν ποιος πραγματικά ενδιαφέρθηκε και ποιοι αγνόησαν τις αποφάσεις μας.
Δεν εισακουστήκαμε αλλά,
δεν εγκαταλείπουμε το χρέος μας για την Δημόσια υγεία και το ΕΣΥ, γιατί απλά οι άνθρωποι του μόχθου που υπηρετούμε δεν έχουν άλλη επιλογή.
Ο Δρόμος του απολογισμού είναι Μπροστά μας !
Περιφερειακός συνδυασμός ‘Δικαίωμα στην πρόοδο’
ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας:
Τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Αγρινίου πλήθος γιατρών αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης χωρίς να γίνονται προσλήψεις που θα τους αντικαταστήσουν και επιπλέον άκρως σημαντικοί για την λειτουργία του Νοσοκομείου γιατροί παραιτούνται. Η κατάρρευση του Νοσοκομείου είναι γεγονός και οι ευθύνες αναλογούν στην διοίκηση, την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας που δεν έκανε τίποτα για να ανατρέψει τον κίνδυνο που ήταν ορατός εδώ και καιρό. Σήμερα η κατάσταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι χειρότερη από ποτέ.
Αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου η ασφαλής εφημέρευση θα ήταν ανέκδοτο αν δεν ήταν εφιάλτης, με σημαντικές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους και χειρουργούς.
Ο νομός βρίσκεται υγειονομικά στο χείλος του γκρεμού.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει γυρίσει την πλάτη στα Νοσοκομεία του νομού μας και εδώ και τρία χρόνια δεν έχει κάνει ούτε τα αυτονόητα για τη στήριξη τους.
Πρέπει η κοινωνία να αντιδράσει σήμερα. Αύριο θα είναι πολύ αργά.
Όχι άλλη «απογείωση». Ως εδώ!
Μετά από πρόσκληση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη στο Νοσοκομείο.
Συνομίλησε με το Σωματείο και τους εργαζομένους του και ενημερώθηκε για τα προβλήματα, τις ελλείψεις και την εγκατάλειψη.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Μωραΐτης προέβη σε δήλωση.
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:
«Σήμερα, ύστερα από πρόσκληση, συναντήθηκα με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου “Χατζηκώστα ”, που με ενημέρωσε λεπτομερώς για τα κενά και τις ελλείψεις του.
Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δίνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Τα λόγια, τα υποκριτικά χειροκροτήματα και οι κούφιες υποσχέσεις δεν αρκούν.
Χρειάζονται έμπρακτη στήριξη – και την χρειάζονται εδώ και τώρα!
Η έλλειψη αναισθησιολόγου και η ανεπαρκής εφημέρευση των κλινικών (οι περισσότερες από τις οποίες είναι υποστελεχωμένες) θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη εύρυθμη λειτουργία, τόσο του Νοσοκομείου συνολικά, όσο και του χειρουργικού τομέα. Ενώ, μάλιστα, αποχωρούν δύο χειρουργοί, δεν έχει γίνει πρόσληψη κανενός επικουρικού ιατρού, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Συνολικά το Νοσοκομείο Μεσολογγίου χρειάζεται οπωσδήποτε δύο Αναισθησιολόγους, δύο Γενικούς Χειρουργούς και έναν Παιδίατρο.
Τρία χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει γυρισμένη την πλάτη στο Νομό μας και στα Νοσοκομεία μας. Έχουμε ζητήσει την απαραίτητη προσοχή με κάθε δυνατό τρόπο και σε κάθε δυνατό τόνο.
Μάταια.
Από τον κ. Μητσοτάκη και το Υπουργείο Υγείας εισπράξαμε μια παροιμιώδη αδιαφορία, μια εκκωφαντική σιωπή, μια εξοργιστική εγκατάλειψη και απαξίωση.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τα ντιλς με τους εργολάβους, για την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, ώστε να ετοιμάσει το αφήγημα για το “Νέο ΕΣΥ”, για την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας.
Έφτασε, όμως, πλέον ο κόμπος στο χτένι.
Τα εξαντλητικά ωράρια, τα αδικαιολόγητα κενά, οι ελλείψεις και η εγκατάλειψη ούτε μπορεί ούτε πρέπει να συνεχιστούν. Το υγειονομικό προσωπικό δεν μπορεί να υπερεξαντλείται με υπερεφημερεύσεις και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με τους υπάρχοντες μισθούς. Είναι αναγκαία η μισθολογική αντιστοίχιση της προσφοράς, της αξίας τους, αλλά και των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Μητσοτάκης και Υπουργείο Υγείας δεν έχουν άλλο χρόνο.
Να ενισχύσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ το Νοσοκομείο Μεσολογγίου και να φροντίσουν ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων του, για να διασφαλιστεί η συνολική εύρυθμη λειτουργία του.
Ως εδώ!»
Εικόνα κρίσης και εγκατάλειψης αντίκρυσε ο Γιώργος Βαρεμένος κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων. Επί του πεδίου υπάρχει μία αναισθησιολόγος που μετακινείται με απόσπαση από το Νοσοκομείο Αγρινίου ανά μήνα και το φθινόπωρο θα συμπληρωθεί ο χρόνος μετά τον οποίο έχει δικαίωμα να αρνηθεί την μετακίνηση.
Πρόσφατα μεταφέρθηκαν δύο δεκαεξάχρονοι σοβαρότατα τραυματισμένοι, την στιγμή που δεν εφημέρευε αναισθησιολόγος. Ο ένας χρειάσθηκε διασωλήνωση, την οποία έκανε ο χειρουργός, σώζοντας ουσιαστικά την ζωή του. Από τους πέντε χειρουργούς έχουν μείνει τρεις και από τους τρεις παιδιάτρους μόνο μία, και αυτή δεν είναι μακρυά από την συνταξιοδότηση.
Μία αναισθησιολόγος και δύο χειρουργοί και ένας παιδίατρος δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεθούν για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη κυβερνητική βούληση. Μόνο που δεν ακούει κανείς.
Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χριστίνα Σταρακά επανάφερε το σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Αγρινίου , επισημαίνοντας τα εξής:
“Για μια ακόμα φορά τους τελευταίους μήνες, γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στο Νοσοκομείο Αγρινίου εξέφρασαν κραυγή αγωνίας διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση λόγω της υποστελέχωσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας η πλειοψηφία των τμημάτων αδυνατεί να καταθέσει ασφαλή προγράμματα εφημεριών για όλες τις μέρες του μήνα, λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Το Νοσοκομείο Αγρινίου όχι μόνο δεν ενισχύθηκε λόγω πανδημίας αλλά αποδυναμώθηκε και σήμερα η λειτουργία του είναι οριακή, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και για τις αντοχές του προσωπικού μετά από δύο χρόνια εξαντλητικής εργασίας λόγω COVID-19.
Ενδεικτικό της κατάρρευσης με την οποία απειλείται το Νοσοκομείο Αγρινίου είναι το γεγονός ότι, μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, στελεχώνεται με τουλάχιστον 15 ιατρούς λιγότερους λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων.
Έντονο είναι το πρόβλημα στη χειρουργική κλινική, η οποία τους τελευταίους δυο μήνες εφημέρευε μόνο 18 ημέρες το μήνα, ενώ εξίσου δύσκολα είναι τα πράγματα στη Μαιευτική και στο Αιματολογικό.
Η ανησυχία μας εντείνεται γιατί, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, από τις 700 θέσεις μόνιμων ιατρών που λέει ότι θα προκηρύξει το Υπουργείο αντιστοιχούν το πολύ 4 ιατροί για το Νοσοκομείο Αγρινίου και 3 Ιατροί για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, αριθμοί που δεν καλύπτουν ούτε καν τους ιατρούς που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης. Είναι ενδεικτικό, επίσης, ότι μεταξύ των θέσεων επικουρικών που προκήρυξε η 6η ΥΠΕ δεν προβλέπεται ούτε μία θέση ιατρού για τα δύο Νοσοκομεία, Αγρινίου και Μεσολογγίου.
Εδώ και αρκετούς μήνες, με αφορμή και την πανδημία, τόσο η διοίκηση όσο και οι γιατροί και το σωματείο των εργαζομένων, προειδοποιούσαν για τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και ζητούσαν επιτακτικά άμεσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, χωρίς όμως να εισακουστούν.
Δυστυχώς, από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει αδιαφορία και εμπαιγμός.
Απαιτούμε άμεσα αλλαγή πολιτικής με άμεσες προσλήψεις και ουσιαστική ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού.
Το Γ.Ν Αγρινίου και το Γ.Ν. Μεσολογγίου μαζί με τα Κέντρα Υγείας καλύπτουν τις ανάγκες του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, με περίπου 250.000 πληθυσμό, κάτι που απαιτεί άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας με δημιουργία και νέων τμημάτων.
Ως δημοτικό συμβούλιο πρέπει να είμαστε στη πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και του Σ.Ε.Ν.Α.”
Τον κίνδυνο κατάρρευσης των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Αγρινίου επεσήμανε ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος μετά από επί τόπου επίσκεψή του, κατά την οποία είχε συναντήσεις με τον διοικητή κ. Σερασκέρη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας κ. Αραβανή και εκπροσώπους εργαζομένων. Έφυγαν 11 γιατροί μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου, θα φύγουν άλλοι 7 λόγω συνταξιοδότησης ή παραιτήσεων και έως το τέλος του 2022 ο κατάλογος μπορεί να διευρυνθεί. Την ίδια στιγμή δεν έχει εκδηλωθεί καμμία ενέργεια για την αναπλήρωσή τους.
Το νοσοκομείο διαθέτει πέντε χειρουργεία, αλλά λειτουργεί μόνο το ένα, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ οι εφημερίες δεν βγαίνουν με τα συγκεκριμένα δεδομένα. Έχουμε ένα κτιριακά άρτιο νοσοκομείο, με σχετικά ικανοποιητικό εξοπλισμό (ο οποίος βέβαια χρήζει συντήρησης) και παρ’ όλα αυτά οι διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία αυξάνονται, αυξάνοντας τον φόρτο εκεί και εντείνοντας τη ανισορροπία και την δυσλειτουργία στο σύστημα. Εσύ μπορεί να μην καλύπτεις τα κρεβάτια σου και ο άλλος να φορτώνεται με ράντζα.
Δεν έχει γίνει τίποτε για την ενσωμάτωση στο σύστημα των υγειονομικών που προσλήφθηκαν στην διάρκεια της πανδημίας και οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου. Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εξακολουθούν, από την άποψη εργασιακής σχέσης, να μην υπάρχουν για το υπουργείο. Εκεί που δείχνει τεράστια ετοιμότητα η κυβέρνηση είναι η “τιμωρητική” αντιμετώπιση απέναντι στους εργαζόμενους της φύλαξης, τους οποίους βιάζεται να πετάξει άρον-άρον στον δρόμο για να επαναφέρει το σύστημα των εργολάβων, που είναι και οικονομικά ασύμφορο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν προσφύγει στον εισαγγελέα θέτοντας ζήτημα Απιστίας για όσους εφαρμόζουν τέτοιες αποφάσεις.
Η παθολογία είναι αλληλένδετη στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου και το Δημόσιο σύστημα υγείας αποδιοργανώνεται και υποβαθμίζεται, λες και δεν πήραν κανένα μάθημα από την περιπέτεια της πανδημίας, που ανέδειξε τον αναντικατάστατο υγειονομικό και κοινωνικό ρόλο του.
Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.
Όπως τόνισε, παρά τις «συνεχόμενες εκκλήσεις τα 2,5 χρόνια της πανδημίας», η μόνη απάντηση ήταν «μια εκκωφαντική σιωπή και μια άνευ προηγουμένου, εγκληματική αδιαφορία κι εγκατάλειψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Υγείας». Παράλληλα επεσήμανε ότι, «αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει τα Νοσοκομεία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, αλλά και να τους παράσχει τον απαραίτητο εξοπλισμό από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, μετέτρεψε το Νοσοκομείο Αγρινίου σε νοσοκομείο αναφοράς COVID-19 κι εγκατέλειψε το Νοσοκομείο Μεσολογγίου στην τύχη του».
Χαρακτηριστικά είπε πως «κατέστησαν και τα δύο θύματα της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής, της απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας για την προετοιμασία του “Νέου ΕΣΥ”, των ντιλς με τους εργολάβους και των ελαστικών μορφών εργασίας».
Αφού αναφέρθηκε στα κενά και των Κλινικών και των Τμημάτων και των δύο Νοσοκομείων, χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «εγκληματικά αδιάφορη, βαθιά αναξιοπρεπής και αναμφισβήτητα επικίνδυνη».
Κλείνοντας, υπογράμμισε πως (η κυβέρνηση) πρέπει «να ενισχύσει άμεσα τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου με το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό και να σταματήσει να παίζει την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων της Αιτωλοακαρνανίας στα ζάρια».
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:
«Αυτά τα 2,5 χρόνια της πανδημίας κάναμε συνεχόμενες εκκλήσεις, σε κάθε δυνατό τόνο, για ενίσχυση των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου. Μόνη απάντηση, μια εκκωφαντική σιωπή και μια άνευ προηγουμένου, εγκληματική αδιαφορία κι εγκατάλειψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Υγείας.
Αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει τα Νοσοκομεία μας με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, αλλά και να τους παράσχει τον απαραίτητο εξοπλισμό από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, μετέτρεψε το Νοσοκομείο Αγρινίου σε νοσοκομείο αναφοράς COVID-19 κι εγκατέλειψε το Νοσοκομείο Μεσολογγίου στην τύχη του.
Κατέστησαν και τα δύο θύματα της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής, της απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας για την προετοιμασία του “Νέου ΕΣΥ”, των ντιλς με τους εργολάβους και των ελαστικών μορφών εργασίας.
Πλέον, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού τους, που έδωσε και δίνει μάχη ζωής, ξεπέρασαν το σημείο μηδέν.
Το Νοσοκομείο Αγρινίου:
– Διαθέτει τουλάχιστον 20 γιατρούς λιγότερους απ’ όσους στην αρχή της πανδημίας, λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων.
– Η πλειοψηφία των κλινικών (Χειρουργική, Παθολογική, Μαιευτική, Καρδιολογική, Ουρολογική) και των Τμημάτων του (Πνευμονολογικό, Νευρολογικό, ΩΡΛ, Ψυχιατρικό, Γαστρεντερολογικό, Μικροβιολογικό, Αιματολογικό-Αιμοδοσία) λειτουργούν υποστελεχωμένα, με φοβερές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και υπερσυγκέντρωση ευθυνών και αρμοδιοτήτων στους εναπομείναντες γιατρούς.
– Στη ΜΕΘ, από τις πέντε οργανικές θέσεις υπηρετούν τέσσερις γιατροί με υπερεφημέρευση. Από αυτούς ο ένας έχει υποβάλει παραίτηση. Σύντομα, δηλαδή, η ΜΕΘ θα μείνει με τρεις γιατρούς, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της.
– Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπάρχουν δύο κενές θέσεις και ο ένας αναισθησιολόγος έχει μετακινηθεί για τις ανάγκες του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝ Μεσολογγίου. Μάλιστα, από τα Επείγοντα μετακινήθηκε ο ένας και μοναδικός καρδιολόγος στην Καρδιολογική Κλινική.
Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου:
• Η πλειοψηφία των κλινικών (Χειρουργική, Μαιευτική, Καρδιολογική, Ορθοπεδική και Παθολογική) και των Τμημάτων του (Αναισθησιολογικό, Οφθαλμολογικό, Νεφρολογικό και Ακτινολογικό) είναι υποστελεχωμένα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τον τεράστιο φόρτο ευθυνών του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού, όσο και για τη σωστή λειτουργία τους.
• Το Τμήμα ΩΡΛ, ενώ διαθέτει μια οργανική θέση, δεν έχει μόνιμο γιατρό, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά με έναν επικουρικό.
• Σε σύνολο 48 θέσεων (με βάση τον παλαιό οργανισμό) υπηρετούν μόλις 26. Υπάρχουν, δηλαδή, 22 κενές θέσεις!
Υπερεφημέρευση, εξαντλητικά ωράρια, κενά, ελλείψεις και εγκατάλειψη: Αυτή είναι η πραγματικότητα των δύο Νοσοκομείων του Νομού μας.
Πραγματικότητα, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά, μιας και φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή της.
Εγκληματικά αδιάφορη, βαθιά αναξιοπρεπής, αναμφισβήτητα επικίνδυνη!
Να ενισχύσει ΤΩΡΑ τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου με το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό και να σταματήσει να παίζει την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας στα ζάρια».