dsagrin3

Σιωπητήριο στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Περιφερειακής  παράταξη “Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας”:

4-7-2022

Ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προέκυψε κατόπιν αιτήματος για συζήτηση την Τετάρτη 22/6/2022 εκτός ημερήσιας διάταξης της  περιφερειακής μας παράταξης.Η ΄΄Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας΄΄ έθεσε το θέμα «σχετικά με το σχέδιο νόμου   του Υπ. Εσωτερικών (άρθρο 42), με το οποίο καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερησίας διάταξης»

Μετά από την αποδοχή του θέματος από το σώμα ο επικεφαλής της παράταξης της ΄΄Αντίστασης πολιτών ΄΄Βασίλης Χατζηλάμπρου εισηγήθηκε το θέμα στο σώμα κάνοντας την τοποθέτηση όπως  περιγράφεται και στο πρακτικό της παρακάτω συνειμένης απόφασης λέγοντας τα εξής:
Λαμβάνοντας υπόψη
Την πρόθεση της Κυβέρνησης με το άρθρο 42 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, εγείρει μείζον θέμα ηθικής τάξης αφού αλλάζει την φυσιογνωμία και το ρόλο του Περιφερειακού συμβουλίου και από μικρό κοινοβούλιο το μετατρέπει σε διακοσμητικό συμβουλευτικό όργανο.

Συγκεκριμένα καταργεί το δημοκρατικό δικαίωμα που έχουν οι επικεφαλής Δημοτικών και Περιφερειακών παρατάξεων, να εισάγουν για συζήτηση κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης προφασιζόμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου»!
Δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να διαγράφει από την υποβαθμισμένη είδη από τον Αύγουστο του 2019, νομοθεσία το δικαίωμα να συζητούνται επίκαιρα θέματα που προκύπτουν και οφείλει η Περιφερειακή αρχή, με βάσει την νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας δια του προέδρου του Π.Σ., να θέτει στο σώμα ώστε από τον διάλογο και συγκλίσεις τα κατεπείγοντα να οδηγούνται λύση .

Με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση περιγράφει με σαφήνεια ότι: « Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων» Η συγκεκριμένη μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης να επιβάλει νόμο «της σιωπής» στις Παρατάξεις, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια με την επίκληση μάλιστα λόγων «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Συμβουλίου» αποτελεί ταφόπλακα και όνειδος για τη Δημοκρατία. Αποτελεί ξεκάθαρα άλλη μια αντιδημοκρατική νομοθετική εκτροπή και μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές του ΄΄η Δημοκρατία περισσεύει.

Ακολουθείται παρελκυστικά μια πορεία του περιορισμού του ρόλου της αυτοδιοίκησης από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, αφού οι υπουργοί του της κυβέρνησης κ. Μητσοτάκη με την θεσμοθέτηση πρωτοφανών αντιδημοκρατικών διατάξεων με τις οποίες ανέτρεψαν τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου του 2019 και υποβάθμισαν παντελώς τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Μετέφεραν όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές στις οποίες πραξικοπηματικά έδωσαν στις παρατάξεις των Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Η νέα αντιδημοκρατική μεθόδευση που κατατίθεται σήμερα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα προκλητική, η κυβέρνηση συνεχίζει τον ολισθηρό αντιδημοκρατικό της κατήφορο υποβαθμίζοντας παραπέρα το ρόλο της Αυτοδιοίκησης μετατρέποντάς την στο υποτακτικό μακρύ χέρι της κεντρικής κυβέρνησης .

Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένο ότι το Νομοσχέδιο είναι σε επίσημη διαβούλευση είναι αναγκαίο να συζητηθεί ως κατεπείγον προ ημερήσιας διάταξης στο άμεσο Περιφερειακό μας Συμβούλιο.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΄΄Αντίστασης πολιτών Δυτικής Ελλάδας΄΄ ζητούν να τεθεί το θέμα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης σε τακτική συνεδρίαση όπως ορίζει ο νόμος,
Να τοποθετηθούν οι παρατάξεις και οι συνάδελφοι περιφερειακοί σύμβουλοι στο ερώτημα:« Ποια είναι η άποψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για το άρθρο 42 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών;

Το σώμα αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία το θέμα για συζήτηση. Ακολούθως  προέκυψε ομόφωνα η απόφαση αντίθεσης του περιφερειακού συμβουλίου στην συγκεκριμένη μεθόδευση καθώς φαλκιδεύει την δημοκρατική λειτουργία του οργάνου και ζητά την απόσυρσή του.


Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος «Συμμαχία για το μέλλον»:

1-7-2022:

Μαύρη ημέρα για την τοπική αυτοδιοίκηση! Φίμωση των δημοτικών παρατάξεων!

Η 28η Ιουνίου 2022 πρέπει να καταγραφεί ως μαύρη ημέρα στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής δημοκρατίας. Συγκεκριμένα με το άρθρο 44 σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που αναφέρεται στην «Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης – τροποποίηση παρ. άρθρ. 67 του Ν. 3852/2010» κορυφώνεται η ακραία παρέμβαση του ΥΠΕΣ σχετικά με την φίμωση των φωνών της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι λοιπόν, στη βάση της παραπάνω τροποποίησης, καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του δημοτικού συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του Δ.Σ. επί κατεπείγοντος θέματος που δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη, προκειμένου… να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αναφέρεται δε συγκεκριμένα ότι καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας καταστρατηγούσε την πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου!

Επί του προκειμένου αξίζει ο παρακάτω σχολιασμός:

1. Η αντιδημοκρατική εκτροπή μετά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από τις εκλογές του 2019, συντελείται με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2. Το ΥΠΕΣ και η ΚΕΔΕ είναι εκτεθειμένοι καθότι άλλες διαβεβαιώσεις μέχρι την ψήφιση της τελικής ρύθμισης υπήρχαν, προς τους αιρετούς όλης της χώρας.

3. Δήμοι, όπως ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και η τουλάχιστον ανεπαρκής δημοτική αρχή, “ωφελούνται” από την ως άνω ρύθμιση. Προφανώς εισακούστηκε ο τοπικός αυτοκράτορας και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του “ομοιοπάσχοντες” ανά την επικράτεια.

4. Ο ειδικός συνεργάτης – νομικός του Δήμου, παραπλάνησε – εν αγνοία του άραγε; – το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη έκτακτη (22/6) συνεδρίασή του, λέγοντας ότι έχει αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη – στην βάση εγκυκλίου που αναφέρονταν σε άλλο θέμα – ενώ καν δεν είχε έρθει προς συζήτηση στη Βουλή! Για το λόγο αυτό η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» απέσυρε το σχετικό ψήφισμα.

Ό,τι και να πεις κανείς, λίγο είναι. Το σίγουρο είναι ότι με τέτοιου είδους πρακτικές ο θεσμός της Τ.Α. “κονιορτοποιείται”. Στο χέρι και στη δημοκρατική ευαισθησία όλων είναι η συγκεκριμένη διάταξη στην πράξη να αποτελέσει νεκρό γράμμα. Ίδωμεν…


Δήμος Θέρμου:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίασή του της 17ης Ιουνίου 2022 εξέδωσε, με την 51/2022 Απόφασή του, ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα, με δεκαεφτά (17) ψήφους υπέρ, αναφορικά με την προωθούμενη ρύθμιση περί κατάργησης της δυνατότητας των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν προ ημερήσιας διάταξης κατεπείγοντα προς συζήτηση επίκαιρα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και έχει ως εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμου εκφράζει την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του δικαιώματος των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να θέτουν προ ημερησίας διατάξεως θέματα που κατά τη γνώμη τους είναι επείγοντα και σοβαρά.
Πιστεύουμε ότι οι δημοτικές παρατάξεις που εκφράζουν ένα μέρος, μικρό ή μεγάλο, των τοπικών κοινωνιών πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της κοινωνίας.

Είναι ζήτημα δημοκρατίας, πλουραλισμού και σεβασμού της διαφορετικής άποψης το δικαίωμα αυτό των παρατάξεων.
Ζητάμε άμεσα να αποσυρθεί το άρθρο 42 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που οδηγεί στο φίμωμα των παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης και καταργεί τη δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Δημοτική παράταξη Αγρινίου ΄Αγρίνιο μπορείς’:

Έντονη η αντίδραση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χριστίνας Σταρακά στη ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, που ‘φιμώνει’ ουσιαστικά τις αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις, αφαιρώντας τους το δικαίωμα να εισηγούνται στα δημοτικά συμβούλια κατεπείγοντα θέματα προς συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως. Ο λόγος για το άρθρο 42 του νομοσχεδίου-σκούπα που έθεσε σε διαβούλευση ο υπουργός, άρθρο το οποίο προωθείται ενώ καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) διατάξεις που η κυβέρνηση προώθησε με την ίδια στόχευση, δηλαδή την αποδυνάμωση των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά, υπογράμμισε τα εξής:

« Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση δεν έχει τελειωμό.
Ποτέ στην ιστορία του Ελληνικού κράτους μετά την μεταπολίτευση δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση που να έχει κάνει τόσα θεσμικά ατοπήματα.
Μέσα σε τρία χρόνια απαξίωσαν την τοπική αυτοδιοίκηση , το μόνο θεσμό με άμεση λαϊκή νομιμοποίηση που αδυνατούν να χειραγωγήσουν και να καθυποτάξουν στις παλαιοκομματικές και πελατειακές τους ορέξεις. Με αντισυνταγματικές διατάξεις υποβάθμισαν τα συλλογικά όργανα της σε όλα τα επίπεδα, από το Κοινοτικό Συμβούλιο μέχρι το Περιφερειακό Συμβούλιο, ακυρώνοντας ακόμα και την λαϊκή βούληση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 26ης Μαΐου του 2019.
Δεν μας προκαλεί εντύπωση γιατί στη Νέα Δημοκρατία πάντα ήταν βαθιά πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι είτε η συνέχεια του κράτους και της εξουσίας είτε η συνέχεια του κόμματος.

Σε αντίθεση με τον προοδευτικό χώρο όπου καθιέρωσε πολλές θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη», κόντρα σε όλους, έδωσε υπόσταση στην πραγματική Αυτοδιοίκηση, μέσα από κύματα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που κατέστησαν τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης στις περιφέρειες και τους δήμους ισχυρά φρούρια λαϊκής εξουσίας και κυρίως ανάπτυξης.

Η αυταρχική απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει δια Νόμου «σιωπητήριο» στις Παρατάξεις στα Δημοτικά Συμβούλια, με την επίκληση μάλιστα λόγων ‘’διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Συμβουλίου’’, αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία και θα μας βρει όλους σκληρά απέναντι.

Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα, προ Ημερησίας Διάταξης, ώστε τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν επ’ αυτών.
Καθήκον και υποχρέωση της Κ.Ε.Δ.Ε ,όλων των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας, είναι να αντιταχθούν στο νέο τερατούργημα της κυβέρνησης διότι πρόκειται για μείζον πολιτικό και δημοκρατικό ζήτημα.