c568

Ζημιές από την χαλαζόπτωση

Είναι σκανδαλώδες! Η διοίκηση του ΕΛΓΑ έστειλε συμβασιούχους γεωπόνους σε όλους τους Νομούς της Ελλάδας για να εκτιμήσουν τις ζημιές από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, πλην της Αιτωλοακαρνανίας. Ούτε έναν στην Αιτωλοακαρνανία! Γιατί κε Λυκουρέντζο; Τί κάναμε; Σε τί φταίξαμε και μας αντιμετωπίζετε απαξιωτικά;

Την ίδια ώρα, ο εδώ υπεύθυνος του ΕΛΓΑ έστειλε έναν μεγάλο αριθμό γεωπόνων να βοηθήσουν σε άλλους Νομούς. Θεάρεστη ενέργεια, αρκεί να μην είχε ξεμείνει η Αιτωλοακαρνανία, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να περιμένουν μάταια για την εκτίμηση των ζημιών και να τους λένε οι αρμόδιοι να αφήσουν τους καρπούς στα δένδρα “μέχρι να” και “όταν”…. Να πληγούν, δηλαδή, και τα δένδρα τους από μικρόβια και η ζημιά να είναι διπλή. Την στιγμή που έχουν πληρώσει και τις συνδρομές τους και τα εκτιμητικά. Δεν έχουν όμως καμμία εκτίμηση στον ΕΛΓΑ, ο οποίος κάπως έτσι κατέληξε κακόφημος στα μάτια των παραγωγών, που όταν τον χρειάζονται για να μην πάνε στράφι οι επενδύσεις τους σε προϊόντα που είναι και εξαγώγιμα, περιμένουν απλώς στο ακουστικό τους….

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Επίσκεψη πραγματοποίησε το Σάββατο 18 Ιουνίου, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης στις πληγείσες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση περιοχές του νομού. Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν σε ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και άλλες καλλιέργειες, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αγρινίου- Μεσολογγίου και ειδικότερα στις περιοχές της Λεπενούς, του Αγγελοκάστρου, αλλά και στη Γουριά, στη Καμαρούλα, στην Αβόρανη και αλλού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Καραγκούνης επισκέφθηκε την περιοχή της Λεπενούς, όπου συνομίλησε με παραγωγούς και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής στα ελαιόδεντρα. Στη συνέχεια μετέβη στο παλαιό Δημαρχείο της περιοχής του Αγγελοκάστρου όπου συζήτησε επίσης με καλλιεργητές αλλά και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ενδελεχώς για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις παραγωγές εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης.

Ακολούθως, ο κος Καραγκούνης επικοινώνησε με τον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλειο Φέζο, στον οποίο μετέφερε την επιτακτική ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών, ούτως ώστε να προχωρήσει η καταβολή αποζημίωσης στους καλλιεργητές. Ο κος Φέζος ενήργησε άμεσα και ήδη τη Δευτέρα θα βρίσκονται στη διάθεση της υπηρεσίας 6 εκτιμητές για να ξεκινήσουν το έργο της καταγραφής των ζημιών. Εν συνεχεία, ο βουλευτής συνομίλησε με τον διοικητή του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο, μεταφέροντάς του την εικόνα της καταστροφής και την ανησυχία των παραγωγών. Ο κος Λυκουρέτζος τον διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση συνεργασία με τον τοπικό ΕΛΓΑ για την καταγραφή των καταστροφών και την όσο το δυνατόν συντομότερη καταβολή των μετέπειτα αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των καλλιεργητών.

Ο κος Καραγκούνης επικοινώνησε επίσης και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, ενημερώνοντάς τον ενδελεχώς για τις τεράστιες καταστροφές στις τοπικές παραγωγές, απόρροια της ισχυρής χαλαζόπτωσης των προηγούμενων ημερών αλλά και τις πρότερες επικοινωνίες που πραγματοποίησε τόσο με τον διοικητή όσο και με τον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ. Ζήτησε δε, την παρέμβασή του για να υπάρξει σύντομα αποκατάσταση των παραγωγών με άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, αφού πρώτα προχωρήσουν οι καταγραφές των ζημιών. Ο βουλευτής τόνισε στον υπουργό ότι οι καταστροφές αφορούν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών ενώ συνολική και ακριβή εικόνα θα παρασχεθεί και με τις καταγραφές του ΕΛΓΑ.

Ο Υπουργός από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον κ. Καραγκούνη ότι μετά το πέρας της καταγραφής των ζημιών θα φροντίσει για την προώθηση της περαιτέρω καταβολής αποζημιώσεων, που άλλωστε αποτελεί και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κον Ανδρέα Λυκουρέντζο

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Στον Δήμο Αγρινίου, όπως είναι γνωστό, μία από τις βασικότερες οικονομικές δραστηριότητες, και κύρια πηγή εισοδήματος μεγάλου μέρους του πληθυσμού, είναι η αγροτική παραγωγή.
Δυστυχώς, στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι παραγωγοί μας προστέθηκαν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή με σφοδρή ένταση.

Μία τέτοια κατάσταση σημειώθηκε στις Δημοτικές Ενότητες του Αγρινίου τις προηγούμενες ημέρες, οπότε και εκδηλώθηκε έντονη κακοκαιρία και χαλαζόπτωση με καταστροφικές κυριολεκτικά συνέπειες για την αγροτική παραγωγή κυρίως για ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και λοιπές αροτραίες καλλιέργειες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις που αποτυπώνουν την κατάσταση κάνουν λόγο για ζημίες της τάξεως του 40% στους συγκεκριμένους τομείς παραγωγής. Ας σημειωθεί, ότι η εξέλιξη αποτελεί επιστέγασμα μίας απολύτως κακής χρονιάς για την αγροτική παραγωγή, δεδομένων των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που έχουν οδηγήσει στη ραγδαία και κατακόρυφη αύξηση του κόστους της αγροτικής δραστηριότητας ως άμεση συνέπεια της αύξησης των τιμών σε καύσιμα εργαλεία και αγροτικές ύλες (λιπάσματα, σπόροι κ.λπ.).

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την απώλεια παραγωγής καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο έως και της ολοσχερούς απώλειας του εισοδήματος των αγροτικών οικογενειών.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση αναλυτική καταγραφή των ζημιών που σημειώθηκαν στον Δήμο Αγρινίου εκ μέρους αρμοδίων κλιμακίων ελεγκτών του κατά τόπον αρμοδίου υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ, που εδρεύει στο Αγρίνιο, προκειμένου να επιταχυνθεί κατά το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία καταβολής των αγροτικών αποζημιώσεων.

Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στήριξης του βασικού αυτού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.Με εκτίμηση

Γεώργιος Παπαναστασίου
Δήμαρχος Αγρινίου


Ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει αναγγελίες στον ΕΛ.Γ.Α. για καταστροφές από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις, που έπληξαν την περιοχή στα κάτωθι διαμερίσματα:

1. Παλαιομάνινα,
2. Στρογγυλοβούνι.

Οι δημότες μπορούν να προσέρχονται στο Δημαρχείο στον Αστακό για τις αιτήσεις τους, έως το τέλος του μήνα.

Δήμος Ξηρομέρου