c552

Η επέτειος της απελευθέρωσης του Αγρινίου

c551

c553

Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου – Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Ιεροθέου,  τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής για την 11η Ιουνίου, επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του 4ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου κ. Μαίρη Τσιαμάκη : “ Ο Θουκυδίδης έλεγε ότι τα «Έθνη πρέπει να έχουν μνήμη» και ο Κωστής Παλαμάς συμπλήρωνε «Δε ζει χωρίς Πατρίδα η ανθρώπινη ψυχή», με την έννοια ότι όταν δεν υπάρχει το όλον που εγκολπώνει και πραγματώνει την μονάδα δεν υπάρχει συνέχεια, αλλά απαξία , ανυπαρξία, αλλοτρίωση και μαρασμός! Έτσι λοιπόν υπό το πρίσμα αυτής της οπτικής και ενθυμουμένη τη σοφή ρήση του Ομήρου ότι « Τίποτα δεν υπάρχει γλυκύτερο από την Πατρίδα», χαιρετίζουμε ολοψύχως ως Δημότες, ως Πολίτες, ως Πατριώτες αυτής της Πόλης την Εθνική -Τοπική Εορτή Μνήμης για την Έναρξη της Ελεύθερης Ιδρυτικής Πράξης του Αγρινίου και συγχαίρουμε όλους όσους δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως την παρούσα Δημοτική Αρχή και ιδιαιτέρως τον τωρινό Δήμαρχο της Πόλης μας”!

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη. Νωρίτερα μαθητές των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο 11ης Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο συμβολισμό της ημέρας στη δεξίωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Η 11η Ιουνίου 1821 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Αγρινίου. Ένα κεφάλαιο που αποπνέει τόλμη και εθνική υπερηφάνεια. Θυμίζει τις ηρωικές ημέρες που ο υπόδουλος Ελληνισμός έπαιρνε την απόφαση να ξεσηκωθεί εναντίον των Οθωμανών κατακτητών
και να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της ανεξαρτησίας. Φέτος, οι πολίτες του Αγρινίου γιορτάζουν με ξεχωριστή τιμή τη μνήμη των προγόνων τους, που στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, διατήρησαν αλώβητη την εθνική μας ταυτότητα και συνείδηση. Ήταν ηθική υποχρέωση για τη Δημοτική Αρχή η επίτευξη του στόχου της καθιέρωσης της 11ης Ιουνίου ως ημέρα αργίας για τον Δήμο Αγρινίου. Η 11η Ιουνίου αποκτά, στην ιστορία του Τόπου, τη θέση που της αξίζει. Εμείς έχουμε μια υποχρέωση. Να γίνουμε άξιοι συνεχιστές του ιστορικού μας πεπρωμένου. Όπως οι πρόγονοί μας, δεν θα δεχτούμε κανενός είδους απειλές και προκλήσεις. Θα ήθελα να θέσω και ένα θέμα που μας απασχολεί τον τελευταίο καιρό, σχετικά με την πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος να προχωρήσει στη δημιουργία άλλης μιας Μητρόπολης στην Αιτωλοακαρνανία με έδρα το Αγρίνιο. Θέλω να πω ρητά και κατηγορηματικά κάποιοι να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Ας βγουν δημόσια να πούνε τι πιστεύουν, ξεκάθαρα. Να σας επισημάνω ότι στο Δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου, τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν ψήφισαν την πρόταση αναφέροντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδας είναι κατάλληλη να κρίνει. Αυτό λέμε και εμείς και αυτό πρέπει να πει και το επίσημο κράτος».

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ανέφερε μεταξύ άλλων : “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί ως Αιτωλοακαρνάνας συμμετέχω στην πρώτη επέτειο της επίσημης αργίας της 11ης Ιουνίου.
O εορτασμός συμπίπτει χρονικά με ιστορικές εξελίξεις. Η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός δεν θα δεχτούμε από κανέναν παραχάραξη της ιστορίας».

Στη δεξίωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου – Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Ιερόθεος, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες.


Μήνυμα της επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αγρινίου κ. Χριστίνας Σταρακά για την Επέτειο της 11ης Ιουνίου:

Γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό του Βραχωρίου, όπως λεγόταν τότε το Αγρίνιο, πανίσχυρο στρατιωτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας.
Φέτος είναι η πρώτη φορά, 201 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση που γιορτάζουμε με κάθε τιμή και κάθε επισημότητα την καθιέρωση της 11ης Ιουνίου ως Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας και ημέρα αργίας για το Δήμο Αγρινίου, αποδίδοντας ξεχωριστή τιμή σε μια επέτειο που έχει ξεχωριστή αξία στην ελληνική επανάσταση, ενώ παράλληλα είναι γεγονός που αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον τόπο μας.

Τιμάμε όλους όσους συναισθάνθηκαν το καθήκον τους να ελευθερώσουν την πατρίδα τους από τον τουρκικό ζυγό και για το σκοπό αυτό διέθεσαν όλες τους τις δυνάμεις, ό,τι είχαν και όριζαν, ακόμη και τη ζωή τους την ίδια, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε σήμερα αγαθά που θεωρούμε αυτονόητα ενώ δεν είναι καθόλου τέτοια.
Δεν σκέφτηκαν την θυσία, δεν άκουσαν όσους τους έλεγαν να προτιμήσουν την “ειρήνη με κάθε κόστος”.
Έχουμε – και πάντα θα έχουμε- χρέος τιμής να τους μνημονεύουμε και να τους φέρνουμε στο μυαλό και την καρδιά μας.

Σήμερα 201 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας και μέσα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον γύρω μας, όπου εντείνονται οι προκλήσεις εναντίον της πατρίδας μας από την τουρκική επιθετικότητα, το μήνυμα που οφείλουμε να εκπέμπουμε έχει ύψιστη σημασία.
Η συνεννόηση κι η συνοχή έχουν αποδείξει ιστορικά ότι βοηθούν στο να ξεπεράσουμε ακόμη και τις μεγαλύτερες δυσκολίες, ακόμη και τον πιο δύσκολο εχθρό.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Αγρινιώτες και όλες τις Αγρινιώτισσες.


Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

“Στις 11 Ιουνίου 1821 το Αγρίνιο – τότε ονομαζόταν Βραχώρι – απελευθερώνεται από τον δυσβάστακτο τουρκικό ζυγό. Οι ντόπιοι οπλαρχηγοί μαζί με τους κατοίκους του Βραχωρίου απέδειξαν περίτρανα τον πατριωτισμό τους, την προσήλωση και την πίστη στα ανώτερα ιδανικά των Ελλήνων, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση.

Με αυταπάρνηση, αυτοθυσία, αλλά και με αποτελεσματικό σχεδιασμό κατάφεραν να υπερνικήσουν την ισχυρή τουρκική στρατιωτική δύναμη που εδράζονταν στο Βραχώρι. Ανάγκασαν τους Τούρκους να παραδώσουν τα όπλα τους και την πόλη άνευ όρων, έχοντας ταυτόχρονα πλήξει ισχυρά τη δύναμη των κατακτητών, αφού το Βραχώρι αποτελούσε το τουρκικό στρατιωτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας.

Σήμερα, 201 χρόνια μετά, βρισκόμαστε εδώ, στο σύγχρονο Αγρίνιο για να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς, ανώνυμους και επώνυμους, που θυσιάστηκαν και προσέφεραν την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου εμείς να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Ειδικότερα, η σημερινή επέτειος σηματοδοτεί τη διαχρονική σύνδεση των Αγρινιωτών με τη γενναιότητα και τον πατριωτισμό. Τον πατριωτισμό, που από τη μια ταυτίζεται με την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και από την άλλη, συνδέεται με τη συλλογική προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, όπου η ιδιότητα του πολίτη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη της κοινωνίας και την προαγωγή του ‘κοινού καλού’.

Ιδιαίτερα σήμερα, με όσα συμβαίνουν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και ιδιαίτερα με την Τουρκική στρατηγική πολεμοχαρούς αναθεωρητισμού με ρητορικές ακρότητες αλλοίωσης της ιστορίας, η ύπαρξη ενός τέτοιου πατριωτισμού καθίσταται αναγκαία και η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης του Αγρινίου είναι αυτή που το επιβεβαιώνει.

Εύχομαι στις Αγρινιώτισσες και τους Αγρινιώτες να είναι πάντα ελεύθερα πνεύματα και δυνατοί χαρακτήρες για να αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, ενωμένοι κάθε πρόκληση!”