c508

Προσφορά βιβλίων του Μητροπολίτη Ναυπάκτου στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου

Πραγματοποιήθηκε στις 28-5-2022, ημέρα Σάββατο, εκδήλωση του Παπαστρατείου Γυμνασίου Αγρινίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Η εκδήλωση είχε τίτλο : «Ο διαχρονικός ρόλος του Παπαστρατείου Γυμνασίου Αγρινίου στην Τοπική κοινωνία και στην Εκπαίδευση».

To Σχέδιο Δράσης αυτό, εντάσσεται στη Αυτοαξιολόγηση του έργου της Σχολικής Μονάδας στη ενότητα: «Διοικητική Λειτουργία» και «Σχολείο και Κοινότητα» και στους δείκτες : «Πολιτιστική Κληρονομιά –Ιστορία του Γυμνασίου», «Εξωστρέφεια –Διάχυση καλών Πρακτικών».

Στην εκδήλωση παρέστησαν: o Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας, Σεβασμιότατος κ.κ. Ιερόθεος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγρινίου π. Νεκτάριος Τριάντης, Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γεώργιος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανασυγκρότησης κ. Θεοδωράκης Γρηγόριος, η κ. Μαρία Παπαγεωργίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο κ. Μαρνέζος Παναγιώτης Αντιδήμαρχος και ο κ.Κων/νος Ζώης Αντιδήμαρχος, ο κ. Απόστολος Βετσόπουλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου του ΠΕΚΕΣ και Παιδαγωγικά υπεύθυνος του σχολείου, ο Κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, Προέδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νιας, ο Σταύρος Καραγκούνης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εκλεκτοί συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και παλιοί μαθητές του σχολείου καθώς και πολύς κόσμος.

Την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Αλέξιος Φαφούτης, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου και η κ. Παναγιωτακοπούλου Κασσάνδρα, Υποδιευθύντρια του Παπαστρατείου -1ου Γυμνασίου Αγρινίου.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η Διευθύντρια κ. Γεωργιάδη Δέσποινα, αναφέροντας συνοπτικά το ρόλο του σχολείου στην διαμόρφωση του ανθρώπου.

Στην αρχή, χαιρέτησαν την εκδήλωση: Ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. κ. Ιερόθεος, ο οποίος ανέγνωσε μια επιστολή προς τη Διευθύντρια κ. Δέσποινα Γεωργιάδη, ως εκπρόσωπο του σχολείου, αναφέροντας ότι : «…….Δοξάζω το Θεό γι’ αυτήν την έμπνευση που μου έδωσε να γράφω και ευγνωμονώ τους πνευματικούς μου πατέρας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται πρώτος πάντων ο άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης , ο Αιτωλός, αλλά και τους δασκάλους μου, μεταξύ των οποίων και οι καθηγητές του Παπαστρατείου Εξατάξιου Γυμνασίου , που μας ενστάλαξαν την αγάπη προς την έρευνα και την ενσυναίσθηση.

Ως έκφραση της ευγνωμοσύνης μου προς το Παπαστράτειο Γυμνάσιο σας προσφέρω 98 τίτλους βιβλίων που κυκλοφορούν σήμερα, διότι μερικά έχουν εξαντληθεί, για να παραμείνουν στην σχολική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου σας, ώστε οι μαθητές και μαθήτριες που θα σπουδάζουν σε αυτό το Σχολείο να καταλάβουν στην πράξη, από μια μεμονωμένη ιστορία ενός πρώην μαθητού, την μεγάλη προσφορά του συγκεκριμένου Σχολείου στην κοινωνία και την Εκκλησία». Ο Σεβασμιότατος στο τέλος της εκδήλωσης κατέθεσε αναμνήσεις από την μαθητική του ζωή.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, δήλωσε: Η ιστορία της οικογένειας Παπαστράτου είναι η ζωντανή ιστορία της πόλης μας. Σε εποχές μεγάλων στερήσεων συνέβαλαν στην προσπάθεια του Ελληνικού Έθνους να ορθοποδήσει και δίδαξαν με το δικό τους τρόπο την προσφορά στον άνθρωπο,την αλληλεγγύη, την προσφορά, τον πολιτισμό.
Άφησαν πολλά δώρα και ένα από αυτά είναι τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια τα οποία προέκυψαν από την ανάγκη κάλυψης στέγασης της εκπαίδευσης στο Αγρίνιο εκείνη την εποχή . Γενιές αγρινιωτών γαλουχήθηκαν, μορφώθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και στελέχωσαν τα εκπαιδευτήρια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους μέγιστους ευεργέτες μας και την κληρονομιά που μας άφησαν.Και αυτό έπραξε η Δ/ντρια και οι Εκπαιδευτικοί του Παπαστρατείου Γυμνασίου τους οποίους και συγχαίρω.

Θερμό χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο κ. Βετσόπουλος Απόστολος, ο κ. Τσιχριτζής Παναγιώτης,ο οποίος προσέφερε και δύο βιβλία στη σχολική βιβλιοθήκη ο κ. Βαρεμένος Γεώργιος, μέσω skype, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κωστίκογλου Σωκράτης, μέσω skype, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, που υπήρξαν και αυτοί μαθητές του Σχολείου. Τα βιογραφικά των δυο επομένων ομιλητών, παρουσίασε η κ. Παναγιωτακοπούλου Κασσάνδρα.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Αλέξιος Φαφούτης έθεσε στην ομιλία του, εκτός των άλλων, τους κύριους στόχους της δράσης που ήταν πρώτον «να γνωρίσει η τοπική κοινωνία τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε το σχολείο μας στην οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας» και δεύτερον «να αποκτήσουμε γνώσεις για την πορεία της ιστορικής κληρονομιάς του σχολείου μας ως παρακαταθήκη εκπαιδευτικής ιστορικότητας και διαμόρφωσης πολιτιστικής –εκπαιδευτικής συνείδησης». Έφερε στο φώς δε, όλα τα ιστορικά έγγραφα του αρχείου του σχολείου, σχετικά με την θεμελίωση, την συντήρηση και τη χρήση του ιστορικού κτιρίου από το 1932, μέχρι σήμερα, ενθυμήσεις πολλές, ευχάριστες και δυσάρεστες.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Παπακωνσταντίνου Δημήτριος, αρχιτέκτων μηχανικός του ΕΜΠ, ο οποίος είχε ασχοληθεί με το κτίριο αυτό. Μια, από κάθε άποψη, εμπεριστατωμένη, λεπτομερή, ανάλυση και παρουσίαση σχεδίων και αρχιτεκτονικής δομής από την ίδρυσή του σχολείου, έως σήμερα. Κατέληξε το λόγο του με την προτροπή, σε όλους τους υπεύθυνους φορείς της πόλης, να συντηρήσουν και να συντηρούν στο διηνεκές, το κτίριο αυτό, γιατί λόγω της παλαιότητας του, χρήζει τακτικότατης και λεπτομερούς επιμέλειας. Τέλος, ανέφερε, ότι η εμβληματική μορφή του κτιρίου, με τους συμβολισμούς της, έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στις αναμνήσεις του παλαιού και σύγχρονου Αγρινιώτη.

Πριν το τέλος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν προσωπικές αναμνήσεις πρώην Διευθυντών, εκπαιδευτικών και παλιών μαθητών, γεγονός το οποίο ξεκούρασε και χαροποίησε όλους τους παρευρισκομένους στην συγκεκριμένη παρουσίαση της δράσης του 1ου Παπαστρατείου Γυμνασίου Αγρινίου. Το Κλείσιμο της συγκέντρωσης αυτής, έγινε με τις θερμές Ευχαριστίες της Διευθύντριας του Σχολείου προς όλους .


Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος τίμησε με την παρουσία του την Ημερίδα που διοργάνωσε το Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, με θέμα: «Ο διαχρονικός ρόλος του Παπαστρατείου Γυμνασίου Αγρινίου στην τοπική κοινωνία και την εκπαίδευση».
Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ανήκει στους αποφοίτους των Παπαστρατείων Εκπαιδευτηρίων, κατά τον χαιρετισμό του, ανακοίνωσε την προσφορά του στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου 98 τίτλων βιβλίων του.

Ανέγνωσε μάλιστα την ακόλουθη επιστολή που απηύθυνε στην Διευθύντρια κ. Δέσποινα Αλεξοπούλου για να την ενημερώσει για την δωρεά του.

“Αγαπητή κ. Διευθύντρια,

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να έλθω στο Γυμνάσιο και να συνομιλήσω με τους μαθητές του Σχολείου σας, πράγμα που μου δημιούργησε χαρά για την όλη ατμόσφαιρα και το επίπεδο των μαθητών και μαθητριών.

Όπως γνωρίζετε από το Παπαστράτειο Εξατάξιο Γυμνάσιο Αγρινίου έλαβα το Απολυτήριο και στην συνέχεια εισήχθηκα τόσο στην Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων όσο και στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και τελικά επέλεξα να φοιτήσω στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβα πτυχίο και το κυριότερο έμαθα τον τρόπο ερεύνης σε θεολογικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα.
Στην συνέχεια αποφάσισα να ενταχθώ στον ιερό Κλήρο κάτω από την καθοδήγηση του Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλινίκου, τον οποίον γνώρισα εδώ στο Αγρίνιο που ήταν Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, και έχει καταταγή στο αγιολόγιο της Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έχοντας, όμως, λάβει τις βασικές αρχές της έρευνας από την Θεολογική Σχολή εργάσθηκα ποιμαντικώς και επιστημονικώς, δηλαδή συνέδεσα στενά την θεολογία με την ποιμαντική, την ποιμαντική με τα σύγχρονα φιλοσοφικά, θεολογικά και κοινωνικά νέα ρεύματα, προσπαθώντας να απαντήσω σε αυτά με βάση την ορθόδοξη πατερική παράδοση της Εκκλησίας.

Καρπός αυτής της ερευνητικής ποιμαντικής εργασίας μου και της συμμετοχής μου σε εκατοντάδες Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια, εντός και εκτός Ελλάδος, πάνω από 600, είναι και τα βιβλία που έχω εκδώσει έως τώρα, διότι υπάρχουν και ενας αριθμός ανεκδότων βιβλίων. Τα βιβλία αυτά ως τίτλοι ανέρχονται στον αριθμό των 119, πολλά από αυτά εκδόθηκαν σε πολλές εκδόσεις, και από αυτά 98 βιβλία μεταφράσθησαν μέχρι τώρα σε 25 γλώσσες, που είναι γεγονός σπάνιο.

Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι αναγνώστες των βιβλίων μου σε όλο τον κόσμο, από Βορρά έως τον Νότο και από Ανατολή έως την Δύση, κάποιο νόημα βρίσκουν σε αυτά τα οποία μεταφράζουν, που δείχνει την ζωντάνια και την επικαιρότητα της ορθοδόξου παραδόσεως, η οποία απαντά σε όλα τα σύγχρονα θεολογικά, θρησκειολογικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά ρεύματα. Φυσικά, αυτό δείχνει και την επικαιρότητα της ορθοδόξου θεολογίας, η οποία είναι διαχρονική και συγχρόνως παραδοσιακή και μοντέρνα, μυστική και κοινωνική, οντολογική και υπαρξιακή, επίκαιρη και εσχατολογική, και εκφράζεται με αγάπη και όχι με φανατισμό.
Δοξάζω τον Θεό γι’ αυτήν την έμπνευση που μου έδωσε να γράφω και ευγνωμονώ τους πνευματικούς μου πατέρας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται πρώτος πάντων ο άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης, ο Αιτωλός, αλλά και τους δασκάλους μου, μεταξύ των οποίων είναι και οι Καθηγητές του Παπαστρατείου Εξαταξίου Γυμνασίου, που μας ενστάλαξαν την αγάπη προς την έρευνα και την ενσυναίσθηση.

Ως έκφραση της ευγνωμοσύνης μου προς το Παπαστράτειο Γυμνάσιο σας προσφέρω 98 τίτλους βιβλίων που κυκλοφορούν σήμερα, διότι μερικά έχουν εξαντληθή, για να παραμείνουν στην σχολική Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου σας, ώστε οι μαθητές και μαθήτριες που θα σπουδάζουν σε αυτό το Σχολείο να καταλάβουν στην πράξη, από μια μεμονωμένη ιστορία ενός πρώην μαθητού, την μεγάλη προσφορά του συγκεκριμένου Σχολείου στην κοινωνία και την Εκκλησία.

Και πάλιν ευχαριστώντας για την πρόσκληση και την όλη προσφορά εύχομαι να έχετε υγεία και έμπνευση, στους δε μαθητές να έχουν επίδοση στην επιστήμη, την κοινωνία και την οικογένεια, και να γίνουν καλύτεροι από εμάς.

Με πολλή αγάπη και θερμές ευχές

+ Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος”