c539

Ευρωπαϊκή πράσινη εβδομάδα στο Αγρίνιο

Σειρά πετυχημένων εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα #EUGreenWeek πραγματοποιήθηκαν φέτος, με επίκεντρο τον ποταμό Αχελώο.
H φετινή Πράσινη Εβδομάδα της Ε.Ε. η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για την περιβαλλοντική πολιτική, που διεξάγεται από 30 Μαΐου έως 5 Ιουνίου, επέτρεψε στους πολίτες σε ολόκληρη την Ε.Ε. να συζητήσουν το θέμα της μετάβασης σε μια οικολογική κυκλική οικονομία με μηδενική ρύπανση.

Σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα εθελοντών της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ της οποίας η Ε.Ε. ενέκρινε το αίτημά της για διοργάνωση πολυθεματικών εκδηλώσεων με θέμα,Περιβάλλον & Πολιτισμός, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Αγρινίου, το Europe Direct Δυτικής Ελλάδος, με φορείς, συλλογικότητες, ενεργούς πολίτες και άλλους εθελοντές πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα με πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες δράσεις.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, στο εορταστικό event που έλαβε χώρα δίπλα στον Αχελώο ποταμό- στην τεχνητή Λίμνη Στράτου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με περιβαλλοντικές δράσεις για παιδιά και εφήβους, όπως πεζοπορίες, ποδηλατοδρομίες, δεντροφύτευση, μουσική στη λίμνη, ξεναγήσεις, θαλάσσιο ski καθώς και συλλογή από πλαστικά είδη.

Στη συνέχεια ακολούθησε ενημερωτική εκδήλωση όπου δύο εξαιρετικές και άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες των Πανεπιστημιακών Καθηγητών σχετικές με το θέμα της ημέρας καθήλωσαν στους παρευρισκόμενους θεατές.

Η κα Νταλάκου Βασιλική Διδάκτωρ Επιστημών του Περιβάλλοντος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω -Νομικός Συνεργάτης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, μας μίλησε για τους τρόπους αποκατάστασης των διαφόρων οικοσυστημάτων όπως τα οικοσυστήματα των γλυκών νερών, των δασών, των βουνών αλλά ακόμα και των αστικών περιοχών και ο κος Προκόπιος Θεοδωρίδης Αν. Καθηγητής Marketing, Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων Πανεπιστημίου Πατρών – Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΜΒΑ Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων, μας μίλησε για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη σύνδεσή της με την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα.

O Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη σημασία των εκδηλώσεων : «Εμείς επιλέξαμε να επικεντρώσουμε τις εκδηλώσεις στον ποταμό Αχελώο με μια σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αγροδιατροφή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πράσινης συμφωνίας της ΕΕ και έχει ως στόχο την βιώσιμη ευημερία για όλους μας. Η λίμνη Στράτου είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία του Δήμου Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας .Έχουμε δικαίωμα να απολαμβάνουμε την ομορφιά και την ισορροπία του τόπου μας, έχουμε όμως και ευθύνη για την προστασία και την ανάδειξή του».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων & Χωροταξίας Δυτικής Ελλάδος κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο οποίος αφού εξήρε το φυσικό κάλλος της περιοχής, τόνισε τη μεγάλη σημασία του Αχελώου για την ευρύτερη περιοχή και πόσο άμεσα συνδέεται με την διατροφή μας και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης.
Ευχαριστίες στις πολυπληθείς ομάδες :Πολιτιστικών Συλλόγων και Γυναικών όπως, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης το Παλαιόκαστρο, Η Ομάδα Γυναικών Κοινότητας Σπολάιτας, ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων Η Δήμητρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δοκιμίου Η πρόοδος, ο Σύλλογος Αγιοβλασσιτών Αγρινίου, ο Σύλλογος Γυναικών Σταμνάς Η Αγία Αγάθη, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Αστακού και η Ομάδα Γυναικών του Βάλτου, για τα υπέροχα κεράσματά τους από τοπικά προϊόντα διατροφής και παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής που προσφέρθηκαν δωρεάν στους παρευρισκομένους επισκέπτες.

Ευχαριστίες επίσης, στην Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι για την παραχώρηση του χώρου, την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και τον πρόεδρό της κο Γεώργιο Σταμάτη για την ξενάγηση -γνωριμία με την Αρχαία Πόλη Στράτου, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την πολύτιμη παρουσία του και την Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου για την βοήθεια της, τους νέους φίλους/συνεργάτες από την ΚΟΙΝΣΕΠ Riverview Project & την Save Your Hood Agrinio.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν : ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Θανάσης Μαυρομάτης, οι Αντιδήμαρχοι:κ. Μαρία Παπαγεωργίου, κ.Βασίλειος Φωτάκης και κ. Κων/νος Ζώης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑγρινίου κ.Κων/νος Κιτσοπάνος, ο πολιτευτής κ.Θανάσης Παπαθανάσης, η Υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού κ. Βούλα Γουργολίτσα, ο πρώην Δήμαρχος κ.Γρηγόρης Τζαμαλής, Πρόεδροι Κοινοτήτων και Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων.
Την εκδήλωση συντόνισε η κα Παρθενία Χαρίτου Πρόεδρος της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ.

Ανεπίσημα η έναρξη των εκδηλώσεων ξεκίνησε από την 20η Μαΐου όταν πολυπληθή ομάδα από περιηγητές και φυσιολάτρες από την Αθήνα ήρθαν να γνωρίσουν τα οικοσυστήματα του ποταμού Αχελώου και διέμεναν για 2 ημέρες στην πόλη του Αγρινίου. Τους επισκέπτες υποδέχθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου κα Μαρία Παπαγεωργίου. Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 υποδεχόμαστε ξανά, στην φιλόξενη πόλη του Αγρινίου 40 φυσιολάτρες από την Κρήτη όπου θα περιηγηθούν στον Αχελώο στη Λίμνη Στράτου και Καστρακίου και θα γνωρίσουν την πόλη του Αγρινίου και τους ανθρώπους της.