bank2

Επικείμενη παύση λειτουργίας της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης με την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς όπου εξέθεσε πάλι το ζήτημα του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας στο Θέρμο. ο βουλευτής εξέθεσε για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα να παραμείνει ανοικτό το εν λόγω υποκατάστημα. Μάλιστα ο κος Καραγκούνης μετέφερε και την αγωνία του δημάρχου Θέρμου κ. Σπύρου Κωνσταντάρα ο οποίος με πολύ έντονη δράση στήριξε το αίτημα αυτό. Η διοίκηση διαβεβαίωσε τον κύριο Καραγκούνη πως δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας.

Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Με καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων της Τράπεζας Πειραιώς στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας της 2/6 και η παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα Θέρμου το οποίο επίκειται να κλείσει.

Με τη μαζική στήριξη των τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών και των πολιτών, οι εργαζόμενοι της Τράπεζας, διατράνωσαν την αντίθεσή τους απέναντι στην υποβάθμιση και το μαρασμό των τοπικών κοινωνιών και την απώλεια των θέσεων εργασίας των συναδέλφων μας που επί σειρά ετών εξυπηρετούν με ζήλο και επαγγελματισμό όλους τους πελάτες και ιδιαίτερα όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες. Για πρώτη φορά, οι στάσεις εργασίας, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας και η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, έχουν προκαλέσει σειρά πολιτικών αντιδράσεων που εκθέτουν τη Διοίκηση για τις επιλογές της.

Ο Σύλλογός μας συνεχίζει τη σταυροφορία σε όλη την επικράτεια όπου επίκειται κλείσιμο καταστημάτων και δηλώνει σε κάθε κατεύθυνση ότι:

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην εργασία.

Αντιδρούμε στα συνεχή αποτυχημένα business plans που έχουν ως πρώτιστο στόχο την συνεχή συρρίκνωση του Δικτύου των καταστημάτων, και την περαιτέρω απομείωση του αριθμού των εργαζομένων.

Στηρίζουμε την φωνή απόγνωσης των τοπικών κοινωνιών για ανοικτά τραπεζικά καταστήματα στην υπηρεσία των πολιτών, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Σύλλογος εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς


Ο Δήμος Θέρμου και οι φορείς του Δήμου Θέρμου καλούν τους πολίτες της περιοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο την Πέμπτη 2 Ιουνίου και ώρα 10:00 το πρωί, προκειμένου να εκφραστεί η πάνδημη δυσφορία ενάντια στους σχεδιασμούς της διοίκησης για την παύση της λειτουργίας αυτού του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος στον ορεινό Δήμο Θέρμου.
Μαζί μας τάσσονται και οι εργαζόμενοι της Τράπεζας σε όλη την Αιτωλοακαρνανία!

Η ανακοίνωση των εργαζομένων της Τράπεζας, εδώ:

https://setap.gr/4ori-stasi-ergasias-sta-kat-mata-toy-n-aitoloakarnanias/?fbclid=IwAR35yzbf5WFmL5GtdlZZa9gFOIRFrH_ZyarRY-37MDnuAcF4jut7SDdKErU


Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από τον Δήμο Θέρμου και τους φορείς του Δήμου Θέρμου για αύριο, Πέμπτη 2 Ιουνίου και ώρα 10:00 το πρωί, έξω από το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο για την αποτροπή του ενδεχομένου παύσης λειτουργίας του εν λόγω τραπεζικού καταστήματος, γνωστοποιείται ότι με σχετική απόφαση Δημάρχου αναστέλλεται η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Θέρμου από ώρα 10:00 π.μ. έως ώρα 3:00 μ.μ. και καλείται το προσωπικό του Δήμου να παραστεί σύσσωμο στη συγκέντρωση.
Τέλος, καλούνται, και με την ευκαιρία αυτή, οι δημότες του Δήμου Θέρμου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και τα ΜΜΕ να την καλύψουν.


Οι Σύλλογοι εργαζομένων ΣΕΥΤΠΕ, ΕΣΕΤΠ (πρ. Μακ. Θράκης) και ΣΥΓΤΕ (πρ. Γενικής), προκήρυξαν από κοινού, 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 2/6 στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:00 π.μ. στο κατάστημα Θέρμου, ως απάντηση στο επικείμενο κλείσιμο του καταστήματος Τράπεζας Πειραιώς αλλά και το μαζικό κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα για τους ανθρώπους της περιφέρειας, όπως και για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη ελληνική συστημική Τράπεζα, ήδη ανακεφαλαιοποιημένη τέσσερις (4) φορές με χρήματα του ελληνικού λαού, έχει από ετών επιδοθεί σε μια αδιέξοδη επιχειρηματική στρατηγική που ευαγγελίζεται την ανάπτυξη αλλά επενδύει στη συρρίκνωση.

Η στρατηγική αυτή της βίαιης συρρίκνωσης του δικτύου:

– Δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές, πελατοκεντρικές τραπεζικές υπηρεσίες, τόσο αναγκαίες για συναλλασσόμενους που κατά κανόνα στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων και ταυτόχρονα,

– Πλήττει τις τοπικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν μέσα από εξειδικευμένη τραπεζική συμβουλευτική να εισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Καταγγέλλουμε επιπλέον, τη νέα απόπειρα να περικοπούν θέσεις εργασίας των εκεί εργαζόμενων, οι οποίοι παρόλη την πολύχρονη πείρα και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με το πελατειακό κοινό, επιχειρείται να οδηγηθούν στην ανεργία, την ώρα που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συγκαταλέγεται στις πρώτες περιφέρειας της χώρας σε ποσοστό ανεργίας.

Για τους λόγους αυτούς, οι Σύλλογοί μας καλούν:

– Τη Διοίκηση της Τράπεζας να μην προχωρήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων που υποβαθμίζει την περιφέρεια και οδηγεί σε ανεργία τους συναδέλφους μας.

– την Περιφερειακή και Δημοτική αρχή να αποτρέψουν μια τέτοια αρνητική εξέλιξη που στρέφεται κατά των πολιτών.

– την τοπική κοινωνία να δώσει ηχηρό παρών συμμετέχοντας στην παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο των καταστημάτων.

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων και τη διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας των συναδέλφων μας.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΣΕΥΤΠΕ – Ε.Σ.Ε.Τ.Π – ΣΥΓΤΕ


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου
για την επικείμενη παύση του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς του Δήμου Θέρμου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίασή του της 18ης Μαΐου 2022 εξέδωσε, με τη 45/2022 Απόφασή του, το παρακάτω ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονη αναστάτωση, προβληματισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν την παύση και διακοπή της λειτουργίας του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ στον ορεινό μας Δήμο, του καταστήματος της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. στο Θέρμο.

Ήδη από καιρό διαφαίνεται η διάθεση της συρρίκνωσης των τραπεζικών καταστημάτων ανά την Ελλάδα, ωστόσο στην περίπτωση του Θέρμου δεν πρόκειται απλά για συρρίκνωση ή μείωση των τραπεζικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, δημότες και επισκέπτες της, αλλά για παντελή και πλήρη ΑΠΟΥΣΙΑ παροχής οιασδήποτε τραπεζικής εργασίας ή υπηρεσίας.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω κατάστημα της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ εξυπηρετεί πέρα από το Θέρμο και τις είκοσι τρεις (23) Κοινότητές του, οι περισσότερες των οποίων είναι ορεινές και συνδέονται με υποτυπώδεις χωματόδρομους, και πολλές Κοινότητες των Δήμων Ναυπακτίας και Αγρινίου, δηλαδή της παρευήνιας περιοχής του Δήμου Ναυπακτίας και της παραλίμνιας στην Τριχωνίδας περιοχής του Δήμου Αγρινίου, μεγάλο μέρος της οποίας αναφέρεται σε περιοχή ορεινή και δυσπρόσιτη, δηλαδή μια περιοχή αποτελούμενη από σαράντα (40) και πλέον Κοινότητες που στο σύνολό της λειτουργεί ως ενδοχώρα του Θέρμου.

Τυχόν επιβεβαίωση εν τοις πράγμασι της διαδιδόμενης ως άνω φημολογίας θα επηρεάσει κατ’ αρχάς ανεπανόρθωτα την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής μας, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινούνται στο Αγρίνιο για τις απλές καθημερινές τραπεζικές τους συναλλαγές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εξυπηρέτηση, χρόνο, κόστος, ασφάλεια, προκαλώντας συγχρόνως και δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας και τραπεζικού αποκλεισμού σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Για τους κατοίκους μάλιστα των ορεινών Κοινοτήτων των προαναφερόμενων περιοχών των Δήμων Θέρμου, Ναυπακτίας και Αγρινίου, πολύ περισσότερο μάλιστα για τους υπερήλικες, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του μόνιμου πληθυσμού και των εποχιακά διαμενόντων κατοίκων στην εν λόγω περιοχή, η κατάσταση θα καταστεί ανυπόφορη, αφού θα χρειαστεί να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να προσεγγίσουν τραπεζικό κατάστημα και μάλιστα μέσω ενός υποτυπώδους οδικού δικτύου και χωρίς την ύπαρξη συγκοινωνιακών μέσων.

Οπότε, δεν είναι δυνατόν να τύχουν εφαρμογής τέτοιου είδους μέτρα που αποκλείουν το ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο ενός ορεινού Δήμου, όπως είναι ο Δήμος Θέρμου, αλλά μιας ευρύτερης περιοχής της οποίας το Θέρμο αποτελεί κέντρο αναφορικά με τις αστικού τύπου εξυπηρετήσεις που αυτή έχει ανάγκη, από τη συμμετοχή του στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό κι εργασιακό γίγνεσθαι. Στον αντίποδα της αύξησης των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών και υπηρεσιών, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη τόσο από την κρατική διοίκηση, όσο και από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι:

• η ισοπεδωτική λογική της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων εξυγίανσης, έρχεται σε πρωτοφανή αντίθεση και παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ορεινότητας.

• η ενδεχόμενη παύση της λειτουργίας του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ στο Θέρμο, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της όποιας συνεργασίας με τον Δήμο Θέρμου, τα Νομικά του Πρόσωπα, τους συλλόγους και τις εταιρείες κάθε μορφής, που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής που αναφέρεται στην ενδοχώρα του Θέρμου.

• οι παραγωγικοί κλάδοι του τουρισμού, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας του Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θέρμου και των όμορων περιοχών που αποτελούν την οικονομική ενδοχώρα του Θέρμου και συνιστούν ενιαίο οικονομικό χώρο, θα υποστούν βαρύ πλήγμα από τη πιθανή διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο.

• η απώλεια των ήδη μειωμένων τραπεζικών θέσεων εργασίας, θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, αλλά και τις δημογραφικές συνθήκες του τόπου μας.

Κατανοώντας την ανάγκη εξυγίανσης ή περιορισμού πιθανώς των λειτουργικών εξόδων του καταστήματος, ο Δήμος Θέρμου και όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής συμβάλλουν και στηρίζουν στην ενδυνάμωση του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Αξίζει να επισημανθεί μάλιστα ότι μετά τη συγχώνευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τη Eurobank όσοι κάτοικοι της περιοχής διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τούς κατήργησαν μεταφέροντας τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα Πειραιώς και συνέχισαν τις συναλλαγές τους με την εν λόγω Τράπεζα. Και το ίδιο συνέβη αντίστοιχα όταν καταργήθηκε το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Θέρμου. Επιπλέον, το κτήριο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο είναι ιδιόκτητο και ως εκ τούτου αυτό συνεπάγεται περιορισμένα λειτουργικά έξοδα.

Καταληκτικά, για όλους τους παραπάνω λόγους και με δεδομένο ότι οι φημολογίες ευσταθούν, το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου, εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας:

– Εκφράζει την έντονη δυσφορία και διαμαρτυρία του κι επιπλέον την εναντίωσή του σε κάθε κίνηση που τείνει να υποβαθμίσει τον τόπο μας και να δυσχεράνει τις συλλογικές προσπάθειες για την ανάδειξη κι ανάπτυξή του.

– Ζητά την επανεξέταση και την επαναξιολόγηση κάθε τωρινού και μελλοντικού σχεδιασμού ή πρότασης για την παύση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον ορεινό Δήμο Θέρμου.

– Επισημαίνει την αναγκαιότητα της παραμονής και μάλιστα της ενδυνάμωσης του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο, του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ και άρα του αυξημένου κύκλου εργασιών του.

– Υπογραμμίζει την υποχρέωση και την αναγκαιότητα της συμβολής όλων μας στην τοπική, περιφερειακή κι εθνική ανάπτυξη, με προτεραιότητα τον άνθρωπο, την εταιρική κοινωνική ευθύνη, το αμοιβαίο και συλλογικό όφελος.

– Ζητά την παρέμβαση, την συμπαράσταση και την αρωγή της πολιτείας κι όλων των αρμοδίων, ώστε το Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς Θέρμου να συνεχίσει απρόσκοπτα κι επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου τη λειτουργία του.

– Ζητά από τον Πρωθυπουργό την έκδοση κανονιστικής διάταξης, προκειμένου σε ορεινούς δήμους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τον Νόμο, υποχρεωτικά να διατηρείται τουλάχιστον ένα Κατάστημα Τραπέζης σε πλήρη εβδομαδιαία λειτουργία.

– Προτείνει συνάντηση στη Βουλή του Δημάρχου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τους βουλευτές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

– Να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη εντός πέντε ημερών με τους Συλλόγους και τους Φορείς του Θέρμου με πρόταση να κλείσουν όλα τα καταστήματα του Θέρμου και της περιοχής του Δήμου για μια ημέρα, όπως και το Δημοτικό κατάστημα Θέρμου και τα σχολεία της πόλης.

– Να οριστεί ημέρα διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Θέρμου και να τοποθετηθεί πανό κατά του κλεισίματος του Καταστήματος Θέρμου της Τράπεζας Πειραιώς έναντι του εν λόγω Καταστήματος, στην είσοδο του Θέρμου προς το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο και συμβολικός αποκλεισμός των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο και στο Αγρίνιο από πολίτες και φορείς της περιοχής του Δήμου Θέρμου.

– Να κοινοποιηθούν όλα τα παραπάνω, ως ψήφισμα διαμαρτυρίας, στον Πρωθυπουργό, στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, στους Βουλευτές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στο Δίκτυο Ορεινών Δήμων «Το κοινό των Ορεινών», στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στην κεντρική διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιο Χατζηνικολάου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου, στην Περιφερειακή Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στο Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς Θέρμου και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


ΛΟΥΚΕΤΟ σε Τέσσερα ( 4 ) καταστήματα ετοιμάζει η ΤΡΑΠΕΖΑ Πειραιώς.

ΚΑΤΩ ΑΧΑΓΙΑ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΘΕΡΜΟ – ΡΙΟΝ

Κρίμα για εμάς και ΜΕΓΑ Λάθος για την Τράπεζα γιατί στις τρεις περιοχές κτυπά η καρδιά της αγροτικής παραγωγής και στην μία ( Νοσοκομείο Ρίον ) η καρδιά της κοινωνίας.

Η επαπειλούμενη κατάργηση των Τεσσάρων υποκαταστημάτων στην περιοχή μας θέτει σε σοβαρή δυσχέρεια τον αγροτικό πληθυσμό ο οποίος έχει διαχρονικά στηρίξει την Αγροτική Τράπεζα και την μετεξέλιξή της σε Τράπεζα Πειραιώς .

Επειδή η εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού και των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της Περιφέρειάς μας , πιστεύουμε ότι η Διοίκηση της Τράπεζας θα σκεφτεί πολύ καλά το κατά πόσο θέλει να θέσει σε διακινδύνευση τις σχέσεις της με το σύνολο των φορέων της Δυτικής Ελλάδας .

Οι Φορείς της Περιοχής δεν πρέπει να επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές.

Εμείς θα επανέλθουμε για το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Περιφερειακός συνδυασμός ‘Δικαίωμα στην Πρόοδο’


«Μετά τη δρομολόγηση του λουκέτου των υποκαταστημάτων της Τράπεζας πειραιώς στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και στον Αστακό, έρχεται αυτή του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος στο Δήμο Θέρμου.

Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην τοπική κοινωνία, τους πολίτες, αλλά και τις υπόλοιπες 23 κοινότητες που εξυπηρετούνται από το εν λόγω υποκατάστημα: Σε αυτήν τη συγκυρία, θα δώσει μήνυμα καθήλωσης και πλήρους απαξίωσης, τόσο του τόπου, όσο και των ανθρώπων του, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινούνται στο Αγρίνιο για να εξυπηρετηθούν.
Σημειώνεται, δε, ότι θα προκαλέσει ταλαιπωρία στους κατοίκους του ορεινού τμήματος του Δήμου Θέρμου, οι μετακινήσεις από και προς το οποίο είναι δύσκολες, κοστοβόρες και όχι πάντα ασφαλείς.
Ο κίνδυνος να παγιωθούν συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού κι ανισοκατανομής της δυνατότητας πρόσβασης σε σημεία εξυπηρέτησης είναι τεράστιος.

Σε περίπτωση που το υποκατάστημα κλείσει, θα αναχαιτιστεί η τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα προκληθούν δυσκολίες σε επαγγελματίες, αγρότες και παραγωγούς.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και η Τράπεζα Πειραιώς να μην προβεί σε αυτήν την ενέργεια.
Ο τόπος μας και οι άνθρωποί του έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις απανωτές κρίσεις -την υγειονομική, την κρίση ακρίβειας και την ενεργειακή- αλλά και από τις εγκληματικές κυβερνητικές αποφάσεις.
Ως εδώ!
Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Δήμο Θέρμου πρέπει να παραμείνει ανοιχτό. Θα δώσουμε τον αγώνα μας και θα νικήσουμε!»

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


To κείμενο της επιστολής του κ. Λιβανού στην Τράπεζα Πειραιώς:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Με λύπη μου πληροφορήθηκα από σχετικά δημοσιεύματα αλλά και το ψήφισμα της 18ης Μαΐου του Δήμου Θέρμου τη φημολογία για ενδεχόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο.

Ένας πιθανός τέτοιος σχεδιασμός από μέρους της Τράπεζας Πειραιώς μόνο αρνητικές συνέπειες θα επιφέρει για την περιοχή, επιβαρύνοντας σημαντικά τους κατοίκους της, καθώς αποτελεί το μοναδικό υποκατάστημα τράπεζας που έχει παραμείνει στην περιοχή εξυπηρετώντας την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θέρμου.

Μία τέτοια απευκταία εξέλιξη θα ανάγκαζε τους συμπολίτες μας, κατοίκους, αγρότες και επιχειρηματίες, σε πρόσθετες μετακινήσεις για την τραπεζική τους εξυπηρέτηση, επιβαρύνοντας τους σημαντικά σε κόστος και χρόνο. Δεδομένου, δε, ότι πρόκειται για μια δύσβατη ορεινή αγροτική περιοχή, κάθε επιπλέον μετακίνηση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι επιπλέον αδυνατούν να εξοικειωθούν και με τις σύγχρονες διαδικασίες ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επιπρόσθετα, η περιοχή του Θέρμου έχει ανάγκη από ένα τραπεζικό υποκατάστημα, καθώς είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ιστορικό-πολιτιστικά κέντρα της χώρας μας, που αποτελούσε την έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας – προδρόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2.500 χρόνια πριν δημιουργηθεί – και γενέτειρα μιας μεγάλης φυσιογνωμίας του ορθόδοξου χριστιανισμού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ενώ σήμερα στο Θέρμο λειτουργεί ένα σύγχρονο και εξαιρετικά λειτουργικό αρχαιολογικό μουσείο. Η περιοχή συνιστά, λοιπόν, ανερχόμενο και σημαντικό πόλο έλξης ιστορικού και θρησκευτικού τουρισμού.

Επιπλέον, η γεωγραφική θέση του Θέρμου στην κορυφή της μεγαλύτερης και σημαντικότερης ελληνικής λίμνης, της Τριχωνίδας, το καθιστούν σημείο αναφοράς για τις ταχέως αναπτυσσόμενες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της προτεραιότητας που δίνει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και της ορεινής Ελλάδας.

Συνεπώς, ενδεχόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματός σας στο Θέρμο θα οδηγούσε, λόγω των αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, σε ανάσχεση της συνολικότερης ανάπτυξης της περιοχής και θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην περαιτέρω προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών.

Με βάση το ανωτέρω σκεπτικό και δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς και η ηγεσία της διαχρονικά στέκεστε στο πλευρό των κατοίκων της ελληνικής επαρχίας, παρακαλώ να λάβετε και τώρα τη σωστή απόφαση για το καλό του τόπου μας και την ανάπτυξη της περιοχής μας και να αποτρέψετε το κλείσιμο του υποκαταστήματός σας στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Με εκτίμηση

Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας»


Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε στις 23/5/2022 το πρωί ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Κώστας Καραγκούνης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ. κ. Χρήστο Μεγάλου. Ο κ. Καραγκούνης εξέθεσε το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ενδεχόμενο του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ στο Θέρμο, που είναι και το μοναδικό κατάστημα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Καραγκούνης εξήγησε στον κ. Μεγάλου τη χρησιμότητα του να παραμείνει ανοιχτό το υποκατάστημα διότι αφενός μεν εξυπηρετεί τους πολίτες της ορεινής αυτής περιοχής, που είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση σε καταστήματα του Αγρινίου ή άλλων αστικών κέντρων και σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και αφετέρου είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Ο κ. Μεγάλου άκουσε με πολύ ενδιαφέρον αυτές τις επισημάνσεις του κ. Καραγκούνη και υπήρξε σχετική συνεννόηση ώστε να δουν με πολύ ενδιαφέρον το ζήτημα αυτό και στις επόμενες ημέρες να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το μέλλον του υποκαταστήματος.

Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


ΑΝΑΦΟΡΑ του Γ. Βαρεμένου στην Βουλή
για την απειλή κλεισίματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Δήμο Θέρμου

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Οικονομικών
• Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Να μην παύσει η λειτουργία του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας»

Ο Βουλευτής Γεώργιος Βαρεμένος καταθέτει ως Αναφορά, κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων το Ψήφισμα που απέστειλε στις 22.05.2022 ο Δήμαρχος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται ΟΜΟΦΩΝΑ για την επικείμενη παύση λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Δήμο Θέρμου.
Στο Ψήφισμα εκφράζεται η έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των συλλογικών της φορέων για αυτό το ενδεχόμενο. Το εν λόγω τραπεζικό κατάστημα, ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ στα όρια του Δήμου Θέρμου, εξυπηρετεί 40 και πλέον Κοινότητες, οι περισσότερες των οποίων είναι ορεινές και δυσπρόσιτες, ενώ το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας του θα καταφέρει βαρύ πλήγμα στους παραγωγικούς κλάδους του Δήμου Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής. Καλούνται όλοι οι επί του θέματος αρμόδιοι να αναθεωρήσουν αυτόν τον σχεδιασμό, ώστε το κατάστημα της Τρ. Πειραιώς να παραμείνει και μάλιστα να ενδυναμωθεί.
Αντίγραφο του άνω αναφερόμενου Ψηφίσματος επισυνάπτεται στο παρόν.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας, καθώς και για την σχετική ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 24 Μαΐου 2022

Ο Καταθέτων Βουλευτής
Βαρεμένος Γεώργιος


Την επανεξέταση του σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς και τη συνέχιση λειτουργίας των υποκαταστημάτων στα Καλάβρυτα, τη Δυτική Αχαΐα, το Νοσοκομείο του Ρίου και το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, ζητάει με επιστολή του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας, Χρήστο Μεγάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας.

Στην επιστολή, ο κ. Φίλιας αναφέρεται στην έντονη αναστάτωση που έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες η απόφαση παύσης λειτουργίας των υποκαταστημάτων της Τράπεζας στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία, σημειώνοντας ότι η παροχή ποιοτικών τραπεζικών υπηρεσιών είναι αναγκαίες, καθώς εισφέρουν στην ανάπτυξη και εξυπηρετούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα των περιοχών ενώ συμβάλλουν και στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων σε σχέση με συναλλασσόμενους που στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων.

«Τόσο το τραπεζικό κατάστημα των Καλαβρύτων όσο, το κατάστημα της Κάτω Αχαΐας και του Θέρμου εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες, επισκέπτες και εκατοντάδες επιχειρήσεις. Πιθανό κλείσιμό τους θα επηρεάσει κατ’ αρχήν ανεπανόρθωτα την καθημερινότητα των κατοίκων, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινούνται στο κοντινότερο τραπεζικό κατάστημα των Πατρών, του Αιγίου ή του Αγρινίου κατά περίπτωση, για τις απλές καθημερινές τραπεζικές τους συναλλαγές, με ότι αυτό συνεπάγεται σε εξυπηρέτηση, χρόνο, κόστος και ασφάλεια, προκαλώντας και δημιουργώντας συγχρόνως συνθήκες ανισότητας και τραπεζικού αποκλεισμού σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας των περιοχών αυτών» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιας, προσθέτοντας ότι οι παραγωγικοί κλάδοι του τουρισμού, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης, οι οποίοι αναπτύσσονται τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, θα υποστούν βαρύ πλήγμα.

Παράλληλα η ενδεχόμενη παύση της λειτουργίας των καταστημάτων, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της όποιας συνεργασίας των Δήμων Καλαβρύτων, Δυτικής Αχαΐας και Θέρμου, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με Νομικά Πρόσωπα, αγροτικούς συνεταιρισμούς, συνεταιριστικές ενώσεις και εταιρείες κάθε μορφής, που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά τους όρια.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Αθήνα, 24 Μαΐου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: Απαραίτητη η παραμονή του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Κύριε Υπουργέ,

Το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών υφίσταται τα τελευταία χρόνια διαρκή συρρίκνωση. Στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η έμφαση στις ψηφιακές υπηρεσίες. Η στρατηγική αυτή ωστόσο, που υπαγορεύεται κυρίως από αριθμητικά δεδομένα, προκαλεί συχνά στην πράξη ανισότητες, αδικίες και εντέλει σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες όπου οι ψηφιακές υπηρεσίες δεν είναι διαδεδομένες.

Ο Δήμος Θέρμου είναι ένας ορεινός Δήμος, όπου οι μετακινήσεις των κατοίκων σε όμορους Δήμους και περιοχές σημαίνει μετακίνηση σε αποστάσεις των 50 και πλέον χιλιομέτρων, μέσα από ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο.

Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς που λειτουργεί σήμερα στο Θέρμο, είναι το μοναδικό υποκατάστημα τράπεζας σε ολόκληρο το Δήμο. Εξυπηρετεί το Θέρμο και τις 23 κοινότητες του Δήμου, πολλές από τις οποίες είναι ορεινές και δυσπρόσιτες, με οδικό δίκτυο σε κακή κατάσταση. Επίσης, εξυπηρετεί κοινότητες των Δήμων Ναυπακτίας και Αγρινίου που βρίσκονται κοντά στο Θέρμο και αντίστοιχα σε μεγάλη απόσταση από τα κεντρικά υποκαταστήματα στους εν λόγω Δήμους.

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει έντονη φημολογία περί ενδεχόμενου κλεισίματος του εν λόγω υποκαταστήματος, κάτι που αυτόματα θα σημαίνει ότι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής δεν θα έχουν πρόσβαση σε καμία τραπεζική υπηρεσία. Συνεπώς θα υπάρξει βίαιη ανατροπή στην καθημερινότητα των πολιτών και ιδίως των ηλικιωμένων, που θα αναγκαστούν ακόμα και για τις πιο απλές συναλλαγές να μεταβαίνουν σε όμορους Δήμους, πράγμα καθόλου αυτονόητο εν μέσω της σημερινής δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και των δυσκολιών που συνεπάγεται η σημερινή κατάσταση του οδικού δικτύου. Ταυτόχρονα, με το κλείσιμο του υποκαταστήματος υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης της περιοχής και οι επαγγελματίες οδηγούνται σε αδιέξοδο. Τέλος, η παύση της λειτουργίας του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος θα οδηγήσει την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα σε μαρασμό, θα μειώσει δε την προσέλευση πολιτών από άλλους Δήμους και κοινότητες στο Θέρμο, καθώς και την προσέλευση επισκεπτών.

Όλα τα ανωτέρω έχουν προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, της τοπικής κοινωνίας. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου με το υπ’αριθμ. 45/2022 ομόφωνο ψήφισμα εκφράζει τη διαμαρτυρία του και καλεί την Πολιτεία να αναλάβει δράση ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες στις συναλλαγές. Άλλωστε, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μεγάλος μέτοχος των συστημικών τραπεζών, μπορεί και πρέπει να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις για την προστασία της καθημερινότητας των πολιτών. Να σημειωθεί δε, ότι ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση με τους Δημάρχους από μικρούς ορεινούς Δήμους, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να υφίσταται τουλάχιστον ένα τραπεζικό κατάστημα σε κάθε μικρό ορεινό Δήμο.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1.Υπάρχει ενημέρωση του Υπουργείου σχετικά με το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας του εν λόγω υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο;

2.Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι του Θέρμου θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα στις τραπεζικές συναλλαγές τους εντός του Δήμου τους, χωρίς να υφίστανται μετακινήσεις των 50 και πλέον χιλιομέτρων προκειμένου να μεταβούν σε τραπεζικά υποκαταστήματα όμορων Δήμων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος