c520

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές

c519

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, συμμετέχοντας στην πανελλήνια δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», υλοποίησε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σε χωριά του Ορεινού Βάλτου και στο Κάστρο Αγίας Μαύρας Λευκάδας, στις 26-29 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αναγνωρίζω φύλλα και καρπούς στο Ξενοκράτειο» ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό για τους μικρούς μας επισκέπτες. Μυκηναϊκές αμυγδαλόσχημες σφραγίδες ή με φυτική διακόσμηση, αλάβαστρα με κισσόφυλλα, φυλλόσχημες αιχμές δοράτων, τριβείο σιτηρών, αγγεία και λεπτότεχνα κοσμήματα με διακόσμηση φυτών, εντυπωσιακά χρυσά στεφάνια από φύλλα βελανιδιάς και μυρτιάς, διαδήματα με καρπούς ροδιάς, επιτύμβιες στήλες με ανθέμια, κουδουνίστρα σε σχήμα αμυγδάλου, πήλινα ομοιώματα καρπών όπως μήλα, σύκα, ρόδια και αμύγδαλα, ταπεινά αναθήματα στην Αρτέμιδα, νομίσματα με κεφαλή Διός και κλαδιά δάφνης, χάλκινος κάδος με περίτεχνο ανθέμιο και πολλά άλλα εκθέματα του Ξενοκρατείου, που διακοσμούνται με ρόδακες, κισσούς, κρίνα και βλαστούς, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, του 7ου Δημοτικού Αγρινίου και του 3ου Δημοτικού Ναυπάκτου.

Στο ίδιο Μουσείο, το Σάββατο 28 Μαΐου, παιδιά που συνοδεύτηκαν από τους γονείς ή τη γιαγιά, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μεγάλοι εξερευνούν, μικροί ανακαλύπτουν». Λόγω εορτασμού της επετειακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», σημείο αναφοράς μας υπήρξαν μουσειακά εκθέματα από την χώρα των Αιτωλών ή Ακαρνάνων με φυτική διακόσμηση ή σε σχήμα καρπού, όπως διαδήματα, στεφάνια, αναθήματα, πυξίδες, αγγεία, ειδώλια, νομίσματα και κοσμήματα.
Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα τρέχοντα του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου.
Υπεύθυνη δράσεων: Δήμητρα Γαβρίνα, μουσειοπαιδαγωγός.

Το διήμερο 26-27 Μαΐου παιδικές φωνές πλημμύρισαν την Κοιλάδα του Αχελώου και έδωσαν μια νέα πνοή στα πετρόχτιστα γεφύρια του ποταμού, που αποτελούν το κύριο μέσο συγκοινωνίας και επικοινωνίας των κατοίκων των χωριών του Ορεινού Βάλτου με την Ευρυτανία. Την Πέμπτη 26 Μαΐου οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στο Νέο Χαλκιόπουλο ξεναγήθηκαν στη σύγχρονη Γέφυρα της Τατάρνας ή Μαρδάχας στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, ενημερώθηκαν για το βυθισμένο πετρόχτιστο γεφύρι του Αχελώου, αλλά και για την ιστορική μάχη, μία από τις πρώτες της Ελληνικής Επανάστασης στη Ρούμελη, που δόθηκε σε αυτό στις 22 Μαρτίου 1821 με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τον ηγούμενο του ιστορικού μοναστηριού της Τατάρνας Κυπριανό. Ακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν με ιδιαίτερη θέρμη τη δράση της Εφορείας. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα με τις θεματικές ενότητες: Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης και Θαυματουργός, Αχελώος ο ασημοκύματος και το βυθισμένο γεφύρι της Τατάρνας ή Μαρδάχας, συνοδεύτηκε με παρουσίαση διαφανειών στο σχολείο, υλοποίηση εκπαιδευτικών ασκήσεων και ζωγραφική που έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να αποτυπώσουν με τη φαντασία τους τα γεφύρια, μυθολογικές παραστάσεις με τον Αχελώο, την ασκητική μορφή του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη, πολιούχου του χωριού, που έζησε σε μια σπηλιά στην απότομη πλαγιά της Καλαμάς, από όπου προσφέρεται εκπληκτική θέα προς την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου οι δράσεις συνεχίστηκαν με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα πετρογέφυρα του Αχελώου, που απευθυνόταν στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων Περδικακίου και Βρουβιανών. Στη φιλόξενη αίθουσα του μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Βρουβιανών προβλήθηκαν διαφάνειες και τα παιδιά έμαθαν για τον τρόπο κατασκευής των πετρόχτιστων γεφυριών. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Γεφύρι της Τέμπλας και στο Γεφύρι στο Αυλάκι, τελευταίο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, στα σύνορα με τους νόμους Άρτας, Καρδίτσας και Ευρυτανίας. Κάτω από τη σκιά των πλατύφυλλων πλατανιών και τη δροσερή αύρα του αργυροδίνη Αχελώου, στο γεφύρι της Τέμπλας, οι μικροί μαθητές ξεδίπλωσαν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο, αποτυπώνοντας με το δικό τους τρόπο το εντυπωσιακό γεφύρι. Εκτός από ξεναγήσεις και προβολές, οι δράσεις αυτές συνοδεύτηκαν από έγχρωμα καλαίσθητα έντυπα, τα οποία σχεδίασε και επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Γ. Σταμάτης, που υλοποίησε το πρόγραμμα. Στην έκδοση των εντύπων συνέβαλε η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Υπεύθυνοι δράσης: Γεώργιος Σταμάτης, Φραγκούλα Γεώρμα, αρχαιολόγοι.

Στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά οργανωμένη εκπαιδευτική ξενάγηση για μαθητές. Στο πλαίσιο της δράσης “Κάτι αλλάζει στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας, ας το ανακαλύψουμε μαζί”, στις 26 και 27 Μαΐου, 140 μαθητές Δημοτικών σχολείων της Λευκάδας περιηγήθηκαν στο μνημείο και στη συνέχεια ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους.
Καθώς το έργο ΕΣΠΑ “Ανάδειξη Κάστρου Αγίας Μαύρας” βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, η Υπηρεσία μας θέλησε μέσω της δράσης να “κοινωνικοποιήσει” το μνημείο και ιδιαίτερα να πλησιάσει το μαθητικό κοινό του νησιού.

Στις 28 Mαϊου μέλη της φωτογραφικής λέσχης Λευκάδας «ΦΩΤΟΚΥΤΤΑΡΟ» ξεναγήθηκαν λίγο πριν τη δύση του ηλίου στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας. Το παιχνίδισμα του ήλιου ανάμεσα στα σύννεφα, οι λειχήνες στους λίθους και η αρμονική συνύπαρξη του μνημείου με την βλάστηση και το στοιχείο του νερού αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους φωτογράφους της ομάδας.

Στις 29 Μαΐου έγινε δράση με το Εικαστικό Εργαστήρι Λευκάδας. Ένα γκρουπ παιδιών και ένα ενηλίκων, αφού ξεναγήθηκαν στον χώρο, ζωγράφισαν και σχεδίασαν, εστιάζοντας σε ότι τους τράβηξε το ενδιαφέρον κατά την περιήγηση στον χώρο. Υπεύθυνη δράσης: Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγος.