acheloos10

Η ακρίβεια στο ρεύμα και η εκτροπή του Αχελώου

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης στις 23/2/2022, σχολίασε μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει εκείνη την εποχή ως μουρλούς όσους έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. Τα λόγια του Δημάρχου ήταν τα εξής: «Αισθάνομαι λύπη που ένας υπουργός, ειδικά αυτής της κυβέρνησης, συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Είναι απαράδεκτο. Είναι ανεπιθύμητος πια σε αυτόν τον τόπο. Να βγει να ζητήσει δημόσια συγνώμη γι’ αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και έκφραση.»

Στις 20/5/2022, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, ήταν καλεσμένος ως ομιλητής σε αναπτυξιακό συνέδριο που διεξήχθη στη λίμνη Τριχωνίδα. Έφτασε δηλαδή η άβολη στιγμή που έπρεπε να επισκεφθεί την πόλη των «μουρλών» και να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Αγρινίου που τον είχε κηρύξει ανεπιθύμητο. Από όσα παρατηρήθηκαν προ και μετά της ομιλίας του κ. Γεωργιαδή, μπορούσε ο κάθε παρευρισκόμενος να συμπεράνει ότι μόνο ως ανεπιθύμητος δεν αντιμετωπίστηκε ο Υπουργός στο Αγρίνιο. Με μπροστάρη τον Δήμαρχο, οι εκπρόσωποι της τοπικής ΝΔ υποδέχτηκαν ένθερμα τον κ. Γεωργιάδη με επευφημίες και χειροκροτήματα. Στα τετ α τετ Υπουργού-Δημάρχου, κυριαρχούσαν οι αστεϊσμοί και τα χαριεντίσματα. Στη συνέχεια ο Υπουργός από το βήμα του συνεδρίου προσπάθησε να «μπαλώσει» τις απαράδεκτες δηλώσεις του, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Αναφερόμενος στο θέμα μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «…εκ παραδρομής ενώ είχα στο μυαλό μου τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα αναφέρθηκα στον Αχελώο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η παρεξήγηση από τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της εκτροπής του Αχελώου…».

Ο κ. Γεωργιάδης όχι μόνο δε ζήτησε συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό «μουρλοί» με τον οποίο μας στόλισε, αλλά επικαλέστηκε ως δικαιολογία λάθος συνειρμό στις τότε δηλώσεις του. Με λίγα λόγια χρησιμοποίησε φθηνά ρητορικά κόλπα για να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των παρευρισκομένων και όσων άκουσαν ή διάβασαν μετέπειτα την ομιλία του. Καμία απολύτως αντίδραση για το θέμα αυτό από τον Δήμαρχο, που στο τέλος τον χειροκροτούσε ενθέρμως. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο βαθύτατα «προσβεβλημμένος» από το «μουρλοί» Δήμαρχος και ξανά χαριεντιζόμενος με τον Υπουργό, αποδέχθηκε περιχαρής την πρόσκληση του κ. Γεωργιάδη για επίσκεψη στο Υπουργείο, προκειμένου να κουβεντιάσουν για τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής των «μουρλών»…

Συμπερασματικά θα αναφέρουμε ότι το κομματικό αίμα νερό δε γίνεται, ειδικά όταν είναι συντηρητικό και γαλάζιο. Ο Δήμαρχος δε στάθηκε στο ύψος της περίστασης και απέδειξε ότι η υποταγή του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπερισχύει της υποχρέωσης και ευθύνης για υπεράσπιση των συμφερόντων της πόλης μας, αφήνοντας στο απυρόβλητο όποιον ελαφρά τη καρδία χαρακτηρίζει μουρλούς τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας που αντιστέκονται στο περιβαλλοντικό έγκλημα της εκτροπής του Αχελώου.

Αν ο κ. Παπαναστασίου θέλει κατά καιρούς να μας κάνει να ξεχάσουμε τους ενεργούς δεσμούς που έχει με το κόμμα της ΝΔ, θα είμαστε εδώ για να τους θυμίζουμε.

Δημήτρης Τραπεζιώτης
Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων


Συζήτηση στην Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησής του Γιώργου Βαρεμένου σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου και τις προσβλητικές δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη.

Η αλήθεια είναι ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς πήρε έμμεσα κάποιες αποστάσεις από το υβριστικό παραλήρημα του Άδωνη Γεωργιάδη, που χαρακτήρισε μουρλούς όσους στήριξαν τις προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της εκτροπής του Αχελώου. Ο κ. Βαρεμένος τόνισε ότι οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί Γεωργιάδη αποτελούν casus belli για την Αιτωλοακαρνανία και είναι persona non grata όποιος δεν τις αποδοκιμάζει καθαρά και ξάστερα και κυρίως όποιοι θέλουν να νεκραναστήσουν το συγχωρεμένο φαραωνικό σχέδιο, που ήταν θαμμένο κάτω από ελληνικές και ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ο κ. Βαρεμένος ρώτησε: «Είναι μουρλοί όσοι εξέδωσαν δικαστικές αποφάσεις; Ήταν μουρλός ο κ. Γεωργιάδης όταν, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, είχε ταχθεί κατά της εκτροπής και ήρθε στα σύγκαλά του όταν τον συνεπήρε το όραμα της εξουσίας; Μήπως με όσα είπε ο υπουργός άφησε κάποιο υπονοούμενο για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία προήδρευε του ΣτΕ όταν εκδόθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις;»

Ο κ. Ταγαράς έδειξε να σέβεται την νομιμότητα, αλλά δεν έκλεισε εντελώς το παράθυρο της εκτροπής. Ο κ. Βαρεμένος σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέμπλεξε από την λεγόμενη εκτροπή το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας, που κόστισε στον ελληνικό λαό 550 εκατ. ευρώ και ήταν ανενεργό για πάνω από 15 χρόνια. Ο κ. Ταγαράς συμφώνησε ότι ήταν σωστό να απεμπλακεί το φράγμα από την εκτροπή, αλλά επέμεινε ότι η διαδικασία απεμπλοκής ξεκίνησε από το 2014.

«Κε υφυπουργέ, κατέληξε ο κ. Βαρεμένος, η κυβέρνηση να αφήσει επιτέλους εμάς στον πόνο μας και τον Αχελώο στην ησυχία του. Δεν συμφέρει κανέναν να αρχίσει νέος κύκλος αντεγκλήσεων και προσφυγών. Η κατάσταση στην περιφέρεια είναι οριακή και, από ορισμένες απόψεις, χειρότερη από την εποχή των μνημονίων. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι οι φαραωνικές φαντασιώσεις περί εκτροπής και το σχέδιο για βιασμό της φύσης.»


Στην Βουλή φέρνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γ. Βαρεμένος τις πρόσφατες προκλητικές και προσβλητικές για τον λαό του Νομού δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη για την εκτροπή του Αχελώου.
Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή, απευθύνεται στον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Κ. Καραμανλή ζητώντας του να θέσει τέλος στην νεκρανάσταση του περιβαλλοντοκτόνου έργου της εκτροπής, συμμορφούμενος με τις αποφάσεις του ΣτΕ και το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

ΘΕΜΑ: « Πάνδημη αγανάκτηση στον νομό Αιτωλοακαρνανίας για τις προσβλητικές δηλώσεις Γεωργιάδη και την επιμονή της κυβέρνησης στην υλοποίηση του περιβαλλοντοκτόνου έργου της εκτροπής του Αχελώου »

Αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στο σύνολο της κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε “μουρλούς” όσους έχουν κατά καιρούς προσφύγει στο ΣτΕ κατά του περιβαλλοντοκτόνου έργου της εκτροπής του Αχελώου.

Μουρλοί, λοιπόν, οι επίσημοι θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι του λαού της Αιτωλοακαρνανίας (Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, ΤΕΕ, επαγγελματικοί φορείς, κινήσεις πολιτών κλπ), που σύσσωμοι προσέφυγαν πολλάκις στην Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν.
Πιο προσβλητική όμως κι απ’ τις δηλώσεις είναι η εμμονή της κυβέρνησης να νεκραναστήσει ένα έργο που αποτελεί το ίδιο εκτροπή από το περιβαλλοντικό κεκτημένο, εθνικό και ευρωπαϊκό.

Επειδή ο υπουργός Ανάπτυξης συνέδεσε το έργο της εκτροπής με την ενεργειακή κρίση, υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που, με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων της 2ας Αυγούστου 2017, ξεπάγωσε το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος Μεσοχώρας, έργο παγιδευμένο επί 15 χρόνια λόγω της ολέθριας σύνδεσής του με την εκτροπή του Αχελώου, προσθέτοντας έτσι μία πράσινη μονάδα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και απεμπλέκοντάς το, λειτουργικά και τεχνικά, από το καταδικασμένο έργο της εκτροπής.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. υπουργός:
• Σκοπεύει να συνεχίσει τον ολισθηρό δρόμο νεκρανάστασης της εκτροπής του Αχελώου ή θα αποφασίσει επιτέλους να εισακούσει την δικαιολογημένη και πλήρως τεκμηριωμένη πάνδημη αντίθεση των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας και των θεσμικών του φορέων και εκπροσώπων, υπέρ μίας βιώσιμης περιβαλλοντικά και εναρμονισμένης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Βαρεμένος


Συντονιστική επιτροπή κατά της εκτροπής του Αχελώου:

Η συνεχής επαγρύπνηση και η ετοιμότητα με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον κάθε απόπειρας επανάληψης του εγκληματικού εγχειρήματος της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία, αποτέλεσαν τις κυρίαρχες κατευθύνσεις του οδικού χάρτη της Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου, που συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αγρινίου την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου και ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης ενημέρωσαν διεξοδικά τους παρευρισκόμενους για τις πρόσφατες εξελίξεις και μεθοδεύσεις που αναπτύσσονται για την επανέναρξη των έργων της εκτροπής από την Κυβέρνηση και διάφορους θεσμικούς και μη, παράγοντες της Θεσσαλίας. Ωστόσο. ειδική αναφορά έκαναν στις προσβλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη κατά των θεσμών της χώρας και όσων ανθίστανται διαχρονικά στην έκτροπη της λογικής της νομιμότητας και της αειφορίας.

Στο διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκομένων μελών της συντονιστικής επιτροπής, επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες όλων σχετικά με τις παρασκηνιακές και όχι μόνο μεθοδεύσεις Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων της χώρας για την επανεκκίνηση των έργων της εκτροπής, προσδίδοντας τους μάλιστα και ενεργειακά χαρακτηριστικά αυτή την φορά. Στο τέλος της συνεδρίασης και αφού υπογραμμίστηκε η κρισιμότητα της κατάστασης τα μέλη της επιτροπής ομόφωνα εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το παρασκήνιο και οι μεθοδεύσεις Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων της Χώρας επιμένουν να συντηρούν μέσα από μια σειρά αδιαφανών μεθοδεύσεων το σενάριο της επανεκκίνησης των καταστροφικών έργων της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία. Ένα εγχείρημα το οποίο έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από την Ελληνική Δικαιοσύνη και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ δεν προβλέπεται ούτε ως εναλλακτική λύση στα νόμιμα ισχύοντα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας.

Πρόσφατα μάλιστα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου αλλά και πολιτικής δεοντολογίας έφτασε στο σημείο να συνδέσει την μη εκτροπή του Αχελώου με την ενεργειακή υποβάθμιση της χώρας και τις όποιες συνέπειες υφίστανται οι Έλληνες πολίτες εξ αιτίας της. Μάλιστα και προκειμένου να τεκμηριώσει τα επιχειρήματα του στράφηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίων όλων των συλλογικοτήτων της χώρας που κάθε φορά εναντιώνονταν στην εκτροπή, ενώ υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα συμπαρέσυρε στον λόγο του και κορυφαίους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας. Βέβαια ο διχαστικός και ανιστόρητος λόγος του κ. Υπουργού καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης, όταν μάλιστα η Αιτωλοακαρνανία εδώ και πολλά χρόνια πρωταγωνιστεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναμετρηθεί με το ύφος και το ήθος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων όλων μας κατά της εκτροπής.

Άλλωστε η επίκληση εκ μέρους μας της Συνταγματικής Νομιμότητας μέσα από τις αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις του ΣΤΕ κατά της εκτροπής, εκ των πραγμάτων ακυρώνει κάθε ανάλογη ή παρεμφερή παρέμβαση από όπου και αν μεθοδεύεται, από όποιον και αν εκτελείται. Αφήνοντας λοιπόν τον κ. Υπουργό στην κρίση του Ελληνικού λαού αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, συνεχίζουμε τον ιερό μας αγώνα για την διασφάλιση της νομιμότητας των παρεμβάσεων μας αλλά και την περιφρούρηση της συνταγματικής έκφρασης της πατρίδας μας

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δ.Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπερειφεριάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου Ιωάννης Καλλίμορφος και ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Δημοσθένης Καπώνης.


Κίνημα Αλλαγής – Αιτωλοακαρνανία:

Η αδιανόητη δήλωση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη προσβάλει με τον πιο βάναυσο τρόπο τους αγώνες των Αιτωλοακαρνάνων κατά την εκτροπή του Αχελώου. Οι Aιτωλοακαρνάνες δεν είναι « μουρλοί» κ. Γεωργιάδη  και η πανάκριβη ενέργεια δεν οφείλεται στη μη εκτροπή αλλά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει οδηγήσει στην απόγνωση της ελληνικής κοινωνίας.


Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας:

Με αφορμή ανάρτηση του πρώην Περιφερειάρχη, Απ. Κατσιφάρα, σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης, δήλωσε τα εξής:

«Μερικές φορές νιώθω ότι ζω σε παράλληλα σύμπαντα.

Άνθρωποι που κατέλαβαν πολλές και σημαντικές θέσεις εξουσίας επί σειρά ετών και επέλεξαν να δοξάζονται κρυπτόμενοι στις “άβολες” στιγμές για να καρπώνονται μόνο τις “βολικές”, τώρα που πέρασαν στην θέση της αντιπολίτευσης, γίνονται σχολιαστές της επικαιρότητας και τιμητές εκείνων που με πολύ μεγάλη και καθημερινή προσπάθεια προσπαθούν να σπρώξουν τον τόπο μας μπροστά και που χωρίς φόβο και πάθος, όχι μόνο δεν κρύβονται από τα προβλήματα, αλλά τοποθετούνται δημόσια και ξεκάθαρα σε αυτά, με ειλικρίνεια και παρρησία.

Προσωπικά, έμαθα να επιλέγω πάντα τον δρόμο της ειλικρίνειας και της δουλειάς.
Να είμαι ωφέλιμος για τον τόπο μου και τους πολίτες.
Να κάνω τα πάντα για να αλλάξει σελίδα η Δυτική Ελλάδα, που άλλοι άφησαν έρμαιο της τύχης και των μικροπολιτικών επιλογών τους.
Δεν συνηθίζω να σχολιάζω τους… σχολιαστές.

Όμως σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Αχελώου και της περιβόητης εκτροπής, είναι τουλάχιστον αστείο να προσπαθεί ο πρώην Περιφερειάρχης να παραστήσει τον τιμητή. Ένας πολιτικός που ποτέ δεν αντιστάθηκε σε επιλογές των φιλικών του κυβερνήσεων, επιχειρεί να μεμφθεί τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, τη θέση και τη στάση της οποίας γνωρίζει το πανελλήνιο!

Να θυμίσω ότι με δική μας πρωτοβουλία και εισήγηση απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας (στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αιτωλοακαρνανία) η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας;

Να θυμίσω ότι προσωπικά έχω εκφράσει δημόσια την αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε προσπάθεια «νεκρανάστασης» της εκτροπής του Αχελώου, από όποια πλευρά και αν προέρχεται;

Ακόμα και για όσα ακούστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή από τον Υπουργό, κ. Γεωργιάδη, εφόσον αφορούν το έργο της εκτροπής, σημειώνω ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και μαζί τους όλοι οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας, εμπιστευόμαστε πάνω απ’ όλα τη Δικαιοσύνη. Αυτή μας δικαίωσε σε ανώτατο επίπεδο 5 φορές ήδη. Αυτή, αν χρειαστεί, θα μας δικαιώσει και 6η φορά. Το φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου δεν αποτελεί αντικείμενο ιδεολογικού ή τοπικιστικού φανατισμού. Είναι ξεκάθαρα, αντικείμενο δικαιοσύνης και σεβασμού στους φυσικούς πόρους. Αν μη τί άλλο στη Δυτική Ελλάδα, τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε αποδείξει πόσο πιστεύουμε στις ΑΠΕ. Και όποιος δεν καταλαβαίνει μπορεί να το δει με μια ματιά στον χάρτη ΑΠΕ ανά την χώρα.

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή λοιπόν, κάθε άλλο παρά άφωνη ή βουβή είναι. Εκφράζεται δημόσια και ξεκάθαρα. Προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε θεσμικό τρόπο.
Αυτή είναι μία πολιτική και αυτοδιοικητική στάση που ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν οι εκφραστές της πολιτικής του χθες. Ευτυχώς όμως, η Δυτική Ελλάδα έχει ήδη περάσει στο αύριο. Με θάρρος και αυτοπεποίθηση. Σε όλα τα επίπεδα…»


Περιφερειακός συνδυασμός ‘Δικαίωμα στην Πρόοδο’ – Γιώργος Κατσιφάρας:

Ο Υπουργός Ανάπτυξής, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ΑΠΕΤΥΧΕ παταγωδώς να διαχειριστεί την ΑΥΞΗΣΗ του Ηλεκτρικού Ρεύματος που πνίγει την Ελληνική κοινωνία, βρήκε την αιτία και με ΠΑΡΡΗΣΙΑ δήλωσε ότι φταίει η ΜΗ ΕΚΤΡΟΠΗ του ΑΧΕΛΩΟΥ.

Αλήθεια, ο Υπουργός δεν γνωρίζει την ΑΠΟΦΑΣΗ του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣΤΕ ) ;

Αλήθεια δεν γνωρίζει τον ΑΓΩΝΑ όλων των φορέων της περιοχής και την δικαίωσή τους ;

Αλήθεια , ο Περιφερειάρχης κ Φαρμάκης που είναι και Αιτωλοακαρνάνας, που είναι ; γιατί δεν αντιδρά ;

Γιατί μονίμως επιλέγει να μην στενοχωρήσει το Μαξίμου ;

Πάλι ΑΦΩΝΟΣ , πάλι ΒΟΥΒΟΣ


Χριστίνα Σταρακά – Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’:

«Η προκλητική αναφορά του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, σε ανάρτηση του, για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου θίγει τους Αιτωλοακαρνάνες και αυτό δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο» τόνισε η Χριστίνα Σταρακά στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, καλώντας την επιτροπή φορέων να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ακόμη η επικεφαλής της παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ»:

«Σε μια κρίσιμη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, είναι αδιανόητο ένας εκ των κορυφαίων Υπουργών της κυβέρνησης να υποστηρίζει ότι με την κατασκευή ενός περιβαλλοντικά επιζήμιου έργου θα είχαμε πιο φθηνό ρεύμα!

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη αποκαλύπτουν τις σκέψεις της κυβέρνησης και είναι ξεκάθαρο πως θέλει να ενεργοποιήσει κοινωνικό αυτοματισμό για ένα έργο που έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ποντάροντας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με την ακρίβεια.
Η πρόθεση της κυβέρνησης διαφαίνεται επίσης και με πρόσφατα δημοσιεύματα όπου μέσω fast track διαδικασίας διαπραγμάτευσης και χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, έγινε η ανάθεση του έργου που αφορά κατασκευές ασφάλειας των υφιστάμενων ημιτελών υποδομών στα έργα εκτροπής του Αχελώου, όπως και ανάθεση για την εφαρμογή ενός σχεδίου παρακολούθησης της ασφάλειας των ημιτελών έργων του Φράγματος Συκιάς.
Η εξέλιξη αυτή, όπως και οι προηγούμενες, φανερώνουν ξεκάθαρα τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο της εκτροπής, παρά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣΤΕ.

Επειδή αύριο μπορεί να είναι αργά, το πολιτικό προσωπικό της περιοχής πρέπει να πάρει θέση για το ζήτημα.
Είναι αναγκαιότητα πλέον, εκτός από τις νομικές κινήσεις, να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της. Η συντονιστική επιτροπή των φορέων και οι βουλευτές να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό κι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».


ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ – Τομέας Αυτοδιοίκησης:

«Σας θυμίζει κάτι το φράγμα του Αχελώου; Εκτός από την χρησιμότητα του για την ύδρευση θα είχε και μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα που όμως οι διαρκείς πρόσφυγες στο ΣτΕ σταμάτησαν και τώρα στερούμαστε αν και το Κράτος έχει ξοδέψει εκατομμύρια. Μπορείτε να υπολογίσετε ποσό φθηνό ρεύμα έχουμε χάσει και χάνουμε καθημερινά από αυτό και μόνον;», δήλωσε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μια ντροπιαστική δήλωση – πρόκληση για:
• Κάθε ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΑ, που επί δεκαετίες αγωνίζεται ενάντια σε αυτό το βαρύνουσας σημασίας περιβαλλοντικό έγκλημα.
• Την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, η οποία για περισσότερο από 30 χρόνια μάχεται ενάντια στο φαραωνικό έργο της «Εκτροπής της Λογικής».
• Τους Συλλογικούς Φορείς και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, που χρόνια τώρα μάχονται με κάθε τρόπο ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Όμως ο πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Αντιπρόεδρος της ΝΔ, με αυτή τη δημόσια προκλητική δήλωση προσβάλει και τη νοημοσύνη μας, αφού ισχυρίζεται πως η μη εκτροπή του Αχελώου συμβάλλει στο να μην έχουμε φθηνό ρεύμα σήμερα!

Αποτελεί καθήκον για:
• Τα Δημοτικά Συμβούλια της Αιτωλοακαρνανίας
• Το Περιφερειακό Συμβούλιο
• Τους Συλλογικοί Φορείς και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις

ΝΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ:

ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές προσπάθειες Εκτροπής του Αχελώου


Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης βάλθηκε να καταρρίψει την μεγαλοφυή θεωρία του κ. Σκρέκα ότι για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια στο ρεύμα δεν πρέπει να ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα ανοιχτό. Την ώρα που ο τρικαλινός πολιτικός μ’ αυτή την θεωρία φαίνεται να “χτυπάει” βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά, ήλθε ο υπουργός Ανάπτυξης να αποκαλύψει ότι για την ακρίβεια φταίει το γεγονός ότι δεν έγινε η εκτροπή του Αχελώου. Προφανώς ετοιμάζεται να συναντήσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είχε εκδώσει τις γνωστές αποφάσεις κατά της εκτροπής.

Κύριε Άδωνη Γεωργιάδη, κλείσε τον θερμοσίφωνα κι άσε τις κοτσάνες. Στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε πάψει προ πολλού να τρώμε βελανίδια. Εκτός κι αν ποντάρεις στο ότι συχνά το Νόμπελ Οικονομικών απονέμεται σε δύο….

ΥΓ: Μέσα στην στενοχώρια για το γεγονός ότι ο Αχελώος ρέει προς λάθος κατεύθυνση, πρέπει να αναγνωρίσει και κάτι καλό στην γειτονιά του ποταμού: Αν στα Ακαρνανικά Όρη δεν υπήρχαν κεραίες, πώς θα πληροφορούμασταν τέτοιου είδους μεγαλοφυείς ανακαλύψεις του Αδ. Γεωργιάδη;