evinos20

Ενέργειες για την διέλευση στην Γέφυρα Ευήνου

Συνήλθε σε σύσκεψη την Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00΄ στην πλατεία του Γαλατά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στους κατοίκους των Κοινοτήτων Ευηνοχωρίου, Γαλατά και Περιθωρίου η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου στη διάρκεια των πλημμυρών της 12ης Δεκεμβρίου 2021. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ενημερώνοντας το σώμα, είπε ότι:

1. Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής, υλοποιώντας σχετική απόφαση, επισκέφτηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεο, προκειμένου να του γνωστοποιήσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι καταρρεύσεις των γεφυρών του Ευήνου στους κατοίκους των Κοινοτήτων Γαλατά, Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου και να ζητήσει τη συνδρομή του στην επίλυσή τους. Στη σύσκεψη, που έγινε στη Μητρόπολη, παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας. Ο σεβασμιότατος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Καραγιάννη και τον παρακάλεσε να εξετάσει το ενδεχόμενο επισκευής της σιδερένιας γέφυρας, προκειμένου αυτή, αφού επισκευαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως άμεση λύση για την αποκατάσταση της επικοινωνίας.

2. Την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αμφιλοχία, στην οποία παρέστησαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. Στη σύσκεψη αυτή ο υφυπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων είπε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας με την κατασκευή γέφυρας 200 μέτρα νότια της σημερινής. Τούτες τις ημέρες είπε πως αναμένεται να παραδοθούν οι μελέτες της πρόχειρης πρόσβασης, οπότε και θα ξεκινήσει το έργο. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα μεταφερθούν εκεί τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης του Δήμου Μεσολογγίου, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση της κατεστραμμένης οδικής γέφυρας, ώστε στη θέση της να κατασκευαστεί η καινούργια. Για τη νέα γέφυρα ο κ. Καραγιάννης είπε πως δεν υπάρχει παρέκκλιση από τον σχεδιασμό παράδοσής της σε 24 μήνες, ενώ σημείωσε με έμφαση πως η κατασκευή της θα συνοδεύεται απ’ όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, που θα διασφαλίζουν πως πρόβλημα, όπως αυτό του Δεκεμβρίου του 2021, δεν θα ξαναεμφανιστεί. Για τη σιδηροδρομική γέφυρα είπε πως αυτή θα απομακρυνθεί, επειδή τα βάθρα της δεν έχουν πλέον θεμελίωση, αλλά κι επειδή στο σημείο που αυτή βρίσκεται θα κατασκευαστούν έργα προστασίας της καινούργιας οδικής γέφυρας, οι λεγόμενες λεκάνες ηρεμίας.

3. Στις 18 Μαΐου 2022 η Υπουργός Πολιτισμού απέστειλε έγγραφο στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, που εδρεύει στην Πάτρα, και ζήτησε από τον αρμόδιο Προϊστάμενο να εξετάσει τον μνημειακό χαρακτήρα της γέφυρας του ΟΣΕ και να προτείνει σχετικά. Παράλληλα και για τον σκοπό αυτό κοινοποίησε στην εν λόγω Υπηρεσία τις σχετικές επιστολές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, με ημερομηνίες 20/04/2022 και 13/05/2022 αντίστοιχα.

4. Σήμερα, 25 Μαΐου 2022 η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, με έγγραφό της προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο κοινοποιεί, μεταξύ των άλλων, στον ΟΣΕ και στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, ενημερώνει πως η σιδερένια γέφυρα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, είναι παλαιότερη των εκατό χρόνων, πως η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων θα πραγματοποιήσει το ταχύτερο αυτοψία στο σημείο, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση των διατηρούμενων βάθρων και ζευκτών της γέφυρας και θα προβεί στις δέουσες κατά τον νόμο ενέργειες για τον χαρακτηρισμό ή μη των απομεινάντων κατασκευών. Με το ίδιο έγγραφο γνωστοποιεί στον ΟΣΕ πως μέχρι την πραγματοποίηση των σχετικών ενεργειών δεν επιτρέπονται εργασίες στην εν λόγω γέφυρα, πλην αυτών που ενδέχεται να απαιτούνται για τη διατήρηση των εναπομεινάντων στοιχείων της και για τις οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθεί πριν η Υπηρεσία.

5. Τέλος, ανακοίνωσε πως η διάβαση εκτάκτων αναγκών βρίσκεται στην τελική της φάση.

Στις τοποθετήσεις του τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εξέφρασαν έκδηλη ανησυχία, έντονο προβληματισμό και σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την τήρηση των ανακοινωθέντων χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των μελλοντικών έργων.

Ομόφωνα αποφασίστηκε:
– να κατατεθούν ομαδικές αγωγές διεκδίκησης αποζημιώσεων με ατομικές ή συλλογικές πρωτοβουλίες,
– να ελεγχθεί το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται το θέμα της υπαγωγής των μαθητών της Τρίτης (Γ΄) Λυκείου στο ειδικό καθεστώς,
– να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων από την Περιφερειακή Διοίκηση,
– να παρακολουθεί η Συντονιστική Επιτροπή την τήρηση των ανακοινωθέντων χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων και να ενημερώνει με σχετικά Δελτία Τύπου τους κατοίκους των Κοινοτήτων,
– οι κάτοικοι να βρίσκονται σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα


Συνήλθε σε σύσκεψη σήμερα Σάββατο 14 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00΄στην πλατεία του Γαλατά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στους κατοίκους των Κοινοτήτων Ευηνοχωρίου, Γαλατά και Περιθωρίου η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου στη διάρκεια των πλημμυρών της 12ης Δεκεμβρίου 2021. Θέματα της σύσκεψης ήταν:

1ο. Η ενημέρωση για το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 19 Απριλίου 2022 και σχετίζεται με την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων.

2ο. Οι εξελίξεις στην εξεύρεση άμεσης και προσωρινής λύσης.

3ο. Η ανταλλαγή απόψεων και ο προγραμματισμός των περαιτέρω ενεργειών.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως ο πεντάμηνος αγώνας των κατοίκων, οι ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Ναυπακτίας και Μεσολογγίου και, κυρίως, η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνέβαλαν καθοριστικά στο πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Ο συντονισμός δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πολιτικής Προστασίας έφερε ως αποτέλεσμα την έναρξη κατασκευής του πρόχειρου δρόμου αποκατάστασης της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου.

Οι πληροφορίες από την τηλεδιάσκεψη, που έγινε στις 09 Μαΐου του 2022 και στην οποία συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα φυσικών καταστροφών κ. Τριαντόπουλος, ο Περοφερειάρχης Δυτικής Στερεάς κ. Φαρμάκης και οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, που κάνουν λόγο για απόφαση του Υπουργού για κατεδάφιση της σιδερένιας γέφυρας, για «τεχνικούς λόγους», δημιούργησε σε όλους αγανάκτηση, θυμό και οργή.

Η γέφυρα αυτή είναι ιστορικό μνημείο. Χτίστηκε το 1891, είναι άρρηκτα συνδεμένη με την πολιτική σταδιοδρομία και τα οράματα του Μεσολογγίτη πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, που φιλοδοξούσε με τον σιδηρόδρομο να συνδέσει την Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά με την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Μοναδικός αρμόδιος φορέας σχετικής γνωμάτευσης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει ενημερωθεί σχετικά με επιστολή μας.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βεβαιώνει ότι η εν λόγω γέφυρα, αφού επισκευαστεί, με τη δαπάνη του ποσού των 2.054.838,71 ευρώ, το οποίο και ζητάει από το αρμόδιο Υπουργείο, μπορεί να αποτελέσει άμεση και προσωρινή λύση, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της οδικής γέφυρας.

Απαιτούμε τη διάθεση του ποσού από το Υπουργείο στην Περιφέρεια και την αξιοποίησή του για την άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης της σιδερένιας γέφυρας. Απαιτούμε ακόμα την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της οδικής γέφυρας, έτσι ώστε να επισπευστεί ο χρόνος παράδοσής της στην κυκλοφορία. Καλούμε τους κατοίκους σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα. Ο αγώνας συνεχίζεται με διάφορες μορφές. Μία από αυτές είναι και ο αποκλεισμός της Ιόνιας οδού.

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα