2394

Αναγκαία η επαναλειτουργία του στρατοπέδου στο Μεσολόγγι

Αθήνα, 26 Μαΐου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Θέμα: Επαναλειτουργία Στρατοπέδου Μεσολογγίου ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων

Κύριε Υπουργέ,

Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι, λειτουργούσε επί σειρά ετών ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Το 2018, το Υπουργείο αποφάσισε την παύση λειτουργίας του με τη μορφή αυτή, όπως αντίστοιχα συνέβη και με άλλα Κέντρα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τότε, με διαδοχικές ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις μου προς τον προκάτοχό σας Υπουργό, είχα γνωστοποιήσει την αναστάτωση που βίωναν οι τοπικές κοινωνίες εντός των ορίων των οποίων λειτουργούσαν Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων για το λόγο αυτό. Ιδίως είχα θέσει το ζήτημα λειτουργίας του Στρατοπέδου στο Μεσολόγγι, τόσο λόγω της κοινωνικής και οικονομικής σημασίας του για την ευρύτερη περιοχή, όσο και λόγω της ιστορικής αναφοράς του. Ας μην ξεχνάμε, ότι έχει συνδεθεί με ένδοξες και ηρωικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας μας και ήταν το πρώτο ελληνικό στρατιωτικό σώμα που επιστρατεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 1940 και μετέβη στα ελληνοαλβανικά σύνορα εναντίον των Ιταλικών Δυνάμεων με συνολικές απώλειες στον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο που ανήλθαν σε 89 αξιωματικούς και 2112 οπλίτες.

Σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει την επαναλειτουργία των Κέντρων Νεοσυλλέκτων (Κ.ΕΝ) στο Στρατό Ξηράς, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παύση λειτουργίας τους.

Όσον αφορά δε συγκεκριμένα το Στρατόπεδο «Σπύρου Μουστακλή» του Μεσολογγίου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι είχε ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι θα λειτουργήσει ως βιωματικό μουσείο, έως και σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, η μοναδική βιώσιμη προοπτική για το στρατόπεδο του Μεσολογγίου, ανταποκρινόμενη τόσο στην ιστορία του όσο και στη σημασία του για την τοπική κοινωνία, είναι να επαναλειτουργήσει ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων, όπως ακριβώς λειτουργούσε και παλαιότερα. Να σημειωθεί δε, ότι την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας του Στρατοπέδου ως ΚΕΝ έχει θέσει και η Ένωση Στρατιωτικών Αιτωλοακαρνανίας (ΕΣΠΕΑΙΤ) με ανακοινώσεις της, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θα υπηρετούν σε αυτό, αλλά και για την τοπική κοινωνία στην οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παράσχει αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν. Έως σήμερα ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργείου για το μέλλον του Στρατοπέδου.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

Θα επαναλειτουργήσει το Στρατόπεδο Μεσολογγίου «Σπύρου Μουστακλή» ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων; Αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) το τελευταίο διάστημα, παρακολουθεί μια σωρεία δημοσιευμάτων που έχουν ως θέμα την επαναλειτουργία των Κέντρων Νεοσυλλέκτων (Κ.ΕΝ) στο Στρατό Ξηράς. Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά την περιοχή μας, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το στρατόπεδο «Σπύρου Μουστακλή» στο Μεσολόγγι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Κέντρο, διότι έχει χαρακτηριστεί και λειτουργεί ως ΄΄βιωματικό μουσείο΄΄.

Γνωρίζοντας πολύ καλά την σημερινή κατάσταση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην κοινή γνώμη ότι αυτό δεν ευσταθεί απόλυτα. Όντως, παλαιότερα είχε ληφθεί αυτή η απόφαση, όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ώστε να πραγματοποιηθεί η εκμετάλλευση του στρατοπέδου ως ΄΄βιωματικό μουσείο΄΄ και παραμένει μέχρι και σήμερα σε μια αδρανοποιημένη κατάσταση.

Ένα στρατόπεδο που πριν την κατάργηση του ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων έδινε πολλές σημαντικές θέσεις εργασίας σε μόνιμα στελέχη που έχουν συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά παράλληλα αποτελούσε μια πηγή οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις της πόλης. Επίσης και ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι με την ενεργοποίηση του, θα υπάρχει πλέον το απαραίτητο στρατιωτικό προσωπικό (μόνιμοι και νεοσύλλεκτοι) έτοιμοι να βοηθήσουν τον κρατικό μηχανισμό σε κάθε φυσική καταστροφή που μπορεί να συμβεί στα όρια της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε ότι στην τελευταία έντονη κακοκαιρία που έπληξε το Μεσολόγγι χρειάστηκε η ενίσχυση από προσωπικό που υπηρετεί στο Άκτιο και σε Μονάδες της Πάτρας.

Η ΕΣΠΕΑΙΤ βρισκόμενη συνεχώς σε επαφή με συναδέλφους και μέλη μας που υπηρετούν ή όχι στο Μεσολόγγι, γίνεται καθημερινά αποδέκτης έντονων προβληματισμών – ανησυχιών για το θέμα και αν τελικά οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα δώσουν μια θετική εξέλιξη για την πόλη του Μεσολογγίου.

Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση στηρίζουμε την άμεση και ουσιαστική εκμετάλλευση του στρατοπέδου μέσω της επαναλειτουργίας του ως Κ.ΕΝ και από πλευράς μας καλούμε τους Βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, τον Περιφερειάρχη Δ.Ε., την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου και κάθε αρμόδιο φορέα να πράξουν ο καθείς και όλοι μαζί στην επίτευξη αυτού του στόχου, έχοντας ως γνώμονα τόσο το συμφέρον της περιοχής, όσο και την ανάγκη – επιθυμία των Αιτωλοακαρνάνων συναδέλφων μας να μπορούν να υπηρετήσουν και στον τόπο τους.