flood21

Η παροχή οικονομικής βοήθειας σε πλημμυροπαθείς στο Μεσολόγγι

Η Δημοτική Αρχή και ο κος Λύρος προσωπικά, γνωρίζει πολύ καλά ότι για τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχει να παρουσιάσει έργο και προφανώς έχει χάσει την ψυχραιμία του και βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση αδυνατώντας να αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Έχει παραπέμψει στις καλένδες τα σημαντικά έργα που έχει ανάγκη ο δήμος, όπως αυτά του ΧΥΤΑ, της ΔΕΥΑΜ, της Ενεργειακής Κοινότητας του δήμου, της Μαρίνας κλπ. και καθυστερεί ακόμα και έργα που έχουν εγκριθεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές, καταφεύγει δε συστηματικά σε fake news και λασπολογία για να διασωθεί.

Αφού λοιπόν έχει δώσει ουκ ολίγα έργα πολλών χιλιάδων ευρώ, με αναθέσεις και την διαδικασία του κατεπείγοντος, εσχάτως φέρνει συστηματικά στο δημοτικό συμβούλιο θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης χωρίς καμία εισήγηση και απαιτεί από την αντιπολίτευση προφασιζόμενος το επείγον του θέματος, να ψηφίζει ότι τον βολεύει.

Ας δούμε λοιπόν γιατί δεν ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η απόφαση για τους πλημμυροπαθείς και που βρίσκεται η αλήθεια.

• Έφερε εκτός ημερήσια διάταξης πληρωμή 42.000 περίπου ευρώ χωρίς καμία εισήγηση και χωρίς να γνωρίζουμε τους αποδέκτες των χρημάτων.
• Το θέμα της καταβολής της έκτακτης χρηματοδότησης από το Δήμο σε πλημμυροπαθείς, δεν θα μπορούσε να περάσει διότι, εάν δεν εντάσσεται σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, είναι παράνομο.
• Δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα και κανείς δεν αρνήθηκε, εφόσον όλα είναι νόμιμα, να πάρουν οι δικαιούχοι τα χρήματά τους.
• Η μόνη συζήτηση που έγινε ήταν εάν το θέμα είναι κατεπείγον η όχι. Το δημοτικό συμβούλιο απεφάνθη ότι το θέμα δεν είναι κατεπείγον και πρότεινε στον δήμαρχο να το φέρει με εισήγηση ως θέμα της ημερήσιας διάταξης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με νόμιμο τρόπο.
• Επί του θέματος αυτού δεν μπορούσε να πάρει εκείνη την στιγμή απόφαση, ούτε το δημοτικό συμβούλιο ούτε η οικονομική επιτροπή.
• Η μόνη περίπτωση να εγκριθεί το θέμα ήταν μόνο εάν υπήρχε απόφαση της προϊσταμένης της οικονομικής υπηρεσίας. Δυστυχώς όμως για τον δήμαρχο τέτοια απόφαση δεν υπήρχε.
• Θα μπορούσε να περάσει μόνο εάν υπήρχε «εντέλλεσθε» του δημάρχου προς την προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, πράγμα που δεν τόλμησε να το κάνει αναλογιζόμενος την παρανομία.

Δεν φταίει λοιπόν ούτε η παράταξή μας, ούτε η αντιπολίτευση, μην ψάχνεται για αποδιοπομπαίους τράγους για να δικαιολογήσετε την ανικανότητά σας, κοιτάξτε απλά τον καθρέφτη σας και θα βρείτε τον ένοχο.

Μεσολόγγι 24/5/2022

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»
——————————————————————————————————————————

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Εμπόδιο στάθηκε και πάλι η αντιπολίτευση του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου στην πρόταση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου για παροχή οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες από πλημμύρες. Ειδικότερα κατά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο Κώστας Λύρος πρότεινε οι δημότες που υπέστησαν ζημιές και δεν κατέστη εφικτό να καταβληθούν αποζημιώσεις από την Πολιτεία να τους χορηγηθεί βοήθημα από ιδία έσοδα του δήμου.

«Δυστυχώς, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο για όλους μας, αυτό που θα πρέπει να μας διακρίνει, είναι η ευαισθησία και κατανόηση στα αιτήματα των συμπολιτών μας. Λυπάμαι γιατί κάποιοι έβαλαν την μικροπολιτική πάνω από τους πολίτες» ανέφερε ο Δήμαρχος.

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου επλήγη σφόδρα τον τελευταίο χρόνο από την κλιματική αλλαγή με συνέπεια να λάβουν χώρα πρωτοφανείς πλημμύρες και να υποστούν σημαντικές βλάβες τόσο οι δημόσιες υποδομές και η δημόσια περιουσία καθώς και η ιδιωτική περιουσία πολλών συνδημοτών. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά αφού από το 2016 και μετά ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου βρέθηκε στο επίκεντρο ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η πολιτεία μεριμνώντας εξέδωσε την υπ’ αριθμό ΚΥΑ 33862/6-05-2019 (ΦΕΚ 1699/16-05-2019) και 4155/28-11-2017 με την οποία καθόρισε τα κριτήρια, τους όρους, το ύψος και τους δικαιούχους της αποζημίωσης. Δυστυχώς όμως πολλοί συνδημότες μας που υπέστησαν πράγματι σοβαρές και κοστοβόρες ζημίες δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την αποζημίωσή τους. Συγκεκριμένα από τις προαναφερόμενες Κ.Υ.Α δεν αποζημιώνονται αποθήκες, βοηθητικοί χώροι (πχ λεβητοστάσια), ανεξάρτητα κτίρια.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου διαβλέποντας το άδικο και το κενό της υφιστάμενης νομοθεσίας με αίτημά του προς τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα αιτήθηκε εγγράφως την νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος ώστε να καλυφθούν και οι πληττόμενοι ζημιωθέντες συνδημότες. Επειδή όμως δεν υπήρξε, έως σήμερα, θετική ανταπόκριση του αιτήματός από την Κυβέρνηση η δημοτική αρχή πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα πρέπει με όρους να δώσει βοήθεια σε όσους δημότες δεν καλύπτονται από τις υφιστάμενες ΚΥΑ.
Συγκεκριμένα υπάρχουν 43 αιτήσεις με ζημιά σε λέβητες και καυστήρες (8 είχαν υποστεί ζημία και στις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2016, και 2 στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2020), 13 αιτήσεις με ζημίες σε βοηθητικούς χώρους – αποθηκευτικούς χώρους και 11 αιτήσεις που δηλώνουν ζημία σε λοιπές κατοικίες που αποτυπώνονται μόνο στο Ε 9 της δήλωσης ακινήτων.

Οι παραπάνω φθορές-ζημιές διαπιστώθηκαν, μετά από αυτοψία, από τις αρμόδιες επιτροπές πλην όμως δεν κατέστη εφικτό να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στο πληγέντες λόγω νομοθετικού κενού. Έτσι για λόγους ισότητας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης ο Δήμος, πρότεινε ο Κώστας Λύρος να σταθεί αρωγός στο δίκαιο αίτημα των πληγέντων καταβάλλοντας μέσω ιδίων εσόδων τις αποζημιώσεις στους πληγέντες που αδίκως δεν αποζημιώθηκαν δεδομένου ότι το χρηματικό κόστος είναι διαχειρίσιμο και εκτιμάται περί τα 40.000 ευρώ.

«Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι πάνω από οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία και πολιτική σκοπιμότητα θέτει το καλό και το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών μας. Καλώ την αντιπολίτευση να αλλάξει ρότα και να σκεφτεί ότι οι πολίτες τους επέλεξαν για να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και όχι να βάζουν αναχώματα και εμπόδια» κατέληξε ο Κώστας Λύρος.