fire3

Συνεδριάσεις για την πολιτική προστασία

Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας:

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, η δεύτερη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο συζήτησης τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας.

Την συνεδρίαση συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλ/νίας και Πρόεδρος του ΣΟΠΠ, Μαρία Σαλμά, η οποία κατά την εισήγησή της αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί κι αφορούν τον συντονισμό και την συνεργασία των συναρμόδιων φορέων.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναφορά στις ενέργειες αντιπυρικής προστασίας οι οποίες είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε έχουν προγραμματισθεί να υλοποιηθούν.

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης, σκοπός και στόχος κάθε προληπτικής δράσης παραμένει η προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Επεσήμανε δε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Αιτ/νίας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και συνεργασία με κάθε αρμόδιο φορέα για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού κινδύνου.


Δήμος Αγρινίου:

Με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022 πραγματοποιήθηκε η 3η Ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη συνέχισης της καταγραφής των ελλείψεων και η διαρκής ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών.
Στους πρόεδρους Κοινοτήτων που συμμετείχαν στη σύσκεψη τονίστηκε η σημασία δημιουργίας ομάδων πολιτών που θα ενημερώσουν έγκαιρα τις επιχειρησιακές δυνάμεις.

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Μίμης Σκορδόπουλος o Δήμος Αγρινίου προετοιμάζεται για όλα όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ”:
«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία. Με συντονισμό και υπευθυνότητα θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές. Βασική μας προτεραιότητα είναι η πρόληψη και γι αυτό ξεκινήσαμε νωρίς ώστε να σχεδιάσουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».


Δήμος Αμφιλοχίας:

Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος τριών ειδικών συνεδριάσεων του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Αμφιλοχίας για την Αντιπυρική Περίοδο 2022. Σκοπός της συνεδρίασης και των δύο προηγούμενων ειδικών συνεδριάσεων (6 και 27 Απριλίου), ήταν η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα του Δήμου Αμφιλοχίας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Γιώργος Κατσούλας, ενημέρωσε το σώμα, για την περαίωση όλων των έργων, παρεμβάσεων και ενεργειών που απαιτούνταν από πλευράς Δήμου, σύμφωνα και με τις υποδείξεις των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων και εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αντιπυρική ασφάλεια των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, αποσαφηνίστηκαν οι αρμοδιότητες και οι διακριτοί ρόλοι που καλείται να υποστηρίξει ο κάθε φορέας, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις και να ενισχυθεί ο βαθμός ασφάλειας των δημοτών.
Για το σκοπό αυτό, οι υπηρεσίες του Δήμου Αμφιλοχίας θα διατηρούν διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, για όλες τις φάσεις της Πολιτικής Προστασίας.

Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, ο Αντιδήμαρχος Έργων και Πολιτικής Προστασίας. κ. Νικόλαος Νίκας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ανδρέας Ρεγκούτας, οι οριζόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κωνσταντίνος Ριζογιάννης (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού) και κ. Κωνσταντίνος Κοπίδης (Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης), ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Γεώργιος Χούτας, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Αμφιλοχίας κ. Βασίλειος Φλώρος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμφιλοχίας κ. Ευστάθιος Ντζέμος, ο Διοικητής του Λιμενικού Σταθμού Αμφιλοχίας κ. Χρήστος Καλύβας, ο Δασάρχης Αμφιλοχίας κ. Δημοσθένης Θεοχαρόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αμφιλοχίας κ. Αποστόλης Γώγωλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλεσιάδας, κ. Θωμάς Σκόντζος, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αμφιλοχίας.