diexodoslibrary1

Νέες χειρονομίες αγάπης προς την ‘Διέξοδο’

Αυτό τον μήνα η «Διέξοδος» συμπλήρωσε 23 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης καθημερινής λειτουργίας του Πολιτιστικού της Οργανισμού.
Ενός πολυδιάστατου και δυναμικού κοινωφελούς φορέα που δημιουργήθηκε από την γενναιόδωρη προφορά του ιδρυτή της,
η οποία στη συνέχεια «αγκαλιάστηκε» από πλειάδα φίλων που την ενισχύουν έκτοτε με ποικιλότροπες χειρονομίες αγάπης.

Στη πορεία όλων αυτών των χρόνων, χωρίς υπαγωγή σε οποιοδήποτε εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δημιούργησε το γνωστό Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», την ομώνυμη Πολιτιστική Βιβλιοθήκη, έναν Ξενώνα Τέχνης και, από έτους, το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Άλατος στη xώρα.

Και οι τέσσερις αυτοί χώροι κοσμούνται από χιλιάδες αυθεντικά έργα τέχνης και κειμήλια που προέρχονται από δωρεές του δημιουργού της αλλά και από προσφορές φίλων που στηρίζουν το πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, έργο του Κοινωφελούς αυτού Πολιτιστικού Οργανισμού.

Τα μέλη της «οικογένειας» της «Διεξόδου» συναισθανόμενα το βάρος της αγάπης που εισπράττουν διατυπώνουν και δημόσια τις, από καρδιάς, ευχαριστίες τους δημοσιοποιώντας ανά τετράμηνο τις δωρεές που δέχονται.

Έτσι για άλλη μια φορά ενημερώνουν ότι κατά το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2022, για την υποστήριξη των σκοπών της, η «Διέξοδος» με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, δέχθηκε νέες χειρονομίες αγάπης από φίλους που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα, απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες.

Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές εκ μέρους των κ.κ. Βασιλείου Λεων. Αθανασίου (Αθήνα), Νικολάου Λεων. Αθανασίου (Αθήνα), Μίνας Βαλλιανάτου (Αθήνα), Κωνσταντίνου Δαουτίδη (Νεοχώρι), Έφης Μπίσσα – Μοντσενίγου (Αθήνα), Κικής Νικάκη (Μεσολόγγι), Γεωργίου & Κων/νου Δημ. Νούλα (Μεσολόγγι), Μαρίας Πεπονή – Σιαχάμη (Αθήνα), Σάκη Τζωρτζόπουλου (Μεσολόγγι), Ευσταθίας Υφαντή – Μοσχανδρέου (Μεσολόγγι) και Φόνης Φλώρου – Παναγιωτοπούλου (Θεσσαλονίκη).

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, η «Διέξοδος» δέχθηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα πάμπολλα δικά της νέα αποκτήματα, ενίσχυσαν τις μουσειακές της συλλογές.
Συγκεκριμένα οι συλλογές των Μουσείων της εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές των κ.κ. Κατερίνας Λόη (Πλάτανος) η οποία δώρισε μία ξύλινη σέσουλα προερχόμενη από το «Μονοπώλιο» Πλατάνου που διαχειριζόταν η οικογένεια Δημητρίου Δημητρακοπούλου, Ελπίδας Σαλούρου (Αθήνα) η οποία δώρισε αλάτια και αλατιέρες από το Μεξικό και το Νεπάλ, Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλόπουλου (Πάτρα) ο οποίος δώρισε δύο περίτεχνες αλατιέρες της περιόδου του μεσοπολέμου, Σπύρου Τσιλιγιάννη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε ένα παλαιό ιστίο πριαριού, Έφης Ιωάννου (Αγρίνιο) η οποία δώρισε παλιές αλατιέρες και Σωτήρη Φέλιου (Αθήνα) ο οποίος δώρισε κορνιζαρισμένο το έργο του Χρήστου Μποκόρου «Έξοδος» σε αριθμημένη και υπογεγραμμένη χρωμοτυπία.

H Πολιτιστική Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με δωρεές βιβλίων που σχετίζονται με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλίων Τέχνης εκ μέρους των κ.κ. Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Πρεβέζης, Κώστα Καψιμάλη (Ευηνοχώρι), Ανδρέα Κότσιφα (Πάτρα),
Ίριδος Κρητικού (Αθήνα), Μίμη Κούρτη (Λευκάδα), Θεόδωρου Μυλωνά (Μεσολόγγι), Χρήστου Μούλια (Πάτρα), Ισαβέλλας Ντάσση (Αθήνα), Γιώργου Πεντζιά (Καλάβρυτα), Γιώργου Πολυκράτη (Αθήνα), Συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» (Αθήνα) και Νίκου Τέλωνα (Αμφιλοχία).

Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν με δωρεές των κ.κ. Γιώργου Γεωργόπουλου (Αθήνα), ο οποίος δώρισε μία κινηματογραφική ταινία με πρόσωπα και εικόνες από το παλιό Μεσολόγγι, Θεόδωρου Μυλωνά (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε εκατοντάδες επιστολές προσωπικότητας της πόλης της περιόδου 1920 – 1950 και Χρήστου Πετρόπουλου (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε φωτογραφίες από την λειτουργία της Επαγγελματικής Σχολής Κυριαζή («Πολυτεχνείο») στο Μεσολόγγι του έτους 1930.

Υπηρεσίες και υλικά προσέφεραν οι κ.κ. Γιώργος Καλογεράκης (Μεσολόγγι), λογιστικό γραφείο Κωνσταντίνου Νούλα, Μαρία Τσιμέκα (Μεσολόγγι) και Σπυριδούλα Φούντα (Μεσολόγγι).

Τέλος, εκτός από την μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά μέλη της «Διεξόδου» κ.κ. Βασίλης Λεων. Αθανασίου (Αθήνα), Μίνα Βαλλιανάτου (Αθήνα), Φανή Κασόλα – Καββαδά (Αθήνα), ‘Εφη Μπίσσα – Μοντσενίγου (Αθήνα), Θεόδωρος Μυλωνάς (Μεσολόγγι), Κική Νικάκη (Μεσολόγγι), Ευτυχία Ξαρλή (Αθήνα), Ευσταθία Υφαντή –Μοσχανδρέου (Μεσολόγγι), Μαριάννα Χατζηγεωργίου (Αθήνα) και Μιχαλίτσα Χριστοφοράτου (Μεσολόγγι).

Προς όλους τους προαναφερθέντες, για πολλοστή φορά, η «Διέξοδος» εκφράζει την ευγνωμοσύνη της.

Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος” – Ιερή Πόλη Μεσολογγίου