Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Σιάμου “ΡΕΤΡΟ” στο Ιστορικό Μουσείο “Διέξοδος”, παρατείνεται μέχρι και την Κυριακή 8 Μαΐου 2022.
Οι Γιορτές Εξόδου της Ιερής Πόλης μπορεί να τέλειωσαν, η έκθεση όμως του Νίκου Σιάμου “ΡΕΤΡΟ” συνεχίζεται στη “Διέξοδο”.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση με πενήντα, μεγάλων διαστάσεων, κορνιζαρισμένα πορτρέτα, που απεικονίζουν σύγχρονα πρόσωπα με μορφή, ρούχα, κόμμωση, διάκοσμο και γενικότερα στυλ μιας άλλης εποχής, την οποία μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί πάμπολλοι επισκέπτες.
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2022 λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης)
11 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και 7.30 το απόγευμα έως 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.
Παράλληλα, για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων
λειτουργεί καθημερινά και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία του Μουσείου
(26310 51260)
Με κάθε επισημότητα έγινε στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»χθες το απόγευμα η κήρυξη της έναρξης των Εορτών Εξόδου από τον Δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγιου Κώστα Λύρο, παρουσία πλήθους κόσμου.
Για τους εορτασμούς της 196 επετείου, οι οποίες θα γίνουν κανονικά, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ετοίμασε ένα πλήρες πρόγραμμα που ξεκίνησε χτες, Σάββατο 2 Απριλίουκαι κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Απριλίου.
Στους φιλόξενους χώρους της «Διεξόδου» ο Μεσολογγίτης Νίκος Σιάμος εκθέτει τα έργα του, πενήντα μεγάλα πορτρέτα Μεσολογγιτών, που καθημερινά τους συναντούμε να κυκλοφορούν τριγύρω μας. Η ιδιαίτερη τέχνη και οπτική του φωτογράφου τα κάνει να φαίνονται σαν πίνακες ζωγραφικής προκαλώντας εύλογα τον θαυμασμό.
Στην όμορφη τελετή ο πρόλογος έγινε, όπως κάθε χρόνο, από τον οικοδεσπότη, Νίκο Κορδόση και ακολούθως μετά την σύντομη ομιλία του καλλιτέχνη, ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος πήρε το λόγο. Στησύντομη αλλά μεστή ομιλία του αναφέρθηκε στο νόημα των Εορτών συνδέοντας το ένδοξο παρελθόν με το σήμερα και όσα βιώνουμε στον περίγυρό μας.
«Βρισκόμαστε 196 χρόνια μακριά από εκείνη την μοναδική νύχτα και όμως δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή λήθης. Ποιος θα μπορούσε να λησμονήσει αυτούς τους λίγους, αποστεωμένους ραγιάδες που τόλμησαν να αντισταθούν στα αμέτρητα τουρκικά ασκέρια; Πώς γίνεται να ξεχαστεί ο Καψάλης με τους γέροντες και τα γυναικόπαιδα; Η λάμψη της θυσίας τους φώτισε τα πέρατα της οικουμένης.
Άλλωστε σήμερα, που η Γηραιά Ήπειρος βιώνει στους κόλπους της μια πολεμική σύρραξη,σήμερα στα προηγμένα χρόνια του 21ου αιώνα, πόσο επίκαιρη προβάλλεται η διεκδίκηση της αυτοδιάθεσης των λαών και της ανεξαρτησίας των κρατών; Πόσο διαχρονική προβάλει η ανάγκη για διαρκή άμυνα απέναντι στους ισχυρότερους και το παντοτινό παράδειγμα της ψυχικής δύναμης που αναδύεται από τους αδικημένους του κόσμου;
Στα “προηγμένα” κράτη, στο σύγχρονο πολιτισμό, ακόμα βομβαρδίζονται σχολεία και νοσοκομεία, ακόμα σκοτώνονται παιδιά Που δε θα μάθουν ποτέ το “ΓΙΑΤΙ”!! Πόσο μακριά να ναι, λοιπόν, αυτά τα 196 χρόνια της Ηρωικής Εξόδου; Μήπως βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ;», διερωτήθηκε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Λύρος.
Ακολούθως υπογράμμισε ότι με την έκθεση του Νίκου Σιάμου επιβεβαιώνεται ότι το Μεσολόγγι δεν είναι μόνο πόλη ιστορική, αλλά και πόλη υψηλού πολιτισμού και τέχνης με άξιους εκπροσώπους. «Οι εκδηλώσεις μνήμης για μας εδώ τους Μεσολογγίτες και η συμμετοχή μας σε αυτές δεν είναι απλώς η συμμετοχή σε κάποιους εορτασμούς. Είναι η ένωση μας με το συγκλονιστικό παρελθόν μας. Μέσω μιας μυσταγωγίας που διαχέεται σε όλους, σε κάθε ηλικία, σε όλη την πόλη. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και απομάκρυνσης το κενό αυτό ήταν πολύ βαρύ για την πόλη, για το Δήμο, για κάθε Μεσολογγίτη», συνέχισε και καταλήγοντας κάλεσε όλους να συμμετάσχουν και να ζήσουν τους εορτασμούς σε μια Ιερή πόλη που είναι έτοιμη να δεχτεί και πάλι στην αγκαλιά της χιλιάδες επισκέπτες – προσκυνητές και να μεταδώσει το πνεύμα του σεβασμού και του πατριωτισμού, που είναι βαθιά ριζωμένος σε τούτο εδώ το ΑΛΩΝΑΚΙ.
«Η καρδιά της Ελλάδας θα χτυπήσει και πάλι στο Ιερό Μεσολόγγι», έκλεισε ο Δήμαρχος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησαν οι Γιορτές Εξόδου 2022.
Για άλλη μια χρονιά, κατά τα ειωθότα, ο δήμαρχος της Ιερής Πόλης κήρυξε την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων από τη «Διέξοδο» εγκαινιάζοντας παράλληλα και την έκθεση «ΡΕΤΡΟ» του Νίκου Σιάμου.
Παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, εν τούτοις ήταν όλοι εκεί.
Δεσπότης, δήμαρχος, δημοτικοί, περιφερειακοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, κρατικοί λειτουργοί, μα πάνω απ΄όλα οι διαχρονικοί φίλοι της «Διεξόδου» όλων των ηλικιών, που έδωσαν το «παρόν», σηματοδοτώντας με την παρουσία τους την καθολική συμμετοχή των Μεσολογγιτών, και όχι μόνο, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο «οικοδεσπότης» της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του αρχηγού της Φρουράς Θανάση Ραζηκότσικα, μίλησε για τις καθιερωμένες από το 1850 Γιορτές Εξόδου και κατέληξε με την προτροπή για διοργάνωση εκδηλώσεων εγνωσμένου κύρους και για μετάκληση φιλοσόφων και διανοητών απ΄ την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι θα μελετούν και θα αναλύουν την μοναδική στον κόσμο περίπτωση της Εξόδου όπου το πνεύμα των ολιγάριθμων Μεσολογγιτών κατόρθωσε να καθυποτάξει την ύλη της τεράστιας οθωμανικής στρατιάς.
Στη συνέχεια, και αφού ο φωτογράφος Νίκος Σιάμος ευχαρίστησε για την διοργάνωση της έκθεσής του, στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Κώστας Λύρος, ο οποίος χαρακτήρισε τη λάμψη της θυσίας των Μεσολογγιτών ως παντοτινό παράδειγμα για τους αδικημένους όλου του κόσμου και κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την 196η επέτειο της Εξόδου κόβοντας, μαζί με τον μητροπολίτη Ιερόθεο, την κορδέλα των εγκαινίων.
Η έκθεση θα λειτουργεί, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, σε καθημερινή βάση (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) μέχρι το τέλος Απριλίου 11 έως 1 το πρωί και 7.30 έως 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.