c360

Επισκέψεις του συμπροέδρου των Οικολόγων Πρασίνων στην Αιτωλοακαρνανία

Ιερή Πόλη Μεσολογγίου:

Τον Δήμαρχο Ι.Π Μεσολογγίου, κ. Κώστα Λύρο επισκέφθηκε χθες Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, ο συμπρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνων, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος. Τον κ. Πολιτόπουλο συνόδευαν ο κ. Πρέζας υπεύθυνος οργανωτικού Αιτ/νίας και η κ. Βαφειάδη μέλος του κόμματος. Στη διάρκεια της συνεργασίας τους, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το περιβάλλον αλλά και την ενέργεια.

Ειδικότερα ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στις θέσεις και στις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ ακολούθως ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Πολιτόπουλο για την επίσκεψη ενημέρωσε εκτενώς τον συμπρόεδρο των Οικολόγων Πρασίνων για θέματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την λιμνοθάλασσα, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς και τοπικά θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.


Αγρίνιο:

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με τον κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο, Συμπρόεδρο των Οικολόγων Πρασίνων, στο πλαίσιο περιοδείας στη Δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Πολιτόπουλος, συνοδευόμενος από τον κ. Γ. Τσιρώνη, πρώην Αν. Υπ. ΥΠΕΝ επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Αγρινίου και συζήτησαν θέματα που αφορούν τις δράσεις των τοπικών κοινωνιών στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας.

«Ευχαρίστησα τον κ. Πολιτόπουλο για τη δημιουργική συζήτηση και τον ενημέρωσα για όλες τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και το φιλόδοξο πρόγραμμα μας για έναν Δήμο πράσινο, με ανθρώπινο πρόσωπο. Ενδεικτικά αναφέρθηκα στο σημαντικό βήμα που κάνει ο Δήμος Αγρινίου προς την ενεργειακή αυτονόμηση με τη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία στηρίζοντας έμπρακτα την κοινωνία και προστατεύοντας το περιβάλλον», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Στις προτάσεις των Οικολόγων Πρασίνων σχετικά με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος:

“Όσα είχαμε διαπιστώσει την τελευταία δεκαετία και για τα οποία κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, δυστυχώς γίνονται πραγματικότητα, μέσα από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης. Όντας προετοιμασμένοι για αυτήν την ιστορική συγκυρία που βιώνουμε όλοι πανευρωπαϊκά, είμαστε εδώ μαζί με τους πολίτες, σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και ειδικά στο Αγρίνιο, από το οποίο κατάγομαι, για να δώσουμε λύσεις. Στην ενεργειακή κρίση οι Δήμοι πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρέπει να επιδοτηθούν για να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες στις οποίες θα συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις και οι παραγωγικές δυνάμεις, ώστε να μειώσουν το κόστος του ρεύματος που πληρώνουν. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Οι πόροι του θα πρέπει να δοθούν στους μικρούς και μικρομεσαίους παραγωγούς”.


Ναύπακτος:

Στο πλαίσιο της περιοδείας των Οικολόγων Πράσινων στη Δυτική Ελλάδα, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τον συμπρόεδρο του κόμματος κ.Δημήτρη Πολιτόπουλο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο αναπληρωτής Συντονιστής Περιφερειακής Οργάνωσης Δ.Ελλάδας κ.Παντελής Πρέζας, η υποψήφια ευρωβουλευτής κ.Κυριακή Βαφειάδη και ο πρώην Αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ.Γιάννης Ράπτης.

Ο κ.Γκίζας ενημερώθηκε για τις θέσεις του κόμματος ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ενεργειακό χωροταξικό, την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, αλλά και την αντιμετώπιση της υψηλής φορολόγησης και της ανεργίας.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκε και αναλύθηκε ιδιαίτερα το θέμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, καθώς ο Δήμος Ναυπακτίας πρωτοπορεί έχοντας ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση της δικής του «Ενεργειακής Κοινότητας Ναυπακτίας Συν.Πε.» με βασικούς μετόχους τα Νομικά του Πρόσωπα. Όπως επεσήμανε ο κ.Γκίζας «σκοπός μας είναι να φτάσουμε στο σημείο να αυτοδιαχειριζόμαστε τα ενεργειακά μας θέματα, να είμαστε ανταγωνιστικοί και αναπτυξιακοί. Κύριο μέλημα και προτεραιότητά μας είναι να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες των ευάλωτων συμπολιτών μας και των Νομικών Προσώπων του δήμου, αλλά και να διαχειριζόμαστε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους εξοικονομώντας σημαντικά ποσά πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».