fire3

Συνεδρίαση τοπικών οργάνων πολιτικής προστασίας

Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας:

Συνεδρίασε σήμερα 8 Απριλίου 2022, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) με αντικείμενο συζήτησης τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2021-2022, τον σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών έτους 2022 καθώς και κινδύνων από σεισμικά φαινόμενα.

Στην συνεδρίαση, κατόπιν εισηγήσεων αποφασίσθηκε πως θα πρέπει οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να προβούν στην υλοποίηση έργων και δράσεων Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών εν όψει καλοκαιρινής περιόδου όπωςη λήψη μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, η ενημέρωση των πολιτών, η συμμετοχή εθελοντικών φορέων κυρίως σε ότι αφορά την επιτήρηση των επικίνδυνων για εκδήλωση πυρκαγιάς δασικών περιοχών, η διάθεση μέσων και ανθρώπινου δυναμικού προς υποστήριξη του έργου των Πυροσβεστικών δυνάμεων, η διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας και η διαρκή επικοινωνία και συνεργασία προς αποφυγή ή έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των πολιτών καθώς και το φυσικό περιβάλλον.

Αντίστοιχες αποφάσεις περιλαμβάνει και το πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας στην περίπτωση εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων, όπως είναι η ενημέρωση των πολιτών για λήψη μέτρων προστασίας, η έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών αναγκών που μπορούν να προκύψουν, ο προσδιορισμός και ο επανέλεγχος για την πληρότητα χώρων φιλοξενίας, η σύγκλιση ΣΟΠΠ όπου απαιτηθεί.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της σύσκεψης η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλ/νίας ανέφερε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με το αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με κάθε φορέα, θα βρίσκονται πάντα δυναμικά μπροστά σε όλα τα συμβάντα για την παροχή συνδρομής σε ότι απαιτηθεί».

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος οι: Μπόκας Χριστόφορος (Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας), Παλουκτσόγλου Χαραλάμπης ( Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας), Αθανάσιος Χριστοβασίλης (Π.Υ. Ναυπάκτου), Αποστόλου Θεόδωρος (Π.Υ. Αγρινίου), Σερέτης Κων/νος (Π.Υ. Μεσολογγίου), Φαναριώτης Αναστάσιος (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων), Κακούσης Κων/νος (Δ/ντής Αστυνομίας Αιτωλίας), Σταμουλακάτος Γεώργιος (Δ/νση Αστυνομίας Ακαρνανίας), Φαναριώτης Αναστάσιος (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων), Καγιάννης Αλέξανδρος (Λιμεναρχείο Μεσολογγίου), Στούπας Θεόδωρος (Αντιδήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας), Καπώνης Δημοσθένης (Περιφερειακή Ένωση Δήμων- ΠΕΔ), Κατσαρός Δημήτριος (Πολιτική Προστασία Αποκεντρωμένης Διοίκησης), Γυφτάκης Νικόλαος (Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ), Χούτας Γεώργιος (Π.Π. Δήμος Αμφιλοχίας), Καζανά Μαγδαλινή (Δήμος Ναυπακτίας), Διονύσιος Τσιρόγλου (Εθελοντική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης Μεσολογγίου), Καλογερόπουλος Δημήτριος (Ελληνοαμερικανική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης).


Αγρίνιο:

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η αναγκαιότητα για άμεσο συντονισμό και η εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων για την αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς.

«Πραγματοποιούμε υπηρεσιακή σύσκεψη προκειμένου να προετοιμάσουμε τη νέα αντιπυρική περίοδο. Ξεκινάμε νωρίς ώστε να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων καθ΄ υπόδειξη και συνεργασία με την αρμόδια δασική υπηρεσία κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας. Με συντονισμό, στενή συνεργασία, αλλά και υπευθυνότητα θα μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Αντιδήμαρχος M. Σκορδόπουλος, ο Δ. Σύμβουλος Ν. Θεοδωρόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου Ευστράτιος Πετράκης, ο Διοικητής ΑΤ Απόστολος Καπνιάρης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου, ΕΚΑΒ, ΔΕΥΑΑ, ο πρ. του Περ. Τμήματος ΕΕΣ, πρόεδροι Κοινοτήτων και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αγρινίου.


Ιερή Πόλη Μεσολογγίου:

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου με θέμα: «Τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022».

Η σύσκεψη διεξήχθη υπό την προεδρία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Καραπάνος, ο Ταγματάρχης ΠΖ Τσιλιγιάννης Γεώργιος, ο Διοικητής της ΠΥ Μεσολογγίου Παλουκτσόγλου Χαραλάμπης, Πρόεδροι Κοινοτήτων και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Βάσσης Αθανάσιος. Ένα από τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάρτιση σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης επικίνδυνων φαινομένων κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο. Οι σχεδιασμοί του Δήμου και των υπηρεσιών περιλαμβάνουν συντονισμένες κινήσεις από τη δημοτική αρχή, τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων καθώς και την πολιτική προστασία.

Σημασία δόθηκε στην πρόληψη μέσω της καθαριότητας επικίνδυνων για εκδήλωση πυρκαγιάς χώρων. Ως σημεία υψηλού κινδύνου κρίθηκαν οι χώροι διάθεσης απορριμμάτων, ακαθάριστα κτήματα, σημεία με ξερά χόρτα και κλαριά, σημεία ηλεκτροφωτισμού τα οποία έρχονται σε επαφή με δέντρα. Ενώ προτάθηκε ο έλεγχος των πυροσβεστικών κρουνών ανά περιοχές ώστε να βεβαιωθεί η σωστή λειτουργία τους και η καταγραφή του διαθέσιμου τεχνικού εξοπλισμού.
Επισημάνθηκε επίσης η διαρκής επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων και δημοτικής αρχής για βέλτιστο συντονισμό και επέμβαση όπου αυτό χρειάζεται και είναι εφικτό με τα διαθέσιμα μέσα.

Συμπληρωματικά προτάθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές κατά τη θερινή περίοδο και η παρουσία υπηρεσιακών οχημάτων του Δήμου, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Περιφέρειας στα κατά τόπους κοινοτικά τμήματα για έγκυρη και γρήγορη επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς και η σαφής σύσταση στους δημότες να αποφεύγουν τις ενέργειες που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Τέλος τονίστηκε ότι προτεραιότητα θα δοθεί και στους χώρους όπου βρίσκονται ή διέρχονται μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ.


Ναύπακτος:

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2022 συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπακτίας. Στην κορυφή της ατζέντας ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και η λήψη μέτρων πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών. Εκτενής ήταν η συζήτηση σχετικά με την εκτέλεση των έργων αντιπυρικής προστασίας, όπως η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των δεξαμενών νερού. Σημαντική κρίθηκε η ενημέρωση των πολιτών σε συνεργασία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και η συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων-ομάδων σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ.Θωμάς Κοτρωνιάς, ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Γιάννης Παπαϊωαννίδης, ο Διοικητής Πυροσβετικής Υπηρεσίας Ν.Αιτωλοακαρνανίας κ.Χαράλαμπος Παλουκτσόγλου, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου κ.Θάνος Χριστοβασίλης, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου κ.Παναγιώτης Κυρίτσης, η Προϊσταμένη Λιμενικού Τμήματος Ναυπάκτου κ.Μαρία Θωμοπούλου, ο Δασάρχης Ναυπάκτου κ.Γιώργος Ράπτης, ο Διοικητής Π.Υ. Μεσολογγίου κ.Παναγιώτης Στούμπος, η Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ναυπακτίας κ.Μάγδα Καζανά, η εκπρόσωπος του Διοικητή Π.Υ. Θέρμου κ.Ζωή Στάμου, η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ.Ελένη Κατσούλη, ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ κ.Φούτζουλας και ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ελληνοαμερικανικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης κ.Δημήτρης Καλογερόπουλος. Σημειώνεται ότι, στη συνεδρίαση δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ.Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος απέστειλε εγγράφως την εισήγησή του.