mhtropolh1

Αντιδράσεις στις φήμες περί διχοτόμησης της Μητρόπολης

Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου:

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 11/04/2022

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό Ελληνικής Κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη

ΘΕΜΑ: «ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατόπιν αιτήσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σχεδιάζεται ο θρησκευτικός διαχωρισμός της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε τρεις Ιερείς Μητροπόλεις.

Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας στις ήδη υπάρχουσες Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Ι.Μ. Ναυπακτίας και Αγ. Βλασίου με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου αντίστοιχα, ετοιμάζεται να προστεθεί και τρίτη Μητρόπολη, με δικό της Μητροπολίτη και έδρα το Αγρίνιο.

Με μία απλή αναζήτηση στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώσαμε ότι περιφερειακές ενότητες αντίστοιχης έκταση, αλλά μεγαλύτερου πληθυσμού από την Αιτωλοακαρνανία, διαθέτουν λιγότερες από τρεις Ιερές Μητροπόλεις. Για παράδειγμα, η π.ε. Αχαΐας με πληθυσμό 309.694 κατοίκους (σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011) έχει δύο Μητροπόλεις, ενώ η π.ε. Λάρισας των 284.325 κατοίκων έχει μία Μητρόπολη.

Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι το εξής: ποια ακριβώς ανάγκη εξυπηρετεί η Αιτωλοακαρνανία των 210.802 κατοίκων να διαθέτει τρεις ξεχωριστές Μητροπόλεις και ποιοι είναι οι λόγοι που υπαγορεύουν αυτή την υποτιθέμενη ανάγκη;

Επειδή αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ο σχεδιαζόμενος αυτός διαχωρισμός γίνεται με αποκλειστικό σκοπό το Αγρίνιο να αποκτήσει τη δική του Μητρόπολη και παράλληλα η Ι.Μ. Ναυπακτίας να αυξήσει τη δύναμή της σε μέγεθος ποιμνίου και εσόδων, θεωρούμε ότι στην περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τη θρησκευτική τριχοτόμηση της π.ε. Αιτωλοακαρνανίας, τότε θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί και το αίτημα των φορέων της Ι.Π. Μεσολογγίου για τον άμεσο διαχωρισμό της Αιτωλοακαρνανίας και σε διοικητικό επίπεδο, σε δυο περιφερειακές ενότητες, καθότι, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό:

Εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει την οικονομική ευμάρεια προκειμένου να πληρώνει τις μισθοδοσίες τριών Μητροπολιτών και των διοικητικών υπαλλήλων τριών Μητροπόλεων, τότε εκ των πραγμάτων υπάρχει η δυνατότητα να πράξει αντίστοιχα για τις διοικήσεις δύο ξεχωριστών περιφερειακών ενοτήτων.

Από τη στιγμή που η Πολιτεία κρίνει απαραίτητη την παρουσία τριών Μητροπολιτών για την κάλυψη των αναγκών του ποιμνίου λόγω μεγάλων αποστάσεων, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί φύσει αδύνατη η αποτελεσματική διοίκηση της γεωγραφικής περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας ως μία και μοναδική περιφερειακή ενότητα, για τους ιδίους λόγους.


Η Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου:

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
(Απόφαση 3/2022_04-03-2022, Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου)

Τους δύο τελευταίους μήνες και μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας με πρότασή της στην πολιτική ηγεσία της χώρας θέτει θέμα διχοτόμησης της υπάρχουσας Μητροπόλεως και τη δημιουργία ΤΡΙΩΝ μητροπόλεων μέσα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ζώντας σε μια περίοδο που με πρόφαση την οικονομική κρίση και πρόσχημα το «συμμάζεμα» των εξόδων του Κράτους, συγχωνεύονται νοσοκομεία και καταργούνται σχολικές μονάδες είναι εντελώς αντιφατικό η ίδια Πολιτεία να εγκρίνει τη δημιουργία μίας νέας Μητρόπολης με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για το Κράτος.

Η μισθοδοσία και οι υποδομές που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας επιπλέον μητρόπολης επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά και κατά συνέπεια τον Έλληνα φορολογούμενο. Το θέμα της καλύτερης διοίκησης μιας μεγάλης Μητρόπολης, όπως αυτή της Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα μπορούσε πιθανά να ξεπεραστεί με την εκλογή ενός βοηθού επισκόπου. Η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη και σε άλλες Μητροπόλεις όπως αυτή της γειτονικής Αχαΐας. Ο βοηθός επίσκοπος δεν επιβαρύνει οικονομικά το κράτος αφού ο μισθός του είναι όπως ενός ιερέα και βοηθά σημαντικά στη διοίκηση της μητρόπολης.

Τέλος, ο προτεινόμενος διαχωρισμός δεν έχει καμία κοινωνική, οικονομική, γεωγραφική και ιστορική βάση συντελώντας για το Μεσολόγγι το ίδιο έγκλημα που έγινε με τον νόμο «Καλλικράτη» αφαιρώντας του ζωτικό χώρο και περιοχές με ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς αιώνων.


Κώστας Λύρος, Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου:

«Με έκπληξη, προβληματισμό και αγανάκτηση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες απόψεις και δημοσιεύματα για αλλαγές στα όρια των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα και ο νομός μας πλήττονται και βάλλονται από τεράστια θέματα επιβίωσης, έρχονται κάποιοι, αμέσως μετά την εκδημία του Μητροπολίτη μας να ανακινήσουν θέμα ορίων των Μητροπόλεων και των εδρών!
Αναρωτιέμαι : Αυτό είναι το πρόβλημά τους; Αυτές είναι οι προτεραιότητες τους;
Η Ιερά Μητρόπολη μας έχει έδρα, με σαφή όρια και αυτή η έδρα την τιμά και της δίνει κύρος από το κύρος της .
Το Μεσολόγγι είναι σύμβολο και ιδέα πάνω και πέρα από κάθε μέτρο.
Μετουσιώνει με τον πιο δυνατό τρόπο τα μηνύματα της εκκλησίας και της πίστης μας.
Ας σταματήσει εδώ κάθε κουβέντα που κινείται εκτός αρμοδιοτήτων και ας επικεντρωθεί ο καθένας στα μείζονα».