pocket1

Κινητοποιήσεις του εμπορικού κόσμου στις 6 Απριλίου

Θέμα: Συμμετοχή στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η πλέον αδιαπέραστη κατάσταση που διέπει όλο το φάσμα των κλάδων και των πολιτών ανεξαρτήτως μεγέθους, αποτελεί τροχοπέδη στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η δραματική εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και οι συνεχόμενες ανατιμήσεις των προϊόντων επιβαρύνουν με την σειρά τους το κόστος λειτουργίας και ταυτόχρονα το καλάθι του καταναλωτή, όπου οι τζίροι και το εισόδημα αντίστοιχα δεν επαρκούν ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες.

Το κοκτέιλ της ακρίβειας ήταν το κερασάκι στις παθογένειες του παρελθόντος που αναδύθηκαν από την πανδημία. Το επιτυχημένο και άνευ προηγουμένου πανελλαδικό κλείσιμο τον καταστημάτων εστίασης στις 16 Νοεμβρίου ήταν ο προάγγελος των καταστάσεων που ζούμε. Τότε που μας χαρακτήριζαν γραφικούς, λαϊκιστές και επαίτες χρημάτων. Τώρα τι είμαστε άραγε;

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συμμετέχουμε με τη φυσική μας παρουσία δυναμικά στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης, σε συμπόρευση με τις κατά τόπους Ομοσπονδίες και άλλες Κοινωνικές Ομάδες, στη συγκέντρωση μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου στον πεζόδρομο της Παπαστράτου στις 9:00΄ το πρωί, ώστε, έστω και την ύστατη στιγμή, να δώσουμε το μήνυμα πως αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα το λουκέτο είναι προ των πυλών με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία αλλά και στην αύξηση της ανεργίας.

Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας.
Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη!

Βασικά Αιτήματα

• Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και ειδικών φόρων κατανάλωσης.
• Πάγωμα οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
• Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για τη συγκράτηση των θέσεων εργασίας.
• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
• Πάγωμα αυξήσεων ενοικίων.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%

Ένωση επαγγελματιών εστίασης Αγρινίου


Θέμα: ‘‘Κινητοποίηση για την στήριξη των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης. Η Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης’’.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ραγδαία αύξηση, ιδίως των τιμών ενέργειας, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων λόγω της πανδημίας έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο σημαντικό αριθμό μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων καθίσταται αναγκαία για τη βιωσιμότητα τους.
Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έναντι της καλπάζουσας ακρίβειας, που απομειώνει δραματικά τα εισοδήματα και κατ’ επέκταση την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, υπολείπονται των πραγματικών αναγκών. Την ίδια στιγμή μόνο το κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα αποτελεσματικό μετρό για τη συγκράτησή του. Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον οι οφειλές των επιχειρήσεων αυξάνονται, ιδίως εκείνων που κατά τη διάρκεια της πανδημίας συσσώρευσαν υποχρεώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ομοσπονδία συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που έχουν καθοριστεί για την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα έναντι της ακρίβειας και της υπερχρέωσης και καλούμε τα Σωματεία και τους Συλλόγους Μέλη μας σε αντίστοιχη απόφαση και συμμετοχή στην απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου.
Όλοι μαζί ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας, για να δυναμώσουμε την αντίδραση και την διαμαρτυρία μας, απέναντι στην στάση της κυβέρνησης.

Τα βασικά αιτήματά μας για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι:

• Πλαφόν στις τιμές ενέργειες και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
• Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
• Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για την διακράτηση των θέσεων εργασίας.
• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεών μας.
• Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και αδίκων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημά μας.
• Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ομοσπονδία επαγγελματικών και βιοτεχνικών σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας


Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του ότι, με βάση το πρόσφατο ψήφισμα από το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο (ΕΣΕΕ), αποφασίστηκε τα καταστήματα της πόλης μας να παραμείνουν ανοιχτά την Τετάρτη, 6 Απριλίου. Ωστόσο αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου την ίδια ημέρα στις 10:30, σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ακολουθεί το ψήφισμα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας για τις κινητοποιήσεις της 6ης Απριλίου:
Το Προεδρείο της ΕΣΕΕ συνεδρίασε χθες, 29 Μαρτίου 2022 και εξέφρασε για μία ακόμη φορά την έντονη αγωνία του εμπορικού κόσμου της χώρας για τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε την ενεργή παρουσία του ελληνικού εμπορίου στις κινητοποιήσεις της 6ης Απριλίου 2022.

Το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής πλήττει ολόκληρο τον κοινωνικό και τον επιχειρηματικό ιστό της χώρας. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται ραγδαία από τον περασμένο Οκτώβριο και μεταφράζεται σε συνεχώς κλιμακούμενη πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων. Οι πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών εκτιμάται ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα αποστερώντας από την αγορά πολύτιμα έσοδα που ο εμπορικός κόσμος προσδοκούσε την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Η ΕΣΕΕ έχει γίνει εδώ και πολλές εβδομάδες αποδέκτης μηνυμάτων απόγνωσης από τους Εμπορικούς Συλλόγους όλης της χώρας και από χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Καταναλωτές και έμποροι βιώνουν ταυτόχρονα μία πρωτόγνωρη καθίζηση ρευστότητας και ψυχολογίας. Είναι προφανές πως -υπό αυτές τις συνθήκες- τα μέτρα που έχει έως τώρα λάβει η κυβέρνηση για την επιδότηση των υπέρογκων αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν είναι ικανά από μόνα τους να στηρίξουν μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, ο συνδυασμός της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας με την αδυναμία αποφασιστικής αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας, ναρκοθετεί την προσπάθεια του ελληνικού λιανεμπορίου να ανακτήσει τις μεγάλες απώλειες της πανδημίας και να βγει από την κρίση.

Οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αρθρώνουν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον της ελληνικής αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με τις εξής ενέργειες:

1. Παρουσία και συμμετοχή όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Εμπορικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών στις τοπικές και κεντρικές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

2. Κατάθεση ψηφίσματος από την ΕΣΕΕ κυρίως στη Βουλή και στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά με αποδέκτες όλους, την κυβέρνηση, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους βουλευτές, τους Υπουργούς, τους θεσμικούς φορείς και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
• Επέκταση της επιδότησης των δόσεων δανείων «Γέφυρα 2».
• Ουσιαστική συμμετοχή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης.
• Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η ΕΣΕΕ καλεί την ελληνική Πολιτεία και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε να ακούσουν τη φωνή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να αξιοποιήσουν άμεσα και στο μέγιστο βαθμό το σύνολο των μέτρων που έχουν στη διάθεσή τους για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης.

Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Μεσολογγίου


ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ 2022 ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ
Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στην ακρίβεια και τους φόρους

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΣΤΙΣ 9:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ

Να μην λείψει κανείς! Όλοι μαζί ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας, για να δυναμώσουμε την αντίδραση και την διαμαρτυρία μας, απέναντι στην στάση της κυβέρνησης.

Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου ‘ο Ερμής’


Ο Δήμος Αγρινίου συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Τετάρτη 6 Απριλίου.
Oι Υπηρεσίες του Δήμου, κατά τη διάρκεια της απεργίας, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Δήμος Αγρινίου


Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας χαιρετίζει όλα τα σωματεία και τις ενώσεις που θα συμμετάσχουν στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης την Τετάρτη 6 Απριλίου στις κατά τόπους συγκεντρώσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενέστερες των συνεπειών από την τρέχουσα κρίση και δεσμεύεται να λειτουργήσει σαν ενωτικός κρίκος για την τοπική συσπείρωση με σκοπό την υπεράσπιση όχι μόνο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά και για τοπική ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο,τιδήποτε άλλο, γίνεται «πρώτη ύλη» στον μύλο της συγκρουσιακής αντιπαράθεσης και επιφέρει συνθήκες ενός καθόλου ευοίωνου αποτελέσματος.

Το περιβάλλον που καλούνται να δραστηριοποιηθούν οι μικρές, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δυσοίωνο. Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση, η καλπάζουσα ακρίβεια, η αποδυνάμωση του εισοδήματος και συνάμα η συρρίκνωση της αγοραστικής δυναμικής των πολιτών, καθιστούν αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων στήριξης. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί σίγουρα δεν μπορούν επ΄ουδενί να χαρακτηριστούν επαρκή, ώστε να καταστήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις, την στιγμή που ενώ βλέπαμε το πρόβλημα να έρχεται, δυστυχώς δεν υπήρχε ούτε plan A, ούτε plan B έναντι της ακρίβειας και της υπερχρέωσης.

Τα βασικά αιτήματά μας για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι:
• Πλαφόν στις τιμές ενέργειες και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης
• Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
• Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για την διακράτηση των θέσεων εργασίας.

Ομοσπονδία Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας