ekav

Μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην Πάτρα

Συνάντηση πραγματοποίησε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης με εργαζομένους του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην έδρα του ΕΚΑΒ το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του παλαιού νοσοκομείου της πόλης.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του σωματείου ΕΚΑΒ Αγρινίου κ. Ζάχος Παναγιώτης, ο εκπρόσωπος του σωματείου κ. Καραμάνης Βασίλειος, ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ Αγρινίου κ. Τζίμας Γεώργιος, η γραμματέας του σωματείου κα Βασιλογιάννη Βασιλική καθώς και αρκετοί εργαζόμενοι.

Κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσαν τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Αγρινίου και γενικά το σύστημα Υγείας, κυρίως μετά τα δυο χρόνια της πανδημίας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, κατά τα οποία αντιμετώπισαν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Τονίστηκε δε ιδιαίτερα, το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με το ενδεχόμενο μεταφοράς του τηλεφωνικού κέντρου απόκρισης του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην Πάτρα, εξέλιξη που θα δημιουργήσει δυσχέρειες στον χρόνο συνδρομής των οχημάτων του ΕΚΑΒ και στη διακομιδή των ασθενών και συμπολιτών μας όταν εκείνοι θα καλούν την υπηρεσία.

Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα στέγασης του ΕΚΑΒ, καθώς για την ώρα η υπηρεσία φιλοξενείται σε κοντέινερ εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλαιού νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον βουλευτή για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον άσκησης των καθηκόντων τους και ομόθυμα τοποθετήθηκαν ότι χρειάζεται να μεταφερθούν σε χώρο εντός των υπαρχόντων εγκαταστάσεων του νέου νοσοκομείου. Παράλληλα, ανέφεραν στον βουλευτή και το πρόβλημα της υποστελέχωσης που υπάρχει στο ΕΚΑΒ αλλά και την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης νέων υπαλλήλων.

Ο κ. Καραγκούνης κατά τη συζήτηση προχώρησε σε διαδοχικά τηλεφωνήματα προκειμένου να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΚΑΒ Αγρινίου. Αρχικά επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας θέτοντας το ζήτημα της ενδεχόμενης μεταφοράς του τηλεφωνικού κέντρου και την ανάγκη αυτό να παραμείνει στο Αγρίνιο. Η ενημέρωση που έλαβε ο βουλευτής από το Υπουργείο Υγείας ήταν πώς το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί πιο διεξοδικά και σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή το ενδεχόμενο μιας τέτοιας μεταφοράς. Συμφωνήθηκε δε, να γίνει ειδικότερη συζήτηση στο αμέσως επόμενο διάστημα για το πολύ ουσιαστικό αυτό θέμα.

Για το ζήτημα της μετεγκατάστασης και των γενικότερων προβλημάτων της υπηρεσίας, υπήρξε επικοινωνία του κ. Καραγκούνη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στο να συνδράμουν οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας στην εν λόγω μετεγκατάσταση. Εν συνεχεία, ο βουλευτής συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Ιωάννη Καρβέλη, ο οποίος με μεγάλη ευαισθησία αποκρίθηκε στα ζητήματα αυτά και κανονίστηκε να πραγματοποιηθεί εντός των επομένων ημερών, συνάντηση μεταξύ του ιδίου και εκπροσώπων της υπηρεσίας.

Τέλος, ο κ. Καραγκούνης δεσμεύθηκε ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ Αγρινίου για να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας, στη, συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου 2022, συζήτησε το θέμα της κατάργησης του τηλεφωνικού κέντρου Ε.Κ.Α.Β. Αγρινίου, και συμφώνησε ομόφωνα ότι:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας εκφράζει τον προβληματισμό του για την απόφαση της κεντρικής διοίκησης του Ε.Κ.Α.Β. για μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου Ε.Κ.Α.Β. Αγρινίου στην Πάτρα, γεγονός που σημαίνει ότι εφεξής οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας το οποίο με τη σειρά του θα διαβιβάζει στο Αγρίνιο ώστε το πλήρωμα και το ασθενοφόρο να μεταβούν τον τόπο του συμβάντος.

Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα μεγάλη έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, και η οποία μάλιστα διαθέτει ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά (λίμνες, ποτάμια, βουνά, κακοτράχαλο οδικό δίκτυο, περίπου 500 κοινότητες), καθίσταται σαφές ότι η νέα προβλεπόμενη διαδικασία κρίνεται ως αναποτελεσματική και θα επιφέρει καθυστερήσεις στο χρόνο ανταπόκρισης, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τη δημόσια υγεία στην Αιτωλοακαρνανία.

Για τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας ζητά την διατήρηση του τηλεφωνικού κέντρου Αγρινίου ως έχει, τη δημιουργία νέων τομών Ε.Κ.Α.Β. στα ήδη υπάρχοντα, υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και την ενίσχυσή τους τόσο με προσωπικό όσο και με υλικό εξοπλισμό και οχήματα.

Δήμος Αμφιλοχίας


Την ώρα που η υγειονομική κρίση είναι σε εξέλιξη και το καθημερινό κόστος σε ανθρώπινες ζωές έχει φέρει τη χώρα μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, οι δημόσιες δομές στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζουν να δέχονται απανωτά χτυπήματα. Μετά την υποβάθμιση των Νοσοκομείων, την αναστολή των χειρουργείων, την απόλυση των εργαζόμενων στη φύλαξη και την καθαριότητα, μια πολύ κρίσιμη δομή υγείας για την επιβίωση των ασθενών, το ΕΚΑΒ, απαξιώνεται.

Στον ήδη υποστελεχωμένο τομέα του ΕΚΑΒ Αγρινίου η απόφασή της κεντρικής διοίκησης να μεταφέρει το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην Πάτρα, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις διακομιδές των ασθενών λόγω της αύξησης του χρόνου ανταπόκρισης των διασωστών στο τόπο του περιστατικού. Με απλά λόγια αν κάποιος πολίτης του Νομού χρειαστεί άμεση διακομιδή η κλήση στο 166, δεν θα χτυπά πλέον στο Αγρίνιο, αλλά στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Πάτρας. Στη συνέχεια το τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας θα διαβιβάζει στο Αγρίνιο, ώστε το πλήρωμα και το ασθενοφόρο να μεταβούν στον τόπο του συμβάντος.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, με δύσκολο μορφολογικό ανάγλυφο, όπου οι υπεύθυνοι της Πάτρας δε γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες αυτές, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Αυτός ο υπερσυγκεντρωτισμός των δομών όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα αντί να λύνει. Όλα αυτά ενώ θα έπρεπε να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί το ΕΚΑΒ Αγρινίου με έμψυχο δυναμικό (το 70% των διασωστών είναι πάνω από 50 έτη) και αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου, των κτηριακών του εγκαταστάσεων και του στόλου των ασθενοφόρων.

Η προνοσοκομειακή φροντίδα είναι εξαιρετικά σημαντικός κρίκος της δημόσιας υγείας, καθώς ο χρόνος από την στιγμή του συμβάντος μέχρι την άφιξη του ασθενούς στο Νοσοκομείο είναι κρίσιμος και συχνά η επιβίωση εξαρτάται από τις πρώτες βοήθειες που θα του παρασχεθούν στον τόπο του συμβάντος ή κατά τη διάρκεια της διακομιδής του. Ο κίνδυνος να χαθούν και άλλες ζωές συμπολιτών μας είναι σοβαρός και υπαρκτός και οι ευθύνες για άλλη μια φορά εγκληματικές.

24-2-2022

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας


Όπως όλα δείχνουν από την 1η Απριλίου η κυβέρνηση επαναφέρει οριστικά τα εργολαβικά συνεργεία στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση των Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.
Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι βλέπουν πλέον κατάματα το φάσμα της ανεργίας παρότι κατάφεραν με τον αγώνα τους να πετύχουν μια τρίμηνη παράταση των συμβάσεων τους που όμως λήγει την 31η Μαρτίου 2022.
Αυτό σημαίνει ότι 8000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο.
Οι 55 από αυτούς εργάζονται στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Είναι συνάνθρωποι μας που έδωσαν τα πάντα μέσα στην πανδημία σε πολύ δύσκολες υγειονομικές συνθήκες με τεράστιους κινδύνους για τη ζωή τους.
Κι όμως οι κυβερνώντες αντί να τους επιβραβεύσουν ανανεώνοντας τουλάχιστον τις συμβάσεις τους επέλεξαν να τους πετάξουν στο δρόμο.
Αντί να μονιμοποιήσουν όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αποφάσισαν να επαναφέρουν τους ιδιώτες – εργολάβους στην Δημόσια Υγεία. Κάτι που σημαίνει ότι επανέρχεται η εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων με αμοιβές – φιλοδώρημα των 200 – 300 ευρώ και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή αποφασίζουν να καταργήσουν το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Αγρινίου και την μεταφορά του στην Πάτρα.
Αφήνουν χωρίς τηλ. κέντρο του ΕΚΑΒ την Αιτωλοακαρνανία τον μεγαλύτερο Νομό της χώρας και τον Δήμο Αγρινίου των 100.000 κατοίκων που βρίσκεται στο κέντρο του Νομού, δηλαδή στην καταλληλότερη γεωγραφικά θέση.
Δηλαδή αντί να εκσυγχρονίσουν το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Αγρινίου το στέλνουν και αυτό στην Πάτρα.
Αντί να ακούσουν την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων και να αναβαθμίσουν το ΕΚΑΒ με την δημιουργία νέων τομέων το αφήνουν χωρίς επαρκή στελέχωση.

Δυστυχώς τα χτυπήματα για την περιοχή μας συνεχίζονται χωρίς σταματημό με την κοινωνία να έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της. Άραγε ακούει κανείς;

17-2-2022

Για τη δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό, αλλά κι ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την παραμονή και τον εκσυγχρονισμό του τηλεφωνικού κέντρου ΕΚΑΒ Αγρινίου με διαχείριση όλου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπως και τη δημιουργία νέων τομέων ΕΚΑΒ στα ήδη υπάρχοντα -υποστελεχωμένα- Κέντρα Υγείας του Νομού.

Στην επιστολή, το Σωματείο διαμαρτύρεται για την απόφαση της κεντρικής διοίκησης «να μεταφέρει το τηλεφωνικό κέντρο του ήδη υποστελεχωμένου ΕΚΑΒ Αγρινίου στο παράρτημα της Πάτρας». Όπως τονίζει, «αυτό σημαίνει ότι «οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, αν παραστεί ανάγκη, θα τηλεφωνούν στο 166, το οποίο δε θα χτυπά πλέον στο Αγρίνιο, αλλά στο τηλεφωνικό κέντρο του παραρτήματος του ΕΚΑΒ Πάτρας». Μάλιστα, επισημαίνει, ότι «το τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας θα διαβιβάζει στο Αγρίνιο, ώστε το πλήρωμα και το ασθενοφόρο να μεταβούν στον τόπο του συμβάντος».

Υπογραμμίζει τα υπηρεσιακά προβλήματα που θα προκληθούν, καθώς οι συντονιστές της Πάτρας δε γνωρίζουν τον -τεράστιο σε έκταση και μορφολογικά ιδιαίτερο- Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Επιπλέον, αναφέρει την υποστελέχωση των διασωστών στον τομέα Αγρινίου, την ανάγκη ανανέωσης του προσωπικού των ΕΚΑΒ, καθώς και τη μη- ένταξη μερικών κατηγοριών διασωστών στα βαρέα κι ανθυγιεινά.

«Όταν χρειαστεί κάποιος πολίτης άμεση διακομιδή σε Νοσοκομείο, θα καλέσει στο 166, το οποίο θα είναι στην Πάτρα κι όχι στο Αγρίνιο, κι από Πάτρα θα διαβιβαστεί το αίτημα στο Αγρίνιο. Όσο ικανό κι αν είναι το προσωπικό, αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να αποβεί και μοιραία», δήλωσε ο κ. Μωραΐτης, προσθέτοντας ότι «η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας πολύ μεγάλος σε έκταση Νομός, με μορφολογικές ιδιαιτερότητες, τις οποίες οι άνθρωποι της Πάτρας δε γνωρίζουν όπως οι ντόπιοι, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα».

«Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει υπηρεσιακό ζήτημα», όπως δήλωσε.

Κλείνοντας, ανέφερε πως «μόνη λύση είναι η πλήρης κι άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ Αγρινίου και της Πρωτοβάθμιας Υγείας του Νομού».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η υπομονή των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας έχει εξαντληθεί προ πολλού.
Ο κορωνοϊός παρέλυσε τον τόπο, με το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων να έχει δώσει αυτά τα δύο χρόνια μια παραπάνω από ηρωική μάχη.
Η πρωτοβάθμια υγεία, ξεχασμένη και αφημένη στην τύχη της.
Κι, ενώ όλους αυτούς τους μήνες διεκδικούμε και πιέζουμε, μηδέν εις το πηλίκο.
Μέσα σε όλα αυτά, προστίθεται και η μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην Πάτρα.
Αυτό σημαίνει πως, όταν χρειαστεί κάποιος πολίτης άμεση διακομιδή σε Νοσοκομείο, θα καλέσει στο 166, το οποίο θα είναι στην Πάτρα κι όχι στο Αγρίνιο, κι από Πάτρα θα διαβιβαστεί το αίτημα στο Αγρίνιο.
Όσο ικανό κι αν είναι το προσωπικό, αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να αποβεί και μοιραία. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας πολύ μεγάλος σε έκταση Νομός, με μορφολογικές ιδιαιτερότητες, τις οποίες οι άνθρωποι της Πάτρας δε γνωρίζουν όπως οι ντόπιοι, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα
Κάτι τέτοιο, λοιπόν, θα προκαλέσει υπηρεσιακό ζήτημα.
Μόνη λύση είναι η πλήρης κι άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ Αγρινίου και της Πρωτοβάθμιας Υγείας του Νομού.
Φτάνει με την υποβάθμιση του τόπου μας».

15-2-2022

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Η έλλειψη οδηγών, που έχει ως συνέπεια την αδρανοποίηση οχημάτων του ΕΚΑΒ, με δραματικά σε μερικές περιπτώσεις αποτελέσματα, παραμένει ένα πρόβλημα που, για πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, αναζητεί την λύση του. Αντ’ αυτής, οι αρμόδιοι αποφάσισαν την μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην Πάτρα, με το επιχείρημα του καλύτερου συντονισμού και της εξοικονόμησης προσωπικού. Ως προς τον συντονισμό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Αγρινίου απαντούν ότι όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα, αλλά ήταν και αποτελεσματικότερος λόγω καλής γνώσης της περιοχής. Η απορία είναι πώς θα γίνει εξοικονόμηση προσωπικού, όταν τα 5 άτομα που της συγκεκριμένης υπηρεσίας μπορούν, λόγω ειδικών προβλημάτων, να δουλέψουν μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο, ενώ στην Πάτρα θα χρειασθεί επιπλέον βάρδια.

Η αλήθεια είναι ότι, σε πολλούς τομείς, και ειδικά στο θέμα της υγείας, αποδείχθηκε ότι ο υπερσυγκεντρωτισμός υπηρεσιών οδήγησε σε ελλείψεις και αναποτελεσματικότητα, που σε συνθήκες πανδημίας είχαν μοιραίες πολλές φορές επιπτώσεις. Επειδή τον τελευταίο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για συγχωνεύσεις νοσοκομείων ή υποβάθμισή τους σε Κέντρα Υγείας επειδή γειτνιάζουν με άλλα νοσοκομεία, οι λόγοι ανησυχίας είναι κάτι παραπάνω από εύλογοι και βάσιμοι.

29-1-2022

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας