c216

Δυναμική παρουσία στην έκθεση Food Expo

Εξαιρετική και δυναμική η παρουσία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για 5η συνεχόμενη χρόνια στην μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων & Ποτών της Ν.Α. Ευρώπης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας.

Η FOOD EXPO αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο εκθεσιακό θεσμό, το σημαντικότερο εμπορικό Φόρουμ για τα Τρόφιμα και Ποτά στη χώρα μας και το κορυφαίο εμπορικό γεγονός στη Νότια Πύλη της Ευρώπης. Ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των επιχειρήσεων για δημιουργία συνεργασιών στην εγχώρια αγορά αλλά κυρίως ανταποκρίνεται στην αυξανομένη ανάγκη για εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων.

Η “FOOD EXPO 2022” ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 14/03/2022, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, υποδεχόμενη περισσότερους από 50.000 επισκέπτες, 28.600 επιχειρήσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, της οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου, της Μαζικής Εστίασης, των ξενοδοχείων και του Τουριστικού κλάδου εν γένει, που δεν έχασαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα προϊόντα 1.000 Ελλήνων και 200 ξένων εκθετών και να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες μαζί τους. Η παρουσία δε 750 hosted buyers από 80 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πραγματοποίησαν 12.000 b2b meetings με τους εκθέτες, διαμόρφωσε ακόμα πιο κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν ως εκθέτες.
Σε ένα περίπτερο που καταλαμβάνανε 160 τ.μ. στο σύνολό του, από τα οποία 58 τ.μ. δεσμεύτηκαν από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και τις επιχειρήσεις – μέλη του και που δυστυχώς δεν κάλυπταν την τεράστια ζήτηση για συμμετοχή στην συγκεκριμένη Έκθεση, στοχεύσαμε στη δυναμική παρουσία των Αιτωλοακαρνανικών προϊόντων, στη βελτίωση του εξαγωγικού προφίλ των συμμετεχόντων επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών συνεργασιών και μελλοντικών εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

Οι 14 συνολικά Αιτωλοακαρνανικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν με προσωπική παρουσία καθώς και οι 12 επιχειρήσεις με δείγματα προϊόντων αποτέλεσαν μια από τις πιο πολυπληθής επιχειρηματικές παρουσίες Επιμελητηρίου στην FOOD EXPO. Χιλιάδες επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από το πολυπληθές, άρτιο και καλαίσθητο περίπτερο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, από τα Διεθνώς πολυβραβευμένα προϊόντα αριστείας των Αιτωλοακαρνανικών επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου, την καινοτομία στην παραγωγή και στη συσκευασία των προϊόντων μας, την γαστρονομική γευστική ποιότητα των αγαθών της Αιτωλοακαρνανικής γης.
Κατά τη διάρκεια της FOOD EXPO 2022 διοργανώθηκε και δράση γαστρονομικής παρουσίασης και προβολής συνταγών τοπικών προϊόντων, με τίτλο «Mediterranean Food Stage 2022» σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, όπου καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν χρησιμοποιώντας προϊόντα των επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου, πλημυρίζοντας το Mediterranean Food Stage της Food Expo με αρώματα, γεύσεις και εικόνες της πλούσιας γης και θάλασσας της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην εν λόγω πολύ σημαντική έκθεση, συμμετείχαν με φυσική παρουσία στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας οι παρακάτω επιχειρήσεις:
Φωλιάς Γεώργιος – Αγορά Κρεάτων Αμφιλοχίας, Α. Γουργολίτσας ΜΟΝ ΑΜΙ Α.Ε., Τσικριτέας Αθανάσιος – KOKA ΗΟΝΕΥ, Αφοί Στέφου & ΣΙΑ Ε.Ε. Παραδοσιακό Αυγοτάραχο, ΒΑΪΝΑΡΙ Ι.Κ.Ε., Οργάνωση παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαία Ωλένεια Αιτ/νιας, Σ. Ανερούσης και ΣΙΑ Ο.Ε..
Με εκθέματα προϊόντων οι : Παπαθανασόπουλος Κώστας του Σπυρίδωνα «Το Πέτρινο Χωριό», ΟΥΖΟ ΤΡΙΚΕΝΕΣ, Ν & Ν Γρίβας Ο.Ε., ΠΛΟΥΜΗΣ ΜΠΥΡΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ, Αλευρά Εριφύλη « ΖΩΗ ΑΠΟ ΓΗ & ΘΑΛΑΣΣΑ», ΓΑΙΑ Τρόφιμα Α.Β.Ε.Ε., Ήλιδα Α.Β.Ε.Ε., Φλώρος «Φυσικό Αλάτι Μεσολογγίου», Ποτοποιία Δυτικής Ελλάδος «Ούζο Τσίπουρο Το Βραχωρίτικο», XIROS Αλάτι Μεσολογγίου ΙΚΕ, Πασιόπουλος ΑΕΒΕ «Ούζο Τσίπουρο Πελάδα», Γραμμένου Αικατερίνη « ο Κήπος των Εσπερίδων».

Τέλος σημαντική ήταν και η συμμετοχή Αιτωλοακαρνανικών επιχειρήσεων με ιδιωτική παρουσία στην έκθεση και εξαιρετικά αποτελέσματα συνεργασιών και μελλοντικών εξαγωγικών δραστηριοτήτων : Παπαθανασίου Α.Β.Ε.Ε. – Τυροκομικά, ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., ΕΥ.ΓΕ. Πιστιόλας Α.Β.Ε.Ε AGRINO, XIROS Αλάτι Μεσολογγίου ΙΚΕ, Ποτοποιία Δυτικής Ελλάδος «Ούζο Τσίπουρο Το Βραχωρίτικο», Ήλιδα Α.Β.Ε.Ε., ΓΑΙΑ Τρόφιμα Α.Β.Ε.Ε.


Είκοσι εκθέτες συμμετείχαν στο ελκυστικό περίπτερο που δημιούργησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην έκθεση FOOD EXPO 2022, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός Τροφίμων και Ποτών στην Ν.Α. Ευρώπη και μία από τις σημαντικότερες του είδους της διεθνώς, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 12-14 Μαρτίου 2022 στο Metropolitan Expo, στην Αθήνα.

Η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, έδωσαν τη δυνατότητα σε δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να ανοίξουν νέους εμπορικούς δρόμους εντός και εκτός Ελλάδας. Οι εκθέτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν μέσα την διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων για τις τελευταίες τάσεις και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την παραγωγή και συσκευασία των τροφίμων και ποτών, τις ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις, τις εξαγωγικές δυνατότητες σε νέες αναπτυσσόμενες για αυτά αγορές, καθώς και για τις στρατηγικές προσέγγισης των καταναλωτών της νέας εποχής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο – Βοηθό Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες αναπτυξιακών προγραμμάτων του αγροτικού τομέα Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, επισκέφθηκαν τους εκθέτες και συνομίλησαν μαζί τους το τριήμερο επισημαίνοντας ότι η περιφερειακή αρχή και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, έχουν επενδύσει στην στήριξη του πρωτογενή τομέα, αλλά και της επιχειρηματικότητας.
Αντιστοίχως οι Αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης που επισκέφθηκαν την έκθεση, συζήτησαν με τους εκθέτες τις ευκαιρίες που τους δίνονται μέσα από πολλαπλές δράσεις και τα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις από τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

TO ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΓΟ «AUTHENTIC-OLIVE- NET»

Εξάλλου, τα αποτελέσματα του έργου «AUTHENTIC-OLIVE- NET», στο οποίο μετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Ιταλία παρουσιάστηκαν την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας. Το έργο AUTHENTIC-OLIVE-NET εισάγει έναν καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο ανάδειξης και πιστοποίησης της αυθεντικότητας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και ελαιόλαδου ΠΟΠ και ΠΓΕ και την προώθηση με έξυπνο τρόπο των ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων σε νέες αγορές και δίκτυα εμπορίας.