school5

Αίτημα υπαγωγής μαθητών Γ’ τάξης Λυκείου Ευηνοχωρίου σε ειδική κατηγορία νόμου

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως.

Θέμα: Αίτημα υπαγωγής μαθητών Γ’ τάξης του Λυκείου Ευηνοχωρίου σε ειδική κατηγορία νόμου

Ο κ. Δημήτρης Κωνσαντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε αναφορά στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως με αίτημα υπαγωγής των μαθητών Γ’ τάξης του Λυκείου Ευηνοχωρίου σε ειδική κατηγορία νόμου.

Κυρία Υπουργέ,

Σας κοινοποιώ την υπ΄ αριθμ. 15/1-3-2022 Πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου, με την οποία ομόφωνα οι ο Σύλλογος αιτείται την υπαγωγή τεσσάρων (4) μαθητών από το Γαλατά, ενός (1) μαθητή από το Κρυονέρι και ενός (1) μαθητή από το Περιθώρι, που φοιτούν στην Γ’ τάξη του Λυκείου και θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές 2022, σε ειδικό καθεστώς σύμφωνα με το άρθρο 68 του ν. 4653/2020 (ΦΕΚ Α΄ 12).

Την 11η Δεκεμβρίου η Αιτωλοακαρνανία επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τεράστια είναι τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Ευηνοχωρίου. Η γέφυρα του ΟΣΕ κατέρρευσε προκαλώντας προβλήματα στην υδροδότηση, τα οποία αντιμετωπίζονται με προσωρινές λύσεις, ενώ η γέφυρα για την κίνηση των αυτοκινήτων υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.

Η αδυναμία διέλευσης από τη γέφυρα του Ευηνοχωρίου σημαίνει και την αποκοπή της παλιάς εθνικής οδού στο σημείο αυτό. Οι μαθητές των γύρωθεν κοινοτήτων αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά άνω των 30 χλμ παραπάνω για να φτάσουν στο σχολείο τους και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα είναι να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, να χάνουν πολύτιμο χρόνο από το διάβασμά τους αλλά και οι οικογένειές τους να επωμίζονται πολλαπλάσια έξοδα. Θα πρέπει δε να σημειωθεί, ότι η καθίζηση της γέφυρας έχει επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την οικονομία της περιοχής, με άμεσο αντίκτυπο και στις οικογένειες των μαθητών, που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα πραγματικότητα. Μάλιστα, λόγω της διακοπής των δρομολογίων των ΚΤΕΛ, που είχε μεσολαβήσει, οι μετακινήσεις γίνονται μετ’εμποδίων.

Με τα δεδομένα αυτά, χρειάζονται άμεσα ενέργειες εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας για την υπαγωγή των μαθητών αυτών που πρόκειται να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές 2022 στο ειδικό καθεστώς που περιγράφει ο νόμος, αφού πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Παρακαλώ για την απάντησή σας και τις δικές σας ενέργειες.

Ο Αναφέρων Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό
Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Ένταξη μαθητριών και μαθητών του ΓΕΛ Ευηνοχωρίου σε ειδική κατηγορία υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων»

Η κατάρρευση της Γέφυρας του Ευήνου με τις καταστροφικές πλημμύρες το Δεκέμβρη του 2021 κατέστησε εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου για πολλούς μαθητές και μαθήτριες – ειδικά γι’ αυτούς του Γαλατά, του Κρυονερίου και το Περιθωρίου. Όπως ανέφερε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου στην επιστολή που απέστειλε στις 02/03/2022, «οι μαθητές από το Κρυονέρι που διήνυαν απόσταση 8 χιλιομέτρων σε χρόνο 10-15 λεπτών, μετά την καταστροφή της γέφυρας αναγκάζονται να διανύσουν 27 χιλιόμετρα σε χρόνο 40 λεπτών». Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι μαθητές και μαθήτριες των περιοχών αυτών αναγκάζονται να πραγματοποιούν τριπλάσιες αποστάσεις, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του χρόνου που μπορούν να αφιερώσουν για ξεκούραση και μελέτη -απαραίτητα στοιχεία για σωστή απόδοση, ειδικά όταν πρόκειται για την τρίτη τάξη του Λυκείου.

Άρα, για τις μαθήτριες και τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις σε μόλις δύο μήνες από τώρα, προστίθεται μία ακόμη ταλαιπωρία κι ένα άγχος το οποίο άλλοι μαθητές του σχολείου δε διαθέτουν. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους συνυποψηφίους τους και πρέπει καθημερινά να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, τόσο σωματική, όσο και πνευματική.

Ωστόσο, το πρόβλημα, εφ’ σόσον επιθυμεί η κ. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί να λυθεί, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας:

Όπως τονίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Ευηνοχωρίου στην επιστολή της 2ας Μαρτίου 2022, σύμφωνα τα άρθρα 42 του Ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38Α΄) και 68 του Ν. 4653/2020 (ΦΕΚ 12Α΄), «δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές/τριες της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων των περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, να εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Προϋπόθεση είναι η περιοχή να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3013/2002 (ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης). Επίσης, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν πετύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 70% του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας του στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Για την περίπτωση αυτή απαιτείται η έκδοση σχετικής απόφασης της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας στηρίζει το αίτημα, τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις οικογένειές τους και ζητά να σκύψουμε στο πρόβλημα που δημιουργεί η ουσιαστική αποκοπή των τριών χωριών από τη φυσική τους θέση, προκειμένου οι έξι (6) στο σύνολο μαθητές και μαθήτριες – τέσσερις (4) από το Γαλατά, ένας (1) από το Κρυονέρι κι ένας (1) από το Περιθώρι που φοιτούν στην Γ’ τάξη του Λυκείου – που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές 2022, να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, καθώς σαφέστατα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που αυτή θέτει.

Επειδή μαθητές και μαθήτριες των περιοχών αυτών αναγκάζονται να πραγματοποιούν τριπλάσιες αποστάσεις, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του χρόνου που μπορούν να αφιερώσουν για ξεκούραση και μελέτη -απαραίτητα στοιχεία για σωστή απόδοση, ειδικά όταν πρόκειται για την τρίτη τάξη του Λυκείου.

Επειδή βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους συνυποψηφίους τους.

Επειδή το πρόβλημα, εφ’ σόσον επιθυμεί η κ. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί να λυθεί, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Επειδή οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι οικογένειές τους ταλαιπωρούνται από τα μέσα Δεκέμβρη, με μια κατάσταση που συνολικά θα κρατήσει περί τους έξι μήνες.
Επειδή ο Δήμος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες έκδοσης της σχετικής απόφασης, προκειμένου οι έξι (6) στο σύνολο μαθητές και μαθήτριες να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς, κατά το οποίο θα εισαχθούν καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, εφ’ όσον σαφέστατα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία;

Ο ερωτών βουλευτής
Μωραΐτης Θάνος