plateiakefalovrysounafpaktos1

Το έργο της ανάπλασης Ναυπάκτου

Την Δευτέρα 28-2-2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΟΕΒΕΣΝΔ με θέμα την πορεία του έργου της ανάπλασης που βρίσκεται σε στασιμότητα και με εμφανή πλέον τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος :
1. Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΑΝΑΝΕΩΣΗ -ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
2. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας
3. Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας
4. Εκπρόσωποι της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου
5. Εκπρόσωπος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπάκτου
6. Εκπρόσωπος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αιτ/νίας
οι οποίοι και συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή για την ολοκλήρωση του έργου της Ανάπλασης.

Η σύσκεψη κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις :

Α. Η αναγκαιότητα του έργου
1. Για την υγεία των πολιτών προβλέπεται η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης που είναι από αμίαντο, από την πλατεία Φαρμάκη μέχρι την αρχή της οδού Θέρμου.
2. Για την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος προβλέπεται ο διαχωρισμός των λυμάτων από τα όμβρια νερά για την ίδια περιοχή ώστε τα λύματα να μην καταλήγουν στη θάλασσα.
3. Για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας είναι αναγκαίες οι υποδομές που προβλέπονται με αυτό το έργο. Αυτές πρέπει να προηγηθούν και να ακολουθήσει η οποιαδήποτε ανάπλαση σε δημόσιους χώρους.

Β. Σκόπιμες καθυστερήσεις
1. Το έργο αυτό είναι το σημαντικότερο για την Ναύπακτο αυτή τη δημοτική περίοδο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η σύμβαση με τον εργολάβο υπογράφηκε στις 19-6-2019. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου σε 24 μήνες με παράδοσή του στις 19-6-2021 !
2. Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η αναίτια καθυστέρηση στην υλοποίησή του και οι παρατάσεις που δίνονται με κίνδυνο να ματαιωθεί.
3. Ο δήμαρχος συστηματικά αποφεύγει να συζητήσει τα όποια προβλήματα του έργου στο δημοτικό συμβούλιο. Προσπαθεί όμως με πολλούς πλάγιους τρόπους να δημιουργήσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το έργο έχει δυσκολίες και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για να αποκτήσει μάλιστα πολιτικά ερείσματα η άποψή του και για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες, σε επίσημες επαφές του με την ΟΕΒΕΝ και τη Δημοτική Κοινότητα εξέφρασε την άποψη ότι το τμήμα του έργου που αφορά το διαχωρισμό των λυμάτων από τα όμβρια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για τεχνικούς δήθεν λόγους.
4. Στην αυτοδιοίκηση της χώρας μας δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. Η δημοτική αρχή δηλαδή να αναζητά τρόπους να σταματήσει ένα τόσο σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
5. Στην ίδια λογική κινείται και ο εργολάβος ο οποίος για δικούς του λόγους φαίνεται ότι δεν θέλει να συνεχίσει το έργο. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι χρειάστηκε 2,5 χρόνια για πλακοστρώσεις γύρω από το λιμάνι, έργο που μπορούσε ολοκληρωθεί σε τρεις-πέντε μήνες.
6. Ο εμπαιγμός προς την κοινωνία φαίνεται και από την πλακόστρωση των οδών Αγελάου και ΣοΪδά που παραμένουν κλειστές για ένα και πλέον χρόνο χωρίς κανένας από τη δημοτική αρχή να εξηγεί το λόγο και τις δυσκολίες που συναντάει αυτή η πλακόστρωση !
7. Ο εργολάβος, με την σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, άρχισε από τα εύκολα και «έφαγε το ψαχνό» τώρα αναζητάει τρόπους να αποφύγει το δύσκολο τμήμα του έργου που είναι οι αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Γ. Μέτρα για την ολοκλήρωση του έργου
1. Το έργο είναι συμβασιοποιημένο, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και δεν έχει κανένα αντικειμενικό πρόβλημα. Τα όποια προβλήματα, όπως σε κάθε έργο, είναι διαχειρίσιμα και η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
2. Η δημοτική αρχή Γκίζα πρέπει να απομακρύνει κάθε σκέψη για μη ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης που πέραν των άλλων, είναι πολύ πιθανόν να βάλει το δήμο μας σε οικονομικές και δικαστικές περιπέτειες. Για τους λόγους αυτούς θα είμαστε στο πλευρό της δημοτικής αρχής ώστε το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση.
3. Τα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας είναι πολλά και κάθε μέρα γίνονται πιο περίπλοκα. Στο μέλλον η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομών που έχει ανάγκη η πόλης μας θα δυσκολέψει πολύ. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ξαναχρηματοδοτήσουμε αυτό το έργο. Για το λόγο αυτό η κοινωνία πρέπει να απαιτήσει το αυτονόητο. Να ολοκληρωθεί το έργο που είναι σε εξέλιξη και βρίσκεται χωρίς αιτία σε μεγάλη καθυστέρηση.
4. Η κοινωνία ζητάει την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης και οι φορείς που εκπροσωπήθηκαν στη σύσκεψη θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε η δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στα καθήκοντα για τα οποία την εξέλεξαν οι δημότες.

Συντονιστική επιτροπη για την ολοκληρωση του εργου της αναπλασης Ναυπακτου

Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας