pinakothikiagrinio5

Έκθεση του Γιάννη Μόραλη στο Αγρίνιο

Με αμείωτη προσέλευση επισκεπτών από πολλές πόλεις της Ελλάδος, μαθητών σχολείων της περιοχής καθώς και εικαστικών εργαστηρίων συνεχίζεται η έκθεση “Γιάννης Μόραλης – Η μνήμη της αφής” στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Η έκθεση που αποτελεί εικαστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας, είναι αφιερωμένη στη γυναικεία παρουσία, θεματική που ιδιαίτερα ενδιέφερε τον Γιάννη Μόραλη και η οποία χαρακτηρίζει το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου του. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός δ/ντης της ΔΠΑ Χρήστος Γαρουφαλής «…Η επισκεψιμότητα της συγκεκριμένης έκθεσης ξεπερνά κάθε προσδοκία. Αν και δεν υιοθετώ απόλυτα ότι η επιτυχία μιας έκθεσης ορίζεται με λογικές αριθμητικών κριτηρίων, εντούτοις δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στη «Μνήμη της αφής» θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τους 3.000 επισκέπτες! Γεγονός που σίγουρα μας ικανοποιεί και μας ενθαρρύνει για τη συνέχεια». Τα έργα, τα σχέδια, οι μελέτες, προσωπικά αντικείμενα καθώς και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν κατά κύριο λόγο στην οικογένεια Μόραλη, αρκετά εκ των οποίων παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, συνιστούν ένα πρωτότυπο υλικό που μπορεί να αποτελέσει τη βάση περαιτέρω ερευνητικών προσεγγίσεων. ο εργαστήριό του, ο προσωπικός χώρος δημιουργίας του ζωγράφου όπου διαμόρφωνε τα έργα του, τα προσχέδια και τις μελέτες του πλαισιωμένο με τον εξοπλισμό, τα σύνεργα της ζωγραφικής και τα χρωματικά του δοκίμια καταλαμβάνει καίρια θέση στην έκθεση. Προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη και εποπτικό υλικό πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας τη βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη. Mεταξύ των εκθεμάτων σε περίοπτη θέση παρουσιάζονται και δυο έργα της συλλογής Σωτήρη Φέλιου καθώς και άλλων ιδιωτικών συλλογών.

Την έκθεση που εγκαινιάζει με ιδανικό τρόπο τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της ΔΠΑ (2013-2023), συνδιοργανώνουν η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και η “Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης”, με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Διάρκεια έκθεσης: έως 26 Μαρτίου 2023.
Επιμέλεια έκθεσης: Χρήστος Γαρουφαλής, Νίκη Δάφνη, Τάσος Κουτσουρής.
Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Σπύρος Νάσαινας.


Παρουσία μέλους της οικογένειας Μόραλη έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης “Γιάννης Μόραλης – Η μνήμη της αφής” στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.
Η έκθεση που παρουσιάζεται έως τις 26 Μαρτίου 2023 είναι αφιερωμένη στη γυναικεία παρουσία, μια θεματική που ιδιαίτερα ενδιέφερε τον Γιάννη Μόραλη και η οποία χαρακτηρίζει το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου του, όπως εξήγησε ο Διευθυντής της ΔΠΑ Χρηστος Γαρουφαλής:

«Ευχαριστώ από καρδιάς την φίλη Χριστίνα Μόραλη, πρόεδρο του “Εργαστηρίου Ι. Μόραλης” για την εμπιστοσύνη της στη ΔΠΑ και την άψογη συνεργασία μας. Ευχαριστώ και τον αγαπητό συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο για την ευγενική παραχώρηση των δυο έργων του Μόραλη από τη προσωπική του συλλογή, τα οποία εμπλουτίζουν ποιοτικά την έκθεση. Ευχαριστίες οφείλω στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας Π. Τσιχριτζή για τη χορηγική τους υποστήριξη. Ευχαριστίες σε όλες & όλους όσους υπερβάλλουν εαυτόν και εθελοντικά στηρίζουν την ΔΠΑ.Αλλά κι εμείς οι Αγρινιώτες, δικαιούμαστε να νιώθουμε υπερήφανοι γιατί συμμετέχουμε ως ΔΠΑ με τρία έργα – μικρά διαμάντια, δωρεά του υιού του Κωνσταντίνου Μόραλη τον οποίον ευχαριστούμε για άλλη μια φορά. Αφήνω για το τέλος τον δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου, τον συνοδοιπόρο σ’ αυτό το ταξίδι, τον άνθρωπο ο οποίος παρά τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, στηρίζει κάνοντας πράξη τα όνειρά μας για την πολιτιστική εξωστρέφεια και την διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας αυτής της πόλης».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε στα 10 χρόνια πορείας της ΔΠΑ: «Το Αγρίνιο του πολιτισμού, σε μια κορυφαία στιγμή, παρουσιάζει την έκθεση «Γιάννης Μόραλης- Η μνήμη της αφής». Σε αυτό το χώρο, που έχει γίνει ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, σήμερα κυριαρχούν κάποια από τα έργα του δημιουργού, σχέδια, μελέτες και προσωπικά αντικείμενα που ανήκουν κατά κύριο λόγο στην οικογένεια Μόραλη. Είναι ο ιδανικός τρόπος να τιμήσουμε την δεκάχρονη πορεία της Δημοτικής Πινακοθήκης και να εγκαινιάσουμε τις επετειακές εκδηλώσεις. Η έκθεση ως κορυφαίο εικαστικό γεγονός πιστοποιεί την εντυπωσιακή πορεία της Πινακοθήκης. Η συνεργασία με την «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης ΜόραληςM και η παρουσία της οικογένειας Μόραλη συνέβαλλαν στο εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τέλος, θέλω να συγχαρώ τον Χρήστο Γαρουφαλή γιατί η προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια είναι ανεκτίμητη».

Παρόντες στην εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά, οι Αντιδήμαρχοι Mαρία Παπαγεωργίου, Χριστόφορος Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνος Ζώης και ο Αστ. Διευθυντης Δ. Γαλαζούλας.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2022 – 26 Μαρτίου 2023.
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Δάφνη, Τάσος Κουτσουρής, Χρήστος Γαρουφαλής
Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Σπύρος Νάσαινας
Συντονισμός: Χριστίνα Μόραλη, Χρήστος Γαρουφαλής

Τόπος: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο)
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 13:30 και 18:00 – 20:30
Κυριακή: 10:30 – 13:30, Δευτέρα & αργίες κλειστά
Οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

Πληροφορίες: τηλ. 2641360419, email: pinakothiki@agrinio.gr
https://www.dipinag.gr και www.jmoralis.gr