trakter10

Το αγροτικό μπλόκο στο Χαλίκι

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας, στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου 2022, συζήτησε το θέμα της συμπαράστασης στα αιτήματα που θέτουν στα μπλόκα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και συμφώνησε ομόφωνα ότι:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας συμπαραστέκεται στους αγρότες και κτηνοτρόφους που το διάστημα αυτό βρίσκονται στο δρόμο αγωνιζόμενοι για το δίκιο τους, αγωνιζόμενοι για το ελάχιστο που γι αυτούς είναι μέγιστο: Να μείνουν στα χωράφια τους ,στις στάνες τους ,να μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους απ τη δουλειά τους. Αισθανόμενοι πόσο αναγκαίος για όλους μας είναι ο πρωτογενής τομέας ζητάμε από την πολιτεία την ικανοποίηση των αιτημάτων τους όπως τα διαμόρφωσε η επιτροπή αγώνα τους:

• Άμεση και έκτακτη επιδότηση για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας.
• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
• Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
• Αυξημένες κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.,
• Να μην υπάρξει καμιά επίπτωση σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στον ΟΣΔΕ των αγροτοκτηνοτρόφων στο νομό, σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Να μην πληρώσουν κανένα χαράτσι για τις ενστάσεις!
• Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.


Το απόγευμα της Τετάρτης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά βρέθηκε στο αγροτικό μπλόκο του Χαλικίου μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής της, Παναγιώτη Καψάλη, Θεοδωρόπουλο Νίκο, Ζώη Δημήτρη και Παπαχρήστο Ηλία.

Η κ. Σταρακά δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα ενώσαμε τη φωνή μας με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας , οι οποίοι εδώ και ημέρες είναι στο δρόμο διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ραγδαία αύξηση στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και των λιπασμάτων, έφεραν σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο.

Πλέον, τίθεται θέμα επιβίωσης για τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους!

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εσπευσμένα από την κυβέρνηση, υπό την πίεση των κινητοποιήσεων, είναι αποσπασματικά και δεν απαντούν στις ανάγκες της Ελληνικής Γεωργίας, που μετά την πανδημία πλήττεται από την ακρίβεια της ενέργειας και των γεωργικών εισροών.

Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο με στοχευμένα και ουσιαστικά μέτρα, η κατάσταση στην ύπαιθρο θα είναι σε λίγο μη αναστρέψιμη!

Οι παρεμβάσεις αυτές έπρεπε να γίνουν “χθες”, αν θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφή του πρωτογενή τομέα και να εξασφαλίσουμε τη διατροφική επάρκεια της χώρας και την κοινωνική συνοχή στην Ελληνική Περιφέρεια.

Εκτός από τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια και το υψηλό κόστος παραγωγής θεωρώ πολύ κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατασκευάζοντας μεγάλα αρδευτικά έργα που θα εκσυγχρονίσουν το δίκτυο της περιοχής .

Όλοι ,ο καθένας από τη θέση ευθύνης του, πρέπει να πιέσουμε προκειμένου η Αιτωλοακαρνανία να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων.

Ένα άλλο θέμα εξίσου σοβαρό αφορά τον ΕΛΓΑ. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή των ασφαλιστικών κανονισμών του ΕΛΓΑ, ώστε αυτοί να ενσωματώνουν τους νέους κινδύνους για αποζημίωση ένεκα της Κλιματικής αλλαγής.

Θεωρώντας δίκαιο τον αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, φρονώ ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα των αγροτών.»


Σε δήλωση στήριξης προς τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας προέβη ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία του Νομού, Θάνος Μωραΐτης.

«Τα προβλήματα αγροτών και παραγωγών είναι πολυδιάστατα και πολυπαραγοντικά, με κοινό παρονομαστή την κυβερνητική αδιαφορία κι εγκληματική ολιγωρία», αναφέρει. «Αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές που καθυστερούν, τσουχτερό τιμολόγιο ρεύματος, εκρηκτική αύξηση κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με πλήθος αδιάθετων προϊόντων κατά το προηγούμενο διάστημα, λόγω πανδημίας, το κύμα ανατιμήσεων, είναι μερικά από τα ακανθώδη προβλήματα που μαστίζουν τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα του Νομού και που συμπιέζουν αφόρητα το εισόδημά του», προσθέτει στη συνέχεια.

Τέλος, υπογράμμισε πως «ο αγώνας των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας είναι δίκαιος» και δήλωσε πως «είμαστε αυτονόητα στο πλευρό τους και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους».