lock3

Εμπόριο ώρα μηδέν

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Ο Βουλευτής Γεώργιος Βαρεμένος καταθέτει ως Αναφορά, κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομίας την Επιστολή που απέστειλε στις 16.02.2022 ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου «Ο Ερμής».

Στην επιστολή αυτή, υπό τον τίτλο: “ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – Σε απόγνωση οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς που απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία”, αναφέρεται ότι η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου στην αγορά επιβεβαιώθηκε και τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων, με πρωτόγνωρη μείωση στις πωλήσεις, που ξεπερνά σε κάποιους κλάδους ακόμη και το 50%. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους μικρούς εμπόρους, που αγωνιούν για το πώς θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, και το πώς θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που ήλθε τελευταία να προστεθεί στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα.

Στην συνέχεια, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου καταθέτει για μία ακόμη φορά τις προτάσεις του για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου. Οι προτάσεις αυτές είναι:
• Η επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι μικρές επιχειρήσεις να γίνει ΜΗ-ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ, γιατί είναι αδύνατον με την συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου τους, να επιστρέψουν τα ποσά που τους αναλογούν,
• Να επιδοτηθούν όσοι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι νοσούν με Covid και για όσες ημέρες χρειασθεί να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους,
• Να υπάρξει αναστολή πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον 6 μήνες, με παράλληλη επιδότηση εισφορών από την πολιτεία,
• Για όσα χρέη δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία χωρίς υπαιτιότητα των επιχειρήσεων και αφορούν φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές υποχρεώσεις, να δοθεί δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις,
• Να δημιουργηθούν κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων,
• Να υπάρξει περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών,
• Να δημιουργηθούν νέα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του λιανεμπορίου, όπως έγινε με άλλους κλάδους της οικονομίας, για να υπάρξει ίση και δίκαιη αντιμετώπιση προς όλους,
• Επαναφορά και λειτουργία του Προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία και για τα εμπορικά καταστήματα,
• Ενεργοποίηση του μηχανισμού Ταμείο Ανεργίας Εμπόρων,
• Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στον νέο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης,
• Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, που θα τροφοδοτεί τις βασικές υποχρεώσεις μιάς επιχείρησης προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές τους.

Αντίγραφο της ως άνω αναφερόμενης Επιστολής επισυνάπτεται στο παρόν.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας, καθώς και για την σχετική ενημέρωσή μας.


Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Αναφορά προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «Ο Ερμής».

Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά κι ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την ενίσχυση του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να μην υπάρξει «πανδημία λουκέων».

«Η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου στην αγορά επιβεβαιώθηκε και τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων όπου και καταγράφηκε πρωτόγνωρη μείωση στις πωλήσεις η οποία αναλόγως του κλάδου εμπορίας ξεπερνά ακόμη και το πενήντα τοις εκατό», αναφέρεται στην Επιστολή. Παράλληλα τονίζεται ότι «η σημερινή κατάσταση έχει δημιουργήσει απογοήτευση μεταξύ των συναδέλφων που αγωνιούν για το πως θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, πως θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και πως θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος που το τελευταίο διάστημα ήρθε να προστεθεί οδηγώντας τους σε μεγαλύτερο αδιέξοδο».

Όπως, μάλιστα, τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, «για την αγορά χάθηκε ακόμη μια εορταστική περίοδος στη διάρκεια της πανδημίας και όπως δείχνουν οι εξελίξεις θα χαθεί ακόμη μια εκπτωτική περίοδος, με αποτέλεσμα η ανάσα ρευστότητας να μην έρχεται ακόμη και οι υποχρεώσεις «βουνό» να γίνονται θηλιά στο λαιμό των συναδέλφων». Κατηγορεί, δε, την πολιτεία για αδιαφορία κι απουσία αντίληψης «για το πού οδηγούνται τα μικρά καταστήματα».

Τέλος, προκειμένου «να μην υπάρξει πανδημία λουκέτων», προβαίνει σε μια σειρά προτάσεων, όπως η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη – επιστρεπτέα, η επιδότηση των αυτοαπασχολούμενων που νοσούν με Covid και για όσες ημέρες χρειαστεί να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους, η αναστολή πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον 6 μήνες, με παράλληλη επιδότηση εισφορών από την πολιτεία, η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης κ.α.

«Η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα – ασπιρίνες, που δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο, προκειμένου να ανακουφίσουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τις χιλιάδες οικογένειες που, εδώ και μήνες, αγωνιούν πώς θα βγάλουν το μήνα», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μωραΐτης., προσθέτοντας πως, «αντί να εφαρμόσει το τρίπτυχο “στήριξη – ελάφρυνση – ρύθμιση” για τον εμπορικό κόσμο, προβαίνοντας σε δέσμη ουσιαστικών μέτρων, κωφεύει στις κραυγές απόγνωσης».

«Εξ αιτίας της κυβερνητικής άρνησης, τώρα (ο εμπορικός κόσμος) κινδυνεύει να χάσει ΚΑΙ την περίοδο των εκπτώσεων, με τον κίνδυνο για θάλασσα… λουκέτων, να είναι πλέον στο κόκκινο», συνεχίζει.  «Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια αρνείται να στηρίξει, τόσο την Αιτωλοακαρνανία, όσο και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της. Φτάνει με την αδιαφορία και το υφεασιακό σπιράλ», όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια.

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μωραΐτης αναφέρει: «Τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου του Νομού μας, δίκαια. Οι προτάσεις, σοβαρές και συνεπείς.  (Η κυβέρνηση) οφείλει να αφουγκραστεί και να τις υλοποιήσει».


Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου:

Προς:
– Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κ. Άδωνι Γεωργιάδη
– Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κ. Νικόλαο Παπαθανάση
– Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Κοινοποίηση:
Βουλευτές Αιτωλ/νίας
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Αγρινίου
Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας
ΕΣΕΕ
ΓΣΕΒΕΕ
Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων
Ομοσπονδίες ΕΒΕ
Εμπορικοί Σύλλογοι
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Σε απόγνωση οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς που ΑΠΑΙΤΟΥΝ ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία

Η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου στην αγορά επιβεβαιώθηκε και τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων όπου και καταγράφηκε πρωτόγνωρη μείωση στις πωλήσεις η οποία αναλόγως του κλάδου εμπορίας ξεπερνά ακόμη και το πενήντα τοις εκατό. Η εικόνα που αποτυπώνεται σήμερα είναι συνέχεια των δύο προηγουμένων μηνών από την ημέρα που ξεκίνησε η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Η σημερινή κατάσταση έχει δημιουργήσει απογοήτευση μεταξύ των συναδέλφων που αγωνιούν για το πως θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, πως θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και πως θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος που το τελευταίο διάστημα ήρθε να προστεθεί οδηγώντας τους σε μεγαλύτερο αδιέξοδο.
Για την αγορά χάθηκε ακόμη μια εορταστική περίοδος στη διάρκεια της πανδημίας και όπως δείχνουν οι εξελίξεις θα χαθεί ακόμη μια εκπτωτική περίοδος, με αποτέλεσμα η ανάσα ρευστότητας να μην έρχεται ακόμη και οι υποχρεώσεις «βουνό» να γίνονται θηλιά στο λαιμό των συναδέλφων.
Με τις σημερινές αρνητικές συνθήκες που υπάρχουν στο λιανεμπόριο και παρά τις συνεχείς μας παρεμβάσεις ζητώντας εύστοχα μέτρα στήριξης, η πολιτεία εξακολουθεί να ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ και να μην αντιλαμβάνεται το που οδηγούνται τα μικρά καταστήματα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου για ακόμη μια φορά καταθέτει τις προτάσεις του που αφορούν μέ-τρα στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και ΑΠΑΙΤΕΙ να ληφθούν ΑΜΕΣΑ από την πολιτεία για να μην φθάσουμε να έχουμε «πανδημία» λουκέτων στην αγορά.

• Η επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι μικρές επιχειρήσεις να γίνει ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ γιατί είναι αδύνατον με την συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου τους, να επιστρέψουν τα ποσά που τους αναλογούν.

• Να επιδοτηθούν όσοι συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι νοσούν με Covid και για όσες ημέρες χρειαστεί να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.

•Να υπάρξει αναστολή πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον 6 μήνες, με παράλληλη επιδότηση εισφορών από την πολιτεία.

•Για όσα χρέη δημιουργήθηκαν μες στην πανδημία χωρίς την υπαιτιότητα των συναδέλφων και αφορούν φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές υποχρεώσεις, να δοθεί δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις.

•Να δημιουργηθούν κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

•Να υπάρξει περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

•Να δημιουργηθούν νέα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του λιανεμπορίου, όπως έγιναν με άλλους κλάδους της οικονομίας για να υπάρξει ίση και δίκαιη αντιμετώπιση προς όλους.

• Επαναφορά και λειτουργία του Προγράμματος ΣΥΝΕργασία και για τα εμπορικά καταστήματα.

• Ενεργοποίηση του μηχανισμού Ταμείο Ανεργίας Εμπόρων.

• Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, του λιανεμπορίου, στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

• Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, που θα τροφοδοτεί τις βασικές υποχρεώσεις μίας επιχείρησης προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές της.

Η υγειονομική κρίση συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια και εκτός από τις μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έχει επιφέρει τεράστιες συνέπειες στην οικονομία και ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, οι οποίες έχουν πλέον εξαντλήσει τις αντοχές τους, συσσωρεύοντας κόπωση συνολικά δώδεκα χρόνων μαζί με την δεκαετή κρίση. Είναι ανάγκη την επόμενη μέρα να παραμείνουν αυτές ζωντανές, να λειτουργούν και να εξακολουθούν να δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ (Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.) (Αγρίνιο):

Το τελευταίο διάστημα οι συνάδελφοί μας βιώνουν ολοένα και περισσότερο τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας αλλά και της αναδουλειάς που κυριαρχεί σε συνδυασμό με τις εκρηκτικές αυξήσεις.
Αλλά και στην αντιλαϊκή φορολογία είναι «σαν να μην πέρασε μια μέρα». Το τέλος επιτηδεύματος είναι εδώ όπως και πριν την πανδημία, η φορολογία από το πρώτο ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, οι φορολογικοί συντελεστές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, είναι επίσης εδώ.
Και σαν να μην έφταναν τα περιοριστικά μέτρα, η οικονομική ύφεση, η μείωση του εισοδήματος, βλέπουμε μπροστά μας και την ακρίβεια να καλπάζει. Πρώτες ύλες, εμπορεύματα, καύσιμα, ενέργεια κ.α. έχουν «πάρει την ανηφόρα».
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος φτάνουν σε κάθε συνάδελφο και σε κάθε λαϊκό σπίτι. Η απελευθέρωση της ενέργειας μόνο καλό δεν έφερε συνολικά στα λαϊκά στρώματα.

Μπροστά μας βλέπουμε το φορτίο χρεών που συσσωρεύεται.
Οι έμποροι και οι μικροί επαγγελματίες έχουμε σήμερα ανάγκη μέτρα μονίμου χαρακτήρα προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Ο δρόμος του συλλογικού αγώνα σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην στο λουκέτο.

Καλούμε τους Συλλόγους, μέλη της Ομοσπονδίας μας να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί και η Ομοσπονδία μας. Να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν τον Φλεβάρη από Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φορείς για την διεκδίκηση μέτρων στήριξης. Να δυναμώσει ο κοινός συντονισμός με τις άλλες ομάδες επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Δυναμώνουμε την πάλη για:
• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεών μας
• Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα μας
• Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν πάρει ποσά έως 12.000 €, για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
• Αποζημίωση για κάθε συνάδελφο επαγγελματία τουλάχιστον 500 ευρώ που νοσεί ή νόσησε και δεν μπορεί να εργαστεί
• Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης, 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους
• Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή
• Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
• Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα.
• Κρατική επιδότηση που να καλύπτει πλήρως τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Καμία διακοπή σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς
• Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
• Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α
• Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση
• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.