tei2

Αγροτική εκπαίδευση επιπέδου στο Μεσολόγγι

Παναγιώτης Κατσούλης, τ.Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου,
Μαρία Τριανταφύλλου, τ.Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Μετά βαΐων και κλάδων παρόντος του Περιφερειάρχη, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και του πρώην και νυν Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράφτηκε την Παρασκευή το «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου».

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αφού το μνημόνιο συνεργασίας δεν έχει εξ ολοκλήρου δημοσιευθεί, προβλέπεται η «Προσφορά ολοκληρωμένης μεταδευτεροβάθμιας τυπικής εκπαίδευσης επιπέδου 3, 4 και 5». Όμως ο Ν. 4763/2020 για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΣΕΕΚ), προβλέπει ότι στο ανώτερο πέμπτο επίπεδο εντάσσονται τα ΙΕΚ και τα Μεταλυκειακά Έτη-Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ.

Επομένως στην καλύτερη περίπτωση, στη δημόσια περιουσία του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου και νυν της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα προσφέρεται εκπαίδευση/ κατάρτιση από ιδιωτικό ΙΕΚ, την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Φυσικά αυτή η μορφή εκπαίδευσης ουδεμία σχέση έχει με την παροχή Τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για μια «Ισχυρή συμμαχία για το μετασχηματισμό και την εκπαίδευση στον Αγροτικό Τομέα, στη Δυτική Ελλάδα», η οποία στοχεύει στο να «μετατραπούν οι αγρότες μας, από “εργάτες και τεχνίτες” σε “επιστήμονες και τεχνοκράτες” της γης και της θάλασσας. Σε άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες που θα μετασχηματίσουν και θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή τους»!

Δεν σχολιάζουμε την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες σήμερα. Τη φανερώνουν οι κινητοποιήσεις τους. Όμως αν όντως υφίσταται αυτή η «Ισχυρή συμμαχία», τότε γιατί αυτή δεν εκφράζεται υπέρ της ενδυνάμωσης της υπάρχουσας πανεπιστημιακής Γεωπονικής Σχολής στο Νομό μας;

κ. Περιφερειάρχη,

Εσείς δεν ήσασταν που μιλούσατε για ένα «μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Περιφέρειάς μας» το Φεβρουάριο του 2021, όταν η κυβέρνηση σας έκλεινε τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία;
Αυτό το «μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο», εξελίσσεται τώρα με τη συμβολή σας σε εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας του Campus του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου σε ιδιωτικά συμφέροντα;
Και τελικά αφού το «μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο» ήταν κενού περιεχομένου, γιατί δεν υλοποιείτε αυτή την «Ισχυρή συμμαχία» μ’ ένα δημόσιο ΙΕΚ της περιοχής μας;

Για παράδειγμα με το Δημόσιο ΙΕΚ Αγρινίου, στο οποίο λειτουργεί τμήμα με την επωνυμία «Στέλεχος Επιχειρήσεων Τυποποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων», αλλά επιλέγετε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο οι σπουδαστές του πληρώνουν υψηλά δίδακτρα;
Αλήθεια, όταν θα λειτουργήσει αυτό το ιδιωτικό ΙΕΚ στο Campus του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου, οι σπουδαστές θα πληρώνουν δίδακτρα στους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν δωρεάν τη δημόσια περιουσία;

κ. Πρύτανη,

Γιατί επιλέγετε τη συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς της εκπαίδευσης και δεν θέτετε σε λειτουργία τα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Ινστιτούτα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία είχαν θεσπιστεί με το νόμο 4610 του 2019 και εξειδικεύονταν στο Ινστιτούτο Ελιάς με έδρα το Μεσολόγγι και στο Ινστιτούτο Γάλακτος και Βιολογικών Κτηνοτροφικών Προϊόντων με έδρα το Αγρίνιο;

Απαιτούμε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον Πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών και τον Περιφερειάρχη, να δημοσιοποιήσουν άμεσα το μνημόνιο συνεργασίας, για να αντιληφθεί η κοινωνία τους όρους της συμφωνίας αυτής της «Ισχυρής συμμαχίας» και κατά πόσο αυτοί εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον ή όχι!


Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς:

Επιτακτική θεωρεί την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Σε χαιρετισμό του, κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και άλλων φορέων με στόχο την σύνδεση με την τοπική αγροτική οικονομία που έγινε στην Αμαλιάδα και στο Μεσολόγγι, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι θεμέλιο για την επιτυχία μας είναι η διαρκής στοχευμένη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της αγροτικής οικονομίας, η βελτιστοποίηση του λειτουργικού μοντέλου και ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών διαδικασιών.
Ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την χαρά του γιατί η πρώτη του υπογραφή ως ΥπΑΑΤ αφορά μια συνέργεια τόσο θεμελιώδη για την αναβάθμιση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση τη συνολική ενδυνάμωση της ανάπτυξης της χώρας μας.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Γεωργαντάς είπε:

«Καλωσορίζω την προγραμματική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Στόχος όλων μας, η συνολική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, η βελτιστοποίηση του λειτουργικού του μοντέλου, ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών του διαδικασιών, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής του βιωσιμότητας.

Στόχοι που είναι ευκολότερα επιτεύξιμοι με την ανάπτυξη ισχυρών και δομημένων συνεργειών, όπως η σημερινή.

Θεμέλιο για την επιτυχία μας, η διαρκής και στοχευμένη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της αγροτικής μας οικονομίας.

Οφείλω να ευχαριστήσω της ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα τον Υφυπουργό Άγγελο Συρίγο καθώς και συνολικά τους συντελεστές του εγχειρήματος, για την καλή συνεργασία και τη διαρκή τους δέσμευση.

Σε μια εποχή στην οποία τα δεδομένα και οι απαιτήσεις της αγοράς μεταβάλλονται συνεχώς και ταχύτατα, η επιστημονική υποστήριξη των δημοσίων πολιτικών, η δια βίου εκπαίδευση και η διαρκής επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού μας, είναι επιτακτική.

Μόνον μέσω της επιστημονικής και της εκπαιδευτικής συνεργασίας μπορεί ο πρωτογενής τομέας της πατρίδας μας να ευθυγραμμιστεί με τις μεγάλες τάσεις του αιώνα μας, ιδίως τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Και έτσι να μπορέσει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η εποχή μας.

Είμαι λοιπόν ευτυχής που η πρώτη μου υπογραφή ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορά μια συνέργεια τόσο θεμελιώδη για την αναβάθμιση της αγροτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας και κατ’ επέκταση για τη συνολική ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης της Πατρίδας μας στη μεταπανδημική εποχή.

Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία».


Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σπήλιος Λιβανός, παρέστη σήμερα στο Μεσολόγγι στην υβριδική τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Πατρών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του ΕΛΓΟ, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης αγροτικής οικονομίας για τη Δυτική Ελλάδα μέσω της δημιουργίας εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών και προγραμμάτων.

Όπως τόνισε ο κ. Σπήλιος Λιβανός το Μνημόνιο αυτό έρχεται ως «αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα» και «αποτελεί όχι μόνο την αρχή μιας νέας σελίδας για την ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας αλλά και ένα νέο πρότυπο συνεργασίας μεταξύ κεντρικού κράτους, αυτοδιοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και φορέων του ιδιωτικού (και ευρύτερου) δημόσιου τομέα. Για πρώτη φορά, δημιουργείται αυτή η συνένωση δυνάμεων, όπου 7 φορείς συνασπίζονται πίσω από έναν σκοπό, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία σε επιστημονικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Όπως υποστήριζα προεκλογικά, και με συνέπεια εφάρμοσα και κατά την παραμονή μου στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η εκπαίδευση, η έρευνα και κατάρτιση είναι το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Διότι μόνο μέσα από την σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση μπορούμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να υιοθετήσουμε σύγχρονες αντιλήψεις της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Μόνο έτσι θα συγκεράσουμε την έρευνα και την καινοτομία με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας».

Ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε ιδιαιτέρως «τον κ. Γιώργο Γεωργαντά, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που σε ελάχιστο χρόνο αναγνώρισε και αγκάλιασε αυτή τη πρωτοβουλία αποδεικνύοντας εμπράκτως τη συνέχεια της δημόσιας διοίκησης στο στόχο αναβάθμισης της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.»

Κλείνοντας, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ευχαρίστησε επίσης τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μπούρα, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ κ. Χαρουτουνιάν, τον κ. Φίλιππο Παπαδόπουλο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχόλης και τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου κ. Ξενοφώντα Κάππα, για την υπογραφή του παρόντος μνημονίου.


Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

«H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ολόψυχα σε αυτή την προσπάθεια και θα κάνει ό,τι της αναλογεί και ακόμα περισσότερα, προκειμένου να μετατραπεί το όραμά μας σε πραγματικότητα. Και ποιο είναι αυτό το όραμα; Να μετατραπούν οι αγρότες μας, από “εργάτες και τεχνίτες” σε “επιστήμονες και τεχνοκράτες” της γης και της θάλασσας. Σε άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες που θα μετασχηματίσουν και θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή τους. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία νέα εποχή οικονομικής άνθησης στη Δυτική Ελλάδα, στηριζόμενη στο μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα, δηλαδή την πρωτογενή παραγωγή. Σημαίνει επίσης ότι αποκτάμε βάσιμες προϋποθέσεις ώστε η ύπαιθρός μας, όχι απλά να μην ερημώσει, αλλά να αποκτήσει νέα ζωή. Και σημαίνει επίσης, ότι οι νέοι μας θα μπορούν να βρίσκουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για να μείνουν στον τόπο τους»

Αυτό είναι το στίγμα που έδωσε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, σήμερα Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022, από την Αμαλιάδα, κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Το μνημόνιο συνεργασίας, επιστημονικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού επιπέδου, αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη διενέργεια μίας μελέτης σκοπιμότητας που θα ανιχνεύσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις απαιτούμενες δεξιότητες στον αγροτικό τομέα στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και την κατάρτιση πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ο Περιφερειάρχης μίλησε για μία «ισχυρή συμμαχία που μπορεί να αλλάξει το εκπαιδευτικό τοπίο», υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά συντρέχουν οι συνθήκες μίας επαγγελματικής εκπαίδευσης νέου τύπου, που δεν αποκλείει κανέναν, θα μπορεί να παρέχει επίσημες πιστοποιήσεις και προφανώς, μεγαλύτερες και καλύτερες δυνατότητες εξέλιξης και εύρεσης εργασίας για όλους».

«Ξεκινάμε σήμερα την προσπάθεια να πετύχουμε μία μεγάλη αλλαγή στο επαγγελματικό εκπαιδευτικό τοπίο με έμφαση στον αγροτικό κλάδο. Δεν θα κρύψω όμως την προσδοκία μου, αυτή η προσπάθεια να στεφθεί σύντομα με επιτυχία ώστε στο πολύ κοντινό μέλλον να μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τους άλλους δύο τομείς, τον πολιτισμό και τον τουρισμό» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας τη σημασία που έχει για τη Δυτική Ελλάδα η σύμπραξη τόσων πολλών και σημαντικών φορέων, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στην υβριδική (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη) εκδήλωση για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργος Βούτσινος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφών Κάππας.