fishfarm1

Να ακυρωθεί η ίδρυση ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ,συντοπίτη και φίλο,κκ Παπαναστάση Νίκο, καθώς και τους αιρετούς συναδέλφους ,κκ Κομπλίτση Δημήτριο και Ζαφείρη Γιάννη για την αταλάντευτη στήριξη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ ,κκ Κουτσούμπα Δημήτριο.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό, με την Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Δήμου Ξηρομέρου Καλάμου Αιτωλοακαρνανίας και Καστού Λευκάδας ενάντια στην υπό ίδρυση Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.
Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος και ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε στην Επιτροπή Αγώνα τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους για την άμεση ακύρωση της σχεδιαζόμενης ”Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών” (ΠΟΑΥ) στις Εχινάδες Νήσους και την Αιτωλοακαρνανία, που θα οδηγήσει σε επέκταση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα των ιχθυοαποθεμάτων των παράκτιων περιοχών. Πρόκειται για έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής. Η δημιουργία ΠΟΑΥ θα βάλει ταφόπλακα στις όποιες προϋποθέσεις για ικανοποίηση των αναγκών της ευρύτερης περιοχής για ψάρεμα, ξεκούραση, αναψυχή, θαλάσσια μπάνια κ.ά.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι για τη δραστική μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον από τις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες και ότι καμία απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή και τη συμφωνία των κατοίκων και φορέων της περιοχής, όπως δικαίως διεκδικεί και η Επιτροπή Αγώνα.

Γιάννης Τριανταφυλλάκης, Δήμαρχος Ξηρομέρου


Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ με την Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου – Καστού ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.

Να ακυρωθεί το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, που οδηγεί σε άναρχη και καταστροφική επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στο παράκτιο Ξηρόμερο, Αστακό, Μύτικα, Κάλαμο, Καστό.

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στην Αθήνα συνάντηση αντιπροσωπείας της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ αποτελούμενης από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της Δημήτρη Στρατούλη, πρώην Βουλευτή και Υπουργό, Μαριάννα Τσίχλη, περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής, Δέσποινα Σπανού υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Γρηγόρη Βασιλόπουλο στέλεχος της ΛΑΕ Ξηρομέρου – Αστακού με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου – Καστού ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας αποτελούμενη από τους Αλέξανδρο Σάββα, πρωην πρόεδρο Εφετών, Παναγιώτη Χολή, πρόεδρο της ΠΑΝΣΥ (Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας), Δημήτρη Στεργίου πρόεδρο της ΟΠΣΥΞ (Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών) και Χρήστο Μάντζαρη, πρώην δημοτικό σύμβουλο Αστακού.

Η αντιπροσωπεία της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, αφού ενημερώθηκε αναλυτικά και τεκμηριωμένα από την Επιτροπή Αγώνα για το συγκεκριμένο πρόβλημα και τις προτάσεις της έκανε μετά το τέλος της συνάντησης την εξής δήλωση:

«Η ίδρυση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.ΟΑ.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στην παραλιακή ζώνη Αστακός- Μύτικας –– Κάλαμος- Καστός, με τις νέες μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας που θα δημιουργηθούν, την επέκταση των υφισταμένων και τη μετεγκατάσταση άλλων από άλλες περιοχές, είναι ένα διαρκές αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό και αντιπεριβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος του λαού της ευρύτερης περιοχής.

Η προωθούμενη από την κυβέρνηση με Προεδρικό Διάταγμα, που προετοιμάζει, ίδρυση της συγκεκριμένης ΠΟΑΥ θα νομιμοποιήσει παραβάσεις, παραλήψεις και παρανομίες 37 χρόνων, που προήλθαν από τη λειτουργία των ήδη υφισταμένων στην περιοχή ιχθυοκαλλιεργειών και θα επιτρέψει την άναρχη και ανεξέλεγκτη επέκτασή τους και την εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση εκεί νέων, σε μία τεράστια θαλάσσια έκταση 23.000 στρεμμάτων, με αύξηση των παραγομένων ετησίως τόνων ψαριών κατά 170%, καθώς και την κάλυψη εκτάσεων στην στεριά γι’ αυτές ή και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.

Οι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων και για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμες. Η παράκτια αλιεία και η όποια προοπτική ήπιας τουριστικής ανάπτυξης θα δεχτούν θανάσιμο πλήγμα.

Οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι ιχθυοκαλλιέργειας, στους οποίους έχουν πάρει ήδη θέσεις ισχυρών μετόχων Αμερικανοαραβικά επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια, που λυμαίνονται, ήδη, ασύδοτα την περιοχή, προχωρώντας πέρσι ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων.

Oι ΠΟΑΥ, αποτελούν περιοχές συγκέντρωσης και αποκλειστικής δραστηριοποίησης ιχθυοτροφείων, οι οποίες καταλαμβάνουν τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις και διοικούνται από τις ιδιωτικές εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς καμία εμπλοκή του Κράτους και του αρμόδιου Δήμου. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ακραίο μοντέλο ιδιωτικοποίησης δημόσιου χώρου και βίαιης επιβολής αντιαναπτυξιακών κατευθύνσεων σε σύγκρουση με τις επιθυμίες και επιλογές των τοπικών κοινωνιών.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που προωθεί ταχύτατα τις ΠΟΑΥ και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που δεν αντιδρούν, γιατί έχουν βάλει το χεράκι τους στην προώθηση αυτών των σχεδίων, εξυπηρετώντας αποκλειστικά ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και αγνοώντας προκλητικά την αντίθεση του λαού, του Δήμου Ξηρομέρου και των συλλογικών φορέων της περιοχής, είναι μεγάλες, ιστορικές και απαράγραπτες.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στηρίζει τους αγώνες της Επιτροπής Αγώνα και των συλλογικών φορέων των κατοίκων της περιοχής Ξηρομέρου, Καλάμου, Καστού ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας και απαιτεί από την κυβέρνηση:

1. Να ανακαλέσει το προωθούμενο από αυτή Προεδρικό Διάταγμα για την ΠΟΑΥ.

2. Να αποσύρει το διοικητικό φάκελο της σχετικής διάτρητης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

3. Να ακυρωθεί άμεσα η σχεδιαζόμενη Π.Ο.Α.Υ, που θα βάλει ταφόπλακα στις όποιες προϋποθέσεις για ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας και των νησιών Καλάμου και Καστού για ήπια τουριστική ανάπτυξη, αλιεία κλπ

4. Να ανακληθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες και να θεσμοθετηθεί νέο με αδιάβλητες διαδικασίες, αφού προηγηθεί η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο, και η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι δεσμευτική για κάθε άδεια ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας.

5. Να εφαρμοστούν επιτέλους τα μέτρα, που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, για δραστική μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον από τις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες και για σεβασμό και εφαρμογή από τους ιδιοκτήτες τους της εργατικής και ασφαλιστική νομοθεσίας.

Η επιτροπή αγώνα και οι συλλογικοί φορείς της περιοχής με την αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων και την παράλληλη αξιοποίηση όλων των προβλεπόμενων ένδικων μέσων μπορούν στο τέλος να νικήσουν και να προστατεύσουν τις ζωές τους και τον τόπο τους.