trash4-1

Το Τέλος ταφής απορριμμάτων

Σε ισχύ τίθεται το Τέλος ταφής απορριμμάτων για τους δήμους της χώρας, δημιουργώντας ένα ακόμα δυσβάσταχτο οικονομικό βαρίδι για τους Ο.Τ.Α. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει να εφαρμόζει οριζόντια από φέτος – μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά που συνδυάζει φαινόμενα πρωτοφανούς ακρίβειας και συνεχιζόμενη πανδημία -το θεσπισμένο από το 2012 Τέλος ταφής των απορριμμάτων, το οποίο όμως έως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί.

Οι δήμοι βρίσκονται σε ένα μεγάλο δίλημμα:
Θα μετακυλήσουν το κόστος ταφής στα νοικοκυριά μέσω των ανταποδοτικών τελών, όπως ορίζει η νομοθεσία ή θα αναγκαστούν να απορροφήσουν οι ίδιοι το επιπλέον κόστος που προκύπτει, μειώνοντας άλλες λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των υπηρεσιών καθαριότητας;

Η κυβέρνηση αρνούμενη να ακούσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση εμμένει πεισματικά στην επιβολή αυτού του άδικου τέλους.
Στις συνθήκες αυτές η επιβολή του Τέλους δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη, αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

Θεωρούμε αναγκαίο, υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής και λειτουργικής αβεβαιότητας που έχουν προκληθεί από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, να μετατοπιστεί η επιβολή του Τέλους ταφής για μετά το 2023, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα έργα επεξεργασίας.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα, αφού ούτε η Αυτοδιοίκηση ΕΧΕΙ, ούτε οι πολίτες ΜΠΟΡΟΥΝ. Η απάντηση της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι μία:
-Να καταργηθεί το άδικο τέλος ταφής και το κράτος να αναλάβει το κόστος των συνεπειών της χρόνιας ολιγωρίας του.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα έχουμε μπροστά μας την προσβλητική και εκβιαστική απόφαση της κυβέρνησης και οφείλουμε να λάβουμε τις δικές μας δυναμικές αποφάσεις .
Να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε την άρση του άρθρου 38 του ν.4819/21.
Είναι ένα άδικο Τέλος γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει την προχειρότητα και την αδράνεια ετών του κράτους, το οποίο όφειλε να οργανώσει έγκαιρα ένα αξιόπιστο σύστημα διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες υποδομές.

Το Τέλος ταφής απορριμμάτων έρχεται σε μια εποχή που τα οικονομικά των δήμων είναι σε τραγική κατάσταση εξαιτίας των δραματικών περικοπών της χρηματοδότησής τους και της μείωσης των εσόδων τους λόγω πανδημίας. Από την άλλη και οι πολίτες στενάζουν κάτω από το βάρος της πολύχρονης οικονομικής κρίσης.
Το χαράτσι προστίθεται στην τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας η οποία περιορίζει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των δήμων.
Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει ομόφωνο ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να καταργήσει το άδικο Τέλος ταφής απορριμμάτων .
Καλούμε τα θεσμικά Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποφασίσουν για τη μη καταβολή του Τέλους ταφής και να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της απαράδεκτης διάταξης της ευθύνης των αιρετών».

Χριστίνα Σταρακά – Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’


Εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους και την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην επιβολή σε βάρος των δήμων και των δημοτών τέλους ταφής και περιβαλλοντικής εισφοράς άπο 1η Ιανουαρίου 2022 μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με την νέα τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022 για όλους τους δήμους του νομού, επιβεβαιώνεται ότι το κόστος που θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο οι δημότες θα αυξάνεται δραματικά, όσο προχωρά ο αντιλαϊκός σχεδιασμός για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Το “τέλος ταφής” είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με την «περιβαλλοντική εισφορά», με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019. Τώρα, η ΝΔ επανήλθε με το άρθ. 38 του ν.4819/2021 και επιβάλλει το “τέλος ταφής”, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021.

-Για το 2022 το τέλος ταφής αρχίζει από τα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ της περιοχής, και «κλειδώνει» στα 55 ευρώ το 2027.

-Η περιβαλλοντική εισφορά διαμορφώνεται, επίσης, στα 20 ευρώ ανά τόνο για το 2022 και «κλειδώνει» στα 35 ευρώ το 2025, με τις ποσότητες των τιμολογούμενων απορριμμάτων να απομειώνονται ανάλογα με τη πρόοδο των δράσεων ανακύκλωσης.

Η ίδρυση Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ σε επίπεδο νομού και την συγχώνευση όλων των ΦοΔΣΑ της Αιτωλοακαρνανίας, αποτυπώνει την ένταση της διαπάλης των επιχειρηματικών συμφερόντων όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και υπηρετεί σε ένα πιο ευέλικτο και επιτελικό κράτος, την είσοδο ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, μεγαλύτερου φιλέτου, σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων , θα υποβαθμίσει περαιτέρω την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Η ευθυγράμμιση των δήμων και της Περιφέρειας με τη φοροληστεία που μεθόδευσαν όλες οι κυβερνήσεις μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, με τα χαράτσια και την παράδοση της διαχείρισης των αποβλήτων σε ιδιώτες, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την προστασία του λαϊκού εισοδήματος και του περιβάλλοντος. Κερδισμένοι από αυτή την πολιτική είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι , που έχουν ήδη αρχίσει να νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα στάθηκε απέναντι σ’ αυτές τις αντιλαϊκές αποφάσεις και πρακτικές.
Τα χαράτσια αυτά, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου, μαζί με το παραπλανητικό και εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα “πληρώνω όσο πετάω”, ενώ προβλέπεται και η επιβολή πρόσθετων -κατά περίπτωση- φοροεισπρακτικών μέτρων σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και αναψυχής.

Έτσι, σε συνέχεια του τέλους της πλαστικής σακούλας, που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε, ακολουθεί από 1.1.2022 το τέλος επί παντός πλαστικού μικρο-υλικού, που συνοδεύει το σερβίρισμα ελαφρών φαγητών, καφέδων και αναψυκτικών.
Τα ποσά αυτά έρχονται να τροφοδοτήσουν υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού («Πράσινο Ταμείο», Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – Ε.Ο.ΑΝ.) και μέσω αυτού τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που έχουν ήδη αρχίσει να νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων.
Η μέχρι τώρα εμπειρία του λαού της Αιτωλοακαρνανίας δείχνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για περιβαλλοντική προστασία. Κανένας περιβαλλοντικός έλεγχος δεν έχει γίνει ποτέ σε κανένα Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) από κανένα κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό.

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με την ”Λαϊκή Συσπείρωση”, επανειλημμένα έχει αναπτύξει τις θέσεις του για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Στεκόμαστε απέναντι στις αντιλαϊκές «αρχές» και τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στα εκάστοτε Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ) των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων.
Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να γίνει αυτό. Εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους.

-Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις και παραχωρήσεις.

-Λέμε ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, όπως θα γίνει και με το νέο χαράτσι.

Τα κόστη των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα αυτό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουμε σήμερα την ανάγκη τα όργανα της τοπικής, αλλά και της περιφερειακής διοίκησης, να συζητήσουν και να απαντήσουν αγωνιστικά απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή, προβάλλοντας ως άμεση προτεραιότητα την απαίτηση να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”, καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αιτωλοακαρνανία:

ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΘΥΜΙΟΣ, ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΜΠΟΥΓΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ, ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΩΝΤΑΣ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΟΣ, ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ