agrinio9

Θέματα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Δημοτική παράταξη ‘Αγρίνιο μπορείς’:

Τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν το Δήμο Αγρινίου και την αυτοδιοίκηση, το τέλος ταφής απορριμμάτων, η πορεία αποκατάστασης ζημιών στις πληγείσες περιοχές και το πρόγραμμα “ΤΡΙΤΣΗΣ”, έθεσε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά.

Για το τέλος ταφής απορριμμάτων η κ. Σταρακά ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Πήραμε ως παράταξη την πρωτοβουλία να φέρουμε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένα άδικο τέλος που δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει την προχειρότητα και την αδράνεια ετών του κράτους, το οποίο όφειλε να οργανώσει έγκαιρα ένα αξιόπιστο σύστημα διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες υποδομές.
Το χαράτσι προστίθεται στην τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας η οποία περιορίζει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των δήμων αλλά και των πολιτών.».
Η επικεφαλής της παράταξης “ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ” πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει ομόφωνο ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να καταργήσει το άδικο τέλος ταφής απορριμμάτων.

Σχετικά με τις πληγείσες περιοχές, η Χριστίνα Σταρακά τόνισε: «Η συνολική εικόνα χαρακτηρίζεται από την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης με την χρηματοδότηση έργων που θα θωρακίσουν τις πληγείσες περιοχές.
Την ίδια στιγμή, η αποκατάσταση των ζημιών προχωράει με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα τους (ύδρευση, αγροτικοί δρόμοι κλπ). Αυτή την εικόνα μετέφεραν και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων σε επικοινωνία που είχα μαζί τους”, είπε μεταξύ άλλων η κ. Σταρακά.
Απευθυνόμενη στην συνέχεια της εισήγησής της στον κ. Δήμαρχο ,η Χριστίνα Σταρακά έκανε λόγο για έλλειμα διεκδίκησης και πίεσης από την δημοτική αρχή προς την κεντρική εξουσία, προκειμένου να εξασφαλιστούν πιστώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την υλοποίηση έργων. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο και η παράταξη μας δεν έχουν καμία ενημέρωση με ποιον τρόπο η δημοτική αρχή διεκδικεί την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων. Ούτε το ελάχιστο δεν γνωρίζουμε εάν έπραξε ο κ. Δήμαρχος, έστω μια επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, κάτι να υπάρχει έστω κι αν απέχει κάτι τέτοιο πολύ από το να είναι σθεναρή διεκδίκηση.
Οι «φωνές» ακούγονται μόνο σε ασφαλές ακροατήριο, στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ όπου ο κ. Δήμαρχος έγινε…καταπέλτης κατά των Υπουργών και της Κυβέρνησης λέγοντας: «Να έρθουν να δουν τις καταστροφές που γίνονται(…)που είναι χαμένοι, άφαντοι»!
Τελικά, κ. Δήμαρχε, ενάμιση μήνα μετά τις καταστροφές είναι ή όχι άφαντοι οι Υπουργοί και η Κυβέρνηση; Αν ναι, τότε οφείλετε να το καταγγείλετε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να απαιτήσετε την χρηματοδότηση έργων με συγκεκριμένες προτάσεις κι εμείς θα στηρίξουμε κάθε πρόταση σας».

Τέλος, για το πρόγραμμα “ΤΡΙΤΣΗΣ”, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επικαλέστηκε όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για αναστολή του προγράμματος με τον πρόεδρο του φορέα και δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, να αποφεύγει να απαντήσει και να υποστηρίζει ότι “οι εντάξεις έργων είναι πολύ μακριά από τον στόχο του 50%”.
Η Χριστίνα Σταρακά ζήτησε να ενημερωθεί για το ποια έργα έχει υποβάλλει στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ ο Δήμος Αγρινίου, ποια από αυτά έχουν ενταχθεί και ποια είναι στην «ουρά αναμονής».

Κλείνοντας, απευθυνόμενη προς τον κ. Δήμαρχο είπε: “Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. όχι απλώς να υψώσετε τη φωνή αλλά και να διασφαλίσετε απτά αποτελέσματα για τα οποία οφείλετε να ενημερώσετε το Δημοτικό Συμβούλιο”.


Δημοτική παράταξη ‘Ανυπότακτο Αγρίνιο’:

Στις 24 Ιανουαρίου 2022 καταθέσαμε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου το παρακάτω αίτημα με θέμα: «Λήψη απόφασης για να τιμηθεί η μνήμη του Αριστείδη Μπαρχαμπά». Το αίτημα αυτό ανέφερε:

«Ως γνωστόν ο Αριστείδης Μπαρχαμπάς ενεργό και δραστήριο μέλος της τοπικής μας κοινωνίας άφησε στις 13 του Γενάρη την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών.
Ο Αριστείδης Μπαρχαμπάς, γεννήθηκε στην συνοικία Φούσκαρη του Αγρινίου το 1937. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια δουλεύοντας στα καπνοχώραφα του Ζαπαντιού με την πολυμελή οικογένειά του. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή Αγρινίου και παρακολούθησε μαθήματα διακοσμητικής και σχεδίου στη Σχολή ABC.
Υπήρξε για πολλά χρόνια ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού και με ενέργειες του ΔΣ του συλλόγου το 1973 διορίστηκε στον ΟΤΕ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του τμήματος Ενόργανης Γυμναστικής του Παναιτωλικού και πρωτεργάτης την επανίδρυση του Φιλολογικού ομίλου Κώστας Χατζόπουλος.
Την περίοδο της δικτατορίας πέρασε από Στρατοδικείο στην Τρίπολη λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και φυλακίστηκε με συνέπεια να εκδιωχθεί και από ΟΤΕ και από τον Παναιτωλικό. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα το 1974 επανήλθε στην υπηρεσία του.

Αξιοποίησε σημαντικό μέρος της καθημερινότητας του συγκεντρώνοντας τεκμήρια και στοιχεία της κοινωνικής ιστορίας της πόλης, τα οποία μαζί με προσωπικά βιώματα και αφηγήσεις αποτέλεσαν το υλικό δύο βιβλίων, με τίτλους α) “Παναιτωλικός Γ. Φ. Ε. Αγρινίου – Ιστορική αναδρομή – προεκτάσεις” και β) “Καπνεργάτες οι κυνηγοί του ονείρου”, καθώς και ενός λευκώματος, με τίτλο “Το Αγρίνιο κάποτε”.

Και οι τρεις αυτές εκδόσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικές βιβλιογραφικές αναφορές για την ιστορία της πόλης, δυστυχώς σήμερα έχουν εξαντληθεί.
Καλούμε τον Δήμο Αγρινίου τιμώντας τη μνήμη του Αριστείδη Μπαρχαμπά, να δώσει ταυτόχρονα την ευκαιρία στους νεώτερους Αγρινιώτες να αποκτήσουν το συγκεκριμένο βιβλιογραφικό υλικό και να προβεί στην επανέκδοση τουλάχιστον του λευκώματος “Το Αγρίνιο κάποτε”».

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, γιατί όπως αναδείχθηκε από την διαλογική συζήτηση στο συγκεκριμένο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το σύνολο των παρατάξεων, το προεδρείο του οργάνου και η δημοτική αρχή, αποδέχθηκαν με θέρμη την πρόταση μας και αποφασίστηκε εν τέλει η υλοποίησή του, την οποία και αναμένουμε.
Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει στην κατοχή του τα πνευματικά δικαιώματα και ενός άλλου σημαντικού και μάλιστα ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ για την τοπική ιστορία ιστορικού βιβλίου, του οποίου τον κόπο της έρευνας και της συγγραφής του προσέφερε στον οικείο φορέα της αυτοδιοίκησης ο αείμνηστος δάσκαλος, λαογράφος και ιστορικός ερευνητής Γεράσιμος Παπατρέχας με τον τίτλο «Ιστορία του Αγρινίου».

Επειδή και το συγκεκριμένο ιστορικό βιβλίο έχει εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια, καλούμε την δημοτική αρχή να φροντίσει ώστε και αυτή η βιβλιογραφική πηγή της τοπικής μας ιστορίας να καταστεί παρούσα και λειτουργική για όσο το δυνατόν περισσότερους συνδημότες μας.