livanos11

Η εκδήλωση για την κτηνοτροφία στον Αστακό

Η κτηνοτροφία αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να τη στηρίξει με κάθε μέσο, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός σε εκδήλωση για την κτηνοτροφία και τα μέτρα στήριξής της που έγινε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Απόδειξη δε αυτής της στρατηγικής είναι το γεγονός ότι στο Στρατηγικό Σχέδιο της χώρα μας για τη νέα ΚΑΠ το 73% των συνδεδεμένων ενισχύσεων κατευθύνεται στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή ζωοτροφών.

Πρωτοπόρος η Αιτωλοακαρνανία

Και για την Αιτωλοακαρνανία το ΥπΑΑΤ, είπε ο κ. Λιβανός, έχει σχέδιο ανάπτυξης. Αναφερόμενος στα πεπραγμένα του προηγουμένου έτους είπε:

• Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τους νέους αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τα 30.000.000 ευρώ σε 44.000.000 ευρώ

• Εντάξαμε την πράξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση των αλιευμάτων στην εσωτερική αγορά και τρίτες Χώρες στο μέτρο 3.4.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020, με προϋπολογισμό 983.344,00 €.

• Αυξήσαμε το πρόγραμμα LEADER/CLLDQ κατά 50 εκ. ευρώ, ενισχύοντας τα τοπικά προγράμματα με θετικά αποτελέσματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και την τοπική επιχειρηματικότητα.

• Παραχωρήσαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έκταση 1300 στρεμμάτων, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

• Πετύχαμε την ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, μάλιστα, που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.

• Δώσαμε πάνω από 16,5 εκ. € για την ενίσχυση από τις συνέπειες του covid και άλλων αιτίων στους παραγωγούς, κτηνοτρόφους & αλιείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (16.775.794,81€, 8.497.717,27€ για covid & 8.278.077,54€ για DeMinimis). Συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα δώσαμε συνολικά πάνω από 42 εκ. € (42.187.042,05€, εκ των οποίων 33.765.859,41 € covid & 8.421.182,64€ DeMinimis).

• Στηρίξαμε τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας. Διορθώσαμε την αδικία που είχαν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας, χωρίς να φταίνε, καθώς είχαν εξαιρεθεί από γραφειοκρατικό λάθος από την αποζημίωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Covid-19. Δώσαμε 8 εκ. ευρώ για την καταβολή αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα σε 8000 ελαιοπαραγωγούς του νομού μας.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε και στη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στην περιοχή αλλά και για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, με την επένδυση στον Πλατύ Γιαλό.
Πρέπει να οριοθετούμε τον στόχο μας και να δουλέψουμε μαζί για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Ο προγραμματισμός για το 2022

Για τον προγραμματισμό του 2022, είπε ότι θα συνεχισθεί η υλοποίηση καινοτόμων αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Αναλυτικότερα έχουμε προγραμματιστεί:
– 490 εκατ. για Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία,
– 180 εκατ. για τα Σχέδια Βελτίωσης,
– 150 εκατ. για την Απονιτροποίηση των εδαφών,
– 90 εκατ. για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών,
– 80 εκατ. για τους Γεωργικούς Συμβούλους,
– 45 εκατ. για την Ευζωία Ζώων,
– 41 εκατ. για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή,
– 460 εκατ. για Εξισωτική Αποζημίωση,
– 417 εκατ. σε λοιπά προγράμματα.

Επιπλέον, είπε ότι θα συνεχισθεί με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» και παράλληλα θα δημιουργηθεί νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία και εξυγίανση των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, ενώ θα θωρακισθεί θεσμικά, με νέο νομοθετικό πλαίσιο ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης ευχαρίστησε τον υπουργό για την επιλογή του Αστακού, μιας καθαρά κτηνοτροφικής περιοχής, για να γίνει η εκδήλωση για την ζωική παραγωγή.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει για την κτηνοτροφία της Περιφέρειας η επιλογή του Δήμου Ξηρομέρου για την πρώτη εκδήλωση για την κτηνοτροφία και τόνισε ότι ο συγκεκριμένος δήμος αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τη ζωική παραγωγή σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Και τόνισε ότι χάρη στις προβλέψεις του ΠΑΑ και τις πρωτοβουλίες του υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού δίνεται μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης στην αγροτική παραγωγή.