nosokmes

Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου πρέπει να διαφυλαχθεί

Κατά την έκτακτη (31-1-2022) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, που είχε ως θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος κατάρρευσης της γέφυρας του Ευήνου και τον αποκλεισμό της εκεί περιοχής από κάθε είδους κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, θέσαμε ερώτηση στον κ. Δήμαρχο εάν θα φέρει προς συζήτηση τις διαφαινόμενες εξελίξεις στη δημόσια υγεία και κατ’ επέκταση στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Η απάντηση ήταν ότι «δεν έχω ενημέρωση»!
Επί του προκειμένου, ο Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου και να μην είχε, όφειλε να έχει ενημέρωση για τις μεθοδεύσεις σχετικά με το Νοσοκομείο Μεσολογγίου!

Ερωτήματα:
– Δεν ακούσατε κ. Δήμαρχε και διά στόματος του κ. Πρωθυπουργού, για δεύτερη φορά πρόσφατα στη Βουλή, ότι θα υπάρξει “τσουνάμι” στην υγεία, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων που απέχουν 20 έως 30 χιλιόμετρα μεταξύ τους;
– Δεν ακούσατε κ. Δήμαρχε για νοσοκομεία κέντρα με “ακτίνες” σε επίπεδο Νομού όπως σε Αγρίνιο – Μεσολόγγι;
– Δεν γνωρίζετε σε τι κατάσταση έχουν περιέλθει και τα δύο νοσοκομεία της Αιτωλ/νίας;
– Δεν έχετε ενημερωθεί ότι οσονούπω – εκτός από τους ήδη σε αναστολή εργαζόμενους – κινδυνεύουν περίπου 10.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να βρεθούν εκτός ΕΣΥ;

Εάν δεν τα έχετε πληροφορηθεί, είμαστε στη διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε. Ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων της πόλης αλλά και των δημάρχων τριών όμορων δήμων (Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Ξηρομέρου).

Εν κατακλείδι, για όλα αυτά τα μείζονα, πότε το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει θέση; Και ο συντοπίτης Υπουργός προσλαμβάνει τι ακριβώς γίνεται ή μέλημά του είναι η επίδειξη “πυγμής” σε μη αρεστούς διοικητές και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ζητείται απάντηση.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι συμπληρώνονται δέκα χρόνια (2012) από την κατάργηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου ως αυτόνομου νομικού προσώπου και τη διασύνδεσή του με το Αγρίνιο. Ελπίζουμε η “μαύρη” αυτή επέτειος να μη συνοδευτεί με χειρότερες εξελίξεις!

Για τους λόγους αυτούς σας καλώ ΑΜΕΣΑ να συγκαλέσετε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία ΟΛΩΝ ώστε να εκφραστεί η ομόθυμη απόφασή μας ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις περαιτέρω υποβάθμισης και κατάργησης του Νοσοκομείου μας. Όταν αποχώρησα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Ιούνιο του 2021, είχα τονίσει: Το Νοσοκομείο και τα μάτια μας! Ήρθε η ώρα να το διαφυλάξουμε…

1-2-2022

Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»


Τον Μάρτιο του 2022 κλείνουμε ήδη 2 χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, και τα αποτελέσματα των πολιτικών που ασκήθηκαν είναι το λιγότερο ανεπαρκή. Σε καθημερινή βάση έχουμε δεκάδες νεκρούς, πλήθος εισαγωγών ασθενών με covid 19 στα νοσοκομεία τα όποια δεν είχαν την στήριξη που χρειάζονταν, χιλιάδες κόσμου να νοσεί, ουρές σε δομές για rapid test. Με την ακρίβεια, τη φτώχεια ,την ανεργία να παίρνουν τον ανήφορο, και ο πολίτης την ίδια στιγμή να πληρώνει τα rapid και τα pcr και στο τέλος να καλείται να πάρει την ευθύνη για την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης αποκλειστικά πάνω του.

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αντί να στηριχθεί όπως έπρεπε, έχουν μειωθεί οι προϋπολογισμοί, δεν γίνονται προσλήψεις, μετακινείται προσωπικό από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και από ΚΥ σε Νοσοκομείο, προσπαθώντας να καλυφτούν οι τρύπες λειτουργίας ανοίγοντας όμως ταυτόχρονα άλλες. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της υγείας αλλά αντίθετα τον πριμοδοτεί συνεχώς με άφθονο χρήμα, δεν ανοίγει κλειστά Νοσοκομεία, δεν αυξάνει τις κλίνες ΜΕΘ, δεν δίνει δωρεάν μοριακούς έλεγχους και rapid test μέσω συνταγογράφησης, δίνει ξανά στους εργολάβους την καθαριότητα, την ασφάλεια και την σίτιση, ενώ συγχρόνως σχεδιάζει τον «νέο υγειονομικό χάρτη» που θα περιλαμβάνει κλείσιμο δομών και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών μέσω ΣΔΙΤ.

Οι συνθήκες εργασίας στα Νοσοκομεία και στα ΚΥ του νομού μας χειροτερεύουν καθημερινά. Το Νοσοκομείο πιέζεται φοβερά στην λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι πλέον είναι εντελώς εξουθενωμένοι ενώ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το πώς θα πορευτούμε στο μέλλον. Αντίθετα βλέπουμε να καταργούνται οργανικές θέσεις αφήνοντας κενά στη λειτουργία ώστε να παρουσιάσουν τους εργολάβους ως τη μόνη λύση, αποκρύπτοντας και την αυξήσει του κόστους λειτουργίας και τις συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους.
Απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στην διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αφήνει το λαό έρμαιο της πανδημίας!

Απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εδώ και τώρα:
• Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού- Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε Αόριστου Χρόνου
• Αύξηση των δαπανών για την υγεία και αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου
• Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση για τους επιχειρηματίες
• Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης που προβλέπουν συγχωνεύσεις δομών, ΣΔΙΤ και βάθεμα της εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας
• Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας και επιστροφή στην δουλειά με αυξημένα μέτρα προστασίας.
• Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για όλους χωρίς καμιά εξαίρεση. – Δωρεάν rapid tests και δωρεάν εξέταση μοριακού ελέγχου ( pcr)
• Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
• Καμιά περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας –Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην υγεία
• Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
• Ενίσχυση και στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καμιά σκέψη για κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση της.

Για ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ που αξίζει στους πολίτες αυτού του τόπου.
Η υγεία είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»