trashtransfer1

Το ζήτημα των απορριμμάτων του Μεσολογγίου

Ανακοίνωση Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου:

Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση σας αγαπητέ φίλε Δήμαρχε, ότι ο Δήμος Αγρινίου και ο ΦΟΔΣΑ ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την ανάκληση της απόφασης για μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Μεσολογγίου στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Στράτου.

Παρά τις αμέτρητες επιστολές, που σας αποστέλλουμε από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, θα περίμενα μια τουλάχιστον απάντηση που να εξηγεί το λόγο για τον οποίο η απόφαση του Υπουργού, Κώστα Σκρέκα, η οποία εκδόθηκε για να ρυθμίσει σοβαρούς λόγους δημόσιας υγείας για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και είναι άμεσα εκτελεστή δεν βρίσκει εφαρμογή.

Δεν έλαβα ποτέ απάντηση και ήδη τα πράγματα έχουν οδηγηθεί εκ μέρους σας σε απαξίωση μιας απόφασης Υπουργού, εκτός βέβαια από την απαξίωση που είναι οφθαλμοφανής τόσο προς το πρόσωπό μου ως Δήμαρχο όσο και προς τον ιστορικό και όμορο σε εσάς Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Θεωρώ ότι η άρνηση κάθε επικοινωνίας, διευκρίνισης, συζήτησης δεν συνάδει με τον πολιτισμό μας, δεν είναι δείγμα γραφής σύγχρονης διοίκησης. Η συνεχιζόμενη δε αγνόηση των κρούσεών μας δεικνύει ότι δεν είναι μόνο μια ατυχής στιγμή, αλλά μια θεώρηση των πραγμάτων και της διαχείρισης των κοινών σε ότι αφορά τον Δήμο, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ.

Πολύ δε, περισσότερο, όταν το θέμα αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος η αντιμετώπιση των οποίων δεν μπορεί να είναι παρά κεντρική, όπως άλλωστε πολύ καλά θα έπρεπε να γνωρίζετε ως Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ και ως η κεντρική γραμμή της Κυβέρνησης και των αποφάσεών της που πρέπει ως αιρετοί να υπηρετούμε.

Με έκπληξη λοιπόν, πληροφορήθηκα ότι ο ΧΥΤΑ Στράτου έχει διάρκεια ζωής μόλις λίγους μήνες, (παρά τις καλύτερες υποδομές που κληρονομήσατε), γεγονός που δηλώνει και αποδεικνύει ακριβώς ότι τα ζητήματα αυτά χρήζουν ευρύτερης αντιμετώπισης για την οποία και σας καλώ ώστε από κοινού να απευθυνθούμε στους αρμόδιους φορείς και στον υπουργό και να παλέψουμε για την οριστική λύση των προβλημάτων.

Χρειάζεται σοβαρότητα, αίσθημα ευθύνης, μετριοπάθεια και κυρίως σωστή διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για να πετύχουμε όσα πρέπει να γίνουν στους Δήμους μας, όσα απαιτούν οι πολίτες ώστε οι επόμενες γενιές να μην ασχολούνται με το πρόβλημα που λέγεται «εναπόθεση απορριμμάτων». Οι καιροί ου μενετοί.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Κώστας Λύρος


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης του Δήμου μας απέδειξε σήμερα για άλλη μια φορά πως εκλαμβάνει την διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων: Βάζοντάς το στα πόδια!

Σαν λαγοί έτρεξαν σήμερα μακριά από το βαρυσήμαντο Δημοτικό μας Συμβούλιο όπου για άλλη μια φορά θελήσαμε να ενημερώσουμε αυτούς και τους δημότες μας για τις τελευταίες εξελίξεις. Το αποκορύφωμα αυτών των εξελίξεων και το πιο ακραίο η άρνηση του ΧΥΤΑ Αγρινίου να εφαρμόσει την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα με την οποία ο Δήμος μας θα εναποθέσει 3.000 τόνους σκουπιδιών, όπως ήδη έχει κάνει σε Ναύπακτο και Πάλαιρο, κερδίζοντας χρόνο ώστε να αποκατασταθεί ο δικός μας ΧΥΤΑ.

Επειδή στις ανακοινώσεις υπάρχει σκόπιμη υπεκφυγή σας καλούμε δημόσια και ανοικτά κύριοι απόντες να απαντήσετε στο εξής επιτακτικό ερώτημα:

• Είστε ενάντιοι στην απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης και την απόφαση του αρμόδιου υπουργού Κ. Σκρέκα η οποία διατάζει το αυτονόητο ήτοι τη μεταφορά σκουπιδιών μας στο ΧΥΤΑ Στρατού; Ή μήπως Θέλετε να γεμίσει ο Δήμος μας σκουπίδια;

• Αν είστε υπέρ γιατί δεν ήρθατε στο δημοτικό συμβούλιο να το πείτε; Για να μην αποτυπωθεί ότι η δημοτική μας αρχή βρίσκει λύσεις;

Η στάση του «Δήμου για τα Παιδιά μας» όπως εκφράζεται από τον επικεφαλής της, κάτοικο Αγρινίου, Αγαθάγγελο Κότσαλο, κάθε άλλο παρά ευνοεί τον Δήμο και τον τόπο μας. Αυτοί έχουν πάθει το… «σύνδρομο Τέγα» βάζοντας την μικροπολιτική πάνω από τον τόπο και τους συνδημότες μας. Ίσως γιατί η κατοικία των ηγητόρων του κείται μακράν… στην Αθήνα και το Αγρίνιο. Δεν τους ενοχλούν τα σκουπίδια!

Όσο για τους «ανεξάρτητους»; Για άλλη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων.

Το έργο «Υπηρέτης πολλών αφεντάδων» παίζεται το τελευταίο διάστημα στο Μεσολόγγι. Όχι όμως με επιτυχία…. Γιατί έχουν γνώση οι φύλακες…


Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δήμος για τα παιδιά μας’:

κ. Δήμαρχε,

για άλλη μια φορά καλούμαστε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων. Σας είχαμε επιστήσει την προσοχή για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και είχαμε προκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο με τις υπογραφές του συνόλου της αντιπολίτευσης, (την αριθμ. 31/2021 συνεδρίαση) στην οποία μας διαβεβαιώσατε ότι: «δεν υπάρχει πρόβλημα και έχετε δρομολογήσει την λύση του προβλήματος και επιπροσθέτως έχετε εξασφαλίσει 1.000.000 Ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ». Δεδομένης της λανθασμένης στρατηγικής που ακολουθήσατε για την λύση του προβλήματος προκαλέσαμε σε επόμενη συνεδρίαση (σύσσωμη η Αντιπολίτευση) ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο ήταν ομόφωνο και σας υποδείκνυε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσετε για την λύση του προβλήματος.

Δύο μήνες μετά αποδειχτήκατε ανίκανος να υλοποιήσετε έστω και κατ’ ελάχιστον την προαναφερόμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Εξακολουθείτε να εφαρμόζετε λάθος τακτική ακολουθώντας επικοινωνιακά τερτίπια τα οποία δεν οδηγούν πουθενά και μας βρίσκουν αντίθετους.

Είμαστε σίγουροι ότι θα ισχυριστείτε πως δεν σεβόμαστε τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω της σημερινής αποχής μας, εσείς όμως ευτελίζετε τον θεσμό δεδομένου πως δεν εφαρμόζετε τις αποφάσεις του και το χρησιμοποιείτε κατά το δοκούν για την δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.

Καλούμε τους Κυβερνητικούς φορείς, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, παρότι αντιλαμβανόμαστε ότι αδυνατούν να συνεννοηθούν με έναν ανίκανο και ψεύτη Δήμαρχο να βοηθήσουν τον Δήμο μας για το καλό των Δημοτών. Είμαστε στη διάθεση τους για να τους ενημερώσουμε και να συζητήσουμε καλόπιστα τις λύσεις για το σοβαρό αυτό πρόβλημα που δεν μπορεί να περιμένει.

Ευχαριστούμε τους όμορους Δήμους Ναυπακτίας, Αγρίνιου , Ξηρομέρου, Ακτίου – Βόνιτσας για την βοήθεια που μέχρι τώρα προσέφεραν χωρίς να προσδοκούν κανένα όφελος και πιστεύουμε ότι αυτή η πρώτη καλή τους κίνηση μπορεί να συνεχιστεί κατόπιν συνεργασίας και καλής πίστης χωρίς να κάνουμε χρήση, φασιστικών αποφάσεων επιβολής μέτρων.

Υ.Γ. Είστε Δήμαρχος, έχετε την αποκλειστική ευθύνη για την διακυβέρνηση του Δήμου και εάν δεν μπορείτε να δώσετε λύση στα προβλήματα του Δήμου μας θυμίζουμε ότι στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πράξτε τα αυτονόητα…


‘Κοινότητα Μεσολογγίου’:

Αγαπητοί συμπολίτες,

επειδή η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων φτάνει εκ νέου σε αδιέξοδο και επειδή έχω την πεποίθηση ότι με την συμμετοχή των πολιτών όλα τα προβλήματα βρίσκουν την λύση τους,
σας απευθύνω, ως Πρόεδρος της Κοινότητας, δύο ερωτήσεις οι οποίες έχουν προταθεί πλείστες φορές στη δημοτική αρχή – αλλά ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί.

1. Δημιουργία προγράμματος για την αποκομιδή: Είμαστε διατεθειμένοι να βγάζουμε τα σκουπίδια μας με πρόγραμμα π.χ. τρεις ή τέσσερεις φορές την εβδομάδα (συγκεκριμένες μέρες);

Και άλλη μια ερώτηση που βοηθά στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων:
2. Είμαστε διατεθειμένοι να διαχωρίζουμε τα σκουπίδια μας σε κατηγορίες; (χαρτί, γυαλί, πλαστικά-αλουμίνια, είδη κήπου-κουζίνας)

Αν οι απαντήσεις είναι ναι, ας δώσουμε το μήνυμα στην δημοτική αρχή, ότι θέλουμε να προχωρήσει με αυτό τον σχεδιασμό για την καθημερινότητα της αποκομιδής ώστε να δοθεί ουσιαστική λύση.

Ήδη υπάρχει το παράδειγμα από την εκπαιδευτική κοινότητα (Γυμνάσιο Αιτωλικού μαζεύει το χαρτί και έρχεται οργανισμός ανακύκλωσης και το παίρνει, 2ο Δημοτικό Νεοχωρίου συμμετέχει σε διαγωνισμό για ανακύκλωση μπαταριών και άλλα πολλά παραδείγματα που δεν τα αναφέρω για λόγους χώρου).

Επίσης πολλοί συμπολίτες μας έχουν ήδη στα σπίτια τους 4 κάδους να διαχωρίζουν τα απορρίμματα, ενώ πάρα πολλοί σέβονται και τηρούν την ανακύκλωση. Αυτό είναι ενθαρρυντικό γιατί δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, πόσο μάλλον αν υπάρξει και κεντρικός σχεδιασμός.

Για το που θα πάνε στη συνέχεια τα σκουπίδια μας έχουν ληφθεί αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου οι οποίες όμως πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα από την δημοτική αρχή. Για όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί ενδελεχώς μπορεί να επικοινωνήσει με το Συμβούλιο Κοινότητας ώστε να αναλύσουμε το θέμα περισσότερο.

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου
Όλγα Δασκαλή