church12

Εγκύκλιος για τον κορονοϊό από τον Τοποτηρητή Μητροπολίτη

Ιερή Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας

 

Αγαπητοί αδελφοί,

Επικοινωνώ μαζί σας, ιδιαιτέρως γιά δεύτερη φορά, ύστερα από την πρώτη επικοινωνία πού είχαμε με την πρώτη Εγκύκλιο πού αφορούσε όλους τούς Κληρικούς, μοναχούς καί λαικούς.

Κατά την χειροτονία μας στούς βαθμούς της ιερωσύνης στην πράξη αποδεχθήκαμε τόσο τις ευχές πού ανέγνωσε ο Αρχιερεύς πού μας χειροτόνησε, όσο καί την όλη δομή της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, πού σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία.

Με την πρώτη ευκαιρία σκέπτομαι να κάνουμε κατά περιοχή, συνάξεις, γιά να επικοινωνήσουμε, όμως την περίοδο αυτήν είναι επικίνδυνη κάθε σύναξη καί πρέπει να προσέξουμε να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα. Εμείς δε οι Κληρικοί πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός καί όχι υποθετικός.
Βέβαια, η ζωή μας είναι στην πρόνοια τού Θεού, αλλά αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα να συμπεριφερόμαστε αμελώς στο μεγάλο δώρο τού Θεού, πού είναι η βιολογική μας ζωή. Φυσικά, η βιολογική ζωή είναι συνάρτηση της σωτηρίας μας, δηλαδή επιθυμούμε να ζήσουμε γιά να μετανοήσουμε, να αγαπήσουμε τον Θεό καί τούς ανθρώπους καί να εισέλθουμε στην Βασιλεία τού Θεού.

Όπως γνωρίζετε από την θεολογική σας παιδεία καί την εκκλησιαστική σας ζωή τα πάντα μέσα στην Εκκλησία είναι θέμα συνέργειας, με την έννοια ότι ο Θεός είναι ο ενεργών καί εμείς πρέπει να είμαστε οι συνεργούντες. Δεν ισχύει, δηλαδή, ούτε ο απόλυτος προορισμός ούτε ο πελαγιανισμός, πού ταλαιπωρεί τον δυτικό Χριστιανισμό, αλλά η συνέργεια, αφού «το μεν θεόθεν, το δε της ημετέρας σπουδής», κατά τον ιερό Νικόλαο Καβάσιλα.

Με την ευκαιρία αυτήν θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 5226/22-11-2021 Εγκύκλιον Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με το οποίο ότι οι πιστοί πού επιθυμούν να μετάσχουν στις Ιερές Ακολουθίες, εισερχόμενοι στούς Ιερούς Ναούς, οφείλουν:

1. Να φέρουν προστατευτική μάσκα καί να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις (1,5 μ. από τούς άλλους πιστούς καί εντός τού Ιερού Ναού να αντιστοιχή ένας πιστός ανά 2 τ. μ. τού ωφελίμου χώρου τού Ναού), καί

2. Να έχουν μαζί τους τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή διαγνω¬στικού ελέγχου (rapid test ή μοριακού).

Γιά τούς προσερχομένους στούς Ιερούς Ναούς «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι ο έλεγχος της συμμορφώσεως των πιστών», ως προς το αν φέρουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, «τυγχάνει εξ αντικειμένου αδύνατος να διενεργηθή υπό τού προσωπικού των Ιερών Ναών, εφ’ όσον αι αρμοδιότητες αυτού δεν άπτονται της φυλάξεως ή της ασκήσεως δημοσίας εξουσίας».

Η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει την υποχρέωση διενέργειας, με δική τους δαπάνη, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού) εβδομαδιαίως από όλους τούς δια¬κονούντες στούς Ιερούς Ναούς (Κληρικούς, Ιεροψάλτες, Νεωκόρους κ.λπ. εργαζομένους), οι οποίοι δεν έχουν εμβολιασθή κατά τού κορωνοιού. Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων υποχρεούνται οι Κληρικοί να τα υποβάλλουν εγκαίρως στην Ιερα Μητρόπολη, ενώ οι υπόλοιποι στούς προισταμένους των Ενοριών τους.
Γιά απορίες ή διευκρινίσεις να απευθύνεσθε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εύχομαι κατά τον νέο χρόνο 2022 να έχετε όλοι υγεία κατ’ άμφω, δηλαδή πνευματική καί σωματική, καί να εκφράζετε σε όλη σας την ζωή τον υπέρτατο νόμο, πού είναι η αγάπη στον Θεό καί τούς ανθρώπους.

Με θερμές ευχές

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ