messolonghicentralplace1

Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Μεσολογγίου

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δήμος για τα παιδιά μας’:

Με έκπληξη διαβάσαμε πως ξεκινά η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών υπενθυμίζουμε πως η σύμβαση του έργου έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2021, δηλαδή προ επταμήνου περίπου, ενώ σήμερα υπάρχει διακοπή εργασιών για το εν λόγω έργο.

Η καθυστέρηση του έργου είναι καθαρά ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, που για άλλη μιαφορά κωλυσιεργεί και σύρθηκε σε επανεκκίνηση μετά την προειδοποίηση των αρχών χρηματοδότησης, ότι το έργο κινδυνεύει με απένταξη, με ξεκάθαρο κίνδυνο να χαθούν για το Δήμο 600.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση με τέτοιες αναίτιες καθυστερήσεις πλήττεται βαθύτατα το κύρος και η αξιοπιστία του δήμου μας. Οι αιτιάσεις περί λαθών στις μελέτες μόνο ως αστείες τις εκλαμβάνουμε και αυτό γιατί οι μελέτες βάσει των οποίων δημοπρατήθηκε το έργο ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ από την Οικονομική Επιτροπή της οποίας Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος.
Δεν αντιληφθήκατε λοιπόν τις αστοχίες κύριε Δήμαρχε, αν και κάτοχος διπλής ιδιότητας (Δημάρχου και Μηχανικού);

Ακόμη και έτσι λοιπόν η ευθύνη είναι απόλυτα δική σας κύριε Δήμαρχε.
Συμμετείχαμε στην σύσκεψη προκειμένου το έργο να βρει το βηματισμό του και σας προτείναμε λύσει σε όλα τα ζητήματα που επικαλεστήκατε. Ευελπιστούμε να μην χαθεί άλλος χρόνος με περαιτέρω ζημία για τους καταστηματάρχες και την Πόλη γενικότερα.

Υ.Γ. είναι πολύ ευχάριστο που εγκρίθηκε το πρόγραμμα Αγροτικής Οδοποιίας.
Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε τα εξής.
1) Σε ένα Δήμο όπως το δικό μας κάθε δημοτική αρχή οφείλει να έχει σε εξέλιξη σε ετήσια βάση προγράμματα αγροτικής οδοποιίας με δικούς της πόρους ανεξάρτητα από τυχόν προγράμματα τέτοιου τύπου στα οποία μπορεί να υποβάλλει προτάσεις και να εγκριθεί.
2) Επειδή οι ανάγκες είναι άμεσες καλούμε τη δημοτική αρχή να τρέξει το εγκεκριμένο πλέον έργο άμεσα και όχι όπως σε περιπτώσεις όπως της πλατείας Μεσολογγίου, του ΔΑΚ Μεσολογγίου κλπ που είναι εγκεκριμένα από διετίας και πλέον και δεν υλοποιούνται.


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Έπειτα από χρόνια αναμονής και αλλεπάλληλων κωλυμάτων λόγω αστοχιών και παραλείψεων στη φάση μελέτης του έργου, ξεκινάει ένα σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει το κέντρο της Ι.Π. Μεσολογγίου, αισθητικά και λειτουργικά.
Πρόκειται για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Μ. Μπότσαρη, από πόρους του προγράμματος Leader.

Αφού ξεπεράστηκαν οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις και θεραπεύτηκαν οι βασικές αστοχίες υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο. Σήμερα 12 Ιανουαρίου 2022 η Δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε την διαβούλευση με τους καταστηματάρχες της πλατείας και το έργο επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά.

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος στην σημερινή συνάντηση, παρουσία του Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θάνου Βάσση, του Αντιδημάρχου Καραπάνου Νικόλαου, των επικεφαλής των παρατάξεων και των καταστηματαρχών, ενημέρωσε για τις τεχνικές λεπτομέρειες και καθησύχασε τις ανησυχίες των επιχειρηματιών κατά την εκτέλεση του έργου, υπογραμμίζοντας ότι η όχληση θα είναι η ελάχιστη δυνατή όσο και η διάρκεια κατασκευής του.

Ο Κώστας Λύρος είπε ακόμη ότι: «Το έργο θα αναβαθμίσει την καρδιά της πόλης μας και σε συνδυασμό με την έτερη εργολαβία, της μετεγκατάστασης του σταθμού ταξί, θα αποτελέσει μια συνολική πρόταση αισθητικής αξιοποίησης και μετατροπής της πλατείας σε πόλο έλξης. Η αναγκαιότητα να βελτιωθεί η εικόνα ενός σημείου αναφοράς για το Μεσολόγγι ήταν προφανής.
Η δημοτική αρχή άνοιξε τον διάλογο και είμαστε εδώ και μετά την ολοκλήρωση του έργου να υλοποιήσουμε τις προτάσεις των επιχειρηματιών, ώστε το έργο στην ολοκλήρωσή του να λειτουργήσει επ’ ωφελεία τόσο των επιχειρηματιών όσο και των κατοίκων που δικαίως επιζητούν έναν σύγχρονο και όμορφο χώρο ξεκούρασης και αναψυχής”.