c25

Πρώτες ενέργειες Τοποτηρητού της Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας

c26

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Αγίου Βλασίου Ιερόθεος την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την κοίμηση τού μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας καί Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, μετέβη στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στο Μεσολόγγι, τέλεσε την ακολουθία τού αγιασμού με την ευκαιρία τού νέου έτους καί την αρχή τού μηνός Ιανουαρίου, ομίλησε στούς εργαζομένους στα Γραφεία, Κληρικούς καί λαικούς, γιά τον μακαριστό Μητροπολίτη, με τον οποίον ήταν συμμαθητές στα «Παπα­στράτεια» Γυμνάσια Αγρινίου, καί γιά την προσφορά του στην Εκκλησία, κυρίως τόνισε ότι ο Θεός κατευθύνει την ζωή μας, καί εμείς οφείλουμε σεβασμό καί υπακοή στην Εκκλησία.

Ύστερα παρέλαβε την οικονομική διαχείριση της Ιεράς Μητροπό­λεως καί συζήτησε με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, τον Νομικό Σύμβουλο Ιάκωβο Μπαλτά, τον Γραμ­μα­τέα, τον λογιστή καί άλλους υπαλλήλους καί έδωσε τις δέουσες οδηγίες γιά την συνέχιση τού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Απέστειλε την πρώτη Εγκύκλιο προς τούς Κληρικούς, μοναχούς καί λαικούς, η οποία διαβάστηκε στούς Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως καί τις Ιερές Μονές, την Κυριακή 9 Ιανουαρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής την Κυριακή 9 Ιανουαρίου λειτούρ­γησε στον Ιερό Ναό τού Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο, πού είναι πολιούχος της πόλεως, με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως καί τούς Εφημερίους καί τον διάκονο τού Ιερού Ναού. Στο κήρυγμά του ανέλυσε με συντομία τα κεντρικά σημεία των αναγνωσμάτων της ημέρας.

Μεταξύ των άλλων είπε ότι στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα παρατίθεται η προφητεία τού Προφή­του Ησαία, ότι ο Χριστός είναι το Φως το μέγα, καί ότι στον λαό πού καθόταν στο σκοτάδι ανέτειλε το Φως. Ανέλυσε ότι αυτό το Φως δεν ήταν συμβολικό, ηθικό, αλλά θείο, άκτιστο. Καί το σκότος τού λαού ήταν νοητό, ήταν το σκότος τού νού. Έτσι, με την ενανθρώπηση τού Υιού καί Λόγου τού Θεού καί το έργο Του ήρθε αυτό το Φως στούς ανθρώπους, καί βλέπουν το Φως, αφού καθαρίζεται η καρδιά τους καί φωτίζε­ται ο νούς τους.

Επίσης στο αποστολικό ανάγνωσμα αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος μετέ­χει τού φωτισμού μέσα στην Εκκλησία, η οποία είναι το Σώμα τού Χριστού. Καί αυτό γίνεται με την όλη ζωή της καί το πολίτευμά της πού είναι συνοδικό καί ιεραρχικό, γι’ αυτό ο Θεός έδωσε στην Εκκλησία τούς Αποστόλους, τούς Προφήτες, τούς Ευαγγελιστές, τούς ποιμένας καί διδασκάλους, με σκοπό να καταρτί­ζονται οι άγιοι, καί να αποκτούν το μέτρο της ηλικίας τού πληρώματος τού Χριστού, πού είναι η θέωση.

Επομένως, ο Χριστός είναι το Φως τού κόσμου, καί ο άνθρωπος πού έχει σκοτασμό νού πρέπει να φθάση στον φωτισμό, καί να δη το Φως. Αυτό είναι το έργο των Επισκόπων, των ποιμένων καί διδα­σκάλων, όλα τα άλλα είναι υποδεέστερα. Δυστυχώς, όμως, όπως τόνισε, σε μερικούς Κληρικούς καί Χριστιανούς επικρατεί η εκκο­σμίκευση, αφού ασχολούνται με λεπτομερειακά θέματα, αγνοώντας τον βαθύτερο σκοπό της ενανθρωπήσεως τού Χριστού καί το έργο της Εκκλησίας.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τούς Κληρικούς, τούς Ψάλτες, τούς Επιτρόπους τούς εκκλησιασθέντας, πού τήρησαν τα μέτρα γιά την αποφυγή της διάδοσης τού κορωνοιού, θυμήθηκε ότι ως μαθη­της Γυμνασίου εκκλησιαζόταν στον Ιερό αυτόν Ναό, καθώς, επίσης, ανα­φέρθηκε στον παπα Αποστόλη Φαφούτη, πού ανοικοδόμησε τον Ιερό Ναό, καί υπήρξε ένας φωτεινός Ιερέας της Πόλεως τού Αγρινίου.

Μετά την θεία Λειτουργία επισκέφθηκε το σπίτι, το οποίο λει­τουργούσε παλαιά ως Οικοτροφείο, στο οποίο έμενε καί εκείνος κατά τα γυμνασιακά του χρο­νια, όπου συνάντησε τον αγαπητό του Ιερέα π. Αριστείδη Αντωνιάδη. Μετά επι­σκέφθηκε τούς Ιερούς Ναούς της Ζωοδόχου Πηγής, της Αγίας Τριάδος καί τού Αγίου Δημητρίου.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε το «Κτήμα Ταξιαρχών». Πρόκειται γιά αγρόκτημα από το οποίο παράγονται γαλακτοκομικά προιόντα, το οποίο διευθύνει ο Ιερεύς τού Αγίου Δημητρίου Κωνσταντίνος Καντάνης, με συνεργάτες του καί επιτελεί πλού­σιο φιλανθρωπικό έργο.

Επιστρέφοντας στην Ναύπακτο, μετά το μεσημέρι, τέλεσε τρισάγιο στον τάφο τού μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας καί Ακαρνανίας κυρού Θεοκλήτου, στην Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσης, ο οποίος υπήρξε Τοποτηρη­της της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου καί Αγίου Βλασίου, καί από τον οποίον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος παρέλαβε την Ιερά Μητρόπολη το 1995, καί τον βοήθησε οικονομικά στις αρχές της ποιμαν­τορίας του.