pkosmas10

Η Αιτωλοακαρνανία πενθεί για τον Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά. Ο σεπτός ιεράρχης ακολούθησε για πάνω από τέσσερις δεκαετίες τον χρηστό ζυγό της ιερωσύνης και αρχιερωσύνης.
Με την άσβεστη φλόγα που τον διέκρινε άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην θρησκευτική και πνευματική ζωή του τόπου μας. Σε όλη του τη διαδρομή επέδειξε γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνηµα, αγάπη προς τον Χριστό, την Εκκλησία, αλλά και προς τον άνθρωπο. Υπήρξε ένας βαθιά μορφωμένος και δραστήριος ποιμενάρχης, που αφήνει πίσω του μεγάλο και θεάρεστο έργο.
Υπήρξε άοκνος υπηρέτης του λαού και του κλήρου της Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Από το ποίμνιο του εξετιµήθη και αγαπήθηκε.
Γι’ αυτό η θλίψη κατέλαβε όλους, για την απώλεια του καλού και αγαθού ποιµενάρχη».

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας


«Η απώλεια του σεπτού ιεράρχη και ποιμένα της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, προκαλεί οδύνη σε όλο το εκκλησιαστικό πλήρωμα και στους πιστούς.
Ήταν ένας πιστός και άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας και του λόγου του Θεού. Το φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο του ήταν πλούσιο. Το σημαντικότερο όμως ήταν η αγάπη που προσέφερε στο σύνολο της κοινωνίας.
Στα 16 χρόνια της ποιμαντορίας του, η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας προσέφερε σπουδαίο έργο στην κοινωνία, έχοντας στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τη στήριξη των αδυνάμων.
Ο εκλιπών υπήρξε ένας εξαιρετικός ποιμενάρχης και θρησκευτικός πατέρας του λαού της Μητροπόλεώς μας.
Όλοι κρατάμε ως ανάμνηση την ηρεμία του, την ανυπόκριτη ευγένεια και την ανιδιοτελή αγάπη του προς τον συνάνθρωπό του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!».

Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Η αρχή του καινούργιου χρόνου σήμανε για τον σεβαστό πατέρα και ποιμενάρχη μας την αρχή της καινούργιας ζωής στη βασιλεία του θεού. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η αγία ψυχή του προσέγγιζε το γεγονός αυτό σε όλη τη διάρκεια της επίγειας ζωής του, αυτό γνωρίσαμε και βιώσαμε κοντά του από τα μαθητικά και νεανικά μας χρόνια στις κατηχητικές κινήσεις, στις χριστιανικές κατασκηνώσεις και στο πετραχήλι του γέροντα.

Αυτό ζήσαμε στη συνέχεια όταν στο σταυρό του επιτραχηλίου του, προστέθηκε το ακάνθινο στεφάνι του ωμοφορίου του. Και πάλι απλός και σοβαρός, και πάλι γλυκός και πάλι αυστηρός και πάλι ταπεινός και πάλι αρχοντικός, πάντα ενάρετος, πάντα αφιλάργυρος, πάντα φιλόπτωχος, πάντα εργατικός, πάντα ιεραποστολικός, πάντα ακούραστος. Το έργο που αφήνει πίσω είναι τεράστιο, η προσφορά του ανεκτίμητη, το φιλανθρωπικό του έργο πολύτιμο και η παρακαταθήκη του μοναδική.

Ο πατέρας μας περπάτησε τον Γολγοθά της αρχιερατικής του διακονίας ακολουθώντας δύσβατο αλλά ευθύ μονοπάτι. Ποτέ δεν διάλεξε τις παρακάμψεις. Ταξίδευσε την θάλασσα της αρχιερατικής του διακονίας με πυξίδα και όχι με ανεμοδείκτες. Γι αυτό προτίμησε να φύγει στα τείχη του μικρού αλωνακιού μας και φλογερό από την πίστη του μετέωρο να πετάξει στον ουρανό για να συναντήσει τον Πατρο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Άγιο Χριστόφορο και όλους τους Αγίους, τους ελεύθερους πολιορκημένους για να σκεπάζουν όλοι μαζί όλη τη Μητρόπολή μας. Στις όμορφες ή τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας χρειαζόμαστε, θέλουμε και θα έχουμε την ευχή του πατέρα μας.

Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


«Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά.
Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας έχασε τον Ιεράρχη της ο οποίος υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής επί σειρά ετών.
Ως Δήμαρχος Αγρινίου συνεργάστηκα μαζί του για θέματα που αφορούσαν την Μητρόπολη ενώ μέσα από συγκεκριμένες δράσεις αντιμετωπίσαμε ζητήματα φτώχειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνανθρώπων μας. Ο μακαριστός Μητροπολίτης διακρίθηκε για την ιεροπρέπειά του προσφέροντας ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.
Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο χριστεπώνυμο ποίμνιο της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τους οικείους του.
Η μνήμη αυτού είη άληστος και αιωνία».

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου


«Θλίψη και συγκίνηση προκαλεί η απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και σε εμένα προσωπικά .

Η επί πολλά έτη εμπνευσμένη και δημιουργική Ποιμαντορία Του, σε όλους τους τομείς, με το πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, αφήνει ένα ανεξίτηλο στίγμα δημιουργικής διάβασης, αλλά συγχρόνως αφήνει και ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη Μητρόπολή μας. Η απώλεια του αγνού ανθρώπου του Θεού, του ακάματου και σεμνού λειτουργού της εκκλησίας, αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδας και για την Ορθοδοξία.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης υπήρξε ένας υποδειγματικός ποιμενάρχης που πάντα στήριζε την κοινωνία και τους ανθρώπους του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και ήταν πάντοτε παρών στα μείζονα προβλήματα της περιοχής μας. Θα κατέχει πάντα ιδιαίτερη θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές μας.

Στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στους οικείους του απευθύνω τα θερμά συλλυπητήρια μου.

Αιωνία του η μνήμη»

Κώστας Λύρος, Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου


Ένα πρότυπο ιεράρχη, ένας ικανότατος Μητροπολίτης επί 16 συναπτά έτη, ένας ξεχωριστός πνευματικός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο στην τοπική μας εκκλησία αλλά και σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας, με σπουδαίο εκκλησιαστικό, πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Έργο πολύπλευρο και πολυδιάστατο. Συμπαραστάτης πάντοτε σε όλους όσους τον είχαν ανάγκη.

Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του για πολλά χρόνια, αλλά και την ευλογία να συζητούμε πολλές φορές για όλα τα σύγχρονα προβλήματα, τις ανάγκες της κοινωνίας, τις πνευματικές αναζητήσεις και την πορεία της ορθοδοξίας.

Εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους στενούς του συνεργάτες, σε όλο τον ιερό κλήρο της Αιτωλοακαρνανίας, στην Ιεραρχία της Ελλάδας και σε όλους τους πιστούς της Εκκλησίας μας.»

Χριστίνα Σταρακά – Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’


Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Πασιόπουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου εκφράζουν ομόφωνα τα θερμά συλλυπητήριά τους για την κοίμηση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά προς την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και προς τους οικείους του.
Σε ένδειξη πένθους και σεβασμού της μνήμης του μακαριστού Ποιμενάρχη μας, ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος καλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του να διατηρήσουν κλειστά τα καταστήματά τους κατά τη διάρκεια της Εξόδιου Ακολουθίας, από τις 14:30 ως τις 16:30 το μεσημέρι της Τρίτης, 4 Ιανουαρίου.

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με το άγγελμα της θλιβερής είδησης της εκδημίας του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια ενός Αρχιερέως που κόσμησε την τοπική εκκλησία και κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης εκτός από το πολυσχιδές ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο, εργάστηκε άοκνα και στον τομέα της διάσωσης των εκκλησιαστικών κειμηλίων και της συντήρησης και ανακαίνισης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεώς του, σεβόμενος στο ακέραιο την παράδοση και τις αρχές που διέπουν τα προστατευόμενα μνημεία.

Η συνεργασία του με την Υπηρεσία μας υπήρξε υποδειγματική. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύσει και να αναδείξει αντάξιο διάδοχό του στον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος


Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την Κοίμηση ενός αξιοσέβαστου Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδας, με τον οποίο μας συνέδεαν στενοί δεσμοί, του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά. Ενός φωτισμένου Ποιμενάρχη, με σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, τεράστια προσφορά στον συνάνθρωπο και τον τόπο μας.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια της Δημοτικής Αρχής Ξηρομέρου στην Εκκλησία και στους οικείους του.
Υπηρέτησε με πίστη, αφοσίωση και με τη χάρη του Θεού. Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων του.
Πεφωτισμένος και ενάρετος ιεράρχης, που σαν πνευματικός πατέρας προσέφερε στο ποίμνιό του ιερατικό, κατηχητικό και εκπαιδευτικό έργο με ζήλο, αγάπη και συνέπεια.

Καλό Κατευόδιο στον Σεπτό μας Ιεράρχη. Αιωνία του η μνήμη.

Τριανταφυλλάκης Ιωάννης, Δήμαρχος Ξηρομέρου


Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο το 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από 30 χρόνια όπου και αγαπήθηκε πολύ από το ποίμνιο της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας.
Στις 5 Οκτωβρίου 2005 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η χειροτονία του έγινε στις 8 Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.

Με την άσβεστη φλόγα που τον διέκρινε άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην θρησκευτική και πνευματική ζωή του τόπου μας. Το έργο που αφήνει πίσω είναι τεράστιο, η προσφορά του ανεκτίμητη, το φιλανθρωπικό του έργο πολύτιμο και η παρακαταθήκη του μοναδική. Ένας ακούραστος υπηρέτης του λαού και του κλήρου της Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το ποίμνιό του τον αγάπησε και τον τίμησε δεόντως, όλα αυτά τα χρόνια που υπήρξε Μητροπολίτης μας. Η θλίψη μας τεράστια. Ξέρουμε πως όποτε και να σε χρειαστούμε θα είσαι εκεί Άγιε Πατέρα.

Γεώργιος Αποστολάκης, Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας


Συγκλονισμένοι όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες πενθούμε σήμερα για τον αδόκητο χαμό του Μητροπολίτη μας Κοσμά.
O Μακαριστός ποιμενάρχης μας, στάθηκε δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια της ιερουργίας του με σεμνότητα και ταπεινότητα, προσηλωμένος στο θεσμό της εκκλησίας μας. Η αγάπη του για τον συνάνθρωπο, το ποιμαντικό του έργο και η Διακονία στο ποίμνιό του όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί τρανό παράδειγμα προσφοράς.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.
Η ψυχή του ας αναπαυθεί εν ειρήνη.

Φωτάκης Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Αγρινίου


Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.
Στα 16 χρόνια της ποιμαντορίας του άφησε παρακαταθήκη ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο ιδιαιτέρως στην ανακούφιση των φτωχών και σκληρά δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας όπου η Εκκλησία ανέλαβε να καλύψει και την απουσία του κράτους.
Αιωνία του η μνήμη.

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος – Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών»


Η απώλεια του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά είναι ένα βαρύ πλήγμα για το Μεσολόγγι, αλλά και ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία. Από τους πλέον δραστήριους Μητροπολίτες με σπουδαίο φιλανθρωπικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο. Η απώλειά του, δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στο λαό και τον κλήρο της περιοχής μας. Ο δυναμισμός και η αγωνιστικότητά του θα μείνουν αξιομνημόνευτα χαρακτηριστικά του, όπως και η προσφορά του στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ήταν πάντα δίπλα μας συμπαραστάτης σε όλους τους αγώνες για τη συνέχιση της ύπαρξης του Νοσοκομείου μας.
Θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία, στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, στην οικογένεια και στους οικείους του.

Σύλλογος εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου


Στο Αγρίνιο σήμερα 3 Ιανουαρίου 2022, ημέρα Δευτέρα, στο γραφείο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίαση, αμέσως όταν πληροφορήθηκε την εκδημία εις Κύριον του σεπτού ποιμενάρχου μας, μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.

Τα μέλη του δ.σ. εξήραν την ακεραιότητα του χαρακτήρος και το πνευματικό ανάστημα του εκλιπόντος πατρός. Ιδιαιτέρως δε, την από μικρής ηλικίας αγάπη και προσφορά του στον χώρο της Εκκλησίας, κατά την διάρκεια των σπουδών του, αλλά και αργότερα ως διακόνου και πρεσβυτέρου, υπηρετώντας με συνέπεια το ιερό θυσιαστήριο και κηρύττοντας τον θείο λόγο στην Μητρόπολή μας.

Διατηρούσε σχέσεις πνευματικές με τους τρεις προσφάτως αγιοκαταταγέντες πατέρες, Παΐσιο, Πορφύριο καί Ιακώβο. Μάλιστα ο τελευταίος έχων το προορατικό χάρισμα προείπε την ανάδειξή του σε επίσκοπο σε κάποια από τις συχνές επισκέψεις εκεί στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια.

Μετά την εκλογή και ενθρόνισή του (2005) ως μητροπολίτου, υπηρέτησε ως επί σκοπόν αγρύπνως και αόκνως, χοροστατών και τελών την θεία λειτουργίαν ακόμη και στο πιο απομεμακρυσμένο χωριό – ενορία, τελών εγκαίνια ναών και χειροτονώντας διακόνους και πρεσβυτέρους, κηρύττοντας με ενάργεια τον λόγο του Θεού.

Φιλαγιορείτης, φιλομόναχος, φιλακόλουθος, ασκητικός, στηρίζοντας πάντοτε την καθαρότητα των νέων, φιλόπτωχος, ενισχύοντας κάθε αναξιοπαθούντα δι’ έργων και λόγων. Στοργικός προς τα πνευματικά του παιδιά· οι πάντες ωφελήθημεν από τις συμβουλές του και από το ποιμαντικό, φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως, αλλά και από τον ίδιο προσωπικά.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι ο μακαριστός ποιμενάρχης μας ήταν καλός γνώστης της βυζαντινής μουσικής, γεγονός που συνέβαλλε στην καλή τέλεση των ακολουθιών. Φίλος της ιεροψαλτικής τάξης, έδινε πάντοτε το παρόν στις διάφορες συνάξεις – εκδηλώσεις των διακόνων του αναλογίου. Είμαστε ευγνώμονες για την συμπαράστασή του.

Το Δ.Σ. εκφράζει την λύπη του που αδυνατεί να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, λόγω των υγειονομικών συνθηκών. Κλίνομεν γόνυ ενώπιον της σορού του μητροπολίτου μας, δεόμενοι προς τον Κύριον της ζωής και του θανάτου όπως δεχθεί την αγνή ψυχή του στο υπερουράνιο θυσιαστήριο, να συνεχίσει να τελεί την αναίμακτο θυσία, μνημονεύοντας και ημάς.

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το παρόν ψήφισμα και υπογράφεται.

Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας ‘Ανθιμος ο Αρχιδιάκονος’


Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.
Τα 16 χρόνια της Ποιμαντορικής δράσης του επιτέλεσε αξιοθαύμαστο έργο ασχολούμενος ειδικά με τους νέους. Η περιοχή μας και η Ορθοδοξία είναι πλέον φτωχότερη. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του. Ο Θεός να τον αναπαύει.

Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας


Ψ H Φ Ι Σ Μ Α

ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «ΔΑΥΙΔ Ο ΨΑΛΜΩΔΟΣ»

Σήμερα, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, συνήλθε εκτάκτως ο Σύλλογος Διδασκόντων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός», στα γραφεία της Σχολής (οδός Αγίας Τριάδος 2), μετά το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και Προέδρου της Διοικούσης Επιτροπής της Σχολής μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.

Τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, εξέφρασαν την θλίψη τους για την κατ’ άνθρωπον απώλεια ενός τόσο σημαντικού Ιεράρχου και πνευματικού ανθρώπου, που το έργο του αποτελούσε και θα αποτελεί παράδειγμα για όλους, κυρίως δε για την νεότητα, στην οποία ιδιαιτέρως προσέφερε την πνευματική του διακονία επί σειρά δεκαετιών.

Τονίσθηκε ιδιαιτέρως ότι, όλοι οι διακονούντες στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός», επιβάλλεται να διαφυλάξουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη, το απλό, σεμνό, ευγενές και ανεπιτήδευτο παράδειγμα συμπεριφοράς ενός Επισκόπου πλουσίου σε χαρίσματα, όπως ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Κοσμάς. Να διαφυλάξουμε ως παρακαταθήκη, τη συνεπή και ένθερμη παρουσία του αοίδιμου Ἱεράρχου σε όλες τις εκδηλώσεις της Σχολής μας, την χαρά και τον ενθουσιασμό του για την πρόοδο των μαθητών μας, την αγάπη του, την προσωπική στήριξη και την πάντα πρόθυμη καθοδήγησή του σε θέματα λειτουργίας της Σχολής, καθώς επίσης και το αμείωτο ενδιαφέρον του για τη γνήσια έκφραση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής ως μέσο υμνωδίας και λατρείας του Τριαδικού Θεού.

Τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής, ευχόμενοι ολοψύχως ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του Ιεράρχου εν σκηναίς Δικαίων,

ομόφωνα αποφάσισαν

1. Να παραστεί σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων στην εξόδιο ακολουθία και να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του μακαριστού Μητροπολίτου μας.

2. Να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο κτίριο της Σχολής κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας.

3. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Οι διδάσκοντες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός»,
της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετίσαμε τον Μακαριστό Ποιμενάρχη μας, τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.
Η προσφορά του στην Μητρόπολή μας μεγάλη. Τίμησε την αρχιεροσύνη του με τον καλύτερο τρόπο.

Αγάπησε με όλη του την καρδιά την Ορθοδοξία και την Πατρίδα, πέρασε αυτή την αγάπη και στα πνευματικά του παιδιά. Ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους, προσιτός, με εντυπωσιακό λόγο και πύρινη γλώσσα, ακούμπησε τις καρδιές όλων και ειδικά των νέων που τόσο πολύ αγαπούσε. Τα θεολογικά του κείμενα αφήνουν παρακαταθήκη για όσους επιθυμούν να διδαχθούν από αυτά την ορθή πίστη. Αφήνει επίσης δεκάδες δικά του παιδιά, ιερείς και ιερομόναχους, που είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν το έργο του τόσο στην περιοχή μας όσο και σε άλλες περιοχές. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι ουρανοί τον υποδέχτηκαν με χαρά. Όμως η ανθρώπινη φύση μας μάς οδηγεί να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του για τη μεγάλη για όλη την Ορθοδοξία απώλεια.

Καλή Ανάσταση!

ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας