c12

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Μεσολόγγι

c14

c13

c10

c11

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εόρ­τασε τα άγια Θεοφάνεια τού Κυρίου καί Θεού καί Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, στον Ιερό Ναό τού Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας καί Ακαρνανίας στην οποία ορίσθηκε ως Τοποτηρητής.

Τελέσθηκε η θεία Λειτουργία καί ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός τού Ιερού Ναού. Παρέστησαν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, η Αντιπερι­φερειάρ­χης κ. Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, πολλοί αυτοδιοικητικοί καί εκπρόσωποι τού Στρα­τού, της Αστυνομίας, τού Λιμενικού, της Τροχαίας, της Πυροσβε­στικής.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του ερμήνευσε μιά φράση από τα τροπάρια των Αίνων, πού συνέγραψε ο άγιος Γερμανός Πατριάρχης Κων­σταν­τινουπόλεως: «Επίγειον το φαινόμενον καί υπέρ τούς ουρανούς το νοούμενον». Είπε ότι άλλο είναι το φαινόμενο καί άλλο είναι το νοούμενο. Το φαινόμενο είναι αυτό πού βλέπουν οι αισθήσεις, άλλωστε η φαινομενολογία μελετά τα φαινόμενα – πράγματα πού γίνονται αντιληπτά ενσυνείδητα διά των αισθήσεων, ενώ το νοούμενο είναι το εσωτερικό, το βάθος των γεγονότων. Το φαινόμενο είναι ότι ο Χριστός ως άνθρωπος πήγε στον Ιορδάνη ποταμό, ενώ το υπέρ τούς ουρανούς νοούμενο είναι ότι αυτός είναι Αυτός ο Θεάνθρωπος Χριστός καί εκεί αποκαλύφθηκε το μυστήριο της Αγίας Τριάδος. Το φαινόμενο είναι ένα απλό νερό στην κολυμβήθρα, ενώ το υπέρ τούς ουρανούς νοούμενο είναι ότι είναι αγιασμένο νερό από το Άγιον Πνεύμα καί γίνεται καθάρσιο των ψυχών.

Κατέληξε ότι, δυστυχώς, οι άνθρωποι βλέπουν τα πάντα εξωτερικά, αισθησιοκρατικά, κατά το φαινόμενο, ενώ μέσα στην Εκκλησία βιώνουμε το μυστήριο της σωτηρίας, η Εκκλησία είναι ο χώρος τού μυστη­ρίου.

Στην συνέχεια, χωρίς πομπή, ο Σεβασμιώτατος, με τον Πρωτο­σύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, τούς Ιερείς, τούς Διακόνους, τούς άρχοντες τού τόπου καί τον λαό έρριξε τον Τίμιο Σταυρό στην Λιμνοθάλασσα τού Μεσολογγίου καί σε εκείνον πού «έπιασε» τον Σταυρό έδωσε έναν χρυσό Σταυρό, όπως επίσης έδωσε δώρα σε όλους τούς κολυμβητές.

Εκεί ευχήθηκε καλή καί ευλογημένη χρονιά με φώτιση από τον Θεό, εξέφρασε την χαρά του πού έκανε την ακολουθία στην περίφημη Λιμνοθάλασσα της ηρωικής καί Ιεράς Πόλεως τού Μεσολογγίου καί ευχήθηκε να αισθανόμαστε όλοι την αγάπη τού Θεού Πατέρα καί της Εκκλησίας.

Σε δηλώσεις σε τοπικούς δημοσιογράφους εξέφρασε την συγκί­νησή του πού αξιώθηκε από τον Θεό να λειτουργήση αυτήν την ημέρα στο Μεσολόγγι, όπου διακόνησαν ως Μητροπολίτες οι αείμνηστοι Ιερόθεος, τού οποίου το ονομα φέριε, Θεόκλητος καί Κοσμάς, καί όπου υπηρέτησε ως Πρωτο­συγ­κελλος ο γέροντάς του άγιος Καλλίνικος Μητροπολίτης Εδέσσης. Τόνισε ότι εμείς ερχόμαστε καί παρερχόμαστε, αλλά η Εκκλησία μένει στούς αιώνες. Όπως τού έλεγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί Πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ, η Εκκλησία ομοιάζει με ένα τραίνο πού τρέχει συνεχώς, σε κάθε σταθμό κατεβαίνουν καί ανεβαίνουν άνθρωποι, αλλά η Εκκλησία πορεύε­ται. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλη­σία.

Ήταν πράγματι μιά ευλογημένη ημέρα, παρά την θλίψη από την εκδημία τού Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας καί Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.


Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν σήμερα στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τα Άγια Θεοφάνεια. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου τελέσθηκε το πρωί Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων.

Ακολούθησε στο Λιμάνι του Μεσολογγίου η καθιερωμένη Κατάδυση κι ο Αγιασμός των υδάτων παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου.

«Σήμερα, ημέρα των Θεοφανείων εύχομαι το Άγιο Πνεύμα να δίνει φώτιση και δύναμη σε όλους μας . Η ανατάραξη των υδάτων που έγινε με τη θεϊκή πρόνοια του Σταυρού μας ας είναι μία ανατάραξη ψυχής, σκέψεων, ευθύνης και κυρίως αποφάσεων.
Εύχομαι φέτος να ξαναβρούμε την ελπίδα και το κουράγιο να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες των καιρών μας και με ομοψυχία να υπερκεράσουμε κάθε εμπόδιο» ανέφερε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος.


c15

Η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης-Ε.Ο.Ε.Δ Μεσολογγίου κάλυψε υγειονομικά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού που έγινε στο Λιμάνι Μεσολογγίου. Η Ε.Ο.Ε.Δ συμμετείχε στην τελετή από στεριά για την ασφάλεια των παρευρισκομένων στο χώρο του Λιμανιού και με έναν δύτη με πλήρη εξοπλισμό έτοιμος να επέμβει αν αυτό χρειάζονταν.