kosm32

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμά

Απο τον τηλεοπτικό σταθμό Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών ‘Λύχνος’:


kosm33

kosm30

kosm31

kosm29

kosm28

kosm27

kosm26

kosm26

kosm24

kosm23

kosm22

kosm21

Σε κλίμα πένθους και βαθιάς συγκινήσεως τελέστηκε, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ο οποίος στην απόλυση έψαλλε Τρισάγιο προ του σκηνώματος του Ποιμενάρχου.

Στις 15:00’ το μεσημέρι τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού κ. Ιεροθέου, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.

Συμπροσευχόμενοι συμμετείχαν οι Μητροπολίτες πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Καστορίας κ. Καλλίνικος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και Ωρεών κ. Φιλόθεος. Επίσης παρόντες στην Ακολουθία ήταν πολλοί Ιερείς, αλλά και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών, πολιτειακών και πολιτικών αρχών του τόπου.

Ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, εκφωνώντας τον επικήδειο, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, χαρακτήρισε «ευλογημένο, σεμνό και ταπεινό ιεράρχη της Εκκλησίας» τον Μητροπολίτη Κοσμά. Αναφέρθηκε με σεβασμό στο πλούσιο βιογραφικό του και τόνισε ότι «υπήρξε άνθρωπος αγαθής προαιρέσεως. Ουδέποτε ενήργησε με δόλο ή με πρόθεση να βλάψει οποιονδήποτε, ενώ δεν υπήρξε ούτε σκληρός ούτε επικριτικός έναντι οιουδήποτε, είτε γραπτώς είτε προφορικώς. Έκήρυσσε διαρκώς την μετάνοια, δίχως να παύσει ποτέ να εργάζεται κι ο ίδιος τον δικό του αγώνα μετανοίας».

Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε αδρομερώς στο ποιμαντικό, ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Ιεράρχου, στην αγωνία του για την στελέχωση των Ενοριών της Μητροπόλεώς του με νέους και ικανούς ιερείς, αλλά και την προσπάθειά του να ζωντανέψει τα μοναστήρια της επαρχίας του με μοναχικές αδελφότητες. Γι’ αυτό τόνισε ότι «επιμελήθηκε την καλλιέργεια ιερατικών κλίσεων σε πνευματικά του τέκνα, τα οποία σαγηνεύθηκαν από τον ιεραποστολικό ζήλο του Γέροντός τους και εισήλθαν στην ζωή της αγίας Ιερωσύνης, αποτελώντας τους πολυτίμους συμπαραστάτες και βοηθούς του στην διακονία του πιστού Λαού της ευλογημένης αυτής Επαρχίας».

Ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, επεσήμανε πως «ο αοίδιμος Ιεράρχης λειτουργούσε πολλές φορές κατά την διάρκεια του έτους. Απλός, ειλικρινής και ανεπιτήδευτος στους τρόπους του, εξαιρετικά ευγενής προς πάντας, εργατικός και με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, υπήρξε και υποδειγματικός ιερουργός και λειτουργός των Μυστηρίων του Θεού, με βαθειά προσήλωση και προσοχή». Ολοκληρώνοντας δε τον επικήδειο λόγο του, μετέφερε την συμπάθεια και τις ευχές των αγίων Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το απορφανισθέν ποίμνιο της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τους απορφανισθέντας κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, προς όλο το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ενώ αναφέρθηκε με συγκινητικά καρδιακά λόγια στην προσωπικότητα του συνεπισκόπου και παλαιού φίλου και συμμαθητή του Μητροπολίτου Κοσμά.

«Ο μακαριστός Μητροπολίτης πορεύεται στην “άνω μητρόπολη”, κατά τον άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, στην “εν ουρανοίς εκκλησία όπου ήχος καθαρός εορταζόντων και βοώντων απαύστως Κύριε δόξα σοι”, δηλαδή στην Εκκλησία με το ουράνιο θυσιαστήριο την οποία περιγράφει ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης στο βιβλίο της ιεράς Αποκαλύψεως» ανέφερε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Και συνέχισε τον λόγο του τονίζοντας ότι όλος ο βίος του μακαριστού Επισκόπου ήταν μια χαρμολύπη: «Διήλθεν ο μακαριστός Μητροπολίτης την ζωήν του με χαρμολύπη. Χαρά διότι μεγάλωσε σε ιερατική οικογένεια, του πατρός Ευστρατίου Παπαχρήστου, ενός αγαθού λευΐτου της Εκκλησίας του Χριστού, στην οποία ζούσε όπως ο παπά Νικόλας ο Πλανάς με παραδοσιακές ακολουθίες και με την κολλυβαδική παράδοση. Μέσα σε αυτό το κατανυκτικό και αγιορείτικο περιβάλλον αναπτύχθηκε και αυτό τον ενέπνευσε σε ολόκληρη την ζωή του. Επιπλέον ενεπνεύσθη και από τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό του οποίου το όνομα έφερε από την μοναχική κουρά του. Αλλά έζησε και με λύπη, διότι συμπορεύθηκε σε όλη τη ζωή του με μέλη της οικογενείας του που είχαν πρόβλημα οράσεως και εκείνος έφερε με έμπνευση τον σταυρό της βιολογικής αυτής ασθενείας διακονώντας τους μέχρι το τέλος της ζωής τους. Ο Θεός του επεφύλαξε και οδυνηρό τέλος με το οποίο πράγματι ετελειώθη, διότι το τέλος της βιολογικής ζωής, όταν ο άνθρωπος πιστεύει στο Θεό, είναι τελείωση και ολοκλήρωση».
Και Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Προπέμπουμε σήμερα τον άνθρωπο του Θεού στον Θεό, τον πνευματικό υιό στον ουράνιο Πατέρα, τον επίσκοπο στον Αρχιερέα Ιησού Χριστό».

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, μιλώντας εκ μέρους του ιερού κλήρου και των μοναστικών αδελφοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του μακαριστού Πατρός, λέγοντας ότι περιόδευσε, λειτούργησε, κήρυξε και κυριολεκτικά όργωσε την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας «επιχέοντας έλαιον και οίνον» στις καρδιές των ανθρώπων. Υπήρξε εκ φύσεως άνθρωπος ευγενής, ευπροσήγορος, φιλάγιος, ασκητικός, ελεήμων, καλλίφωνος και κατανυκτικός λειτουργός, σεμνός και ταπεινός που ποθούσε πρωτίστως την δόξα του Θεού.
Ο π. Επιφάνιος ανέφερε ότι δεν πρόλαβε ο μακαριστός Ποιμενάρχης να δει το ποιμαντικό του έργο να υλοποιείται και να ολοκληρώνεται, αλλά η σφραγίδα του και το αποτύπωμά του θα παραμείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα κυρίως στις καρδιές των ανθρώπων που τον γνώρισαν και τον έζησαν από κοντά.

Σύντομους επικηδείους λόγους εκφώνησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιερέως και στο ποιμαντικό του έργο κατά τα 16 έτη της ποιμαντορίας του, χαρακτηρίζοντας μεγάλο το κενό που αφήνει ανθρωπίνως η απώλεια και η απουσία του.

Στη συνέχεια το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά μεταφέρθηκε εν πομπή στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή του, στο κοιμητήριο της Μονής.