pkosmas11-1

Κλειστές υπηρεσίες για τον Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας

Περιφέρειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, μετά το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά. Κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης αναφερόμενος στην προσωπικότητα και το έργο του ποιμενάρχη, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο μακαριστός Μητροπολίτης, κατά την διάρκεια της ποιμαντορίας του ανέπτυξε πλούσιο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ως Ποιμενάρχης και Πνευματικός Πατέρας συνδέθηκε με τον πιστό λαό της περιοχής μας, με δεσμούς αμοιβαίας αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης. Διακρίθηκε για τη βαθιά θεολογική του κατάρτιση, την σπουδαία ακαδημαϊκή του πορεία, το ήθος του, την ταπεινότητα του, την απλότητά του και την πίστη στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας».

Κατόπιν της εισηγήσεως του Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

• Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, ημέρα της εξόδιου ακολουθίας, ως ένδειξη πένθους.
• Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες στα κτίρια των υπηρεσιών της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
• Να εξουσιοδοτηθεί η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας για την ρύθμιση λεπτομερειών της παρούσας.
• Να παραστεί ο Περιφερειάρχης και αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία.
• Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του αοίδιμου Επισκόπου εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
• Να εκφωνηθεί επικήδειος λόγος από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.
• Να αναγνωστεί το παρόν ψήφισμα κατά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας.
• Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.


Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου:

 

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μετά το άγγελμα της κοιμήσεως του Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρού ΚΟΣΜΑ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 13.00.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη, την εισήγηση του Δημάρχου κ.Λύρου Κων/νου, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ένας υποδειγματικός ποιμενάρχης που πάντα στήριζε την κοινωνία και τους ανθρώπους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ήταν πάντοτε παρών στα μείζονα προβλήματα της περιοχής μας. Η επί πολλά έτη εμπνευσμένη και δημιουργική Ποιμαντορία Του, σε όλους τους τομείς, με το πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, αφήνει ένα ανεξίτηλο στίγμα δημιουργικής διάβασης, αλλά συγχρόνως αφήνει και ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη Μητρόπολή μας. Θα θυμόμαστε πάντα το έργο και τις προσπάθειες του και ευχόμαστε να είναι αιώνια η μνήμη του.

ΟΜΟΦΩΝΑ
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τους οικείους του Μακαριστού Επισκόπου.

Να κηρυχθεί, ως ημέρα πένθους για το Δήμο, η ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του Μακαριστού Μητροπολίτη μας.

Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες στα Δημοτικά καταστήματα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, από σήμερα έως και την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας .

Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του Ποιμενάρχη, κατά την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας

Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ελάχιστος
φόρος τιμής στη μνήμη του σεπτού Ιεράρχη και να γίνει αναφορά στη ζωή και το έργο του
εκλιπόντος και απόδοση τιμής και μνήμης.

Να κατατεθεί χρηματικό ποσό σε Κοινωφελές ίδρυμα στη μνήμη του εκλιπόντος.
Να παραστεί ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην Αρχιερατική Εξόδιο
Ακολουθία. Η Δημοτική Φιλαρμονική να παιανίσει κατά την διάρκεια της εξόδιου πομπής.
Να αποδοθεί το παρόν Ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και την Ιερά
Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Να αναρτηθεί το παρόν Ψήφισμα στην Ιστοσελίδα του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου .


Δήμος Αγρινίου:

Ο Δήμος Αγρινίου συμμετέχει στο πένθος για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου αύριο, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, ημέρα της εξόδιου ακολουθίας, θα παραμείνουν κλειστές οι Υπηρεσίες του Δήμου. ως ένδειξη πένθους.

Θα αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες στο Δημαρχιακό Μέγαρο και σε όλα τα καταστήματα των Δημοτικών Ενοτήτων του Αγρινίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Αγρινίου εκφράζει την βαθιά θλίψη του για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά.
Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας έχασε τον σεπτό Ιεράρχη της, ο οποίος στα χρόνια της αρχιερατικής ποιμαντορίας του, υπηρέτησε με συνέπεια και απαράμιλλη προσήλωση τον Τόπο και την Ορθοδοξία.
Κατόπιν των ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου επί παρόντων 45 μελών:

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι    Π Α Μ Ψ Η Φ Ε Ι

Να κηρυχθεί η ημέρα της εξόδιου ακολουθίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ως ημέρας πένθους για το Δήμο Αγρινίου.
Να παραστεί στην τέλεση της εξόδιου ακολουθίας ο Δήμαρχος Αγρινίου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.
Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη και συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο χριστεπώνυμο ποίμνιο της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τους οικείους του.
Να επιδώσει την παρούσα απόφαση στην οικογένεια του εκλιπόντος, στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας.


Δήμος Ξηρομέρου:

Συμμετέχοντας στο πένθος για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ο Δήμος Ξηρομέρου με απόφαση του Δημάρχου Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, ορίζεται για την αυριανή ημέρα Τρίτη 4 Ιανουαρίου, ημέρα της εξόδιου ακολουθίας, ότι θα παραμείνουν κλειστές οι Υπηρεσίες του Δήμου, ως ένδειξη πένθους. Θα αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες στο Δημαρχιακό Μέγαρο και σε όλα τα καταστήματα των Δημοτικών Ενοτήτων.


Δήμος Αμφιλοχίας:

Ο Δήμος Αμφιλοχίας ενημερώνει ότι αύριο Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, οι υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό λόγω συμμετοχής στο πένθος για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.