29dfeatureimage

Το Μεσολόγγι διεκδικεί την δημιουργια Επιχειρηματικού Πάρκου

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Στην παρουσίαση του «Σχεδίου για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στη Δυτική Ελλάδα 2020-2040» που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας συμμετείχε ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.

Τα «Επιχειρηματικά Πάρκα» είναι εμβληματικά αναπτυξιακά έργα, ανέφερε εισαγωγικά ο Κώστας Λύρος στην τοποθέτησή του δηλώνοντας υποστηρικτής της προσπάθειας και υπογράμμισε πως τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα για να υλοποιηθεί στην πράξη το σχέδιο.
Στη μελέτη παρουσιάστηκαν οι εναλλακτικές περιοχές που ενδείκνυνται για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Αιτωλοακαρνανία.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου έβαλε σε τροχιά διεκδίκησης τον δήμο για την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Μεσολόγγι, ώστε να συμμετάσχει, ως ισότιμο μέλος στο εγχείρημα.

«Υπάρχει σχέδιο, έχουμε προτάσεις συγκεκριμένες, κατάλληλες εκτάσεις και ο δήμος μας είναι σε κομβικό σημείο για να συμμετάσχουμε σε ένα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή αναπτυξιακό έργο που θα μας δώσει σημαντικά οφέλη» ανέφερε ο Κώστας Λύρος και πρότεινε, ένα επιχειρηματικό πάρκο να γίνει στην Ακαρνανία και ένα ακόμη στην Αιτωλία.

«Ως Δημοτική Αρχή πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο Δήμο μας και αυτό θα επιτευχθεί και με συνέργειες Αιτωλών και Ακαρνάνων. Ο νομός μας έχει μείνει πίσω σε ανάπτυξη και για να αναστραφεί αυτό χρειάζεται να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μη φοβηθούμε τη συνεργασία και να τολμήσουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια να λειτουργήσουν ως τοπικές κυβερνήσεις, όπως στην πραγματικότητα πρέπει να είναι. Υπάρχει τόσος πλούτος σ’ αυτό τον τόπο, που αν τον αξιοποιήσουμε σε ένα κοινό όραμα για την Αιτωλοακαρνανία, μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας» σημείωσε.

Η πρόταση του Δημάρχου Ι.Π Μεσολογγίου ήταν ταυτισμένη με αυτή που εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Εμπoροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Πασιόπουλος αλλά και ο Επιχειρηματίας Κώστας Πιστιόλας και έγινε αποδεκτή και από την Περιφέρεια. Έτσι το επόμενο διάστημα θα παρθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες για να πάρει σάρκα και οστά η συμμετοχή του Δήμου στο «Σχέδιο για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στη Δυτική Ελλάδα 2020-2040».


Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου:

ΠΡΟΣ: Παναγιώτη Τσιχριτζή
Πρόεδρο Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Αξιότιμε κ. Τσιχριτζή,

Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας το επιχειρηματικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στη Δυτική Ελλάδα 2020-2040 που αφορά την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι η γνωμοδότηση του μελετητικού γραφείου Re.De – Plan δια του διευθύνοντα συμβούλου του κ. Μανώλη Μπαλτά παρουσίασε 13 προτάσεις, εκ των οποίων οι 11 αφορούσαν τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου σε περιοχές του Δήμου Αγρινίου κατά προτεραιότητα, οι δύο σε περιοχές του Δήμου Ναυπάκτου, ενώ δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόταση αναφορικά με τον Δήμο Μεσολογγίου.

Η Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου καταθέτει την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη που παρουσιάστηκε αγνοεί και απαξιώνει παντελώς τον Δήμο Μεσολογγίου, παραγνωρίζοντας ότι η περιοχή μας είναι η πρώτη σε παραγωγή Ελιάς Καλαμών σε όλη την Ελλάδα, πρώτη πλέον στην παραγωγή Εσπεριδοειδών, ξεπερνώντας ακόμα και παραδοσιακές δυνάμεις του εν λόγω τομέα όπως είναι η Άρτα και η Λακωνία, διαθέτει την πλούσια λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού με πλήθος αλιευμάτων και προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., μοναδικών σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως και δύο μεγάλους σε έκταση κάμπους (Ευηνοχωρίου-Γαλατά και Νεοχωρίου-Κατοχής) με πληθώρα άλλων γεωργικών καλλιεργειών.

Όλα τα παραπάνω έχουν προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, στην οποία βρίσκονται ήδη υπό λειτουργία μεγάλες μεταποιητικές μονάδες. Ωστόσο η πρόταση δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, την οποία εξ όσων γνωρίζουμε έχει αναλάβει ήδη προς υλοποίηση η ίδια μελετητική εταιρία Re.De – Plan, λειτουργεί αποτρεπτικά για νέες επενδύσεις στον Δήμο Μεσολογγίου, καθώς θα ήταν οικονομικά ασύμφορη η κάλυψη καθημερινών αποστάσεων άνω των 50 χλμ. για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εμείς, ως Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου, συμφωνούμε με την υλοποίηση του επιχειρηματικού πάρκου στο Αγγελόκαστρο, με κατεύθυνση προσέκλυσης επενδύσεων βαριάς βιομηχανίας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα, όμως, θεωρούμε ότι στον σχεδιασμό θα πρέπει να συμπεριληφθεί η δημιουργία ενός δεύτερου επιχειρηματικού πάρκου, είτε στην περιοχή του Μεσόκαμπου Μεσολογγίου είτε σε άλλη κατάλληλη περιοχή του Δήμου μας, ήπιας μορφής και χαμηλής όχλησης, εξειδικευμένου στα αγροδιατροφικά logistics με τυποποιητήρια και συσκευαστήρια προϊόντων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Κατά συνέπεια καλούμε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, ως κύριο γνωμοδοτικό φορέα επί του θέματος, να πάρει επίσημα θέση για το αν συμφωνεί με την πρότασή μας να δημιουργηθεί ένα δεύτερο επιχειρηματικό πάρκο εντός των ορίων του Δήμου Μεσολογγίου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ετεροβαρούς ανάπτυξης που θα λειτουργήσουν βλαπτικά για το σύνολο του νομού Αιτωλοακαρνανίας.