«Η Αιτωλοακαρνανία των χαμένων χρόνων και των μεγάλων ελλείψεων, πρέπει να περάσει οριστικά στο παρελθόν. Μπορούμε να ζωντανέψουμε το σπουδαίο παραγωγικό παρελθόν του τόπου μας, αλλά με σύγχρονους όρους και με απόλυτη προστασία στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον. Η Αιτωλοακαρνανία της παραγωγής δεν έσβησε. Σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε το πρώτο βήμα προς ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδιασμού ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στην Αιτωλοακαρνανία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Φαρμάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, με αφορμή και τις μεγάλες «πληγές» που προκλήθηκαν πρόσφατα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας από την κακοκαιρία, τόνισε ότι το σχέδιο των Επιχειρηματικών Πάρκων, εκτός από ένα σχέδιο οργάνωσης και ανάπτυξης της παραγωγικότητας και της τοπικής οικονομίας, είναι επίσης ένα σχέδιο που συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική ανάπτυξη των οικιστικών περιοχών και γι’ αυτό, συμβάλλει επίσης σημαντικά στην «ανθεκτικότητα» της Αιτωλοακαρνανίας.
«Η Αιτωλοακαρνανία της ιστορίας και του πολιτισμού, των νερών και του σπάνιου γεωφυσικού ανάγλυφου, πρέπει να συνταιριάξει και πάλι με την Αιτωλοακαρνανία της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της σύγχρονης βιομηχανικής παραγωγής» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας την ανάγκη χωροθέτησης οργανωμένων χώρων υποδοχής παραγωγικών μονάδων και νέων επενδύσεων, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την μελέτη, προκρίνονται δύο περιοχές για την ανάπτυξη τέτοιων πάρκων, συνολικής έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων, με πρόβλεψη δαπάνης 9 εκατ. ευρώ και προοπτική δημιουργίας εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας. «Πρόκειται για μία έκταση στο Αγγελόκαστρο που αποτελεί δημόσια γη και έχει από καιρό κερδίσει το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων, αλλά και για μία περιοχή στο Χαλίκι που συγκεντρώνει εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης τα οποία, εφόσον εκπληρώνονται και οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, μπορούν να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου. Ωστόσο, αν ο χαρακτήρας της γεωργικής γης στο Χαλίκι αναδειχθεί ως απαγορευτικός παράγοντας, η επιλογή μπορεί να αντικατασταθεί από την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση Γιαννούζι», σημείωσε.
«Ας δουλέψουμε από σήμερα για την Αιτωλοακαρνανία των επόμενων 10 και 20 χρόνων, που δεν θα χάνει, αλλά θα κερδίζει ευκαιρίες και όσα δικαιούται» κατέληξε ο κ Φαρμάκης.
Στη συνέχεια, ο μελετητής Μανώλης Μπαλτάς της εταιρίας REDEPLAN αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε οργανωμένους χώρους υποδοχής (Πάρκα), επισημαίνοντας: «Πρέπει να πάμε σε Πάρκα για να μειώσουμε τα μη παραγωγικά κόστη», ενώ τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει στόχο την πολεοδομική οργάνωση σε συνδυασμό με την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Συνεχίζοντας η Μαρίνα Κυμπούρη εξειδίκευσε στις περιοχές που έχουν προκριθεί κι εξήγησε ότι η ανάδοχος έχει καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα, μια πιο ρεαλιστική εκδοχή, αλλά και ένα πλαίσιο προτεραιότητας στο οποίο μπορούν να βασιστούν βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς.
Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, θα σταθούν αρωγοί της προσπάθειας όταν καταλήξει η τοπική επιχειρηματική κοινότητα στην περιοχή δημιουργίας επιχειρηματικών πάρκων και εφόσον αυτή, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, οι δήμαρχοι Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος και Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών παραγωγικών φορέων.
Μετά το τέλος της παρουσίασης, ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε σε μορφή pdf τη μελέτη ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων στην Αιτωλοακαρνανία:
Tην αναγκαιότητα δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου και στην Αιτωλοακαρνανία, επισήμανε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο Επιμελητήριο στο Αγρίνιο, με θέμα τα επιχειρηματικά πάρκα.
Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι «στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύουμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης εξωστρεφές, με τις επενδύσεις να αποτελούν ένα από τα κλειδιά για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση κι επιδιώκει να δημιουργήσει πλούτο για να ζουν καλύτερα οι πολίτες».
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Με τον ν. 4635/2019 διευκολύνθηκε η οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια. Εκσυγχρονίσθηκε και απλοποιήθηκε το καθεστώς έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης σε επιχειρηματικό πάρκο και- όπως είπε- δόθηκαν κίνητρα για περισσότερες επιχειρήσεις να ενταχθούν σε Πάρκα.
«Πρόκειται για έναν από τους πρώτους σημαντικούς νόμους που έφερε η Κυβέρνησή μας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων», σημείωσε.
«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων μπορεί να τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να δώσει ώθηση στην τοπική ανάπτυξη. Να βάλει τη βιομηχανία, τον μεταποιητικό τομέα, την εφοδιαστική αλυσίδα και, βεβαίως, τον πρωτογενή τομέα του τόπου μας σε μια νέα εποχή», τόνισε ο κ. Λιβανός. Και προσέθεσε ότι αν η τοπική κοινωνία καταλήξει ποιο είναι ο προσφερότερος χώρος ο ίδιος θα είναι αρωγό.
Όπως εξήγησε ο ΥπΑΑΤ «η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου εμπεριέχει μια περιβαλλοντική λογική. Προσθέτει ανταγωνιστικότητα στο παραγόμενο προϊόν γιατί μειώνει το κόστος από πολλές πλευρές και ενεργοποιεί τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων».
Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μία από τις βασικότερες οικονομικές δραστηριότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι το στοίχημα είναι η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο σύγχρονης αγροτικής επιχειρηματικότητας, που θα χαρακτηρίζεται από την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με άλλους κρίσιμους κλάδους, όπως η μεταποίηση και η εφοδιαστική.
Για τον ίδιος και το ΥπΑΑΤ, σημείωσε ότι η ενίσχυση της μεταποίησης και σύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα. Και αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς τον σκοπό αυτόν.
«Είναι απολύτως απαραίτητη η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου στο νομό μας γιατί θα μας βοηθήσει όχι μόνο στην μεταποίηση των καταπληκτικών προϊόντων που έχουμε αλλά και στη δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας και ενός branding των προϊόντων μας, ώστε να προχωρήσουμε με μια κοινή ταυτότητα και να ενισχύσουμε το marketing. Έτσι θα δώσουμε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας που τα πουλάμε χύμα και θα φέρουμε μεγαλύτερα κέρδη στον τόπο μας», τόνισε ο κ. Λιβανός και κατέληξε:
«Η κυβέρνηση αυτή είναι πολύ θερμή να στηρίξει μια προσπάθεια για δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην Αιτωλοακαρνανία. Θα είμαι στο πλευρό σας για να συνδράμω αυτήν την προσπάθεια».