29dfeatureimage

Αυτοψία του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα σε περιοχές του Αγρινίου

c1423

Η εκτίμηση των κινδύνων και η διαχείριση του φαινομένου των κατολισθήσεων και καθιζήσεων από την έντονη κακοκαιρία που έπληξε τον Δήμο Αγρινίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της αυτοψίας που πραγματοποίησε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Αγρινίου ο κ. Λέκκας βρέθηκε στις δημοτικές ενότητες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών. «Ζούμε ένα έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Γι αυτό προσκάλεσα τον καθηγητή ο οποίος ήρθε εσπευσμένα στο Αγρίνιο. Βρισκόμαστε στην Άνω Μακρυνού όπου ένα σπίτι πλακώθηκε από την λάσπη, ανοίγουμε το οδικό δίκτυο και πάλι κλείνει από τις κατολισθήσεις, οι ζημιές είναι τεράστιες. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης. Υπάρχουν χωριά που είναι αποκλεισμένα, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους προέδρους για να καλύψουμε τις ανάγκες. Φιλοξενούμε δημότες σε ξενοδοχεία του Αγρινίου, μεταφέρουμε νερά. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Απαιτείται άμεσα κρατική αρωγή», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

«Έχουμε δεκάδες κατολισθήσεις στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μουσείο κατολισθήσεων με όλα τα φαινόμενα δηλ. κατολισθήσεις, ολισθήσεις εδαφών, ροές εδαφών. Υπάρχει ένα γεωλογικό υπόβαθρο το οποίο είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο και το κυρίαρχο αίτιο είναι οι έντονες βροχοπτώσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα. Μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες δρομολόγησαν τα καταστροφικά φαινόμενα. Υφίσταται κίνδυνος , όχι για όλους τους οικισμούς αλλά για τμήματα οικισμών. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχουμε στο οδικό δίκτυο το οποίο σε δεκάδες σημεία έχει καταστραφεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.

Ο κ Λέκκας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμαρχο Αγρινίου, τον Γεν.Γραμματέα Δ.Τζιώλη, τον Αντιδήμαρχο Μ.Σκορδόπουλο και μηχανικούς του Δήμου Αγρινίου έκαναν αυτοψία σε Ανω Κεράσοβο, Ανω Μακρυνού, Μεσάριστα, Λιθοβούνι όπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω καθιζήσεων. Και χθες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και το πρωί τμήματα του ορεινού όγκου κατέπεσαν με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην μετακίνηση.

«Η ΠΔΕ χτυπιέται αλύπητα από τις καταστροφές. Εικόνες αποκάλυψης. Είμαστε απέναντι σε ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο. Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε συνεργασία από την πρώτη στιγμή για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των κατοίκων στις οικίες τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Αμέσως μετά επισκέφθηκαν την δημοτική ενότητα Παρακαμπυλίων και ειδικότερα την Φραγκόσκαλα όπου γίνονται προσπάθειες για την διάνοιξη του δρόμου και την απομάκρυνση τεράστιου όγκου χωμάτων προκειμένου να απελευθερωθεί πρόσβαση στα ορεινά χωριά.


Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την αποτύπωση και καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε υποδομές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ετοιμάζοντας παράλληλα τεκμηριωμένα αιτήματα χρηματαδότησης έργων και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, το σύνολο του δυναμικού της Περιφέρειας έχει τεθεί σε κινητοποίηση, ενώ παράλληλα, σε διαρκή επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, συνδράμοντας τις υπηρεσίες των Δήμων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει τις τελευταίες ώρες σε ορεινές περιοχές του Δήμου Αγρινίου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο και σπάνιο κατολισθητικό φαινόμενο.

Στην περιοχή (Μεσάριστα, Άνω Κεράσοβο, Άνω Μακρινού, κλπ) βρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τον δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου και τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος έσπευσε για να πραγματοποιήσει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.
Ο κ. Λέκκας μίλησε για ένα φαινόμενο σπάνιας έντασης που δυστυχώς, έχει πλήξει ανεπανόρθωτα καίριες υποδομές και βέβαια, τους κατοίκους των ορεινών οικισμών, οι οποίοι έχουν δύσκολη ή και μηδενική πρόσβαση.
Αντίστοιχες εικόνες όμως παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η οποία δέχτηκε ένα τρομερό χτύπημα, με αποτέλεσμα όλοι οι Δήμοι να παρουσιάζουν, εκτός από πλημμυρικά φαινόμενα και σημαντικά προβλήματα υποδομών.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Φαρμάκης, έχει ήδη ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών που έχουν ανακύψει. «Αυτή τη στιγμή, πρωτίστως μας νοιάζει είναι η ασφάλεια των πολιτών και η κάλυψη με κάθε δυνατό τρόπο των επειγουσών αναγκών τους. Οι υπηρεσίες και τα στελέχη μας είναι παντού, ενισχύοντας τις προσπάθειες των Δήμων. Όμως η Αυτοδιοίκηση από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει το εύρος των πληγών που άνοιξαν και οι οποίες πρέπει να επουλωθούν και μάλιστα, με ταχύτατο αλλά και μακροπρόθεσμο τρόπο. Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων και της Περιφέρειας, αλλά και η ενίσχυσή τους με εξοπλισμό και προσωπικό. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστροφές. Το μεγάλο χτύπημα που έχει δεχτεί η Δυτική Ελλάδα απαιτεί εξίσου δυνατή υποστήριξη» σημειώνει ο Περιφερειάρχης.